Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 22:40, 20 wrz 2018

Cynie w tym roku też biją rekordy wysokości - nigdy takich 2-metrowych potworków nie widziałam. Kwiatków mało widać, bo przeznaczone są na kwiat cięty i regularnie je ogałacam

Doranma 22:41, 20 wrz 2018

Doranma 22:45, 20 wrz 2018

Zimowity od kilku lat w tym samym miejscu - zagęściły się mocno i właściwie prawie ich nie widać w wielu miejscach, bo krzewy i byliny porosły. Mus je przenieść w przyszłym sezonie, już nawet wiem gdzie. Mam jednak pytanie, czy one zawsze muszą tak leżeć? A może je zbyt płytko sadzę?

Kalina świeci już nie tylko czerwonymi koralami, ale i czerwieniejącymi od wschodniej strony liśćmi.

Doranma 22:47, 20 wrz 2018

Kalina Watanabe powtarza kwitnienie mniej obficie.

Doranma 22:50, 20 wrz 2018

I to już Zaległości nadrobione, wyszłam na prostą
Dziś rano byłam u lekarza, a że wzięłam cały dzień wolny, to w południe mogłam już wyruszyć na swoje włości Ale dzisiejsze zdjątka następnym razem, bo co za dużo, to niezdrowo
Miłego oglądania, a jeśli ktoś zna odpowiedzi na zamieszczone powyżej pytania, to będę wdzięczna! Pa!
sylwia_slomc... 22:54, 20 wrz 2018

Ważka świetnie wygląda wśród trawI aż ze zdziwienia oczy przecieram, że kompostownik nie jest biały

Wiem nie praktycznie by było, ale tak się do tej bieli u Ciebie przyzwyczaiłam
Doranma 23:01, 20 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ważka świetnie wygląda wśród trawI aż ze zdziwienia oczy przecieram, że kompostownik nie jest biały

Wiem nie praktycznie by było, ale tak się do tej bieli u Ciebie przyzwyczaiłam

Sylwia, nie jest biały, bo nie zaleca się impregnowania drewna na kompostowniki, zwłaszcza jak komuś zależy na w miarę możliwości biologicznej uprawie Ale bez obawy, inne elementy, jeśli jeszcze kiedyś powstaną, też będą białe, nie rozczaruję Cię
anpi 23:14, 20 wrz 2018

Zastanawiam się czy to leżenie zimowitów nie zależy od odmiany ,bo moje stoją przez dłuższy czas ,a kładą się trochę jak już przekwitają.Ale przywiozłam cebulki od teściowej,trochę większe od moich,kolor też jakby inny trochę i te mają bardzo długi kwiatek i wykładają się praktycznie od razu.Te pierwsze rosną na pełnym słońcu w żurawkach ,to mają też podparcie.A te drugie trochę mają cienia ale miejscami oparcie też i leżą ....Spróbuję je jeszcze przesadzić,ale nie wiem czy to coś pomoże,bo chyba teściowa się ich pozbyła z powodu wiecznego leżenia.
Doranma 23:18, 20 wrz 2018

anpi napisał(a)
Zastanawiam się czy to leżenie zimowitów nie zależy od odmiany ,bo moje stoją przez dłuższy czas ,a kładą się trochę jak już przekwitają.Ale przywiozłam cebulki od teściowej,trochę większe od moich,kolor też jakby inny trochę i te mają bardzo długi kwiatek i wykładają się praktycznie od razu.Te pierwsze rosną na pełnym słońcu w żurawkach ,to mają też podparcie.A te drugie trochę mają cienia ale miejscami oparcie też i leżą ....Spróbuję je jeszcze przesadzić,ale nie wiem czy to coś pomoże,bo chyba teściowa się ich pozbyła z powodu wiecznego leżenia.

Aniu, dziękuję Ci za ciekawe spostrzeżenia. Może ktoś jeszcze napisze o swoich doświadczeniach - czy to kwestia ilości słońca, czy odmiany? Moje faktycznie ocienione przez większą część dnia, ale kiedyś słoneczka miały więcej i też leżały.
sylwia_slomc... 23:22, 20 wrz 2018

Doranma napisał(a)

Sylwia, nie jest biały, bo nie zaleca się impregnowania drewna na kompostowniki, zwłaszcza jak komuś zależy na w miarę możliwości biologicznej uprawie Ale bez obawy, inne elementy, jeśli jeszcze kiedyś powstaną, też będą białe, nie rozczaruję Cię

O widzisz znów coś nowego się dowiedziałam, nie wiedziałam, że się nie impregnuje.