Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

Gosialuk 19:18, 19 wrz 2018

Basiu bardzo ładne zdjęcia z twojego jaru. I faktycznie ogromna różnica między słoneczną i zacienioną stroną. Taką słoneczną skarpę ciężko obsadzić, bo wiele roślin nie daje rady. U mojej mamy, która też obsadza taką, w tym roku nawet kostrzewa siwa i floksy szydlaste zaczęły usychać. Dobrze za to miały się fiołki labradorskie i goździki. Teraz dosadziła tam jeszcze liliowce, może jak się dobrze ukorzenią przez jesień, to dadzą radę. A może lato będzie ciut łaskawsze.
marba 20:10, 19 wrz 2018

Grażynko, poczytałam o tej bylicy Silver Brokade, wygląda ciekawie, sprawię sobie na przyszły sezon. Jak się sprawdzi, pomyślę o większej ilości. Dzięki za podpowiedź, nie wiedziałam nawet, że istnieje.

Grzesiu, tam na dnie jest coś na kształt rzeczki, tyle, że suchej.
marba 20:23, 19 wrz 2018

mirkaka napisał(a)
Basiu, przypominam sobie że byłam już u Ciebie, poznaję po Twoim jarze
Fajnie go zagospodarowałaś. Cudna też kalina i wiosną kwitnąca i teraz koralowa
też mam wielkie brzozy i bardzo mnie już denerwują. Pod nimi rośliny nie chcą rosnąć, a na dodatek bardzo śmiecą.

Cieszę się, że podoba Ci się mój jar, ciągle nad nim pracuję i końca nie widać.
Jeśli chodzi o brzozy to one u mnie niczym nie są podsadzone, żeby było jak najbardziej naturalnie i dlatego mogą sobie śmiecić, bo nie mam pod nimi rabat.
Ja je lubię za cień, jaki dają w upalne lato, bo poza nimi nie mam dużych drzew i pozostała część działki to tzw. patelnia.
Dziękuję za odwiedziny, miło mi, że zajrzałaś.
ryska 20:31, 19 wrz 2018

Jest jeszcze duże drzewo oliwne nad jarem
Jestem na bieżąco tylko nic nie piszę. Buziaki
marba 20:32, 19 wrz 2018

Gosialuk napisał(a)
Basiu bardzo ładne zdjęcia z twojego jaru. I faktycznie ogromna różnica między słoneczną i zacienioną stroną. Taką słoneczną skarpę ciężko obsadzić, bo wiele roślin nie daje rady. U mojej mamy, która też obsadza taką, w tym roku nawet kostrzewa siwa i floksy szydlaste zaczęły usychać. Dobrze za to miały się fiołki labradorskie i goździki. Teraz dosadziła tam jeszcze liliowce, może jak się dobrze ukorzenią przez jesień, to dadzą radę. A może lato będzie ciut łaskawsze.

Gosiu, skarpy to dla roślin rzeczywiście wyzwanie, bo cała woda czy to z deszczu, czy z węża łatwo spływa w dół, a nawet sucholuby tej wody jednak potrzebują. Floksy szydlaste pozytywnie mnie zaskoczyły, bo nie widać po nich suszy. Niektóre odmiany mają piękny, szmaragdowy kolor listków. Gożdziki też sobie dobrze radzą. Poczytam jeszcze o tych fiołkach labradorskich, dziękuję za podpowiedź.
marba 20:37, 19 wrz 2018

ryska napisał(a)
Jest jeszcze duże drzewo oliwne nad jarem
Jestem na bieżąco tylko nic nie piszę. Buziaki

Renatko, tego drzewa nawet ogrodnik nie potrafił zidentyfikować. Ale faktycznie owoce przypominają oliwki.
Pozdrawiam.
ryska 20:42, 19 wrz 2018

marba napisał(a)

Renatko, tego drzewa nawet ogrodnik nie potrafił zidentyfikować. Ale faktycznie owoce przypominają oliwki.
Pozdrawiam.

Pamiętam Basiu jak to mówiłaś ale robocza nazwa bardzo mi się podoba
marba 20:49, 19 wrz 2018

Mandewilla kwitnie nieprzerwanie od wiosny. Nie wiedziałam, że z niej taki długodystansowiec.

A kotki rozplenicy Black Beauty zaczynają z czasem nabierać czarnego zabarwienia.

Przetaczniki ciągle jeszcze wypuszczają nowe kwiatostany.

Znalazłam dziś pod brzózką grzybka.
marba 20:50, 19 wrz 2018

ryska napisał(a)

Pamiętam Basiu jak to mówiłaś ale robocza nazwa bardzo mi się podoba

Też ją lubię.
daszum 22:01, 19 wrz 2018

Gratuluję czwartego wnuczka albo wnuczki.
Ja jestem w bardzo "odpowiednim" wieku do bycia babcią, ale moje dzieci strajkują, więc zastępczo na mojego jamnika mówię czasami wnuczek