Elinkowy ogród
12:43, 20 wrz 2016
O nie, nie, w projektowaniu rabat to ja nie pomogę. Sama prosze o pomoc, bo skopałam większość rzeczy.
Specjalistą od kompostu też nie jestem, ale już sie przekonałam jak jest potrzebny w ogrodzie, a że u mnie kupic się nie da, więc produkuję ile można.
Myślę, że panuje błędne przekonanie, że na kompost wyrzuca się wszystkie śmieci z kuchni i domu, wylewa zupę, mięso niedojedzone itp, no i wtedy rzeczywiście zaprasza się do siebie wszelkie robactwo i gryzonie.
Ja do kompostownika wrzucam trawę skoszoną, gałązki, roślinki jednoroczne z doniczek teraz na jesieni, liście, resztki z warzywnika, chwasty po pieleniu- ale takie bez nasion i nie perz oczywiście, przesypuję ziemią, polewam wodą jak za sucho i po jakimś czasie otrzymuję pieknie pachnącą pruchnicę czarną. Tylko oczywiście nie chore te resztki. Wiele osób dorzuca jeszcze inne rzeczy, ale mi ta moje mieszanka wystarcza. Jedyne zwierzątka jakie się tam pojawiają to dżdżownice, ale o to właśnie chodzi, żeby przerobiły te masy zielonego w kompost. Toszka poleca dorzucenie mączki bazaltowej, co zamierzam też uczynić, bo u mnie gleba słaba.
Później można go wykorzystać do rozsiania na trawniku na wiosnę, w dołek pod każda roślinkę, jako ściółkę pod rośliny, przemieszać z ziemią wokół roślin, do warzywnika itd. Bogactwo ogromne. Nie trzeba ziemi dokupować do nasadzeń.
Jakbyś chciała bardziej profesjonalnie się dowiedzieć, to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę na forum kompost i wyskoczy całe mnóstwo postów i cały wątek na ten temat. Naprawdę polecam.
A co wyrzucania trawy za ogrodzenie- też ktoś pisał o tym, że później za działką bardziej żyzna ziemia się zrobiła niż u niego