Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawendowy zawrót głowy 16:21, 25 wrz 2018

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Donice kupiłam LM dwa lata temu już niestety tych nie ma ale są bardzo podobne to taki oszukiwanie beton z domieszką jakąś . Są zima na dworze nic im się nie dzieje. Lubię je bardzo.

Jola a te grube rozchodniki zostają na zimę w tej donicy ?
Czym je okrywasz ?
W ogródku emerytki 16:09, 25 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Greg, bardzo dziękuję, order piękny
Nasza oswojona dzika jeżyczka ma jedno młode, dziś je wyprowadziła z ich domku. To maleństwo, na bardzo kiepskim zdjęciu trochę widać. Na drugim zdjęciu mama u mnie na rękach.

Pięknie
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:07, 25 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pamiętam tę piosenkę, jest piękna - dziękuję
To drugie jezioro u nas po wydobyciu siarki. Kilka lat temu część terenu przyległego do wyrobiska zapadła się pochłaniając koparkę z operatorem, ziemię, część dróg dojazdowych i drzewa.

Straszne!
Lawendowy zawrót głowy 16:00, 25 wrz 2018

Do góry
lawenda001 napisał(a)

Piękny ogród!!!
Chciałabym podpytać o doniczki widoczne na tym zdjęciu... z czego on sa? Betonowe? Jak się zachowują?

Donice kupiłam LM dwa lata temu już niestety tych nie ma ale są bardzo podobne to taki oszukiwanie beton z domieszką jakąś . Są zima na dworze nic im się nie dzieje. Lubię je bardzo.

Jurajski Ogród 15:32, 25 wrz 2018

Do góry
Basiu, bardzo dziękuję za odpowiedź, po przeczytaniu kilku wypowiedzi oraz artykułów dochodzę do wniosku, że gaura to raczej (choć niekoniecznie) roślinka na jeden rok, np. do donicy

Aniu, "Miłka" potrzebuje słoneczka, piaszczysto-gliniastego podłoża i tyle.

Ps płożący aster od Ciebie pięknie kwitnie

Uściski dla Was zostawiam i "Miłkę"

Lawendowy zawrót głowy 15:27, 25 wrz 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Joluś czytam u Ani, że Variegatusów się będziesz pozbyć, napisz czemu??? bo ja z kolei na nie choruję, mi się u Ciebie podobały fest i jeszcze mam pytanko bo poczytałam dokładnie wąteczek Twój, masz magnolkę szczepioną, idzie kolumnowa, czy ta korona się szeroka robi, jak to z nią jest???

Moniu to już chyba wszystko wiesz

Korona magnoli się poszerza idzievwcgore ale też ostro na boki zrobię Ci fotki przy najbliższej okazji .

Variegatusy u mnie pięknie rozjaśniaja miejsce jednak od dłuższego czasu sie pokadają mimo tego że są podtrzymywanie z wielu stron przez rośliny. Co do tego tematu juz jesteśmy umowione

Znalazlam takie fotki

Droga musze pstryknać nie potrafię znaleźć.
Ogród pod lasem 14:17, 25 wrz 2018

Do góry
Jak leżę na hamaku to widzę to

zimno okrutnie
Wśród brzóz i dębów 14:02, 25 wrz 2018

Do góry
Aniu, dwa lata temu wsadziłam tam małą kwitnącą sadzonkę. Została tam przez zimę, a na wiosnę okazało się, że jest całe mnóstwo małych siewek, a w tym roku było jeszcze więcej. Wyrywam razem z chwastami, zostawiam tylko tam, gdzie mi akurat pasują.

Przedziwny Ogród 13:43, 25 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Na ostatnim zdjęciu to była cynia. Niby z jednej torebki, a każda inna.

Najbardziej nie lubię takiej pogody, gdy pojawiają się pierwsze przymrozki, liście lecą, pojawiają się mgły jesienne i wszystko jest już nijakie. Wtedy bym już wszystko po kolei wycinała i sprzątała. A przy takiej aurze jak jest teraz, będzie to bardzo szybko.
Pozdrawiam

aha. .. to może ja na drugi rok spróbuję z tymi cyniami
Ja też nie lubię zimnych i tych pierwszych przymrozkow. Tych prac porzadkujących jest na początku dużo. I wykopywanie i zabieranie różnych roślin. A tu zimnica brrr !.
Pozdrawiam cieplutko
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:34, 25 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwio jeszcze w całym ogrodzie masz bardzo ładnie.

Trawy z werbena ślicznie wyglądają.
Powojniki nic sobie z zimna nie robią. Kwitną ładnie. I sporo co ich kwitnie.
Fajne takie powtórkowe kwitnienia
Wśród brzóz i dębów 13:27, 25 wrz 2018

Do góry
marba napisał(a)
Grażynko, będę cierpliwie, ale z ciekawością czekać.

Moniu, Elu, u nas też pogoda pod psem. Nareszcie będę miała czas należycie zająć się domem, bo w sezonie ogrodniczym poświęcam mu stanowczo za mało czasu.

Ostatnie ogrodowe fotki:
Samosiejki uczepu złocistego z roku na rok zagarniają coraz większą powierzchnię na skarpie. Lubię go, bo kwitnie do przymrozków.

Kobea z dwóch sadzonek pokryła gęsto całą ściankę altanki. W tym roku zakwitła wyjątkowo wcześnie,bo już w lipcu, ale za to mało obficie.

Ma takie ciekawe owocki. Mam nadzieję znaleźć w nich nasionka na przyszły sezon.
[img ssize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/173/1738999/original.jpg[/img]

Pięknie co ten uczeń rośnie.
Sadzisz to w gruncie . I sam się wysiewa ? I jest , Nasionka tak przeżywają ?
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:01, 25 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

moje ukochane szałwie...choć kilka ale musi być

Piękne widoczki. A ten kobierzec na dole to ??
Małymi kroczkami do celu... 12:52, 25 wrz 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Pierwszy dzień jesieni! Eh żegnaj lato pomimo słońca strasznie u nas zimno i wietrzenie, ale nie ma się co dziwić w górach spadł już śnieg! Zostawiam widoczek i miłego dnia wszystkim życzę

Wiosna była ładna. Lato cudne . Może trochę suche.
A jesień wita nas zimnica.
Widok ładny. Ale ten śnieg i mnie przeraża.
Zakręcony ogród 12:05, 25 wrz 2018

Do góry
Zachęcona Waszymi różanymi zakupami próbuje coś u siebie wkomponować.
Jak myślicie pasują tu pomiędzy rozplenice jakieś różyczki dla początkującego ?

zaznaczam,że stanowisko słoneczne i wilgotność optymalna
Przerwa na kawę... 12:02, 25 wrz 2018

Do góry
Pytanie - czy z perukowca można zrobić drzewo?? Uparcie mi rośnie w taki wiecheć na górze. Ma jeden przewodnik całkiem już spory. Hmmm... korci mnie bo cięcie od góry nie przyniosło rezultatów oczekiwanych. A cyprysik z boku powoli go zarasta...
Prawie - jak ogród 11:54, 25 wrz 2018

Do góry
Ale masz rozplenic trawiaste się zrobiło cudnie . Rośnie wsztstko jak gupie )) pokaż brzozowa po całości w sierpniu było już co pokazywać !!!

Świetnie wyszła. Zazdroszczę miejsca na tyle brzozek.
Przerwa na kawę... 11:40, 25 wrz 2018

Do góry
Boki zarosły. Hortensje trzeba będzie przyciąć mocno na wiosnę. Dobrze zrobiłam z tą wymianą głogów na wiśnie. Tak już by były gołe gałęzie.

I tyły.

Jedna rzecz mi się rzuciła w oczy patrząc z tej perspektywy na ogród. W końcu poszczególne części ogrodu zaczęły do siebie pasować. Być bardziej spójne stylistycznie - przynajmniej w mojej świadomości/ocenie nie drażnią mnie kształty rabat lub ich proporcje. Rośliny przez powtarzalność łączą się w całość. A jednocześnie porobiły się fajne zakątki. Jest lepiej niż było. Może w przyszłości będzie fajnie
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:37, 25 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Aniu
u mnie w tym roku jest klęska urodzaju i nie tylko na pomidory

jak żyję (a trochę już chodze po tej ziemi)nie widziałam tylu orzechów na drzewie co w tym roku i co ja z nimi zrobię? będę palić w piecu zamiast węgla

Oj tam Basiu id nadmiaru głowa nie boli. Piękne aż radość bierze. Orzech to najcenniejszy owoc dla mózgu. W naszym wieku trzeba dużo orzechów jeść.
Wrzucaj jako przyprawę do zupy, kartofli, sałatek. Kręć ciasta orzechowe. Rizdaj dzieciom, sąsiadom i będzie dobrze.
Obrodziły w tym roku owoce, kasztany, żołędzie leżą gruba warstwa na ziemi. Dziki penetrują wszędzie mają radoche bo nigdy tyle żołędzi nie leżało nie muszą ryć w glebie.

Jest urodzaj bo wiosna dopisała gorzej z latem. Jesień też jeszcze będzie piękna to chwilowy wybryk zimy.

Pozdrawiam
Przerwa na kawę... 11:25, 25 wrz 2018

Do góry
Widoki balkonowe -dopiero z tej perspektywy widać, że jajo jest kanciaste trudno. Z dołu tego nie widać a z góry kiedyś zarośnie.

Różanka pod oknem kuchennym zarosła choć kwitnie słabo. Katalpy zaczynają zrzucać liście.

Przedtarasowa po usunięciu jednej hortki i wsadzeniu drugiej zmizerniała. Może w końcu za rok pozwolę jej zarosnąć a nie tylko wieczne zmiany tylko dla mnie widoczne.

Narożne do sprzątania. Huśtawka póki trawa nie wyrośnie musi tu zostać.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 11:14, 25 wrz 2018

Do góry
Witam ponownie!
Niestety warunki pogodowe ostatnich dni (silne wiatry) pokazały, że moją brzózkę dorenboos coś toczy, ponieważ złamał się jej najdłuższy pęd, osłabiony chorobą. W złamanej części wydrążony jest kanalik średnicy 2-3mm jednak nie ma w nim jaj, ani larw. Natomiast przełam jest koloru brązowo-brunatnego. Obcinałam sekatorem gałązkę tak długo, aż doszłam do wydaje się, czystej części. Bałam się, że drzewko całe jest zainfekowane tym czymś. Obejrzałam pień i przynajmniej gołym okiem nie widać uszkodzeń, dziurek, itd.
Cóż to może być? Jak wyleczyć drzewko? Czym zapobiegać tej chorobie w przyszłości?
Pozdrawia serdecznie
Mazan, nie ukrywam, liczę na Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies