Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W samym słońcu 18:07, 30 cze 2019

Do góry
Moja szałwia się wysiewa bez problemu. W zeszłym roku dostałam od sąsiadki taki malutkie sieweczki i wsadzilam do ziemi, przetrwały zimę bez najmniejszych problemów
W samym słońcu 17:13, 30 cze 2019

Do góry
sarenka napisał(a)

Zgadza się, masz czujne oko
Teraz sama teraz siebie nie będę po nim poznawać hihi

Mam takie pytanie:
Szałwię same się wysiewają? Bo widzę przy swoich takie małe siewki z listków podobne właśnie do szałwi, nie wyrywam, zostawiłam. Tylko czy to ma szansę przetrwać zimę? Fajnie byłoby

Ano właśnie. Rano coś białego było w awatarku.

Mam białą szałwię. Nie zauważyłam, żeby się rozsiewała.
Moja szałwia bardzo łatwo rozmnaża się przed podział. W pewnym momencie miałam już ze 30 sztuk z kilku kupionych. Nie wiem jaka jest Twoja. Nawet jak się wysieje to nie wiem czy zachowa cechy odmiany.
Proponuję poświęcić jedną sadzonkę i sprawdzić czy da się podzielić.
Jeśli chcesz białą szałwię to mogę się podzielić. Niestety moja zawsze się pokłada i kolor jest taki szarobiały. Ale gdy teraz kwitnie to z przyjemnością oglądam przylatujące do niej trzmiele i pszczoły.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:55, 30 cze 2019

Do góry
Śliczny wypieszczony masz ogród przepiękne łany sip, dopracowane rabatki, zielnik, warzywnik, wszystko mi się podoba

Przy okazji chciałam zapytać, czy szałwia to już przekwita ? Mam pierwszy rok, jeszcze nie rozwinęła skrzydeł, a już taka "klapnięta" jest. Czy ją się przycina ?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:31, 30 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Na pierwszej fotce w pierwszym rzędzie rosną tujki danica, szałwia, hortensje Little Lime, jeżówki Green Jewel. W drugim rzędzie jeżówki Meditation White, liatry Kobold, rozchodniki zwykłe zielone, mam też lilaka Palibin.

Na drugiej fotce rośliny rosną tylko w dwóch rzędach (bo rabata jest wąziutka) - w tyłu perowskia rośnie w jednym rzędzie z dereniem sibirica. Trawa z przodu to sesleria jesienna.

Dziękuję za informację. Poczytałam o seslerii jesiennej i piszą, że docelowa wysokość 0,2-0,5 m. A u Ciebie jaka rośnie? Potrzebuję jakąś trawkę na słoneczne stanowisko, ale wysokość max 30 cm, kolor zielony lub lepiej jasnozielony. Znasz coś takiego? Może jakaś hakonechloa jest godna polecenia?
Ogrodowe szaleństwo ... 10:12, 30 cze 2019

Do góry
Pogoda dopisuje, dzisiaj znów żar leje się z nieba. Wczoraj porobilam trochę fotek na mojej działce. Wszystko pięknie kwitnie. Szkoda że maj i czerwiec mamy już za sobą
Szałwia i floksy

Rozyczki pod jabłonką

Przekwitłe zawilce też są piękne

Róża aspirin i kalarepa
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:25, 29 cze 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Kasia, jakie rośliny rosną z przodu rabaty na pierwszym zdjęciu (chodzi mi o 2 pierwsze rzędy)?
I jeszcze pytanie do drugiego zdjęcia - co rośnie za perowskią i jakie trawy/turzyce są z przodu?

Na pierwszej fotce w pierwszym rzędzie rosną tujki danica, szałwia, hortensje Little Lime, jeżówki Green Jewel. W drugim rzędzie jeżówki Meditation White, liatry Kobold, rozchodniki zwykłe zielone, mam też lilaka Palibin.

Na drugiej fotce rośliny rosną tylko w dwóch rzędach (bo rabata jest wąziutka) - w tyłu perowskia rośnie w jednym rzędzie z dereniem sibirica. Trawa z przodu to sesleria jesienna.
Droga do spełnienia 13:49, 28 cze 2019

Do góry
Ale te szałwie ze stipą to cud-miód Musze swoje przesadzić na przód bo sądziłam głupia,ze szałwia będzie wyższa i teraz stipa ją pożarła.
Ogród Małej Mi 2017 13:21, 28 cze 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Cudniasty ten floks, to moje ukochane kolory, nie spotkałam nigdzie takowego
szałwia niebieska też moja ulubienica ale tę akurat mam co roku, tym razem w donicy.

Próbowałam zebrać nasiona tej szałwii ale za mało pilnowałam ..i tak co roku
Ogród Małej Mi 2017 11:24, 28 cze 2019

Do góry
Cudniasty ten floks, to moje ukochane kolory, nie spotkałam nigdzie takowego
szałwia niebieska też moja ulubienica ale tę akurat mam co roku, tym razem w donicy.
Hortensjowo 10:54, 28 cze 2019

Do góry
Helen napisał(a)

U mnie szałwia długo kwitła, ale kupiłam odmianę sensation deep blue zamiast caradonna, którą wszyscy polecają, i ona się bardzo się rozkłada, robiąc dziurę w środku. No i to mnie bardzo irytuje.

Sensation deep blue to bardzo dobra odmiana, jeżeli Ci się rozkłada to może ma za mokro?
Caradonna jest o wiele wyższa i też się potrafi rozkładać.
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:32, 28 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
muszę wypróbować. zawsze mnie drażniło, jak szałwia po kwitnieniu długo się zbierała i w sumie potem takimi wiechciami grubymi kwitła. A tu będzie delikatniej a o ile dłużej.

Wypróbuj Trochę zachodu z tym, więc jeśli ma się dużo do ciecia to chyba jest niewykonalne.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:39, 28 cze 2019

Do góry
U mnie szałwia już leżała. Wycinka samych kwiatostanów nic by nie dała. Ale ja mam głównie Ostfriesland, ona nie jest sztywna niestety. Chętnie bym wymieniła na Caradonnę. Ale tego jest bardzo dużo, więc mi szkoda kasy.
Podmiejski ogródek 09:10, 28 cze 2019

Do góry
malgol napisał(a)

U mnie tez bodziszek rosanne miał zastąpić lawendę na lekko ocienionej rabacie ,ale niestety nie spełnia zadania...nie jest taki gesty jak u Ciebie i taki jakiś luźny, wysoki i ma dużo mniej kwiatów. Co robisz ze swoim ,że tak obficie kwitnie?

sama nie wiem.

Ja go mam teraz w dwóch miejscach: na południowej rabacie, gdzie ma mniej słońca za to więcej miejsca, jest właśnie taki jak mówisz: rozlazły i niezbyt obficie kwitnący. Za to w ciasnym miejscu z południową wystawą jest zwarty, wysoki i obficie kwitnący Wygląda na to, że się dopasowuje do warunków

Lawendę w końcu wywaliłam stąd, bo ona jednak lepiej wygląda w luźnych nasadzeniach, a tutaj chcę na gęsto. Do tego miałam za dużo podobnych do siebie kwiatków: kłosowiec, szałwia, lawenda. A gwoździem do trumny było to, że po zimie jedna z trzech sadzonek bardzo marnie odbiła
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:56, 28 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ja tak jak April i Asia - tnę na jeża, 2-3 cm od ziemi. Wczoraj chwilę się wahałam przy Ostfiresland z grabowej bo puściła boczne kwiaty i kępy ale w końcu wycięłam a to co było kwitnące poszło do wazonów . Niebieska szałwia marki szałwia, wycięta z 2 tygodnie temu, już kwitnie drugi raz .

No to zamkne oczy i ciachne tak samo Najwyżej będzie na Was
Droga do spełnienia 08:49, 28 cze 2019

Do góry
Kasiu odpisałam u Ciebie
Malwinko -dzięki
szałwia już ścięta zakwitnie drugi raz już troszkę słabiej
to samo kocimiętka - rozłożyła się pod ciężarem po ostatnich ulewach i już przekwitała
więc ścięłam i czekam na drugie kwitnienie
zostawiam bonicę śliczna w takim stadium tegoroczny nabytek - myślałam ze nei będzie w ogóle kwitła ale daje radę
i brzydala wam zostawiam brzydki ale ma coś w sobie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:48, 28 cze 2019

Do góry
Ja tak jak April i Asia - tnę na jeża, 2-3 cm od ziemi. Wczoraj chwilę się wahałam przy Ostfiresland z grabowej bo puściła boczne kwiaty i kępy ale w końcu wycięłam a to co było kwitnące poszło do wazonów . Niebieska szałwia marki szałwia, wycięta z 2 tygodnie temu, już kwitnie drugi raz .
Hortensjowo 22:31, 27 cze 2019

Do góry
Helen napisał(a)

U mnie szałwia długo kwitła, ale kupiłam odmianę sensation deep blue zamiast caradonna, którą wszyscy polecają, i ona się bardzo się rozkłada, robiąc dziurę w środku. No i to mnie bardzo irytuje.

U mnie wszystkie szałwie w pewnym momencie się rozkładają na boki, mniej lub więcej ale wszystkie. Nie mam co prawda Caradonny - być może ona rzeczywiście stoi wyprostowana do końca.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:42, 27 cze 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Ładnie się zapowiada. Zanim zgrubieją ML dałabym tam coś pomiędzy np werbene patagońską albo coś innego jednorocznego dającego szybki efekt. Od zeszłego roku jestem fanką szałwi powabnej, fioletowa jest cudna.

Dzięki Dori.
Na razie nic nie będę tam sadzić.
Jak wysypię żwirek, to będzie ładnie. Będzie czysto.

Ta szałwia rzeczywiście śliczna
Mój ogrodowy pamiętnik 19:33, 27 cze 2019

Do góry
Róże jeszcze kwitną.

Szałwia się rozrasta.

A tu się lekki busz zrobił .

Życie w wiejskim ogrodzie 19:04, 27 cze 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Piękne róże, jeżówki już kwitną. Czekam na swoje
Na warzywniku masz ściółkę z trawy?

Jeżówka tylko jedna zakwitła hehehe ... to pewnie zwiadowca Reszta w pąkach ale przy tej temperaturze będą kwitły lada chwila.

Róż w ogrodzie mam mało, tak symbolicznie bym powiedział ale cieszą mnie ogromnie

Warzywnik wyściółkowany mam skoszoną trawą, doskonale utrzymuje wilgoć ziemi i ogranicza rozwój chwastów.

Wejście do królestwa warzyw, szałwia i przywrotnik to godne polecenia połączenie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies