Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród w remoncie 20:00, 02 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Asia ,

Masz brzozy ?
oj kochana , zrób zbliżenie co z nimi posadziłaś ?
wymyśliłam sobie przejście z brzozami ,
i nie wiem co z nimi posadzić

Zwykłe brzozy będziesz sadzić? Polecam odmianowe np Doorenboos, nie rosną takie wielkie i mają piękną białą korę. U mnie testuję tam roślinki. Bezpośrednio przy pniach mam teraz bodziszek korzeniasty. Nie rośnie szalenie z racji towarzystwa tych drzew ale póki co daje radę. Mam tam nawadnianie. Poza tym już dalej mam brunnery hosty, tiarelki, azalie japońskie. Ale to tak jak wspomniałam z nawadnianiem.

Ania -Spełnione marzenie 19:27, 02 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
O matko. Jakie ty masz to wszystko wielkie.
Hortensje bukietowe obowiązkowo. Lepsze niż rodki bo dłużej kwitną i bezproblemowe. No i piękne .

Agata ,
hihihi…

mam jeszcze tą trzecią cześć
ale ona jeszcze musi poczekać
Najpierw musze to przejście zorganizować

Hortensje bukietowe ?
No też właśnie one chodzą mi po głowie ,
pobiorę patyczki i rozmnożę ,
co 2 metry chyba wystarczy ?
a co do nich ,
brzozy ?
musze mieć jakiś szpaler przy samej siatce ,
Bo to siatka leśna , szału nie robi
i może jeszcze coś ?

brzozy i hortensje
to się da zrobić
Ogród w remoncie 19:05, 02 lip 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Powiem Wam, że wkurza mnie ta moja kwaśna rabata. Specjalnie dziś zrobiłam zdjęcie. Wkurza mnie ta hakonka bijąca po oczach. Z drugiej strony jakiś kolor inny niż zielony mi tam by się przydał. Może to kwestia podziału plam na tej rabacie? Sama nie wiem. Wiem tylko jedno, jak mnie coś wkurza to tak czy tak to zmienię. Tak było na tej rabacie z hortkami i perowskią . Tylko tu nie wiem jak to ugryźć.

Asia ,

Masz brzozy ?
oj kochana , zrób zbliżenie co z nimi posadziłaś ?
wymyśliłam sobie przejście z brzozami ,
i nie wiem co z nimi posadzić
Ania -Spełnione marzenie 18:50, 02 lip 2020

Do góry
Przyszły mi do głowy takie pomysły :

1 pomysł

* Po prawej stronie posadziłabym przy każdym patyku
brzozę - taką zwykłą ,
* hortensje bukietowe
( są wielkie i bez problemowe , miałabym pewność że zakwitną )

2 pomysł

* zamiast brzozy może sosny ?
* zamiast hortensji rododendrony ?
( ale coś mi nie rosną , )
* co jeszcze pasuje do sosny , nie wymaga pracy i kwitnie ? )

Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 18:46, 02 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)
Ja miałam ziemniaki uprawiać, to ty możesz ryż

A tak serio to rynny podepnij do zbiornika na deszczówkę i będziesz miała po problemie raczej, bo skoro przy normalnym deszczu jest ok, to powinno wystarczyć. Dla świętego spokoju możesz wymieszać to z jakimś piachem. I możesz posadzić rośliny, które lubią bagienka. Tataraki, krwawnice, kosaćce itp
Albo brzozę... pijoka

Juzeczku nią ma opcji podpięcia rynien z altany do zbiornika..musi być do tego takie specjalne przejście.. taki kołnierz z boku, a ten juz jest wykorzystany na połączenie z rynnami z dachu i przelewem nadmiarowym z pierwszego zbiornika..wiec odpada przekopię ta ziemię..przy normalnych warunkach pogodowych tam nie ma żadnego błocka,tylko normalna ziemia ,więc pijaki i rośliny bagienne raczej się nie sprawdzą..brzozy są za altaną i jedna jest naprzeciwko ( ta wiesz dorenboso-youngii long tunk )
Jak juz będą większe, to też może problem zniknie nie wiem ile jest w stanie wyduldac taka brzoza
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 16:30, 02 lip 2020

Do góry
annastompor napisał(a)
Droga Pani Danusiu, nie wiem czy piszę w dobrym miejscu na korespondencje ale mam kłopot i bardzo chciałabym prosić Panią o pomoc.
Mieszkam na Warmii w okolicy Olsztyna- gleba w ogrodzie licha- sam piach jak z piaskownicy. Rośliny w pobliżu to głównie sosny, świerki brzozy ... las..
W związku z tym zdecydowałam o likwidacji trawnika z którego nic nie będzie i chce założyc dużą rabatę na środku tzw: dolnego fragmentu działki.Teren jest pochyly w stronę wschodnią co powoduje że najlepiej doświetlony jest rano choć po południu słońce także dociera tu z łatwoscia poprzez zabudowania, które są wyżej na działce.
Kłopot w tym, że ta część działki nie ma wyjscia na zewnątrz i darń ,którą ściągnęłam z trawnika zmuszona zostałam ułożyć w formie łukowatej przez całą długość środka rabaty na szerokość ok 70-80 cm i wysokości ok 50-60 cm.Wygląda jak duży ogon krokodyla.
Moje pytanie jest zatem takie
Czy jest sens to zostawiać? czy tak ułożona trawa w formie takiego wału rozłoży sie?
Co powinnam zrobić aby - jesli mogę ją zostawić-mogła przekształcić się w ziemię , na której będę mogła w przyszłości coś posadzić?
Oczywiście planuję przekopać teren widłami,powyjmować chwasty, nawieżć ziemie i przekopać ją z ziemią rodzimą.Jak jeszcze powinnam sie przygotować do założenia rabaty?
Nie ukrywam, że chciałabym posadzić tam byliny i trawy, ktore lubią suszę.Jakie trawy by Pani poleciła na suche stanowiska?
Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc.
Anna

cześć! Możesz wynieść tę trawę do kompostownika, do lasu, gdziekolwiek? To się nie rozłoży, będziesz miała taką górkę zawsze, trochę mniejszą może, ale porośnie trawa i chwastami za chwilę jak zostawisz to dookoła nasadzisz i bedzie ładnie a toto bedzie straszyło?

do słońca na suszę jeżówki, trawy (miskanty, kostrzewy, stipa =ostnica cieniutka pony tails - tę ostatnią możesz wysiać i mieć swoich milion sadzonek), werbena patagońska która przezimuje Ci albo nie ale na pewno się wysieje i z warunków bedzie zadowolona. Cokolwiek nie posadzisz pierwsze parę tygodni/miesięcy bedzie trzeba podlać jak bedzie sucho i gorąco. Szałwie, wszelkie rośliny o niebieskich/srebrnych liściach (ale nie hosty hehe). Nawet hortensje bukietowe dałyby radę pewnie, ale w dołku dużo kompostu i obornika bym dała.
Możesz spróbować kupić też hydrożel, widziałam na alledrogo 10 kg za 100 zł, mieszasz w dołek pod korzenie rośliny, trzyma wilgoć.

powodzenia!!
Mój ogród pod lasem 13:27, 02 lip 2020

Do góry
O jak ja Ci zazdraszczam takiego hamaczka!!!!!!! Jak ja sadziłam swoje brzozy, to nie pomyślałam, żeby rozstaw pod hamak dopasować a teraz rabata pod nimi w dodatku i na hamak nie ma szans ;(
Ogrodowe wariacje 00:08, 30 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Dzień dobry! Witam się u Ciebie!
Piękny nowoczesny ogród się zapowiada.

A brzóz w takim rozmiarze szczerze zazdroszczę. Świetny efekt w tym żwirku dają.

Witam serdecznie brzozy uwielbiam, a ile osób doradzalo je wyciąć. Tylko po co, nie wiem...cieszę się,że się Tobie podoba właśnie zależy mi na nowoczesnym ogrodzie ale przytulnym
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:44, 26 cze 2020

Do góry
Wiatr głowę urywa
Akurat jsk brzozy śmiecą
Masakra
Rano tego jeszcze tu nie było
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:22, 25 cze 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rozum mi podpowiada, że w czasach mego dzieciństwa czerwiec wcale nie był upalnym miesiącem. Sporo było opadów deszczu. W zasadzie jest tak jak kiedyś. Różnica jest taka, że wtedy mniej było ucywilizowanych miejsc: asfaltów, betonowych podjazdów, a więcej naturalnej powierzchni. Opady nie były tak gwałtowne i szybko wsiąkały w glebę, a nie znikały w kanalizacji burzowej lub płynęły drogą.
Obserwuję to, co się dzieje koło mnie. W ogrodzie nie ma zastoin wody, z mojego terenu nic nie spływa poza granice. Ale z sąsiednich działek na drogę wypływają strumienie, których nie wchłaniają wybetonowane spore podjazdy i trawniczek, który powstał na nawiezionej 10 cm warstwie ziemi. Pod spodem pozostał pobudowlany ubity grunt.
Doceniam to, że nie muszę się zmagać z zalaniem, czy podtopieniem.
Najbardziej martwię się o warzywnik. On nas latem żywi. Reszta ogrodu da sobie radę. Najwyżej ucierpi nieco jego estetyka.

To mój odbiorca nadmiaru wody na działce. Po dwóch sezonach suszy, może się wreszcie wykazać. Najniższy punkt działki- brzozy pięknie zbierają wodę nie tylko z ogrodu, ale i z zapłocia.

Kiedyś pozwalaliśmy się wodzie rozlewać a teraz ona wylewa się nam (elementy systemu melioracyjnego poniemieckiego, piękne ceramiczne leżą jako śmieci w lesie albo gruz na polnej drodze) i robi "łał".
Dokładnie o tym wczoraj rozmawiałam z Mężem. O pogodzie. U mnie wszystko ładnie się wchłania. W mieście drzewa i krzewy, widzę są zielone (rzadkość).

Jakie truskawki zamówiłaś, bo mam plan też w sierpniu moje zmienić i dać im płodozmian. Ale teraz duży wybór sadzonek jest na wiosnę - coś się zmieniło w obrocie towarowym roślinnym. Ale irysy będę kupować w lipcu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:09, 25 cze 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)
Burza złamała mi młodą brzózkę, kompletnie pozbawiając korony. Czy jest szansa, że jakiś pęd wyrośnie z pnia, który pozostał? Macie jakieś doświadczenia?

U sąsiada za płotem cięli brzozy, bo są posadzone pod linią 15 kV i większość żyje, puściły sobie gałęzie na boki. Jest szansa
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:41, 25 cze 2020

Do góry
Brzozy zaczynają dawać cień. Niewiele go jeszcze ale zawsze. Pijąc kawkę w owym cieniu odkrywam nowe stare widoki.

To miejsce trzeba kochać 21:28, 24 cze 2020

Do góry

Dolny ogród
Brzozy sadzone w zeszłym roku jako patyczki. Troszkę już masy nabrały i powoli pokazują biały pień.

Ptasi gaj 19:00, 24 cze 2020

Do góry
Mamy swój deszcz więc dziękujemy Elu
Ale widzę sporo tego deszczu nalało bo woda stoi na trawniku. Duże drzewa szybciutko wypiją nadmiar wody, a szczególnie brzozy. Ale mogłoby już naprawdę przestać padać bo to wszystkim pokrzyżowało plany ogrodowe. Ja już 2 tydzień na urlopie i nic nie zrobiłam bo codziennie pada.
Bardzo ładne to ujęcie z brzozami na trawniku.
Kolorowy ogród na piasku 11:33, 24 cze 2020

Do góry
Za brzozami jest skarpa, a potem łąka. Brzozy rosną poniżej rabaty.
Piszę, aby była jasność, że nie jest to rabata "pod brzozami"
Takie usytuowanie daje możliwość utrzymania tej rabaty, brzozy nie wypijają wody.

Jest jeszcze trawa Carex muskingumensis, gatunek

na przodzie carex appropiquata

i jak widać brunery i telimy opierające kwiaty na hostach i paprociach.
Nie wiem czemu u mnie nie chcą stać. Czy u kogoś stoją kwiaty telimy?

Kolorowy ogród na piasku 11:00, 24 cze 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

na cienistej pod koniec maja rozpychają się hosty z paprociami

Vivo, masz cudowny i magiczny ogród. To ujęcie jest tak subtelne, tak piękne, że...chciałabym na już przenieść je do mojego ogrodu. Napisz, proszę, jakie to odmiany host i paproci?

Agnieszko, bardzo miłe to piszesz Dziękuję
Bardzo lubię swoje cieniste kąty i lubię je fotografować. Wyszukałam zdjęcia i zrobię dokładny opis tej części rabaty. Ona jest długa na 40 metrów

Plecy tej rabaty to pióropusznik, parzydło leśne, hortensja serrata a cień dają brzozy.
Największa hosta w lewym roku to Siebolda Elegans, druga duża przy paproci to Abiqua Drinking, przed nią z mniejszymi liśćmi to Halcyon. Jest jeszcze Abba dabba do, poniżej Sieboli
Duża subtelna paproć to D. Linearis Polydactyla, z lewej strony drobniutka to Adiantum Pedatum, w opisach do 30 cm ale u mnie jest wyższa. Moja ulubiona Jest jeszcze mało widoczna wietlica Lady in Red.

Pokażę portrety i inne ujęcia dla lepszej orientacji

zdjęcia przełom maja, czerwca
Siebolda

Abba dabba

Halcyon

Abiqua Drinking

Kolorowy ogród na piasku 09:03, 24 cze 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
No bajka, ogrod, ale to w sumie nie dziwne
A hamaczek rewelacja

Dziękuję Kasiu, cokolwiek miałoby to znaczyć

Hamak Gościa, my tylko wypożyczyliśmy brzozy na testowanie.
Nam też przydałby się taki, zapomina się o komarach.

Długo w tym roku cieszyły i ulubiony mój obiekt do fotografowania

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies