Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 07:16, 02 wrz 2020

Odpowiem zbiorowo
Chwilę siedziałam cicho, czytałam Wasze wpisy i próbowałam wyciągnąć wnioski. Macie rację, że trzy różne drzewa źle będą wyglądać. Teraz i ja to zrozumiałam. Problem z tym miejscem jest jednak taki, że są tam różne warunki świetlne. Tam gdzie chciałam Jordana jest najciemniej. Myślałam o pomyśle Mrokasi, o dwóch Eskach i Jordanie na tej wysuniętej części ale wtedy jeden Esek byłby w cieniu. Dałby radę? A jeśliby dał to czy jednak nie za ciemny akcent w to i tak najciemniejsze miejsce? Druga sprawa, musiałabym wtedy pozbyć się tego Flamingo. Kolejnej przeprowadzki pewnie nie zniesie, już bardzo choruje po przesadzeniu. Niby się zebrał ale liście są jakieś malutkie, skarłowaciałe i w sumie może lepiej byłoby go usunąć i zastąpić. Szkoda mi drzewa ale...
To takie dylematy mam na tę chwilę. Drzewa to decyzja na lata wi~c tym bardziej mi trudno.
Anda 08:31, 02 wrz 2020

Asiu, wiesz, to co miłe dla oka nie zawsze jest dobre dla ogrodu. Mając trzy takie same drzewa w jednak trochę różniących się warunkami miejscach, będą one różnie rosły. Tak więc zachowanie pięknej formalności w takim szpalerze może się już tutaj nie udać. Na dodatek jeśli jedno z tych drzew złapie jakąś chorobę to łatwo pozaraża inne takie same. Wymiana trzech drzew bardziej boli niż jednego. Ogród masz duży i wg mnie nie ma silnej potrzeby sadzenia tam trzech takich samych drzew Na mniejszych przestrzeniach potrzeba sadzenia takich samych drzew może być bardziej uzasadniona. Jeśli pod trzema różnymi drzewami wprowadzisz powtarzające się, spajające gatunki bylin, to też będzie to miłe dla oka
Bioróżnorodność to odpowiedź na zmiany klimatyczne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mariposa 08:48, 02 wrz 2020

Asiu, w tym roku zdziałałaś tak dużo, że należy Ci się spokojna jesień.
Z drzewami nie pomogę, ale wiem jedno - cokolwiek posadzisz i tak będzie pięknie W tylu zakątkach masz już powtarzające się nasadzenia drzewiaste (brzozy, śliwy, magnolie), że tu możesz pozwolić sobie na różnorodność. Ewa ma rację, trawy i byliny w masowych ilościach doskonale to wszystko spajają.
Margerytka40 09:05, 02 wrz 2020

Anda napisał(a)
Asiu, wiesz, to co miłe dla oka nie zawsze jest dobre dla ogrodu. Mając trzy takie same drzewa w jednak trochę różniących się warunkami miejscach, będą one różnie rosły. Tak więc zachowanie pięknej formalności w takim szpalerze może się już tutaj nie udać. Na dodatek jeśli jedno z tych drzew złapie jakąś chorobę to łatwo pozaraża inne takie same. Wymiana trzech drzew bardziej boli niż jednego. Ogród masz duży i wg mnie nie ma silnej potrzeby sadzenia tam trzech takich samych drzew Na mniejszych przestrzeniach potrzeba sadzenia takich samych drzew może być bardziej uzasadniona. Jeśli pod trzema różnymi drzewami wprowadzisz powtarzające się, spajające gatunki bylin, to też będzie to miłe dla oka
Bioróżnorodność to odpowiedź na zmiany klimatyczne

Podobne mam przemyślenia Ewo, że te różne warunki wymuszają jednak nasadzenia,że tu żaden szpalerek może się nie udać. Może właśnie zrobić pomieszane? Pod nimi na pewno będzie bardziej spokojnie i jednolicie. Długo oglądałam dziś w nocy przeróżne inspiracje, te z mieszanymi gatunkami drzew i że szpalerkami ale wiadomo, inspiracje piękne a realia są jakie są. I co tu robić? Jeśli różne to dobór ich to wyzwanie tym bardziej, że przy drzewach jakieś straszne chciejstwa mi się odzywają i kilka zadołowanych czeka. Mam jeszcze miejsce na wjazdowej przyszłej
Margerytka40 09:44, 02 wrz 2020

Mariposa napisał(a)
Asiu, w tym roku zdziałałaś tak dużo, że należy Ci się spokojna jesień.
Z drzewami nie pomogę, ale wiem jedno - cokolwiek posadzisz i tak będzie pięknie W tylu zakątkach masz już powtarzające się nasadzenia drzewiaste (brzozy, śliwy, magnolie), że tu możesz pozwolić sobie na różnorodność. Ewa ma rację, trawy i byliny w masowych ilościach doskonale to wszystko spajają.

Wizualnie pewnie lepiej jakby to były jednakowe drzewka ale warunki tak różne, że zastanawiam się czy ma to sens. Może właśnie dobrać z różnych tak by miało to ręce i nogi a dołem uspokoić te nasadzenia. Mam do dyspozycji klony Esk Sunset, Jordan, Crimson Sentry, Red Sunset, ewentualnie glediczię i derń pagodowy. Mieszanka totalna
Helen 09:48, 02 wrz 2020

Asia, a gdzie masz dostępnego Jordana?
TAR 10:04, 02 wrz 2020

dalabym 3 rozne i takie: Crimson, Esk i Red Sunset. One kolorystycznie beda pasowały do siebie, Esk i Red S. beda mialy podobny pokroj a Crimson ładnie sie wybije na ich tle, bedzie gwiazdorzyl caly sezon. Jesienia zagwiazdorzy Red Sunset a z Eskiem to nie wiem, pierwsza jesien przed moim
Margerytka40 10:20, 02 wrz 2020

TAR napisał(a)
dalabym 3 rozne i takie: Crimson, Esk i Red Sunset. One kolorystycznie beda pasowały do siebie, Esk i Red S. beda mialy podobny pokroj a Crimson ładnie sie wybije na ich tle, bedzie gwiazdorzyl caly sezon. Jesienia zagwiazdorzy Red Sunset a z Eskiem to nie wiem, pierwsza jesien przed moim

Bordowych raczej tu nie biorę pod uwagę bo coś za dużo mam tu czerwieni szczególnie jesienią gdy kaliny są bordowe. I zaraz po drugiej stronie trawnika są 3 Pissardii. Wiem, trudno doradzać jak nie widziało się ogrodu
TAR 11:07, 02 wrz 2020

oj tam, czerwieni nigdy za wiele
Kawa 13:47, 02 wrz 2020

Asia ja sie na projektowani w ogóle nie znam
ja ogólnie posadziłabym 3 różne drzewa jak mówi Ewa zgadzam się z nią w tej kwestii

są ogrody w których powtarzalność drzew wygląda super ale one zazwyczaj mają takie same lub bardzo zbliżone warunki

no i ogólnei to róznorodność mi w duszy gra
a Tobie? to chyba najwazniejsze pytanie

to jak coś wygląda super- np 3 takie same drzewa - nie zawsze bedą jednak wyrażać to co lubimy