Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Zmienny ogród 19:51, 31 sie 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Obejrzałam pilnie to, co robisz. Kształty rabat zrobiłaś idealnie. Ogród zyskał dzięki temu na wielkości Bardzo jestem ciekawa co wymyslisz dalej, myślę, ze na hortensje to się jednak skusisz One późnym latem i jesienią niesamowicie ozdabiają ogród. Zobacz sobie tujki Miriam, to takie wolno rosnące kulki. Troszkę żałuję, ze zamiast bukszpanow, o których ostatnio głośno, nie kupowalam właśnie ich. U mnie co prawda nic straconego, bo działka duża, ale....
A co myślisz o kalinach?

Dziękuję za wizytę szukam właśnie form kulek więc te tuje wezmę pod uwagę. Hortensja i kalina pewnie będą w ogrodzie. Podobają mi się ale trochę boję się tych owadów

Kiedyś będzie tu ogród 20:43, 30 sie 2017

Do góry
Aniu wiem że jak mało kto rozumiesz moje opuchlakowe rozterki. Ciekawe czego one nie żrą....
Tak wyglądają niektóre moje...

Kalina cudowna, ładniejsza jeszcze w realu.
Kiedyś będzie tu ogród 17:55, 30 sie 2017

Do góry
No cóż do listy co jedzą opuchlaki dopisuję łubiny.. .. tak samo siedzą france na kwiatach rozchodników.. z łubinów mogę zrezygnować... raz miałam i raz w tym roku, ale rozchodników mi szkoda.. to przegrana walka.. W dodatku rozchodniki po opryskaniu chemią gubią liście.. wiec pryskane czy nie..i tak je trafia

U mnie opuchlaki mniamają niektóre odmian host.. ale nie wszystkie

Piękna kalina A nierealnie ładna

Kiedyś będzie tu ogród 16:43, 30 sie 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ania no kurde jeszcze ty mi mów o opuchlakach w łubinie....
mus sprawdzić..
Kamilo ja tylko uprzedzam...

Gosiek33 napisał(a)
Nowe nasadzenia? Pięknie okazy pokazujesz, kalina z cudnymi owockami.. do czasu Moje hosty coś wcina, opuchlaki?
Gosiu nowe nasadzenia to dary od Izy (UrsaMaior). No i Toszka miała swój udział w akcji...
Hosty to prędzej ślimaki, no a od korzenia to nornice lubią. Przynajmniej u mnie.
Kiedyś będzie tu ogród 16:06, 30 sie 2017

Do góry
Jedne moje też raptem przepadły, muszę je chyba wykopać, przebrać korzenie i posadzić w innym miejscu.

Nowe nasadzenia? Pięknie okazy pokazujesz, kalina z cudnymi owockami.. do czasu Moje hosty coś wcina, opuchlaki?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:17, 29 sie 2017

Do góry
Ewo one nie a fioletowe, sa zabojczo razaco rozowe. Taki dosc ciemny roz moze z maa domieszka fioletu.U mnie roy hyba z 4 lata w jednym miejscu bez wykopywania, bo ja nie wiedzialam, ze mieczyki sie wykopuje W tym roku zmienilam im miejsce i nie wiem skad przyplataly sie inne.
Znalazlam taka fotke i to bardziej ten kolor niz fiolet. Bardzo swiec po oczach z daleka, podobnie jak roze Bad Birnbach.
Troche Cie z telefonu na autostradzie podgladalam ale pamietam, ze cos mnie zaciekawilo wiec musze wrocic na spokojnie.

Kasiu uff powoli mi nazwy w glowe wchodza.

Emus z synem kosza trawni ufff
a ja lece dalej sadzic.
Kalina mi troche zwiedla, podciac ja po posadzeniu?
Czubajkowy Ogród 16:49, 26 sie 2017

Do góry
Sierpień to czas plonów - bardzo cieszą Ten fioletowy groszek oprócz urody ma tę zaletę, że łatwiej go zbierać - widać dobrze strączki wśród zieleni liści. Niestety, nie jest zbyt plenny.

Kalina Watanabe młodziutka, posadzona jesienią, ale od maja kwitnie non stop kolejnymi kwiatkami.

Różanecznik Cunninghams White nie kwitł wiosną, a teraz wypuścił takie mizerne pączki.

Lubię samosiejki, które zaskakują w nieprzewidzianych miejscach

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:17, 24 sie 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.

Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?

Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.

widok cudowny

stipa zupełnie nieprzewidywalna, jeśli zimę przetrwa będziesz mieć jej wszędzie pełno... prawie jak werbeny

który bez poszedł pod nóż?
Wśród brzóz i dębów 22:47, 23 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Śliczna ta Twoja kalina Basiu,ja mam odmianowe Park Harwest ale kiepsko mi rosną nie wiem czemu. Muszę zmienić im miejsce chyba. Te zwykłe śliczne są jak kwitną też. Miałam sobie odkopać sadzonkę na takiej bezpańskiej działce ale trochę mi głupio. Goryczka śliczna.

Bardzo lubię tę moją kalinę, niestety nie wiem nawet czy to gatunek, czy jakaś odmiana. Była już kiedy tu przybyliśmy. Gdy kwitnie też jest piękna, wygląda jak biała panna młoda. Niestety, bardzo lubią ją też mszyce.
Miło, że do mnie zajrzałaś, mam nadzieję, że wracasz do zdrowia.
Wśród brzóz i dębów 22:34, 23 sie 2017

Do góry
Śliczna ta Twoja kalina Basiu,ja mam odmianowe Park Harwest ale kiepsko mi rosną nie wiem czemu. Muszę zmienić im miejsce chyba. Te zwykłe śliczne są jak kwitną też. Miałam sobie odkopać sadzonkę na takiej bezpańskiej działce ale trochę mi głupio. Goryczka śliczna.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:24, 23 sie 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Czas rewolucji.... widzę, że mój ulubiony przetacznik kłosowy christa zawitał i u Ciebie piękny jest

Dobrze, że znasz nazwę. Ja tradycyjnie zapamiętałam tylko kłosa w nazwie. Piękny ma kolor i cudowne zakończenie kłosków.

Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.

Nie mogę już w tym sezonie robić przeróbek na rondzie, bo tam trzeba by było ruszyć trawy. Do wiosny powinien mi się skrystalizować pomysł na obsadzenia.
Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?

Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.

Rozplenice na podokiennej zaczęły kwitnąć.

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:13, 23 sie 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ewunia ja u ciebie byłam jak ty u mnie hihiih
jeszcze raz rutewkę oglądałam
i się zastanawiam gdzie ją u mnie wcisnąć

głogownik sliczny ale u nas coś ciężo z dostepnoscia chyba
kalina do mnei nie przemawia
trzmielinę mam na rabacie

nie wiem co z ta "dziur" po róży zrobić
moze faktycznie pociagnąć dalej jeżówki ...

Byłam u Cię i się wywnętrzniłam No bardzo ciekawa jestem co tam zrobisz
Wśród brzóz i dębów 10:13, 23 sie 2017

Do góry
Dzieciaki wyjechały, wreszcie odzyskałam kontrolę nad własnym życiem.
Parę fotek z ogródka:
Rudbekia z Ogródka Ewy przyjęła się, pomimo przesadzania podczas kwitnienia. Obok przetacznik od Iwonki.

Kalina obrodziła.

Liliowce zakończyły kwitnienie.
Ogród pod lasem 18:26, 21 sie 2017

Do góry
Dziewczyny, kolejne ogłoszenie parafialne - nowego domu szuka kalina. Nazwy nie pamiętam, ma w tej chwili ok. 168 cm, kwitnie w kwietniu pięknie pachnącymi, porcelanowymi kwiatami z delikatnym różowym rumieńcem. U mnie ma niestety za ciemno. Wykopana z dużą bryłą, już w donicy (krzywo włożyłam, dlatego taki przechył ma).
Fotka kiepska, bo z komórki, ale co nieco widać:
Droga do spełnienia 14:10, 21 sie 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Ewunia bardzo spodobał mi się ten głogownik
niestety kiepsko u nas z dostępnością z tego co widzę

kalina jakoś do mnie nie przemawia

Głogownik pachnie na wiosnę gdy kwitnie Może warto podzwonić po szkółkach i się popytać?
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:09, 21 sie 2017

Do góry
Ewunia ja u ciebie byłam jak ty u mnie hihiih
jeszcze raz rutewkę oglądałam
i się zastanawiam gdzie ją u mnie wcisnąć

głogownik sliczny ale u nas coś ciężo z dostepnoscia chyba
kalina do mnei nie przemawia
trzmielinę mam na rabacie

nie wiem co z ta "dziur" po róży zrobić
moze faktycznie pociagnąć dalej jeżówki ...
Droga do spełnienia 14:04, 21 sie 2017

Do góry
Ewunia bardzo spodobał mi się ten głogownik
niestety kiepsko u nas z dostępnością z tego co widzę

kalina jakoś do mnie nie przemawia
Ogród Mirelli 17:11, 20 sie 2017

Do góry
Mirelko ja też sporo bylin powydawałam, pełno irysów, niskich rozchodników, krzewuszki, itp. Jeszcze kalina czeka na wydanie do sąsiada , niech się tylko chłodniej zrobi.
Na huśtawce miło płynie czas... 19:40, 10 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jarzmianka u mnie kwitnie cały czas. Ta na twojej ostatniej fotce

Tak, jarzmianks. Zdziwiłam się, bo ona już skończyła kwitnienie. To tegoroczna sadzonka. Zastanawia mnie też ciemiernik. No i kalina ma znowu kwiaty, pierwszy raz powtarza a mam ją już trzy lata.
Oddam trawa red baron, chryzantemy zimujące, forsycja miniaturowa itd 20:02, 05 sie 2017

Do góry

Oddam za darmo nadwyżki z mojego ogrodu :
trawa red baron, chryzantemy zimujące, forsycja miniaturowa, kalina koralowa, słoneczniczek szorstki, gailardia, mięta, trytoma, niedżwiedzie futro, skalnica Peter Pan

W przyszłym roku będe miał nadwyżki jeżówki, oraz powinienem mieć hortensje białe odmiany diamatino i bobo, jukę karolińską

Odbiór osobisty w Opolu

Chętnie przyjmę w zamian coś ładnego, ale nie jest to warunek konieczny.

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies