Asiu, próbuję sobie wyobrazić Twój ogród na podstawie zdjęć. Jeśli na rabacie z altana nie będzie wysokich nasadzeń, to miałabyś ładny widok na Kalinę, która i tak nie będzie masywna. Inaczej będzie widok na przestrzał aż do RH. Chyba że planujesz coś przyciągającego wzrok w RH, np. Jakiś zegar słoneczny albo cus
Z jednego trawnika miałabyś ładny widok na Kalinę na tle brzóz, z drugiego na tle sosen. Po prostu byłoby to ładne zamknięcie i podział przestrzeni. Kalina tu tylko jako przykładowe nasadzenie. Mogłoby też być coś kwitnącego później, po rodkach.
Tak do końca nie wiem czy chciałabym przedłużać aż tak bardzo oś widokową z altany. Na razie trudno mi sobie to wyobrazić. Wiosną jak wysadzę też tuje dopiero coś będzie widać. Przyzwyczaiłam się,że była tam zawsze zimozielona ściana i jakoś głupio bez niej.
Z altany tak to wyglądało latem
Dużo tu jeszcze do uporządkowania bo rosną jeszcze dwa klony i te tujowe kulki i byliny,paprocie.
powiem Ci Asia że ja już mam tyle w koszyku ze niewiem czy sama nie zamówię żeby ci potem kłopotow z dowiezieniem nie zrobić
w tym tygodniu czasowa bardziej wieczorami będę to może się jeszcze na privach spiszemy ok?
Klony chciałabym przesadzić ,podobają mi się
Co do zamówienia to jak masz dużo to może przesyłkę będziesz miała za free,sprawdź sobie. Jak coś to pisz.
Wracając do klonów to jeden z tych do przesadzenia to Atropurpureum i myślałam sobie że może właśnie gdzieś przy tych świerkach go posadzić. Posadziłabym pod nim jakieś jasne trawy dla kontrastu. Zanim go wykopę muszę znaleźć mu nowe miejsce żeby jak najmniej się z nim targać.