Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:32, 19 sty 2018

Anda napisał(a)
Nie sadzilabym na ich miejsce juz niczego zimozielonego. Mysle, ze fajnie wygladalaby tam wlasnie taka kalina pagodowa.

Nie wiem Ewo czy chcę tam krzewy. Kołuje mi się po głowie zupełnie na płasko z rozrzuconymi tylko gdzieniegdzie elementami pionowymi w postaci np traw albo poduchami z azalii jap.
Anda 12:35, 19 sty 2018

Czyli taka jakby rabata preriowa?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 13:02, 19 sty 2018

Anda napisał(a)
Czyli taka jakby rabata preriowa?

Tyle że warunki dalekie od preriowych. Z grubsza wydaje mi się,że skoro dużo tam mocnych form bo te świerki monstrualne i za chwilę sosny a pod nimi rh należałoby może złagodzić ten krajobraz . Same trawy wiosną -będzie pusto.

To takie moje gdybanie
m_gocha 13:21, 19 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Trochę pokombinowałam z montażem zdjęć bo z trzech chciałam jedno i udało mi się zrobić takie. To miejsce ,które wałkuję

Asia, jak mnie znasz raczej nie jestem skłonna do wyrzucania ot tak
Ale chyba te żółte tuje tu mi mocno zgrzytają Więc już wiesz
Ja bym w to miejsce nic dużego nie wsadzała - niech zostanie takie okno na resztę ogrodu - poszłabym w jakieś trawy
Anda 13:27, 19 sty 2018

Te trawy to powinny tez szybko startowac, zeby nie bylo calkiem pusto wiosna. A jakie tam sa warunki? Narcyzy Thalia podobno sie szybko mnoza. W zaczynajacych rosnac trawach wygladalyby ladnie. Tak samo cebulice.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 13:38, 19 sty 2018

m_gocha napisał(a)
Asia, jak mnie znasz raczej nie jestem skłonna do wyrzucania ot tak
Ale chyba te żółte tuje tu mi mocno zgrzytają Więc już wiesz
Ja bym w to miejsce nic dużego nie wsadzała - niech zostanie takie okno na resztę ogrodu - poszłabym w jakieś trawy

Myślę,że tuje jakoś przesadzę,mam jeszcze 6 takich i dodając te będzie 9 a to już żywopłot całkiem całkiem. Mam takie miejsce ,gdzie mi się przyda a kłuc w oczy nie będzie. Tylko to przesadzanie,M będzie szczęśliwy
Trawy na pewno
Monia81 13:40, 19 sty 2018

Asia to masz kolejny głos za wyciepaniem tych thujek, najbardziej przyciągają wzrok, szkoda tego niwaka, bo to on powinien grać ładnie pierwsze skrzypce razem z tymi świerkami
trawy, niskie hortensje, coś zimozielonego niskiego np. powtórzonego z rabaty frontalnej, wiosenne kwiatki
Asia i jeszcze wiesz co, spodobał mi się też miłorząb menhir o którym pisałyście, no zakochałam się w nimi co tu począć
Gruszka_na_w... 13:50, 19 sty 2018

Świerki mają płytki system korzeniowy w przeciwieństwie do sosny.Może być trudno wprowadzić tam rośliny. Ze zdjęcia wynika, ze tam trochę gęsto jest od nasadzeń. Skoro zdecydowałaś się tam zostawić tego niwaka, to może pod niego trzeba dobierać nasadzenia? Może faktycznie iść we wrzosy, wrzośce, azalie, pierisy i kiścienie. Tylko, że wtedy trzeba by zmieniać odczyn gleby na kwaśny.
PS. Tuje też bym usunęła.
Czymś trzeba koniecznie rozjaśnić/złagodzić tego świerka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 13:51, 19 sty 2018

Anda napisał(a)
Te trawy to powinny tez szybko startowac, zeby nie bylo calkiem pusto wiosna. A jakie tam sa warunki? Narcyzy Thalia podobno sie szybko mnoza. W zaczynajacych rosnac trawach wygladalyby ladnie. Tak samo cebulice.

Słońce tam tylko rano. Mam sporo molinii Variegata,,rozplenic,carex Silver Sceptre,carexEvergold,seslerię jesienną.

Narcyzy to dobry pomysł
Kawa 13:54, 19 sty 2018

Asia
głos na wywalenie masz
ja na projektowaniu się nie znam ale dla mnie to takie trochę "ciężkie" miejce więc dobrze byłoby nadać mu lekkości

trawy już wiesz że tak
ot ale się wymądrzyłam