Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

laurowisnia 11:54, 26 sty 2018

Dorota123 napisał(a)
Piękne widoki nam serwujesz, ja już tęsknię za wiosną i to bardzo.

Dziękuję Doroto, ja staram się ją wyciszać.

laurowisnia 12:07, 26 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Biała dziewanna bardzo ładna Może się wysiały same

Na to liczę, nie będę wysiewać, tylko w czerwcu szukać na rabatach.
W tym sezonie, będzie mi ich brakować, ale ta poniższa będzie, ta jest kupiona, bylinowa Southern Charm, zaczęła w czerwcu.

Lipiec, sierpień, przekwitała, pojawiały się też nowe pędy.
laurowisnia 12:37, 26 sty 2018

Gabriela napisał(a)
Myślałam, że zobaczę kwiaty tegoroczne kaliny, a tu tyle stron i tyle pięknych, letnich zdjęć z rabat. Tęsknota wzbudzona za takim rajem na ziemi, pełnym kolorów i zapachów, boskie dziewanny, nigdy nie miałam.

A czy je spotykałaś w zwiedzanych ogrodach?
I już się poprawiam, jak pisałam o niej to przypomniałam sobie, że już Filomenie wspomniałam, a nie pokazałam dotąd. Zdjęcia są z końca listopada, wyglądała tak do połowy stycznia, ostatni mrozik i śnieg spowodował zwinięcie kwiatów, jak będzie cieplej może będzie kontynuować. Zapachu jest niewiele, słonecznych dni mało.

laurowisnia 13:22, 26 sty 2018

Wendy79 napisał(a)

Piękna jest, skąd bierzesz nasiona?
Jestem w połowie Twojego wątku, może dzisiaj skończę i będę na bieżąco. Tyle cudownych inspiracji zmalałam

Jeśli tylko masz czas, i coś wyszukałaś dla siebie, a może wystarczy być na bieżąco, zmian u mnie nie za dużo, kwiatów tylko przybywa.
Lipcowe widoki.

mira 17:34, 26 sty 2018

laurowisnia napisał(a)

Miro, witaj u mnie, czy chodzi o ten pełny?
Dziewanny, mnie miło zaskoczyły, a tak nie chciało mi się ich siać, przez to, że dwa lata trzeba czekać, a i jeszcze miejsce dla nich przeznaczyć, z czym u mnie krucho.
Na zewnątrz wysiałam jeszcze, dzwonki, jarzmianki, jeżówki, bodziszka, lilię botaniczną, pierwiosnek Beesa, sadźca niskiego, g. kartuzka, przetacznikowce, szałwię różową, Amethys i łąkową, krwiściąg jasnoróżowy i astry, które mi w domu mi nie kiełkują np. odkryty w tamtym roku a. rozkrzewiony, ma urocze te kwiaty i tak wcześnie kwitnie.
Przetacznikowiec, z siewu, w drugim roku.

zapisałam, jak sądzisz jak w lutym wysieję i wystawię do ogrodu to będzie ok
coś mnie naszły myśli że luty da popalić, zauważyłam że jest na przemian z pogodą

kalina cud no cud taką sobie oglądam właśnie po drodze w czyimś ogrodzie
AgataM 21:15, 26 sty 2018

Cudowne widoczki nam pokazujesz Ogród angielski na wzniesieniach? Właśnie do takiego dążę. Mogę podpatrzeć? Bedę często zaglądać. Mogę?
laurowisnia 11:46, 30 sty 2018

paniprzyroda napisał(a)
Wysiewałam dziewannę austriacką, ale tak dorodnych roślin nie miałam. W tym roku znów kupiłam gotowe sadzonki, zebrałam ciut nasion, będę siać.
Piękne, ulotne kadry, takich nigdy dość

A ja tyle szukałam i gotowych sadzonek nie widziałam. U mnie miały bardzo dobrą miejscówkę, dużo kompostu, a jednocześnie gleba przepuszczalna. Czy same się nie wysiały?

laurowisnia 11:57, 30 sty 2018

mira napisał(a)

zapisałam, jak sądzisz jak w lutym wysieję i wystawię do ogrodu to będzie ok
coś mnie naszły myśli że luty da popalić, zauważyłam że jest na przemian z pogodą

kalina cud no cud taką sobie oglądam właśnie po drodze w czyimś ogrodzie

Ja również jeszcze co nieco dosieję, doniczki zadołowane nawet czekają, teraz jest cieplej, u nas już śniegu nie ma. Czytałam, że tak najczęściej rośliny potrzebują 2-4tyg. w temp. ok. 0st.C, są i takie co dłużej.

Pelargonia pachnąca ponoć różą.

laurowisnia 12:14, 30 sty 2018

AgataM napisał(a)

Cudowne widoczki nam pokazujesz Ogród angielski na wzniesieniach? Właśnie do takiego dążę. Mogę podpatrzeć? Bedę często zaglądać. Mogę?

Jak najbardziej, zapraszam.
Czy angielski, nie wiem, jak powstawała skarpa dla wyrównania działki nie miałam pojęcia czym będę ją obsadzać i co najbardziej lubię.

Takimi patyczkami muszę mieć zabezpieczone niektóre miejsca, także przy warzywach bo koty bardzo niszczą rośliny, wcześniej wysiadywały tylko w niskich trawach. Lubią bodziszki, goździki, pietruszkę, sałatę i oczywiście kocimiętkę.
Wendy79 12:32, 30 sty 2018

Dobry pomysł z tymi patykami. Będę musiała zastosować w jednej z kocimiętek, bo tylko w niej się tarzają. Widocznie to jakaś odmiana, która wyjątkowo im podpasowała.

Na Twoje zdjęcia nie mogę się napatrzyć. Dziewannę Rosie sobie zamówiłam, mam już u siebie Southern Charm i jakąś nn z miejscowej szkółki.