Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:33, 27 wrz 2016

Do góry
Ela byłem a tam burza mózgów odwagi Ty decydujesz i zawsze (prawie) możesz przesadzić

coś przygarnąłem zupełnie przypadkiem wystarczyło 15minut w Wojsławicach (urwałem się na chwilkę ze spotkania klasowego pod Ślężą)

miskant Cabaret -tym razem zabezpieczę go na zimę ...............................Rosi

palczatka miotlasta Blue Heaven

Ogródek Iwony II 10:40, 27 wrz 2016

Do góry
Iwonka hortki śliczne, miskant KF piękny. Podziwiałam już go w zeszłym roku u Ciebie. Niestety nie mam miejsca, żeby go upchnąć
Chciałam kupić czosnki, ale chyba w tym roku z nich zrezygnuję. Zostaję tylko przy główkowatych, inne kupię za rok

Pozdrawiam z jesiennego słonecznego Niechorza
Lawendowy zawrót głowy 08:20, 27 wrz 2016

Do góry
Przemku dziekuje, bardzo mi miło ))) ale klona kocham i pozostanę schowana ))). Ciesze sie z zakupów wiesz )))))

Kasiu ja znam prawie wszystkich z grupy ślaskiej a reszty ni huhu to były pierwsze spotkania )))). Ale szybko zasadziliscie Wasze zdobycze normalnie pierwsi na mecie ))) u mnie wszystko stoi tylko miskant w gruncie )))

Marzenko to były dla mnie spore emocje ))) ja rowniez sie ciesze ze spotkania z Toba ))) zasadziłas wszystko? Ja dzis mam plany i jeszcze graba musze przesadzic o 20 centymetrów , szkoda ale tuje beda na niego właziły
Ogród z pergolą 21:06, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.

Ewa tak mniej więcej jest tak

ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?
Ogród z pergolą 20:48, 26 wrz 2016

Do góry

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.
Ogród Cioci cz. 3 20:45, 26 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kociaczku moj słodki sciskam ). U mnie tylko miskant w ziemi ))))

Jakie cudne zdjecia wrzuciłas )))

U mnie tylko ustawione Buziaczek słonko
Ogród Cioci cz. 3 20:33, 26 wrz 2016

Do góry
Kociaczku moj słodki sciskam ). U mnie tylko miskant w ziemi ))))

Jakie cudne zdjecia wrzuciłas )))
Lawendowy zawrót głowy 19:51, 26 wrz 2016

Do góry
Asiu buziam mocno ))))

Beatko cała pzryjemnosc po mojej stronie )))).z Wami podróż to wieczna zabawa )

Zana zakupy sOm ale teraz nieczasowa jestem )))) miskant jeżówka rozchodnikow zawilce )))))

Reniu serduszko moje bardzo miło było z Toba pogadac )))

Aniu koniecznie musisz byc na kolejnym spotkaniu ))))))
Ogród z łezką II 18:46, 26 wrz 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

No chylę czoła!

Widocznie chciał do Pszczyny wracać, nie do Zabrza...to sobie pretekst wymyślił Mogła zielenina tydzień na sadzenie w Zabrzu na balkonie poczekać. A tak już sobie rośnie Nooo...prawie, bo trawy w doniczkach zadołowane.
Miskant Malepartus...muszę zapamiętać
Pszczelarnia 18:44, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Przeoczyłam: nie przycinaj jeszcze, liście (tak wiem, są już jesienne w wyglądzie) muszą jeszcze pobrać trochę promieni słonecznych do ukorzenienia się. I podlewaj systematycznie, bo chyba u Was też sucho.

Przeoczyłam, myśląc o trzcinniku dla Ciebie:

ok to jarzmianek nie ruszam. sucho strasznie u mnie a deszczu nie widać..
ładny trzcinnik, może faktycznie wygląda stepowo..muszę pomyśleć gdzie by mi w takim razie pasował zamiast tych róż. pewnie do róż miskant bardziej?
Pokażę nasz ogród 15:48, 26 wrz 2016

Do góry
Joku napisał(a)

Asiu napisz proszę co tu rośnie. Jeżeli znasz nazwy oczywiście. Różanecznika możesz pominąć. Dziękuję.

Jolu po kolei,
1.Różanecznik oczywiście, za nim
2. miskant Variegatus, przed miskantem cis Sibirica (żeby trawa miała na czym się opierać); potem
3. Anabelle Strong a przed nią rozplenica japońska (też jako podpora ciężkich kwiatów. Dalej są
4. miskanty Morning Light (6 szt po 3 szt, w rzędzie) nad nimi Klon Golden Globe i
3 szt. Hortensji Polar Beer (to ich drugi sezon, wielkość kwiatów przerosła moje oczekiwania, jest przepiękna).
Typografia ogrodu 14:06, 26 wrz 2016

Do góry
wiunia napisał(a)

Asiu proszę napisz mi co to za trawa- miskant na pierwszym zdjęciu. Mam identycznnie kwitnącą kupioną jako ML ale to raczej nie on.
to gracimillus
Typografia ogrodu 13:11, 26 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jesień

Asiu proszę napisz mi co to za trawa- miskant na pierwszym zdjęciu. Mam identycznnie kwitnącą kupioną jako ML ale to raczej nie on.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:49, 26 wrz 2016

Do góry
Zbysiu....mnie on bardzo zachwyca i co rok zakwita

na bodziszku korzeniastym jesień powoli widać, czerwienieje

Yolka...Jolu, dziękuję bardzo okazji nie zabraknie

na skalniaku mam takie miniaturki marcinki, lubię je, wysokość 10cm

Anda...dziękuję w trawy teraz najbardziej ruszam, demoluję częściowo u siebie; kupiłam w Wojsławicach 5 miskantów Memory, 1 sztukę miskanta Malepartus, 5 molinii Transparent i 3 molinie Windspiel.
Wywalam miskant cukorwy, niestety, zbyt inwazyjny i dół nie podoba mi się o tej porze.
plewiłam tu, kant zrobiony, to i można pokazać
Amazon Mist eM przyciął, ostatni raz w tym roku, wyjątkowo 3 razy w tym roku było, bo rósł jak głupi

a dalej hosty i marcinki w ładnym kolorze, rok temu jesienią dzieliłam i sadziłam
brakowało mi tu koloru o tej porze
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 10:32, 26 wrz 2016

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
gdy dotarłam do domu - Admetka dziękuje - na wątku w stu paru postach wielu z Was już zdążyło podzielić się emocjami ... bez herbaty i nie w domowych kapciach bo na takie tam nie było przecież czasu wróciłam do Wojsławic ... oglądam i czytam ... i

... Wojsławice są niewiarygodnie pięknym miejscem ... widziałam ten, któryś tam zapewne cud świata po raz pierwszy ... jeszcze nie poukładałam sobie co mnie zachwyciło bardziej .. bogactwo bylin i traw w indywidualnych kompozycjach czy ich monumentalne niejednokrotnie nasadzenia bez litości rzucające na kolana ... nie wiem, na którym to kilometrze dowiedziałam się, że mój ulubiony miskant nie jest tym za jakiego to go uważałam ... a ten, którym on jest nazywa się tak, że nie zapamiętałam ... w sumie to może i nie ważne (uchyliłam się od lecących na monitor słodkich pełnych oburzenia spojrzeń ogrodniczek perfekcjonistek ) bo ...

... choć to co stworzył człowiek a natura przyjęła na bogatych rabatach i w szpalerach wojsławickiego zielonego raju jest dziełem niezapomnianym to dziś ... przy ich święcie dla mnie pozostało jednak na drugim planie ... spokojnie to sobie oświadczam albowiem sprytnie powyżej wyczerpałam mam nadzieję pokłady ewentualnego oburzenia ... dla mnie dziś wygrał człowiek ... wielu człowieków konkretnie ... bo to co mają w sobie pasjonaci ogrodniczkowania to wartość absolutnie nadrzędna ... jesteście wspaniali i dziękuję każdemu z osobna i wszystkim razem, że mogłam sobie z Wami dziś pobyć ... ,,,

energia ... humor i to COŚ bezcenne ...

A gdzie byłyście ok. 15.00ej. W którym miejscu?
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 23:24, 25 wrz 2016

Do góry
gdy dotarłam do domu - Admetka dziękuje - na wątku w stu paru postach wielu z Was już zdążyło podzielić się emocjami ... bez herbaty i nie w domowych kapciach bo na takie tam nie było przecież czasu wróciłam do Wojsławic ... oglądam i czytam ... i

... Wojsławice są niewiarygodnie pięknym miejscem ... widziałam ten, któryś tam zapewne cud świata po raz pierwszy ... jeszcze nie poukładałam sobie co mnie zachwyciło bardziej .. bogactwo bylin i traw w indywidualnych kompozycjach czy ich monumentalne niejednokrotnie nasadzenia bez litości rzucające na kolana ... nie wiem, na którym to kilometrze dowiedziałam się, że mój ulubiony miskant nie jest tym za jakiego to go uważałam ... a ten, którym on jest nazywa się tak, że nie zapamiętałam ... w sumie to może i nie ważne (uchyliłam się od lecących na monitor słodkich pełnych oburzenia spojrzeń ogrodniczek perfekcjonistek ) bo ...

... choć to co stworzył człowiek a natura przyjęła na bogatych rabatach i w szpalerach wojsławickiego zielonego raju jest dziełem niezapomnianym to dziś ... przy ich święcie dla mnie pozostało jednak na drugim planie ... spokojnie to sobie oświadczam albowiem sprytnie powyżej wyczerpałam mam nadzieję pokłady ewentualnego oburzenia ... dla mnie dziś wygrał człowiek ... wielu człowieków konkretnie ... bo to co mają w sobie pasjonaci ogrodniczkowania to wartość absolutnie nadrzędna ... jesteście wspaniali i dziękuję każdemu z osobna i wszystkim razem, że mogłam sobie z Wami dziś pobyć ... ,,,

energia ... humor i to COŚ bezcenne ...

Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 21:28, 25 wrz 2016
Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jaka to odmiana??

Madzenka napisał(a)

Aniu wiesz ze Twojej energi na takich spotkaniach brakuje! Mam nadzieje ze zima nadrobisz i watki i spotkania
To miskant Yaku Jima. W necie jest tez inna pisownia przez Schima ale na tabliczkę było Jima. Wieloszka kupiła ich chyba 5 albo 6

Na foty Kyoto poczekaj aż domówię 10 szt bo zabraknie!!!! Podobno w tym sezonie sprzedało sie 20 tysiecy seslerii jesiennych.....

na miskantach to ja sie kompletnie nie znam ale na tej tabliczce jest napis
Miscanthus sinensis 'Silver Stripe'
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 21:15, 25 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jaka to odmiana??

Aniu wiesz ze Twojej energi na takich spotkaniach brakuje! Mam nadzieje ze zima nadrobisz i watki i spotkania
To miskant Yaku Jima. W necie jest tez inna pisownia przez Schima ale na tabliczkę było Jima. Wieloszka kupiła ich chyba 5 albo 6

Na foty Kyoto poczekaj aż domówię 10 szt bo zabraknie!!!! Podobno w tym sezonie sprzedało sie 20 tysiecy seslerii jesiennych.....
Święto Traw Wojsławice 25 wrzesnia 2016 19:44, 25 wrz 2016

Do góry
Tamto zdjęcie to była zaledwie cześć tylnej kanapy to druga strona

A z przodu wyrósł nam miskant

Ogród wśród pól i wiatrów 19:11, 25 wrz 2016

Do góry
kerii napisał(a)
Fajnie Ci idzie z oswajaniem tej skarpy)) prace już wykonałaś - odchwaściłaś, teraz to została sama przyjemność obsadzenie)

Cudne te rozchodnik ja też tak chcę a rabata z hortensjami jak z obrazka jaka to trawka tam roście z nimi?

Moją goję eM w piątek zdezintegrował rosła chyba z 4lata i prawie ani jednego owoca nie miała wyrosło takie wielkie rozcapierzone krzaczysko wkurzył się i wyrwał...

kerii.. masz rację, najgorsza robota na skarpie zrobiona. Całe szczęście, że mi Tata pomógł, bo sama to pewnie do zimy bym tą darń ściągała A z tym obsadzaniem, owszem przyjemność - tylko nie do końca mam plan na c.d. Ale może pomalutku coś się wyklaruje

Z rabaty rozchodnikowo-werbenowej jestem zadowolona, chociaż całkiem mi vanilka w tych rozchodnikach zaginęła Rozchodniki są super bezproblemowe, więc jak Ci się podobają to tylko wsadzać

Na hortensjowej z kulkami jest miskant Morning Light. Myślałam, że będzie on moim ulubionym miskantem, jednak już się bardziej skłałaniam w stronę Variegatusa Strasznie mnie czaruje w tym roku

Moje goji rosną pierwszy rok. Muszę poczytać jak z nimi postępować w kolejnych latach, ale patrząc na to jak pięknie poszły w tym roku od sadzonki, to myślę, że można by je nisko ściąć wiosną. A w kwetsii "rozcapierzenia" hehe.. ja dość rygorystycznie przypinałam każdą gałązkę do druta, więc w miarę się trzymała w ryzach

Macham trawowo variegatusowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies