Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:29, 22 wrz 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Po lipcowym cięciu do zera szałwia kończy drugie kwitnienie

Piękna ta twoja szałwia Do zera to znaczy ile?.Ja swoją mam pierwszy rok i przycinałam tak 15 cm nad ziemią i wcale nie odbiła teraz dopiero widzę małe listki wychodzące z ziemi.Co źle zrobiłam?
Malutki pod lasem 22:28, 22 wrz 2017

Do góry
Agatko, wyprawy do lasu były tylko dwie, bo ciągle leje, mam już dość wody.
Może jutro nie będzie choć przez godzinkę padać, to wyskoczę

Iwka, na gotowanie też nie mam weny, zrobiłam tę tartę z przepisu od Joli z Lawendowego, pyszna

Kasiu, maślaków mam plantację na działce
Kłosownicę przygarnę kiedyś, jak zrobię rabatę od północy domu, co przy moim tempie zajmie mi jeszcze z dwa lata

Jola, dzięki

Martuś, podobnie jak Cienie, robota mnie przytłoczyła. Na skargi do sądów już patrzeć nie mogę, jak jeszcze jedną zobaczę w tym miesiącu, to chyba zacznę gryźć, co tym ludziom się tak nie podoba co do nich piszę
Zapowiadają słońce od poniedziałku, mam nadzieję, że tym razem się sprawdzi, bo już depresji dostaję, a kominy jak mi zaraz czegoś nie zrobią, spłyną po dachu

Aniu, ja ostatnio ciągle wyspowiadana

Ogrodowo nie robię nic, nic mi się nie chce, a chwasty to już chyba po pas mam w niektórych miejscach. Za to moja koleżanka od paznokci szaleje i coraz to nowe wzorki mi wymyśla, aktualnie mam coś dla wielbicieli ptactwa

Tu ma być ogród :) 22:15, 22 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Odkryłam właśnie po tych deszczowych tygodniach, że na gałęziach buka, który po zimie nie wystartował wyrosły grzybki - do tej pory miałam nadzieję, że wiosną cudownie ożyje, ale chyba w tej sytuacji muszę zacząć myśleć o wymianie drzewa na froncie.
Jak myślicie?

Tylko na jakie - znowu buk purpurea - bo na rabacie obok, jego kolega jest żyjący?

A może wymiana obu na coś innego? Mąż mówi, że on by tam Nigry widział.

Edytka
A może lepiej ze dwie/trzy kule na pniu o różnej wysokości zamiast buka zarówno na jednej jak i drugiej rabacie? Będzie wyższe pietro i na dodatek zimozielone i będzie nawiązanie do umbr...

PS ML pod oknem będzie się świetnie prezentowało
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:12, 22 wrz 2017

Do góry
Popołudnie miałam pracowite. Wsadziłam resztę tulipanów. W warzywniku wyrwałam porażone łęty pomidorów, zgrabiłam owoce. Przekopałam glebę z kompostem i zostawiłam w ostrej skibie (bez rozgrabiania). W zeszłym sezonie dawałam tam obornik. Po namyśle zrezygnowałam z wysiewania zielonego nawozu. Pocięłam na kawałki krzaczki fasolki szparagowej i przekopałam je z ziemią. Niech się rozkładają. Sprawdziłam, czy w kompostowniku wystarczy ziemi na zrobienie kopczyków różom. Wystarczy.
Potem skosiłam trawę w ogrodzie i na zapłociu. Świeciło słoneczko, nie wiało. Piękne pożegnanie lata miałam.

Oliwnik na zapłociu.

Posiedziałam trochę na emeryckiej ławeczce.

I myślałam o tym, kiedy sasiadowe tuje przerosną ogrodzenie. Irysy znowu trzeba będzie redukować.

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:10, 22 wrz 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Beatko zdrówka zatem życzę!Pogoda niestety nie rozpieszcza.

Na żywo też jeszcze nie byłam w L-ale gazetka wygląda obiecująco.

byłam sprawdziłam naprawdę było w czym wybierać:
Tu ma być ogród :) 22:01, 22 wrz 2017

Do góry
Odkryłam właśnie po tych deszczowych tygodniach, że na gałęziach buka, który po zimie nie wystartował wyrosły grzybki - do tej pory miałam nadzieję, że wiosną cudownie ożyje, ale chyba w tej sytuacji muszę zacząć myśleć o wymianie drzewa na froncie.
Jak myślicie?

Tylko na jakie - znowu buk purpurea - bo na rabacie obok, jego kolega jest żyjący?

A może wymiana obu na coś innego? Mąż mówi, że on by tam Nigry widział.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:58, 22 wrz 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Dochodzę do wniosku, ze lubisz HAniu fioletowy kolor

Makusiu, różu chyba u mnie więcej.

Choć zdarzają się fioletowe akcenty.

Podmiejski ogródek 21:53, 22 wrz 2017

Do góry
Korzystając z chwili czasu: zobaczcie jaką ładną zieleń miejską mają w Gdyni:
i jeszcze:

tu lepiej widać

ja miałam w sumie podobny pomysł na swoją kwaśną: przed azaliami wrzosy, rozplenice i sosny, ale jakoś gorzej mi wyszedł
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:52, 22 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mi też się kępy rozchodników rozkładają. Ale podejrzewam, że mają za dobrą i za wilgotną glebę w tym miejscu.

Haniu, ja New Dawna wyrzuciłam. Ten półcień jej nie służył.

Wyrzuciłam też 2 inne. Mam w planach kolejne wyprowadzki i przeprowadzki różane.

Po prostu róże rabatowe są nie dla mojego ogrodu.

Te Wasze wycieczki do Holandii dały mi do myślenia.
Pasuje mi połączenie traw z bylinami, krzewami, zimozielonymi akcentami.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:51, 22 wrz 2017

Do góry
Beza jeszcze przez 10 minut będzie siedziała w piekarniku a całość będzie skladana jutro
Ostatni wyszedł tak
Ogródek Iwony II 21:44, 22 wrz 2017

Do góry
Kiedy jeden ogrodnik działa w ogrodzie, zawsze są jakieś zmiany. Dwóch, to już czasem zbyt wiele szczęścia
Wczoraj poszłam do pracy. I zginęła mi stara pergola przy tarasie
Oooo, taaaaa

Miała być mała zmiana, a jak przyszłam z pracy, było już tak:

Łyso, prawda?
Nadmienię, ze hortensje przesadziłam z tej rabaty w ostatnie dni sierpnia. Rośnie tam teraz lawenda i dosadziłam ML.
Plan ostatecznie jest taki, że powstanie nowa pergola, ale węższa, częściowo widok zostanie odsłonięty na ogród i tylko trawy delikatnie oddzielać będą taras od ogrodu...
Kiedy to nastąpi? Nie wiem. Materiał się tnie, drewnochronu brak ...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:43, 22 wrz 2017

Do góry
Mira, czytać uwielbiam. Większość moich róż wybierałam ze względu na zapach. Trudna to miłość.
U mnie rozchodniki rosną na glinie. Nie pokładają się. W większości nie mają miejsca na pokładanie, bo obok coś rośnie. Tam, gdzie jest więcej wilgoci rosną wyższe.

Podwórkowa rehabilitacja 21:41, 22 wrz 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Dziś aparat mnie wzywał, parę fotek z mokrego ogródka

Dobrze zrobił piękne focie
Komendówka 21:39, 22 wrz 2017

Do góry
Na dobranoc. Uciakam kończyć zupę gulaszową, bo mam przeczucie , że jutro ciepłe jedzonko na działce bardzo mi się przyda.

Ogrodowe począti 21:39, 22 wrz 2017

Do góry
Ok. Zrobiłam coś na wzór rzutu ogrodu. Mam nadzieję, że będzie dla Was czytelny.

Niestety drewutnia chyba musi tu być, gdzie jest, bo to jedyne miejsce dookoła domu, gdzie nie ma okien. Po drugiej stronie stoi szopka na narzędzia. Miałam nadzieję, że można ja obsadzić roślinami z dwóch stron i jakoś częściowo zasłonić. Z drugiej strony jest miejsce pod domem gdzie można coś posadzić i dopiero zaczyna sie taras. Taras jest narożny.

Czy sosny z "Leśnego zakątka" (pozwólcie że będę tak nazywać tą dziwna rabatę)można jeszcze przesadzać? Przyjmą się. Mają chyba ok. 3 lat.

Aaa powinnam jeszcze wspomnieć, że rzut jest tak zlokalizowany jak strony świata, tj. górna krawędź zdjęcia to północ.
Komendówka 21:36, 22 wrz 2017

Do góry
Jesiennie z zeszłej soboty

Anulajda w raju 21:36, 22 wrz 2017

Do góry
Pastellka i śmieciuszek Artemis

Granny

Pomponella
Ukojenie 21:36, 22 wrz 2017

Do góry
Zojka u mnie te hollandica tylko niebieskie w tym boksie w mixie cebulowym były to ja do wiosny poczekam ale spróbuj a nóż się udadzą mam jeszcze jedne sadziłam na wiosnę i kwitły ładnie w maju czerwcu, teraz liście już zasychają i jak zdążę to chyba też wykopię
o tak u mnie wyglądały to u Ciebie będą takie tylko z odcieniem żółtym

Ogródek Iwony II 21:31, 22 wrz 2017

Do góry
A teraz info dla Ewy.
Z życia ogrodnika:
Do trzcinników wymurowałam rabatę za ławeczką. Ze względu na korzenie dębu ...
Początki.

Potem przyjechał Zbyszek i zaczął mnie poprawiać, zatem dokończył sam
Posadziłam trzcinniki. 2 taczki kompostu, taczka gliny, 2 wiadra obornika i czarnoziem ... Styropian od środka, dwie cegły wystają ponad ziemię i posadzone trzcinniki ...

Wykończony placyk i ustawiona ławeczka ...
Teraz trzeba czekać na nowy sezon

Ogród z wilkiem zamkn. 21:31, 22 wrz 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Pięknie tu, aż chce się przysiąść na tej ławce i nacieszyć oczy widokami. Gdy przekwitną w skrzyniach białe kwiaty zastąp je chryzantemami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies