Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

sylwik69 21:22, 25 paź 2017

effka napisał(a)
A tu moja kordylina australijska, stojącą przed domem. Jest już spora.Mam zamiar spróbować ją przezimować ma widnym chłodnym poddaszu (nieogrzewane, w moim biurze).

Bardzo nam się podoba, rośnie jak na drożdżach u nas w cieniu i wilgoci.

Piękna jest! ja mam taki sam problem z agawami,są olbrzymie i niestety nie zimują u nas.Ile trudu trzeba aby je przechować ... ale się udaje!
Magleska 21:38, 25 paź 2017

To niezły okaz urósł : Stożka z niego zrób może Nie wiem czy sie da i czy można i czy chcesz ,ale byłby dorodny stożek z niego
eVka 21:56, 25 paź 2017

Magleska napisał(a)
To niezły okaz urósł : Stożka z niego zrób może Nie wiem czy sie da i czy można i czy chcesz ,ale byłby dorodny stożek z niego

Stożek chyba ciężko, znaczy na pewno by się dało ale po drastycznych cięciach. Na wiosnę postaram się coś pokombinować przy cięciu.
eVka 22:11, 25 paź 2017

sylwik69 napisał(a)

Piękna jest! ja mam taki sam problem z agawami,są olbrzymie i niestety nie zimują u nas.Ile trudu trzeba aby je przechować ... ale się udaje!

Mam nadzieję że się uda. Z agawą podziwiam bo one są olbrzymie i ciężkie. Moja kordylina na razie lekka w miarę.
eVka 20:32, 26 paź 2017

Padam że zmęczenia, przekopałam spory kawałek wzdłuż ogrodzenia pod sobotnie sadzenie szmaragdów. Stwierdziłam, że nie bede kopać dołków w zbitej ziemi, tylko spulchnię na całej długości i sporej szerokości. Kora przekompostowana jutro będzie, kompost jest i mączka bazaltowa do przekopania. Już nie.mogę się doczekać sadzenia

Zostaje przed zimą jeszcze jedną rabata boczna do przekopania i częściowego obsadzenia. Dam radę, muszę dać, nawet mój mąż mi zapowiedział pomoc. Koniec świata
szemusia 21:19, 26 paź 2017

DObra decyzja z przekopaniem całej rabaty - Toszka by CIę pochwaliła

Ewcia, idziesz z tymi pracami jak burza. Dobrze, ze masz pomoc eMa. Wiem ile to znaczy, zwłaszcza przy kopaniu rabat...
eVka 21:35, 26 paź 2017

Dziękuję Beatko.
Toszka dała wytyczne, to trzeba się trzymać. Rzeczywiście ziemia z worków to głównie bezwartościowy torf.
No jeszcze mojego męża podczas kopania nie widziałam, najwyższa pora. Do tej pory w zasadzie wszystko sama robiłam.

Jak bym miała czas i wór pieniędzy to dopiero była by burza, bo w ogrodzie od rana do nocy mogę orać
Kasiolaaa 07:09, 27 paź 2017

Ewunia wszystko zapowiada sie genialnie a co z tym blokiem nie beda dalej budowac pamietam ze jakies tam jaja wyszly ehhh a jak tam różanka
eVka 09:07, 27 paź 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Ewunia wszystko zapowiada sie genialnie a co z tym blokiem nie beda dalej budowac pamietam ze jakies tam jaja wyszly ehhh a jak tam różanka

Kasiu ten blok to porażka totalną. Deweloper sprzedał prawie wszystkie mieszkania, zgarnął kasę po czym się zawinął na jakieś wyspy egzotyczne i słuch po nim zaginął. Ludzie, którzy kupili te mieszkania zostali z olbrzymymi kredytami na całe życie i bez mieszkania. Dramat. Syndyk próbuje ten klunkier sprzedać ale od kilku lat bezskutecznie... więc muszę zasadzić w miarę wysoki drzewa żeby się osłonić. Chciałam serby ale nie chce zamieniać aż tak bardzo działki sąsiadowi.

Różana na razie się tworzy na planach, tak jak pisałam muszę tam dosypać miejscami nawet 30 cm ziemi, która muszę kupić plus zamówić sporo kompostu. Grubą robotą. Chciałam się rzucić motyką na słońce jeszcze na jesień.na spokojnie różnicę zacznę jak tylko mrozy puszcza na wiosnę od ustalania poziomów rabaty i dopiero będę sądzić drzewa, róże, bukszpan i trawy.

Tył mam wypoziomowany, trawa zasiana, więc najpierw tył chce skończyć.

Ale rączki aż świerzbią żeby wszystko jeszcze przed zimą zrobić ale się nie da

Jestem dzisiaj w domu, bo dziecko wczoraj z gorączką wieczorem to zrobię fotki przyszłej różanej, zobaczysz jakie obniżenie terenu tam jest. Masakra.

Pozdrawiam o dziękuję że zaglądasz do mnie
eVka 15:10, 27 paź 2017

Kasiu zobacz jaka różnica poziomów: