Fuj jaka żółta paskuda i to na róży.
Róże masz ładne ja nie mam ani jednej.
Też robiłam w tym sezonie naleweczki z porzeczki czarnej,czerwonej i malin.Winko malinowe teraz bulgocze
Pada od wczoraj non stop.Już mam dość tej pogody jest przygnębiająca
Przez ten nieustający deszcz ślaja mi siem po ogrodzie jakowaś hołota najczęściej taka
Ale tuż za płotem spektrum hołoty jest znaacznie wiėksze ci , którzy u mnie byli , wiedzą ,że droga jest przy osiedlu a śmietnik..jest tuż kolo dzika chyba śmieci zacznę ze strachu po prostu za płot wyrzucać ,żeby dziecku bliskich spotkań z dzikami oszczędzić
Natomiast wszytskim , którzy mają problem z opuchlakami polcam stosować je teraz...używałam ich już wielokrotnie i stwierdzam ,że mokrośč podłoża , znaczna i długotrwała ogromnie poprawie działanie prepratu a więc do dzieła mordercy opuchlaków
Przychodzą w takiej ..hmmm steropianowej trumiece
I bardzo l bardzo niewinnie wyglądają
Kurier jak zwykle mnie nie zastał , bo pracują coniektórzy i chciał dostarczyc mi paczkę w dniu następnym. Mnie zależało na czasie , no bo leje i nie wiedziałam w jakiej temperaturze będà to przechowywać a to ważne !! Więc mówię kurierowi : panie..ma pan tam 5 milionów robaków , które wchodzą innym robakom do dooopy ,żeby je potem wykończyć od środka to trzeba dostarczyć jak najszybciej ;... dostarczył
Asiu, problem polega na tym, że planując nasadzenia nie bierzesz pod uwagę kształtu rabaty.
Myślę, że tak skupiłaś się na kształcie trawników, że zapomniałaś, że to nie on będzie odgrywać główną rolę w ogrodzie, a rabaty i rosliny na nich.
Od razu zaznaczam, że poddaję sprawę tylko do spokojnego przemyślenia.
Mamy na tym odcinku wklęsłą rabatę. Dodatkowo, co sama zauważyłaś po bokach mocne bryły. Na obecnym etapie jeszcze nie wiesz jak będzie padać światło. Jaki efekt da. A taka gra światła często odgrywa kluczową rolę tak by uzyskany efekt był zachwycający.
A efekt wklęśnięcia rabaty powinien być podkreślony nasadzeniami po łuku. Sadzenie akurat w tym miejscu roślin po łuku nada głębi temu miejscu. Wstęp z mocnych brył już masz. I teraz jesli posadzisz same krzaki, wysokie, to optycznie wypłaszczysz to miejsce i łuk trawnika będzie wyglądać nienaturalnie, sztucznie, wymuszono. A samo nasadzenie będzie duszne, gęste.
Obecnie masz tam tylko 8m. To nie jest duzo wbrew pozorom. To zaledwie miejsce na np. 5 limek lub 5 dereni sadzone co 1,5m.
Dobrze by było planować to nasadzenie już równolegle z pierwszym, wysuniętym świerkiem, tak by ta rabata była kompatybilna z resztą.
Przejdź się aleją z trawnika i popatrz jak to nasadzenie będzie widoczne podczas spaceru z prawa na lewo i z lewa na prawo. Przecież tak będziesz tą rabatę oglądać. Ona ma chyba być kontynuacją reszty rabat, a nie oddzielnym pokojem.
To taka moja sugestia. Dlatego proponuję wziąć na luz.Trzeba zobaczyć zwłaszcza zimą i wczesną wiosna jako to będzie wyglądać.
Dziękuję zaglądającym. U mnie nic szczególnego sie nie dzieje. Dnie z przelotnymi opadami, psi spacer musimy dawkować na raty, wtedy kiedy nie pada. Ot, jesienna pora.
Ale jeszcze nadchodzący tydzień ciepły, nie zamykam więc ogrodu na kłódkę, i będę w nim bywać od poniedziałku, chyba, że trafi mi się wypad do lasu.
Miłego weekendu i szybkiego tygodnia dla uczniów i pracusiów.
Witam . Trawę zasiałem 2 sezony temu , teren przekopałem i przygotowałem glebogryzarką . Niestety trawa żółknie . Miejsce zasiania działka ogrodowa , mało deptana . Nawożona zgodnie z tym co było na instrukcji opakowania , czy przenawoziłem ? Sypałem 3 razy przez cały sezon
To jest Aniu jak najbardziej aktualna fotka przetacznika kłosowego Red Fox.
Krótka historia rośliny ( oczywiście po pierwszym kwitnieniu została przycięta).
3 lipiec
18 lipiec
23 sierpień
I wczorajsze
Zdjęcia obejrzałam . Dziękuję . Szukam inspiracji, jak to drzewko prowadzić. Rośnie mi coraz większe (w tej chwili ma jakieś 2,5 metra) i próbuję znaleźć mu jakąś formę.
Jak długo rośnie Twoja Geisha?
Obejrzałam też wątek o tym wiązie, ale on króciutki.
Apel przyjęty Joanno zrobimy co w naszej mocy a zdjęcia Ewki..fiesz jakie som
A teraz jeszcze parę fotek z ostatniej sesji..kiedy jeszcze nie lało echhhh.l
Giardina jest po prostu niesamowita wprawdzie są tylko 4 kwiaty , ale za to..jakie natomiast urosła cholira na jakieś 2 matrasy..plus donica ,żeby nie było jak ja ją opatulę na zimę ??? No jak , ja siem pytam ?? chyba jakiegoś olbrzyma będę musiała wynająć
Dzięki Aniu, to fakt, mokry ogród ładnie oddaje kolory
Żabcia żabci się spodobała, to oczywiste Ewuniu
Dorotko to jednoroczna smagliczka.
Kwitnie z przerwą na okres po lipcowej suszy kiedy to ją przycięłam ostro.
21 maj posadzone
6 lipiec
A tu 6 sierpień przycięta smagliczka a dosadzone astry.
23 sierpnia smagliczka już się odbudowała za to przekwitły astry i tym razem je musiałam obciąć.
Za oknem jakiś koszmar, samopoczucie nie lepsze, a eM mi właśnie powiedział, że babcia już wczoraj zaczęła gotować obiad żebyśmy tylko przyszli, przywykła, że w sobotę ma ruch i zajęcie
jakieś fotki na ten smutny dzień
tu dosadzę jeżówki wczoraj kupione i chyba iglaki eMa
Ja kupiłam swojego w ubiegłym roku.Właśnie takiego ( sprawdziłam już to właśnie ten )zawilca tylko z etykietą a raczej paskiem zawilec.I tyle.A zapłaciłam za niego chyba 8 zł.
Miał dwa małe kwiatki.I tyle.Ale przezimował i w tym roku ma więcej kwiatków niż dwa.
Dziękuję za nazwę.
Róze jeszcze piękne, nawet zapłakane.
Wrzosom mokro,Ale wyglądają pięknie.Brawo!!Piękne wrzosowisko stworzyłaś