Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:17, 12 maj 2013

Do góry
ależ ta skarpa sie zazieleniła...a róże szaleją...pozdr
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 14:15, 12 maj 2013

Do góry
Aga ta skarpa przed tarasem jest bardzo ładna ,zresztą jak wszystko u Ciebie
Pozdrawiam niedzielnie
Zielony chaos u Dawida 12:39, 12 maj 2013

Do góry
Dzięki, nie ma to jak proste sposoby
Mam jeszcze jedno pytanie, chciałabym u siebie je posadzić, ale moja skarpa jest dosyć stroma i ma dosyć ciężkie, raczej nie odpowiednie podłoże dla tej rosliny. Jak myślisz, czy mogłabym posadzić je w jakies doniczki z odpowiednim podłożem?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 12:10, 12 maj 2013

Do góry
I dziś o poranku znowu kilka zdjęć popełniłam.
Skarpa w kilku ujęciach.
Drugi plan w postaci blaszaka, wiatki mam nadzieję wkrótce zniknie...

Róże The Fairy rosną jak szalone.

Na dole między lawendami dosadzę na jesieni pas białych tulipanów jeszcze.

Uwielbiam cisy i ich młodziutkie przyrosty

Jak już tulipany i szafirki przekwitną goździki będą zdobić skarpę.

Roztoczańskie klimaty 14:08, 09 maj 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Skarpa super!

Hehe zimą jest skąd na sankach pozjeżdżać
Roztoczańskie klimaty 12:49, 09 maj 2013

Do góry
Skarpa super!
Ogród Nebel 14:26, 08 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)
No... skarpa faktycznie zacna ..... ale takie skarpy dają dużo uroku i urozmaicenia.. A ja sobie sama musiałam skarpy robić, by przełamać monotonię .

Aniu, znasz takie powiedzenie "Jeszcze się nie narodził taki, co by wszystkim dogodził'
Nie jestem niezadowolona z ukształtowania terenu mojej działki, wręcz przeciwnie Zwróciłam na to uwagę, bo wiem, że na "O" jest parę ogrodów w budowie, gdzie inni się pytają, szukają co z nimi robić. Pomyślałam, więc, że ktoś może u mnie znajdzie przynajmniej częściowe rozwiązanie dla siebie.
Ja tak właśnie szukam i bardzo dużo potrzednych podpowiedzi, inspiracji i pomsyłów znalazłąm i znajduję.
Pozdrawiam ciepluto... bo zrobiło się bardzo ciepło
Ogród Nebel 12:52, 08 maj 2013

Do góry
No... skarpa faktycznie zacna ..... ale takie skarpy dają dużo uroku i urozmaicenia.. A ja sobie sama musiałam skarpy robić, by przełamać monotonię .
Ogród Nebel 12:12, 08 maj 2013

Do góry
A to chyba jedyne miejsce w moim ogrodzie, gdzie nie planuje juz żadnych zmian. Pisałam już, że mój ogród ma bardzo dużą róznicę terenu. Tu na zdjęciu widać to bardzo dokładnie. Bardzo stroma skarpa, jedna z wielu...
Ogród w Holandii 20:01, 07 maj 2013

Do góry
Ana napisał(a)
AAAAA! Agatko! Japoński zakątek ruszył?? Super! nie mogę się doczekać
Moja skarpa już na ukończeniu, ale początkowy "japoński" zamysł bardzo się zmienił....no cóż....mam nadzieję, że też będzie ok...

Tulipanowe łany imponujące!

Ana,
japoński jest niemal na ukończeniu, co nie oznacza, że da się tę resztę tak migusiem zrobić. Najgorsze prace ziemne wykonane, zostało jeszcze wymurowanie ławki, dosadzenie roślin i wyżwirowanie. Zajmie nam to trochę czasu, zwłaszcza ta ławka, bo doświadczenia w murowaniu żadnego i trudno sie zebrać do takiej trudnej pracy Ale mam nadzieję, że wkrótce!
A Twoją skarpę musze sobie pooglądać. Jak ostatnio u Ciebie byłam to nie widziałam, ale może coś przeoczyłam , to jeszcze raz popatrzę Sciskam
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:32, 07 maj 2013

Do góry
ewalm napisał(a)
Nieszko, skarpa całkiem fajnie. A jakieś zdjęcie takie bardziej w całości będzie?

Tu jest taka bardziej całość ale jeszcze nie wszystkie tulipany wtedy kwitły. Zrobię coś jeszcze pewnie.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 19:24, 07 maj 2013

Do góry
Nieszko, skarpa całkiem fajnie. A jakieś zdjęcie takie bardziej w całości będzie?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 16:03, 07 maj 2013

Do góry
Skarpa z pomylonymi tulipanami fioletowymi na szczucie. Miały być te poniżej w wsadziłam je zupełnie gdzie indziej

Tylko ta jakość zdjęć... Muszę koniecznie zainwestować w nowy aparat. Zupełnie nie umiem ustawić ostrości
Skarpa raz jeszcze - małe kroczki 14:15, 07 maj 2013

Do góry
Witam Forumowiczów,

jesteśmy świeżo po budowie, nabyliśmy naszą działkę (1100m2) rok temu, był to obraz nędzy i rozpaczy zarośnięty jak dziki step.

W międzyczasie postawiliśmy dom, przeprowadziliśmy się i ogarnęliśmy plac, teraz pora na następne prace.

W planach mamy priorytetowo : ogrodzenie panelowe, kostka brukowa i ogarnięcie placu.

Na zdjęciach jesteśmy świeżo po budowie odwodnienia rynnowego, dlatego plac jest ogarnięty na świeżo.

Krótka charakterystyka: działka w formie trapezu, tył długości ok 55 mb i tu znajduje się duża skarpa (nasz główny problem o czym powiem za chwilę),

Nie było by to nic strasznego, gdyby nie "zawartość" naszej działki i tej właśnie skarpy. Generalnie na placu wokół domu, dominują piaski i normalnie wyglądająca ziemia, natomiast skarpa jest pozostałością po jakimś dzikim wysypisku zrekultywowanym ziemią - starym jak świat. Jest to zbite, wymieszane z częściowo gruzem, śmieciami i jakimś dziadostwem i piaskiem b. zbitym.

Plusem jest to, że skarpa jest zbita - nie zsuwa się sama z siebie.
Uformowaliśmy teraz lekką półkę, żeby nie wyglądała na taką stromą i w przyszłości pozwoliła zrobić nasadzenia.

Mam dosyć ograniczony budżet na tą chwilę ze względu na priorytety realizacji. Dlatego chcę to zrobić z głową i po kolei.

Skarpa ma wystawę południową, jest nasłoneczniona.

Na górze skarpy chcemy zrobić część nieco rekreacyjną (miejsce ognisko, ławeczka) i zasiać trawę. Jednak ze względu na śmieci, które co moment "wychodzą" spod gleby mam pytanie co w takiej sytuacji robić? Próbowaliśmy rozpulchnić nieco tą górę, oczyszczać manualnie, zagrabiać i na razie na tą chwilę na kawałku posialiśmy trawę na próbę.
Mój pomysł jest taki, żeby zebrać co większe, zamówić czarnoziem, rozplantować i na tym zasiać trawę?
Następna sprawa, to reszta : na dole u podstawy większe głazy typu gnejs czy coś takiego, schody małe (widać tam wyrzeźbienie w skarpie) z podkładów lub bali drewnianych, długie schody na już niskim miejscu skarpy.
Obsadzenie skalniakami, płożącymi jałowcami, berberys i trochę traw skalnych.

Skarpa jest tymczasowo przykryta włókniną po zjechaniu przez koparkę chwastów i uformowaniu zbocza, małe śmieci sterczą wraz z gruzem i naprawdę nie mogę już na to patrzeć

Co robić? Od czego zacząć? Sen mi to spędza z powiek.
Na przełomie koniec maja/czerwiec planujemy ekipę brukarzy, akurat z tej strony domu nie będzie wiele brukowania, ale chciałabym cięższe roboty wykonać o tyle wcześniej, żeby potem ciężarówkami czy koparką nie jeździć po tym placu.

Z góry dziękuję za sugestie.

Dla odmiany czas na zmiany... 08:31, 07 maj 2013

Do góry
kilka fotek z Wyszehradu

wszędzie rosną kasztanowce....

bluszcz zdobi stare mury...

tajemnicze schody...

ławki zapraszają do odpoczynku...

żywopłoty liściaste i skarpa bodziszkowa

Nigdy nie mów nigdy 08:26, 07 maj 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Kasiu, a róże chciałaś podsadzić rogownicą w ubiegłym roku i posadziłaś ją?...fajnie, że już kwitnie tyle u Ciebie, zawsze to coś już widać

Chciałam...mam jej za mało i na skarpie na razie jest. Zresztą skarpa przed domem jest do poprawy po zrobieniu bruku. Góry i doliny się zrobiły. Córka ma zamiar wszystko wysadzać, wyrównać i z powrotem sadzić. Ciężka robota Chciała to zrobić podczas majowego weekendu, ale ...siła wyższa, lało
Między różami jest floks szydlasty, mam nadzieję, że spełni swoją rolę. A jak nie, poczekam na rogownicę
Dalie już musiałam posadzić, jednej zielenina wyłazi sporo ponad ziemię. Gorzej jak przymrozki będą...
Ogród w Holandii 07:18, 07 maj 2013

Do góry
AAAAA! Agatko! Japoński zakątek ruszył?? Super! nie mogę się doczekać
Moja skarpa już na ukończeniu, ale początkowy "japoński" zamysł bardzo się zmienił....no cóż....mam nadzieję, że też będzie ok...

Tulipanowe łany imponujące!
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:29, 06 maj 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Renatko przyszłam nadrobić zaległości i pięknie u Ciebie ,płot fajny ,pergola też i szybko Ci się wszystko rozwija no i ta skarpa cudowna .Na skarpie mamy dużo tych samych kwiatów .Pozdrawiam

Ewuś ,dzięki ,będziemy porównywać ,roślinki na skarpie.
Ogródkowy zawrót glowy 09:03, 06 maj 2013

Do góry
Witaj MamaMagda dziękuję za odpowiedz tak masz rację tak własnie planuję zrobić chce dokupić jakieś rośliny posadzić je w grupach zakochałam się w żurawkach tylko problem jest w tym ,że nie bardzo wiem co w którym miejscu z czym połączyć i gdzie pasuje.. ostatnio sokupiłam jak widać na zdjęciu kilka żurawek żółtych choć nie wiem czy tam wytrzymają bo na skalniaku mam słońce cały dzień no i kilka stokrotek ale to jednoroczne.. nie chce znowu kupowac roslin ktore mimo ze kolorowe to moze nie beda pasowac W ogóle to skalniak wygląda ok? nawet chodziły mi po głowie myśli by go zburzyć ale co w tedy ze studnią no i ta skarpa wiec chyba jednak musi zostac tylko nie wiem jak go zmienić na korzyść
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies