Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród przy lesie początek 2012/2013 19:35, 15 kwi 2013

Do góry
Druga skarpa .

pomalutku wszystko wychodzi z ziemi
Ogród przy lesie początek 2012/2013 17:05, 15 kwi 2013

Do góry
Witam w piękny słoneczny poniedziałek .
Wiosna coraz piękniejsza ,pojawiają się pąki na krzewach ,byliny się coraz lepiej wyglądają.

z tyłu będą świerki , skrzynie i kompostownik do malowania.Koło skrzyń wysypię grysem.

tu chyba będzie ciuradełko

skarpa przy tarasie .

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:30, 13 kwi 2013

Do góry
Cześć Karolina,
widzę że u ciebie też robota paliła ci sie w rękach ja też tak sie zachłannie rzuciłam na prace ogrodowe że leżę teraz jak nieżywa i w domu mi sie nie chciało nawet odkurzaczem po podłodze pojeździć ( a psie kudły sobie fruwają...) Iglaki przycinałam te sprzed domu , namęczyłam sie bo do nich jes trudny dostęp i skarpa ale udało sie. Został mi jeden przed domem jeszcze i jeden za domem, w ogrodzie do cięcia. Fotek juz nie zrobiłam bo szaro było jak skończyłam , przez te deszcze, co wyszłam i zabrałam sie za robotę to przyszła chmura, i znów słonce... taki prawdziwy kwiecień - plecień.

Mam pytanie, bo ja nie jestem wytrawnym ogrodnikiem a co to jest : bielenie rabarbaru ?
i po co sie to robi ?

Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 08:19, 12 kwi 2013

Do góry

Jeszcze jedno pytanie:

Mam dość duże różnice w terenie, jeśli chodzi o sąsiednie działki - opaska i podjazd już zostały zrobione, zgodnie z tym co jest napisane w jednym z artykuł na stronie, a mianowicie był porównany poziom do drogi i jest spadek w jej kierunku. Po prawej stronie zostaje będzie musiała powstać skarpa do sąsiedniej działki. Pytanie teraz takie w jaki sposób najlepiej ją wytyczyć (widziałem na zdjęciach, że używane do tego są sznurki), czy podsypawać piaskiem czy można sypać bezpośrednio ziemię - chodzi mi o to, czy to będzie się trzymać?
Ogród u Mayi 23:26, 11 kwi 2013

Do góry
Sabinko 0garnełam cały Twój wątek no i domek śliczny i fajna skarpa propozycje dziewczyny Ci fajne dają ale ja bym się chyba trzymała tych Danusi no ale co kto lubi.To co posadziłas stożki i żórawki z trawą super podoba mi się będę podglądać bo może coś zrobię z tyłu działki a Ty tu masz ciekawe projekty .
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:20, 11 kwi 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Ja dziś też popracowałam na działce aż się lepiej czuję bo chociaz mokro ale skarpa przy tarasie obeschła to chociaż coś mogłam robić bo faktycznie kiedy my te zaległości nadrobimy .

u mnie na skarpie mokro ,topię się ,roślinki umęczone ,ale kilka dni słonka i odżyją .Muszę lawendę z niej przesadzić ,bo za długo tam śnieg a ona tego nie lubi ,no nic kupię tam kocimiętkę.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:03, 11 kwi 2013

Do góry
Ja dziś też popracowałam na działce aż się lepiej czuję bo chociaz mokro ale skarpa przy tarasie obeschła to chociaż coś mogłam robić bo faktycznie kiedy my te zaległości nadrobimy .
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 01:02, 10 kwi 2013

Do góry
Hej, hej Karolina,
jeszcze tu wpadłam bo ja taki "nocny Marek" jestem.Dziękuje za jeżówkę i tulipanki raz jeszcze. No i za spotkanie, że miałyśmy okazje sie poznać z Tobą i Gabrysia.

Bardzo już u ciebie wiosennie sie porobiło w ogrodzie. Widać przedwiośnie.....U mnie na skarpie przed domem (od wschodu) jeszcze leży śnieg na kamykach i na iglakach, tych do cięcia wiec muszę poczekać do jutra z tym cieciem żebym zębów sobie nie wybiła, bo tam trzeba trochę ekwilibrystyki, skarpa, spad, śliski śnieg na kamieniach a ja na tym wszystkim z nożycami i tnę z rekami podniesionymi do góry... żebym nie wyrżnęła na wjazd do garażu to muszę poczekać aż do końca stopnieje, a ja w tęsknocie za wiosną i pod wpływem Ogrodowiska nie mogę sie doczekać i przebieram nogami jak ten koń na wyścigach przed startem.... a drugiej strony domu na połowie ogrodu tej od lasu jeszcze dużo śniegu lezy, chyba to ten las tak trzyma cień i wilgoć ... u mnie trochę tak jak u Bogdzi. Zapowiadają ciepło więc jeszcze troszkę i juz będzie prawdziwa wiosna.
Co do wyjazdu to tak jak mówiłam główny problem z psem - nie mam komu podrzucić, za duży, a syna nie będzie.....trudno, narobicie fotek i podzielicie sie na forum wrażeniami.
Ogród średniowieczny i nie tylko 20:53, 05 kwi 2013

Do góry
No to świeża porcja zdjęć zrobionych dzisiaj. Niestety większość ogrodu przykryta śniegiem, jednak tam gdzie już ustąpił rwą się do życia cebulowe. Będę też miał STRASZNIE DUŻO ostróżek jednorocznych bo te co na jesieni wykiełkowały przezimowały w 100 % i są ładnie zielone. Budleja też przezimowała z zielonymi liśćmi, ale ją teraz śnieg połamał, podobnie też połamał lawendy, no zobaczymy co się uchowało jak już zniknie to "białe dziadostwo"
Widok na bukszpanki - chyba ocalały

Tutaj rosną tulipany i krokusy - no gdzieś tam pod śniegiem są, tak myślę

skarpa ma się nieźle
Ogród ogrodniczki 12:28, 05 kwi 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Jeszcze sesja zdjęciowa z tego roku wiosną.[img
size=640x425]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/25/259682/original.JPG[/img]

A tu skarpa nad strumieniem jesienią

Ale u Ciebie pieknie, szczególnie te schodki mnie ujęły
Skarpa w ogrodzie 23:09, 03 kwi 2013

Do góry
W ogrodzie mam 2 skarpy. Jedna starsza, dosyć zaniedbana. Rośliny sadzone wiele lat temu na zasadzie kontrastu i różnorodności, pojedyncze egzemplarze, mocno się rozrosły. Nie mam pomysłu co dalej z nią robić?

A druga skarpa, a właściwie usypany specjalnie wał jest z jednej strony obsadzony i zapełniony roślinnością, natomiast z drugiej strony od ogrodu na szczycie ma starsze nasadzenia a dołem 2- 3 letnie.

Bordowej śliwki po lewej stronie na zdjęciu już nie ma.

Biało-Fiolet 14:29, 02 kwi 2013

Do góry
Super! Ciekawe czy zakwitnie? U mnie dziś przyjemnie i aż chce się żyć. Zaraz idę zakopać święcone skorupki w ogrodzie. Tylko gdzie? Chyba skarpa najwięcej cudów potrzebuje.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:32, 25 mar 2013

Do góry
Małgosiu wreszcie zajrzałam do Ciebie. Fajny ogródek, to boczna część domku szeregowego? Przynajmniej działki masz więcej niż w środku
Fajna działka z potencjałem. Odgrodziłabym się czymś szczelnym, zimozielonym od sąsiadów, skoro liguster nie chce rosnąć? nie mam z tą rośliną doświadczeń...
fajna rabata- przedogródek, podoba mi sie skarpa z tymi kamyczkami I wiąz bardzo ładny

pozdrawiam!!
Karolina
Skarpa w ogrodzie 10:33, 22 mar 2013

Do góry
Witajcie!
Jeśli pozwolicie, dorzucę zdjęcie mojej skarpy, która z racji strony płd aż się prosi o skalniak z tarasowaniem.
Szukam kamieni - zapaliłam się na piaskowiec, bo pięknie komponuję się z roślinnością i drewnem.
Macie jakieś doświadczenia? Wiem, że nie jest on tak trwały jak granit, ale tańszy i dla mnie ładniejszy.
Jest sporo kopalni piaskowca, ceny przeróżne, ale chodzi tylko o to, by znaleźć dobre źródło z twardym kamieniem nieregularnym.
Gleba u nas jest gliniasta i kwaśnawa, ale na wierzchu mamy 30cm dobrej ziemi (IV klasa).
Skarpa jest nachylona 30st, rozciąga się wzdłuż obu boków.

Jurajski Ogród 14:08, 21 mar 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Pozdrawiam z drugiej strony Krakowa, gdzie nawet przez parę godzin świeciło dzisiaj słońce. Przyłączam się do grona zachwyconych ogrodem i klimatem, który stworzyłaś. Twoja lawenda stanowi żywy dowód na to, że ona uwielbia wapienną glebę. Czy skarpa poniżej której masz warzywnik też jest zagospodarowana?

Miło, że mnie odwiedziłaś. Ta duża skarpa nie jest jeszcze zagospodarowana, ale to moje marzenie jest, by ją kiedyś "ogarnąć". Na razie to nas przerasta finansowo i fizycznie, bo to dużo pracy jest, może kiedyś...Serdecznie pozdrawiam
Jurajski Ogród 14:00, 21 mar 2013

Do góry
Pozdrawiam z drugiej strony Krakowa, gdzie nawet przez parę godzin świeciło dzisiaj słońce. Przyłączam się do grona zachwyconych ogrodem i klimatem, który stworzyłaś. Twoja lawenda stanowi żywy dowód na to, że ona uwielbia wapienną glebę. Czy skarpa poniżej której masz warzywnik też jest zagospodarowana?
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 22:56, 19 mar 2013

Do góry
giza napisał(a)
Witaj zuzo ,dziekuję za odwiedziny.
Siedzę własnie u Ciebie, jestem co prawda w połowie, ale.... muszę to napisać: zaimponowałaś mi wyprawą rowerową! Ja także kieeedyś z mężem- jeszcze nie meżem- sporo jeździlismy, ale 500 km? Och, to ja bym niestety odpadła w przedbiegach ;(
A fotka na której śpisz na betonie....hihi....bezcenna
A w temacie: zachwyciła mnie lawendowa skarpa i piękna, nietypowa brama.
No, to wracam do czytania
P.S. Cudna też wyszywana praca z zakochaną parą!

Dziękuję za odwiedziny i pochwały.
Uwierz mi, że z dobrym towarzystwem przejechałabyś te kilkaset kilometrów bez problemu.
Pozdrawiam
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 22:10, 19 mar 2013

Do góry
Witaj zuzo ,dziekuję za odwiedziny.
Siedzę własnie u Ciebie, jestem co prawda w połowie, ale.... muszę to napisać: zaimponowałaś mi wyprawą rowerową! Ja także kieeedyś z mężem- jeszcze nie meżem- sporo jeździlismy, ale 500 km? Och, to ja bym niestety odpadła w przedbiegach ;(
A fotka na której śpisz na betonie....hihi....bezcenna
A w temacie: zachwyciła mnie lawendowa skarpa i piękna, nietypowa brama.
No, to wracam do czytania
P.S. Cudna też wyszywana praca z zakochaną parą!
Mój ogród w cieniu drzew 22:51, 18 mar 2013

Do góry
Witaj Aneto.Byłam u Ciebie w ogrodzie i bardzo mi się podoba a szczególnie ta skarpa i tak sobie myślę już jak przerobię u siebie oj muszę do Ciebie koniecznie zaglądac bo masz Tu duzo pomysłów które mnie interesują a przy okazji będę podglądać jak Ci idą prace.Pozdrawiam
Jurajski Ogród 17:06, 14 mar 2013

Do góry
AniaK napisał(a)

A tu po prawej stronie, czerwony krzew, to pęchęrznicę trzymasz tak niziutko?

Skarpa o każdej porze zachwyca

Ten niski bordowy krzew to perukowiec "royal parple", tylko cięty wczesną wiosną. Pęchęrznice 'diabolo" też mam, ale prowadzone na pniu (będę je też mocno przycinała), w tym roku pewnie bardziej je już będzie widać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies