Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 11:13, 22 cze 2018

Do góry
Super budowla się tworzy. Będziecie zadowoleni Mamy podobną i mnóstwo frajdy jest z własnego wyrobu mięska. Mozesz być dumna z eMa!
Przetaczniki masz bardzo ładne.Kwitna dłużej niż szałwia?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:08, 21 cze 2018

Do góry
Mirko wiem, że Flamantaz to róża potwór. Podobnie jak Gefyld, którą mam i New Dawn. One po dwóch latach wyglądają tak jakby rosły co najmniej jeszcze raz tyle
Właściwie to od samego początku chciałam mieć róże na murku, białe. Odmiana też trafiona w dziesiątkę. Wielkie dzięki, że też tak myślisz

Przy cisach rośnie szałwia nie wiem jaka to odmiana. Kupiłam je w Mrówce na przecenie w zeszłym roku. Były bardzo marne, przetrwały i maja się dobrze. Na dzień dzisiejszy kwiaty niemal w całości przekwitły. Szkoda, ze przez upały tak krótko możemy się cieszyć ich pięknem.

Mirko hortki od Ciebie rosną w szpalerze. Może trochę za blisko siebie je posadziłam. To takie miejsce nie reprezentacyjne. W przyszłym roku prowadzone będą prace, więc na estetykę trzeba poczekać.

Ogród Małej Mi 2017 21:40, 21 cze 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
Cotton Candy kupiłas u Pana Bylinowego? przodem szałwia od Finki Bright rose?

ile czasu ten cotton u ciebie kwitnie?

Cotton od Bylinowego, szałwia od Finki, tylko zjadł mi ją niezapominajka, a resztę spustoszenia zrobiły ślimaki i jest słabiutka.
Nie wiem ile kwitnie, bo to nowy nabytek Ale w masie wyglądała w szkółce odjazdowo.. szybko powinna przyrastać i za rok będę mieć landrynkowy las

Ogród na piasku i z wielkim murem 17:19, 21 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Alicja jaka to odmiana szałwi? Bardzo wysoka okazała jest?

Mirka nie mam pojęcia, kiedyś posadziłam i ona ciągle jest, sama się zastanawiam czy to na pewno szałwia, ale skoro jest, niech zostanie
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:00, 21 cze 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Rabatka córci, widoczek ogólny, penstemon Dark Tower i szałwia Amethyst z knautią

No proszę młode pokolenie ma zapał ogrodniczy tylko pogratulować
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:44, 21 cze 2018

Do góry
musia napisał(a)
Mam prośbę!

Czytając od początku ten wątek natrafiłam na wstawione zdjęcie inspiracyjne. Określiłyście te rośliny. Fotkę zapisałam, roślin nie. Przejrzałam początkowych 2000 stron i nie mogę znaleźć tego postu. Czy możecie mi pomóc go znaleźć lub określić rośliny. Pamiętam , że były tam inspiracje na zielono i niebiesko/fioletowo.

Fotka ta[]

kulki to przegorzan - niby ładny, ale rozsiewa się mocno i krzaki sa ogromne, nie takie ładne - ja zrezygnowałam z niego.
trawa wygląda na zebinusa - miskant, ale gracilimus też by pasował
hortensje - nie wiem czy anabelle, czy limelight, z tyłu filetowe to najprawdopodobniej szałwia omszona.
Ogród Małej Mi 2017 06:09, 21 cze 2018
Do góry
Cotton Candy kupiłas u Pana Bylinowego? przodem szałwia od Finki Bright rose?

ile czasu ten cotton u ciebie kwitnie?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:47, 20 cze 2018

Do góry
Szałwia trójbarwna, siana w marcu

Ukojenie 21:05, 20 cze 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Dla milosnikow naparstnic

Mnostwo naparstnic rosnie w Karkonoszach normalnie wszedzie - polany, skarpy i las cudne i dorodne

O a ja się zastanawiałam co u mnie rośnie. Jeszcze chyba szałwia i bodziszek łąkowy.
Kuleczkowa trawka 15:55, 20 cze 2018

Do góry
Dam wam po hamulcach
Ponieważ ogrodem włada babcia, to proponuję robić rewolucję krok po kroku. Babcia jak zobaczy efekty to pozwoli na więcej nowości i będzie jeszcze po cichu dbać
Kuleczko, i tak z trawnikiem się narobisz...to nie będzie łatwa praca, ale da satysfakcję

Pod drzewami bym barwinka nie dawała. Gdzieś sobie rośnie, i niech tam zostanie. Konwalie jeśli gdzieś już sobie rosną to niech tak zostanie...to ten typ roślin co to łatwo posadzić, ale wyeksmitować...ho, ho...zwłaszcza jak wrosną w korzenie drzew. Rozłażą się okrutnie i krótko efekt dają. W kółka pod drzewami ja bym posadziła rośliny atrakcyjne, widoczne, robiące efekt...nowe dla babci Piszę to z autopsji z doświadczeń z teściem

Proponuję hosty średnie i małe, o liściach atrakcyjnych, kontrastowych dla zieleni drzew - czyli hosty biało-zielone, limonkowe, kopytnik, żurawki, trawki - carexy, hakonechloa...
Na miejsca słoneczne szałwia, perowskia niska (Little Spirit), stipa, liliowce Stella de Oro
To tak na szybko
Tyś nasza, warszawska, to i nadwyżki znajdą się na początek ogrodu
Teraz ważne byś dobroci zdobyła, bo bez poprawy gleby nie ma co szaleć.
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:16, 20 cze 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja myśle ze to jest kwestia warunków ....bo nawet młode sadzonki tak sie rozłaziły ...może ma za sucho moze za bogato ...ale bo jeszcze cos tam

Caradonna stoi u mnie sztywno ...dokupie jej i juz i przetaczników first love moze sobie wysieje w tym roku

dla mie zaskakujace jest ze ta szałwia ci sie nie sieje ....u mnie jej siewki były nawet wwarzywniku 25m dalej

Mam za to sryliony innych siewek
ZielonoMi 12:54, 20 cze 2018

Do góry
Dzień dobry
Od dłuższego czasu obserwuję sobie Państwa poczynania na ogrodach i wzdycham do ekranu. Widzę, że pomoc doświadczonych ogrodników jest tu wszechobecna, a co kilka spojrzeń to nie jedno. Efekty tej forumowej pomocy podziwiam na ogrodzie sąsiadki, która również zakładała z Waszą pomocą - efekty powalają!
Mimo, że pasję do zieleni zaszczepili mi rodzice już w dzieciństwie a ogród mam od urodzenia to niestety ciągle nie widać w nim było ogromu pracy, która została w nim przez prawie 30 lat wykonana. Wszystko było mocno chaotyczne, mama lubi styl wiejski, nie ma tematu przewodniego, a rośliny często zmieniały swoje miejsce. Sporo najstarszych drzew musieliśmy usunąć z powodu choroby, a od 2 lat próbuję usystematyzować wszystko co miałam już nasadzone i dosadzać nowe rośliny na nowych grządkach. Przekonałam mamę, że dobry plan to już połowa sukcesu, a przede wszystkim oszczędności pracy i wydatków.
W tej chwili dopieszczamy wgłębnik, który powstał z pomocą myśli technicznej jednej z forumowiczek, jest przed nami jeszcze długa droga, aby było tak jak sobie wymarzyłam, ale efekty już widać (zdjęcie 1 - proszę nie patrzcie na tymczasowe zadaszenie, to tylko potrzeba chwili - dach właśnie się szlifuje).
Kolejnym punktem, który zaprząta moją głowę jest miejsce pomiędzy furtką a bramą, które ciężko jest utrzymać w ryzach. Zastanawiam się nad obsadzeniem miejsca pod murem, tak aby łatwiej było kosić, bez konieczności używania podkaszarki. Miejsce jest nasłonecznione przez cały dzień, a gleba nie specjalnie dobra - nie chciałabym inwestować w jej całkowitą wymianę. Czy mogłabym prosić o sugestie? Zastanawiałam się nad białymi różami (2 krzaki jako tło) i przód prosta linia traw, pomiędzy nimi szałwia.

Miłego dnia wszystkim
Kasia (dla większości poprostu Ruda )
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:54, 20 cze 2018
Do góry
Anda napisał(a)

Te szalwie to Amethyst, Blauhügel i Caradonna. Moja Amethyst sie nie poklada. Moze Twoja to jakas podrobka?

ja myśle ze to jest kwestia warunków ....bo nawet młode sadzonki tak sie rozłaziły ...może ma za sucho moze za bogato ...ale bo jeszcze cos tam

Caradonna stoi u mnie sztywno ...dokupie jej i juz i przetaczników first love moze sobie wysieje w tym roku

dla mie zaskakujace jest ze ta szałwia ci sie nie sieje ....u mnie jej siewki były nawet wwarzywniku 25m dalej

Ogród z rzeźbą 11:07, 20 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Tawułki trafiły tam przez przypadek, trzeba było je "na chwilę" gdzieś przesadzić, ale podobają mi się na tej rabacie i tam zostaną.

A jak się mają Twoje sporobolusy? Moje ładnie się "wieszają", ale trochę środki niektórym łyse się zrobiły. Szałwię powinnam ściąć, ale tak mi się nie chciało w ten upał.

Moje sporobolusy jeszcze małe i szałwia posadzona za nimi jakaś marna...Nie wiem czy tam nie za dużo wody maja bo zraszacz trawnika do nich sięga. A one( szałwia tez)przecież preriowe.?

A co do donic...sa super uważam.A hosty w donicach to w ogóle strasznie mi się podobają.Nie wiem tylko jak z zimowaniem?
Ogrodowe skarby 23:38, 19 cze 2018

Do góry
Dzisiaj za wędrowałam do Ameli. I jak zobaczyłam jej trawnik z pedrakami to powiem szczerze że mnie zamurowało.! W życiu czegoś takiego nie widziałam!
A przy okazji Amelia obdarowała mnie roślinkami
Od lewej do prawej
#1 molinia edit dutszu potocznie molinia ed
# 2 carex montana
#3 kłosownica leśna
#4 sesleria jesienna
#5 carex the beatles
Jeżówki ciemierniki i szałwia.
Amelio nie dziękuję
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:41, 19 cze 2018

Do góry
różyczki

szałwia trójbarwna

Ogrodowe szaleństwo ... 22:05, 19 cze 2018

Do góry
Czyściec a za nim szałwia lekarska

I inne szalwie

Droga do spełnienia 20:02, 19 cze 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Trawki piękne. Szałwia super. Hortensje rewelacja Rabata hostowa marzenie Pozdrawiam ciepło

Witaj
Dzięki za miłe słowa...byłam u ciebie nie raz ale się nie ujawniłam jeszcze
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:14, 19 cze 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

i szałwia Amethyst ...gorsza niz werbena

Kocimietka jest gorsza, szalwie sie u mnie tak mocno nie sieja, wlasciwie to nie mam ich siewek prawie w ogole.
Ogród Ani :) 18:11, 19 cze 2018

Do góry
anbu napisał(a)
iwonkap no raczej rozcieńczonej

Kamiś szkoda No smuteczek wielki
Pani w ramach rekompensaty proponuje 50% obniżki przy kolejnych zakupach i darmową dostawę. Ale ja nie mam zamiaru robić już u nich zakupów i też innym nie polecam
Pani też twierdzi, że to nie hortka Silver dollar (też mi odkrycie ) ani Dharuma tylko Kyushu

Anulko sama jestem ciekawa co wyjdzie, przynajmniej róż nie mam pomylonych (raczej )
A jeżówki to Meringue, róże Baroneski i Mariatheresa, szałwia Deep blue. Musze tylko Stipę dosadzić

Iwonka no dla mnie hortka też musi mieć "pełny" kwiat
W zeszłym roku wymieniałam dwie na limkowej (które też okazały się takie ażurowe). Upchałam je u siostry w ogródku. Tych dziesięciu już nie mam gdzie upchnąć, no może w kompoście się zmieszczą, bo komory mam puste

Aniu, a czy inne hortensje u Ciebie już kwitną?
Prim White jest wcześnie kwitnącą hortensją. U mnie zakwita pierwsza, wcześniej niż Anabelle. Kyushu kwitnie później.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies