Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Podmiejski ogródek 11:24, 20 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A co potrzebujesz do niej?

na razie "żelazny zestaw" wygląda następująco:
trzcinnik overdam (do kupienia)
floks nn (ten różowy, który mam)
wysoka jeżówka (do rozmnożenia z tej mikrorabatki)
szałwia new dimention rose - mam
kocimiętka walkier's low - mam
zatrwian szerokolistny - nowy nabytek, testuję, ale różne osoby go polecały jako długoatrakcyjny, do rozmnożenia za rok;
rozchodniki - zwykłe różowe nn mam w dużej ilości
łubiny noble maiden - mam
przetacznik fioletowy - tego mam w jednym egzemplarzu, do rozmnożenia

zestaw "ewentualnie, do wypełnienia, póki żelazny zestaw nie rozrośnie się wystarczająco"
rutewka delawaya (może między trzcinniki by weszła?)
kosaćce mieczolistne/syberyjskie (nie pamiętam)
żurawka bordowa
bodziszek rozanne
firletka kwiecista (zobaczymy, jak będzie z jej trwałością)

zestaw "do usunięcia"
cała grupa piwonii nn (piękne ale za krótko kwitną)
lilie - piękne ale chyba tu nie pasują
odętka biała - jedną sztukę kiedyś dostałam
floks biały - tragicznie podatny na mączniaka
rogownica

zestaw "chciałabym ale nie mam miejsca - do rozważenia, jak coś z żelaznego się nie sprawdzi"
penstemon bordowy
molinia
Ogród z rzeźbą 09:09, 20 lip 2018

Do góry
Anus pytałaś u mnie o roślinkę, więc żeby nie umknęło to też piszę u Ciebie to szałwia lekarska Berggarten, jak dla mnie bardzo fajna, ładnie tworzy zwartą kępkę, pięknie pachną jej liście, ale zobaczę jak będzie po zimie, bo to jej pierwszy sezon u mnie buziaki
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:42, 20 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Hej Moniś. Tarasowa zdecydowanie mężnieje. Powiedz co to jest na pierwszym planie o srebrnych liściach?

Zestawienie białej jeżówki z niebieską perowskią po prostu mega piękne. Zrobię sobie takie samo połączenie jak już wreszcie będę robić tę moją jedyną słoneczną rabatę.

Aniu to szałwia lekarska Berggarten, Ewunia w projekcie rabaty mi ją wrzuciła i jestem mega zadowolona, szybko nabrała masy, ma piękny intensywny zapach, polubiłam ją za ten jej urok osobisty, zobaczę jak będzie po sezonie zimowym
Perovską się w tym roku zachwycam w tych łanach jeżówkowych, robi fajną robotę na rabacie buziaki
Ogród prawie romantyczny 16:05, 19 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aguś, piękna szałwia.
Chyba taka jak moja, lub podobna
Też jestem tego samego zdania,że te piękne kwitnienia za szybko nam uciekają, przemijają

Szałwia już pościnana, zaczyna wypuszczać świeże listki, więc liczę na powtórne kwitnienie. Przekwita krwawnica i kocimiętka, ale za chwilę ogród znów nasyci się kolorem Pewnie znów na krótko, ale dobre i to
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:47, 18 lip 2018

Do góry
Przetacznik Christa wylądował ostatecznie na rondzie. Rozczarował mnie w tym roku. Może dlatego, że do czerwca przygniatała go szałwia lekarska. W zeszłym sezonie obie rośliny nie przekraczały 30 cm. W tym szałwia wystrzeliła na 80 cm i zwielokrotniła swoją szerokość. Rumienią się owocniki rugosy.

Makadamia pisała u siebie, że parzydło leśne uznawane jest za jedną z dłużej atrakcyjnych roślin. Na pierwszym zdjęciu jest wciśnięte między tawułkami. Na drugim zdjęciu deszczem zmyty wiraż.

Miejski ogród w wersji mini 14:07, 18 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
jakąś bylinę oczywiście
nie wiem co Ci tam pasuje - szałwia, jeżówki, kocimiętka ...

Myślę nad czymś małym pomiędzy. Musi to być coś zwartego co się za bardzo nie rozpanoszy. Na przód raczej nic bo miejsca brak. Chyba że te nowe jeżówki tam dam zamiast między trzmieliny.
Miejski ogród w wersji mini 13:49, 18 lip 2018

Do góry
jakąś bylinę oczywiście
nie wiem co Ci tam pasuje - szałwia, jeżówki, kocimiętka ...
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:35, 16 lip 2018

Do góry
Czosnki, szałwia, ożanka oraz Mme Boll

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:55, 16 lip 2018

Do góry
Szałwia na frontowej ponownie startuje i jeżówka Virgin też . Czekam na obie .

i inne kwiatki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:32, 15 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Z pielęgnacji bylin to ja kiepska jestem Szałwia dostaje takie same gnojówki jak trawy, czyli od wiosny pokrzywa z różnymi dodatkami-babka, mlecz, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. W czasie upałów co drugi dzień poldewam ogród od góry zraszaczem i również na szałwię leci. Nic więcej Mirko z nimi nie robię.
A przycinam prawie przy samej ziemi.
Dzięki Polinka. Ja szałwi w sumie nie zasilałam. Czytałam że ona lubi sucho i mało nawożenia. Spróbuję od wiosny zastosować twoje porady.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:13, 15 lip 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Też ją mam. Ale moja po cięciu nie wygląda tak pięknie jak twoja. Czy ją dokarmiasz, podlewasz, napisz jak o nią dbać.

Z pielęgnacji bylin to ja kiepska jestem Szałwia dostaje takie same gnojówki jak trawy, czyli od wiosny pokrzywa z różnymi dodatkami-babka, mlecz, podagrycznik, wrotycz, młode liście bzu czarnego. W czasie upałów co drugi dzień poldewam ogród od góry zraszaczem i również na szałwię leci. Nic więcej Mirko z nimi nie robię.
A przycinam prawie przy samej ziemi.
Salvia - szałwia 11:01, 15 lip 2018

Do góry
Elka50 napisał(a)

Witam,
Kupiłam dzisiaj taką piękność bez nazwy. Powiedziałabym, że to szałwia gdyby nie te liście. Może ktoś pomoże mi rozpoznać co to za bylina ? Byłabym bardzo wdzięczna.
Elka

Salvia farinacea - szałwia omączona - jednoroczna
Salvia - szałwia 23:29, 14 lip 2018

Do góry

Witam,
Kupiłam dzisiaj taką piękność bez nazwy. Powiedziałabym, że to szałwia gdyby nie te liście. Może ktoś pomoże mi rozpoznać co to za bylina ? Byłabym bardzo wdzięczna.
Elka

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:40, 14 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Bardzo fajnie się ten miskant na podokiennej wpasował. Teraz tylko czekać aż się reszta pozagęszcza. Jeżówki wymiatają, przepiękne kępy. W przyszłym roku będziesz chyba rabatę powiększać, tak Ci ta hakone bucha. A białe kwiatki z tyłu to..?

Ania, z tyłu są kosmosy. Warszawianki.
Hakone rzeczywiście imponujące, za rok pewnie je porozsadzam.
No i jeżówy pewnie też, bo te hakone je zjedzą
Tak. Miskant zebrinus na podokiennej robi robotę. Też mi się podoba.

A szałwia pewnie zagęści się w mig...

Dla Ciebie Zebrinus

Ogród kwiatowy 13:30, 14 lip 2018

Do góry
Trochę moich tegorocznych wysiewów.
Cynia Profusion Cherry

Werbena Tuscany Labender Picotee

Szałwia Amore White
Rozpoznawanie bylin 12:39, 14 lip 2018

Do góry
To chyba Szałwia srebrzysta ?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:18, 14 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Podokienna fajna, podoba mi się z tym miskantem w rogu. Rzeczywiście koresponduję z tą pod sypialnią . Co tam rośnie pomiędzy buksami?

Carexy ID i szałwia.
Oczywiście moje ulubione połączenie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:03, 13 lip 2018

Do góry
MARZNNA napisał(a)
Dobry wieczór ,

Podoba mi się Twój ogród. Zastanawiam się co to za bylina - różowa, majaczy wsród traw, nieopodal jest też szałwia. Czy jest to sadziec plamisty
Będę wdzięczna za odpowiedz.

Pozdrawiam,
Marzena
cześć
Musialabys zacytowac zdjecoe bo nie wiem niestety o którą rosline chodzi. A noe. Chce wprowadzic cie w błąd.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:01, 13 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)
W drugim ogrodzie szałwia tłoczy drugi raz i myślę, że spokojnie będzie jeszcze jedno kwitnienie...

Polinko jaka to odmiana szałwi?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:48, 13 lip 2018

Do góry
W drugim ogrodzie szałwia tłoczy drugi raz i myślę, że spokojnie będzie jeszcze jedno kwitnienie...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies