Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 20:44, 26 wrz 2018

anabuko1 napisał(a)
Ogrodu jeszcze wciąż piękne, wciąż cieszą ,wciąż kolorowe.
Jeszcze
To zimnica i u ciebie.
Teraz słoneczne fotki na rozgrzewkę. . A jeszcze Tak niedawno szukaliśmy cienia i chłodu.
Ok tęskno będzie do tych gorących dni.
A to róża sprinterka. Ja też mam takie dwie co długie pędy wyhodowala
Ale wciąż piękne róże
Marcinki śliczne. Te jeszcze nas długo pociesza
Pozdrawiam cieplutko.
I mnie teraz jest 9 stopni.
Na słońcu cieplej ...dobrze, że jest

Aniu, dziękuję ☺ Jutro już podobno mamy mieć 18 stopni, jak dla mnie idealnie, zwłaszcza do prac ogrodowych☺ Teraz wieczorem pada- dobrze, niech podlewa, na pewno się to roślinom przyda☺
marba 20:49, 26 wrz 2018

Doranma napisał(a)

Basiu, dziękuję za odwiedziny ☺ Bardzo jestem ciekawa jak ogród będzie wyglądał po tym tygodniu i czy m.in.szalwia nie ucierpiała, czy zdąży zakwitnąć. Twojej kocimietki nie znam, zaraz sprawdzę jak wygląda.
Pozdrawiam ciepło!

Dorotko, gdyby Ci się ta kubańska spodobała to służę nasinkami. Ja ją lubię, bo ma sztywne, wyprostowane do góry pędy, a więc nie pokłada się i jak na kocimiętkę jest dość okazała, ma ok. metra wysokości.

Fotka z białym domkiem to jak ilustracja do bajki.
Doranma 20:54, 26 wrz 2018

Dorota123 napisał(a)
Uwielbiam Twój mały biały domek, patrząc na niego zawsze wywołuje u mnie uśmiech. Domek, pergole,ławeczka, rośliny i inne dodatki sprawiają, że wygląda to jak z zaczarowanej krainy. Szkoda, że nie mieszkasz tam i nie możesz się tym pięknem cieszyć na co dzień. Ja uwielbiam chodzić z kubkiem kawy po moich rabatkach, zastanawiam się planuję i zaraz wskakuję w moje robocze rękawiczki i buciory zapominając o dopiciu kawy.
Pozdrawiam imienniczkę o takich samych upodobaniach jak moje.

Dorotko, bo w CzuBAJKOWYM musi być bajkowy domek Od dzieciństwa wyobrażałam sobie, jak mógł wyglądać Tajemniczy Ogród. .. Muru nigdy nie będę miała, ale chciałabym choć odrobinę tej aury tajemniczej bajki u siebie wyczarować, powolutku☺ Marzę, że kiedyś, gdy codzienne obowiązki nie będą mnie trzymały w Warszawie, to już w piątek po pracy będę jechała na działkę i wracała dopiero w niedzielę. Stopniowo więc przygotowuje domek do tego czasu. A wówczas też będę wstawala o świcie i przechadzała się z filiżanką kawy po ogrodzie, podziwiając, planując. I wtedy też będzie niedosyt ...
A wiesz, że nasza ppatronka opiekuje się szczególnie ogrodnikami i ogrodniczkami? ☺
Doranma 20:59, 26 wrz 2018

anpi napisał(a)
Ta Twoja miechunka to peruwiańska(jadalna)tzw rodzynka brazylijska?Bo podobna do mojejDostałam jeszcze owoce miechunki pomidorowej,to w przyszłym roku może posieję.A tą ozdobną pomarańczową próbuje wyplenić z rabaty i posadzę w innym miejscu ograniczając donicą bo bardzo się rozrasta i idzie tam gdzie nie trzeba.Ale lubię na dekorację te jej pomarańczowe lampioniki

Tak, Aniu, to tzw.rodzynki brazylijskie. Z jednego maleńkiego nasionka wyrósł rozległy krzak, prawie m2, obsypany owocami. Lubię je jeść, ale oczywiście przegrywają z malinami, winogronami, jabłkami. Planuję w tym roku je ususzyć i zobaczyć czy będą smaczne. Masz rację, ta też rozsiewa się dość łatwo. Uważam jednak , że 1- 2 krzaczki warto mieć.
Pozdrawiam☺
greg66 19:34, 27 wrz 2018

Doranma napisał(a)

Astry? na tle dereni to bardzo ładne zestawienie.

A domek i brama zapraszająca do środka skojarzyła mi się od razu z Czubajkowym Ogrodem
anpi 19:56, 27 wrz 2018

Doranma napisał(a)

Tak, Aniu, to tzw.rodzynki brazylijskie. Z jednego maleńkiego nasionka wyrósł rozległy krzak, prawie m2, obsypany owocami. Lubię je jeść, ale oczywiście przegrywają z malinami, winogronami, jabłkami. Planuję w tym roku je ususzyć i zobaczyć czy będą smaczne. Masz rację, ta też rozsiewa się dość łatwo. Uważam jednak , że 1- 2 krzaczki warto mieć.
Pozdrawiam☺

Mam ją pierwszy rok,też ciekawa jestem suszonych.Jak będziesz suszyć,w takiej elektrycznej suszarce?
anpi 19:56, 27 wrz 2018

Ta szałwia ananasowa to Ci się nieźle rozbujała, ją też suszysz na zimę?
Doranma 20:00, 27 wrz 2018

greg66 napisał(a)

Astry? na tle dereni to bardzo ładne zestawienie.

A domek i brama zapraszająca do środka skojarzyła mi się od razu z Czubajkowym Ogrodem

Witaj, Grzesiu☺ Cieszę się, że podoba Ci się to zestawienie roślin, ja też bardzo je lubię ☺ To astry, zwane marcinkami, bardzo wysokie, są w moim ogrodku od zawsze, czyli od 30 lat ☺
Doranma 20:04, 27 wrz 2018

anpi napisał(a)

Mam ją pierwszy rok,też ciekawa jestem suszonych.Jak będziesz suszyć,w takiej elektrycznej suszarce?

Tak, Aniu, planuję włożyć je do suszarki na grzyby. W sobotę dorwę jeszcze aronii i będą się suszyły razem. No bo mam nadzieję, że nie będzie już na razie takich chłodów, by centralne ogrzewanie włączać ☺ Ty także ususzysz swoje?
greg66 20:04, 27 wrz 2018

A ja mam marcinki niskie takie do kolan.