Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 21:39, 20 wrz 2018

Aniu Anabuco - to wysoka odmiana pomidora wiotkołodygowego Yellow Pearshaped. W wielu miejscach piszą, że on jest karłowy Doprawdy nie wiem, kto tworzy te opisy ... I nie jest też samokończący, rośnie i kwitnie, aż go przymrozek lub choroba nie zniszczy. Lubię mieć 2-3 krzaczki, bo owoce są bardzo dekoracyjne. Dziękuję za tyle ciepłych słów i pochwał, i bardzo serdecznie zapraszam jak najczęściej w moje skromne progi

Monia - serdecznie dziękuję, jesteś bardzo miła

Sylwia - jak Ty piszesz, że będziesz działać, to tak się stanie na pewno, jesteś niesamowita w swoich pomysłach i ich realizacji. Będę czekałą z niecierpliwością na efekt końcowy bramy, bo ciekawa jestem co tym razem wymyślisz

Gosiu - odpisałam u Ciebie. Dziękuję, że zaglądasz

A wszystkim, którzy tutaj zaglądają, a nie pozostawiają śladu, posyłam uśmiechy Może następnym razem ?
Doranma 22:12, 20 wrz 2018

To chyba przyszła pora na zmierzenie się z pierwszą połową września, by już być na bieżąco. Wrzesień zaczął się dla mnie wyczekiwaną wystawą Zieleń to życie - jej termin mam zawsze zaznaczony w kalendarzu od początku roku i nawet jestem gotowa poświęcić dla niej wyjazd na działkę Tak też było i tym razem, ale o wrażeniach to wiem, że muszę napisać w osobnym wątku. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi chęci, by to zrobić, a wówczas dam znać. Dziś tylko pokażę, co ze mną z wystawy przyjechało. W tym roku na szczęście bardzo mało. Były lata, że potrafiłam obracać dwukrotnie, bo nie mogłam się zabrać ze wszystkim do domu
Przede wszystkim przyleciała ze mną ważka i osiadła w trawie Dekoracje tego typu są już w wielu ogrodach, chciałam mieć i ja swoją, która by pasowała do innych żeliwnych drobnych elementów na domku. No i chciałam żeby było to coś niewielkiego, delikatnego.

No a z roślinek skusiłam się tylko na knautię (świerzbnicę) macedońską Thunder and Lightning, która u mnie pewnie okaże się roślinką krótkotrwałą, gdyż lubi gleby zasadowe i nie lubi być zalewana. Ale nie mogłam się oprzeć urokowi tych amarantowych kwiatuszków, podobnych do driakwi, na tle pstrych liści Za nią w tle szałwia, którą dostałam siedząc sobie na leżaczku pod budynkiem wystawowym od pana likwidującego jedno ze stoisk - taka miła niespodzianka. No i zakupiłam jeszcze fotergillę amerykańską, ale ta jeszcze wciąż u mnie na balkonie, nie mogę się zdecydować, gdzie ją wcisnąć ...

Doranma 22:19, 20 wrz 2018

Tegoroczne maliny biją rekordy w ilości dostarczanych owoców.

Na rabatach wciąż jeszcze sporo się dzieje, pomimo małych ilości opadów, ale bardziej punktowo - dopóki nie zakwitną marcinki, nie będzie u mnie już większych plam kolorów.

marba 22:21, 20 wrz 2018

Piękna ważka zamieszka u Ciebie. No i nigdzie nie odleci. Też lubię takie rdzewiaczki w ogrodzie. A kwiatuszek prawdziwie kolekcjonerski.
Doranma 22:21, 20 wrz 2018

Nie, bynajmniej, nie wyrósł sam - tak go wsadziłam do zdjęcia, a potem zapomniałam... niestety, nie przyjął się

Doranma 22:26, 20 wrz 2018

15 września tarasowy pomidorek wyglądał tak:

Zobaczcie jaka jest ogromna różnica w zdrowotności owoców schowanych pod dachem, mimo, że mają tam mało słońca, a tymi na otwartej przestrzeni, a to ten sam krzak:

Po pomidorach szczepionych w tym samym czasie pozostało już tylko wspomnienie

Doranma 22:29, 20 wrz 2018

Chippendale to róża o największych kwiatostanach w moim ogrodzie - do 15 cm. Teraz jesienią wybarwienie jest bardziej pomarańczowe niż różowe. Jest cudowna

Doranma 22:32, 20 wrz 2018

Nie pamiętam, czy chwaliłam się moim nowym kompostownikiem, który powstał latem - jest trzykomorowy i tak bardzo mnie cieszy, że każdego gościa prowadzę w ten kąt, by się nim pochwalić

Doranma 22:35, 20 wrz 2018

A czy ktoś mi podpowie, co to za odmiana dyni wśród traw? Sadzonkę dostałam a właścicielka tego podarku dostała od kogoś nasionka i obie nie wiemy, cóż to za jedna? Czy na pewno jadalna? I jak rozpoznać, że dojrzała?

Doranma 22:37, 20 wrz 2018

Hokkaido natomiast postanowiła wspiąć się na aronię między miskantami ... wisi teraz na wysokości 2,5 metra i zastanawiam się kiedy spadnie. Ledwo ją widać

Marcinki bardzo nieśmiało rozwijają pierwsze kwiatki.