Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 19:15, 03 paź 2016

Do góry
Dominika wycieczka byla krotka. Glownym celem byly biegi wiec najpierw sie wymarzlam robiac zdjecia biegaczom. No i ze spaceru przegonil nas deszcz.

Gruszko ciacho pycha wiec piecz

a do ogrodu tez na chwile zdazylam i wywiozlam gore chwastow zgromadzona w zeszlym tygodniu i posadzilam wreszcie kupiona w sierpniu pecherznice. Nie mialam pojecia gdzie ja posadzic, bo nie jest kalina, ktora chcialam. Rosnie wiec za skalniakiem Kolo forsycji. Mam nadzieje, ze mi i jej sie spodoba to miejsce i tak zostanie.
I znalazlam wreszcie widly do kompostu, ktore postawilam pod sciana i szukam od tygodnia. Jutro wykopie nimi bergenie a na jej miejsce posadze roze. Troche mi narazie szkoda jej ruszac, bo akurat tak ladnie kwitnie i pachnie na dodatek.
Ogród NIEzgodny z planem 20:37, 30 wrz 2016

Do góry
Głowa mi pęka od nadmiaru oglądania wszystkich wątków.Zdjęć są miliony Dobrze, że wieczory są coraz dłuższe, dzieci chodzą szybciej spać to będę przerabiać ten mój projekt.
Mam i pierwszą zagwozdkę....to miejsce jest po lewej stronie stojąc na tarasie. Obecnie patelnia totalna, ale za moment przecież tuje urosną, klon za płotem też jest coraz większy.
W planie jest tam magnolia (ta pojedyncza łodyga zaraz na początku...) i kalina koralowa. Bliżej brzegu żółte pięciorniki, pod magnolią kocimiętka a na samym brzegu pinus mugo humpy. Oczywiście z planu nici bo magnolia z tą kaliną mi się jakoś tak gryzą a poza tym chciałabym aby to było bardziej zielone miejsce, bez jakiś kwiatów które wraz z poszerzeniem bedzie miało trawy, które to w przyszłym roku zagoszczą do okola folii, gdyż tam będzie miejsce na ognisko otoczone brzozami i miskantami kleine fontane.
Co byście mogli tu zaproponować? Te małe bukszpanowe kuleczki i hakony są ok. Myślałam, aby za nimi posadzić białe pięciorniki a za pięciornikami i pomiędzy dorenboosami (magnolii tam nie chcę) miskanty ML...?a może zamiast brzoz jakiś stożek? w miejscu gdzie obecnie jest magnolia widzę brzozę pendulę, nisko szczepioną

Na prawdę liczę na Wasze porady, bo to miejsce spędza mi sen z powiek....

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:31, 30 wrz 2016

Do góry
Jutro ostatni dzień letniej pogody. Cały następny tydzień mokry ma być, a pod koniec tygodnia ma być tylko 1-2 stopnie w nocy. Porządki w warzywniku koniecznie trzeba przyspieszyć. Zapowiada się pracowita sobota.
Przydrożne drzewa zaczęły się przebarwiać. Wiązy zrobiły się cudownie żółtopomarańczowe. W ogrodzie też zmiany. Lilak węgierski i kalina watanabe ustawiły się w kolejce za dereniami.Dołączyła do nich katalpa.

Hosty z dnia na dzień pożółkły i mały klonik Ginnala

Trzmielina oskrzydlona i irga

NewLife w ogrodzie 18:03, 29 wrz 2016

Do góry
Najwyraźniej dopadło mnie ogrodowe ADHD, o które bym samej siebie nie podejrzewała, bo miałam nie ruszać tego miejsca do wiosny a gonię z rabatą jakby jutro miał nastać koniec świata. Na razie na środku zadołowana w doniczce kalina koralowa, bo miejsce dalej czeka na właściwy wybór:

Na próbę postawiam donicę. W jej miejscu widzi mi się stożek...I już kombinuję.

I spojrzenie na "rabatę z rozmachem". Uwielbiam ten moment, gdy słońce chyli się ku zachodowi i pięknie muska promieniami stipę i tuje.

Trzmielina oskrzydlona zaczyna "goreć" a juka guard świeci:

Moja bajka 20:07, 28 wrz 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Dziękują za odpowiedź i zdjęcia. Kalina faktycznie mało Ci urosła, to moja, mam wrażenie 3 gałązki puściła większe w ciągu tego sezonu, niż Twoja w ciągu kilku lat. Ile ona ma dokładnie? Przepraszam, że tak dopytuję, ale naszła mnie natarczywa myśl, żeby posadzić ją w miejscu, w którym do tej pory nawet przez myśl mi nie przeszło. Rabata dopiero się tworzyć miała na przyszłą wiosnę, ale jak to ja, zaczęłam kombinować. A w związku z tym, że kalinę muszę i tak zadołować na zimę, to czemu nie spróbować dać jej już własny dołek? Tyle, że chcę ją posadzić w odległości metra od tuj, które jeszcze urosną, więc nie wiem, czy to dobry pomysł i dlatego dopytuję o ekspansywność. Już zaczęłam przeglądać wątek Izy. Może jeszcze tam dopytam. Ślicznie dziękuję.

A czy tej bidulce u Ciebie zwyczajnie nie brakuje wody? Jeśli nie wody, to coś ją od korzeni żre jak nic

Swoją kalinę mam od maja 2015r.
no szału nie ma ze wzrostem . Sprawdziłam, niby sucho nie ma. Nie wiem co z nią. Może wiosną się zrehabilituje, wspomożona daweczką nawozu .
NewLife w ogrodzie 09:36, 28 wrz 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Może jako towarzystwo dla bukszpanów jakiś stożek? Np. piękna kalina japońska? Kalin jest sporo. Znane najbardziej są te popularne Boule de Neige i kilka innych, ale są inne, o wiele piękniejsze, pachnące , przebarwiające się jesienią.
Lilak Mejera jako kulka szczepiona na pniu? Cudownie pachnie jak kwitnie, można go ciąć.
Stożek byłby super, ale zanim sama wyhoduję, to miną lata, z zakupami formowanego w okolicy trudno. A coś na pieńku od razu zrobi takie tyci "wow". Wygooglowałam i lilaka i kalinę japońską. Jak cos na nóżce, to wolałabym, żeby na zimę listków nie gubił. Ale jestem wymagająca, co nie?

Dalej kombinują i nawet mnie to cieszy, bo już 3 ogrodnicze zwiedziłam, typuję różności, ale impuls kupowania mnie nie dosięgnął. Czyżby świadome planowanie się u mnie wykluło? To takie niepodobne do mnie.
Dziękuję Jolu za typ.
Moja bajka 09:14, 28 wrz 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Beatko póki co bez problemu udaje mi się ją prowadzić w formie drzewka. Nie jest ekspansywna, mam nawet wrażenie, że stoi w miejscu i słabo rośnie. Ale wiosną ładnie kwitła. Przy okazji zdjęć dzisiejszych zauważyłam, że ma tak dziwnie podwinięte listki. Mszycy nie ma, więc nie wiem czemu. Kalinę w formie drzewka prowadzi też Iza z wątku Wszystko czego potrzebuję to ogród pełen kwiatów i dom pełen książek. Jej jest znacznie większa, więc zerknij do Niej .
Dziękują za odpowiedź i zdjęcia. Kalina faktycznie mało Ci urosła, to moja, mam wrażenie 3 gałązki puściła większe w ciągu tego sezonu, niż Twoja w ciągu kilku lat. Ile ona ma dokładnie? Przepraszam, że tak dopytuję, ale naszła mnie natarczywa myśl, żeby posadzić ją w miejscu, w którym do tej pory nawet przez myśl mi nie przeszło. Rabata dopiero się tworzyć miała na przyszłą wiosnę, ale jak to ja, zaczęłam kombinować. A w związku z tym, że kalinę muszę i tak zadołować na zimę, to czemu nie spróbować dać jej już własny dołek? Tyle, że chcę ją posadzić w odległości metra od tuj, które jeszcze urosną, więc nie wiem, czy to dobry pomysł i dlatego dopytuję o ekspansywność. Już zaczęłam przeglądać wątek Izy. Może jeszcze tam dopytam. Ślicznie dziękuję.

A czy tej bidulce u Ciebie zwyczajnie nie brakuje wody? Jeśli nie wody, to coś ją od korzeni żre jak nic
Rododendronowy ogród II. 21:48, 27 wrz 2016

Do góry
Justyna napisał(a)
Bogdziu, ale cudnie! Uwielbiam te Twoje lany.
U nas, póki co, w nocy spada do +5.
Kalina japońskato piękny krzew.
Serdecznie

Justynko gdzie Ty znalazłas to zdjecie. Miło Cię widziec bo to znaczy że zaraz do Ciebie trzeba zajrzec.Moja kalina ma cięzkie warunki a własciwie dwie kaliny mają ciężkie warunki , jedna gorsze od drugiej ale nie mam juz dla nich lepszego miejsca i dla derenia pagodowego też wiec męcza sie pod brzozami.
Rododendronowy ogród II. 21:12, 27 wrz 2016

Do góry
Bogdziu, ale cudnie! Uwielbiam te Twoje lany.
U nas, póki co, w nocy spada do +5.
Kalina japońskato piękny krzew.
Serdecznie

NewLife w ogrodzie 20:12, 27 wrz 2016

Do góry
Może jako towarzystwo dla bukszpanów jakiś stożek? Np. piękna kalina japońska? Kalin jest sporo. Znane najbardziej są te popularne Boule de Neige i kilka innych, ale są inne, o wiele piękniejsze, pachnące , przebarwiające się jesienią.
Lilak Mejera jako kulka szczepiona na pniu? Cudownie pachnie jak kwitnie, można go ciąć.
Rododendronowy ogród II. 20:39, 26 wrz 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Już tak przebarwiona kalina? U mnie jeszcze prawie lato

U mnie późne lato
Rododendronowy ogród II. 20:38, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dla kalin nie należy żałować miejsca. Liść której pokazałaś?

Ewo kupiona jako .............kalina japońska
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:02, 26 wrz 2016

Do góry
Żaden z dereni nie przebarwia się jesienią tak wyraziście jak dereń Sibirica. Kalina Watanabe też zmieniła ubarwienie.

Trawkowo i astrowo.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:13, 26 wrz 2016

Do góry
Witam.

To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Proszę o pomoc w doborze roślin na planowanej rabacie.

Ziemia jest kiepska, piaszczysta, klasy Vb, wszystko rośnie w pełnym słońcu, brak automatycznego systemu podlewania, mało wody w studni, więc rośliny muszą być z tych bardziej wytrzymałych.

Poniższa panorama przedstawia stronę wschodnią i południową. Na czerwono zaznaczyłem planowaną krawędź rabaty. Pod płotem rosną szmaragdy. Część oznaczonych roślin jest do usunięcia (mam dla nich inne miejsce, są to: wierzby japońskie, małe bukszpany i niewielkie karłowe tuje-kulki oraz cyprysiki groszkowe). Kalina zostanie przeniesiona na ścianę wschodnią, pomiędzy pęcherznicę a magnolię.

Ogólnie rzecz ujmując to nie wiem co posadzić na lewo od modrzewi (na ścianie południowej i wschodniej). Na prawo od modrzewi jakaś koncepcja już wykiełkowała i czeka na realizację.

LINK: Panorama

Poniżej zamieszczam trochę dokładniejsze zdjęcia:

część południowa:
LINK: Część Południowa

część wschodnia:
LINK: Część wschodnia

róg południowo-wschodni (z wysuniętym dzióbkiem na łuku drogi):
LINK: Róg południowo-wschodni

Założenie jest takie, że rośliny nie powinny kosztować majątku i powinny wytrzymywać na mojej kiepskiej i przysuchej ziemi. Całość docelowo będzie ściółkowana korą.

Część wschodnia będzie raczej kwitnąca (perukowiec, pęcherznice, kalina, magnolia, hortensje).

Róg południowo-wschodni widziałbym w iglakach.
Część południowa aż do modrzewi teoretycznie w iglakach, ale wetknięta jest tam róża na kiju, więc może pod nią coś kwitnącego + jakieś tło, które nie pogryzie się z szmaragdami pod płotem...

Na wschód od modrzewi będą wrzosy i berberysy i iglaki, ale tę część jakoś dam radę sam zagospodarować.

Informacja: 1 panel ogrodzenia ma długość 2,5 metra.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam,
Bartek.
Rododendronowy ogród II. 14:24, 26 wrz 2016

Do góry
Już tak przebarwiona kalina? U mnie jeszcze prawie lato
Ogród w remoncie 21:31, 21 wrz 2016

Do góry
I masz na niej owocki? Ciekawa bo nie wiedziałam, że kalina może się aż tak przebarwić. Może pH gleby tak jej dobrze robi.
Ogród w remoncie 21:31, 21 wrz 2016

Do góry
I masz na niej owocki? Ciekawa bo nie wiedziałam, że kalina może się aż tak przebarwić. Może pH gleby tak jej dobrze robi.
Ogród w remoncie 21:17, 21 wrz 2016

Do góry
Trochę poszperałam w necie i najbardziej do mojej pasuje kalina koralowa Park Harvest. Wyczytałam że w słońcu wybarwia się bardziej ( mnie wystarczy takie jak u mnie). A i może dorastać do 4 m - nie myślałam że taka może być duża. Ale już widzę oczyma wyobraźni taki wielgachny krzak tak wybarwiony. No pod warunkiem że mszyce jej nie zjedzą bo w tym roku miała ich mnóstwo.
Ogród w remoncie 21:01, 21 wrz 2016

Do góry
No właśnie też żałuję ale jak ją kupowałam to była na niej nazwa kalina po prostu. Rośnie raczej w półcieniu a kwitnie o ile pamiętam podobnie do kaliny koralowej z tym że kwiaty ma dużo mniejsze. Może to dlatego że rośnie u mnie od ubiegłej wiosny. Jak będzie kwitła w przyszłym roku koniecznie muszę zrobić jej zdjęcia. ☺
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies