Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Elinkowy ogród 10:29, 09 lis 2016

Do góry
Jak się śmiejesz a nie płaczesz z powodu OPeeRu to dobrze

Po kolei:

Musisz zdecydować się, jaki chcesz ten żywopłot. Bo mnie się zdaje, że Ty ciągle skręcasz w kierunku tej inspiracji, którą mi kiedyś pokazywałaś, czyli żywopłotu naturalnego, mieszanego.
Ale takie żywopłoty ZUPEŁNIE INACZEJ się robi. Nie wystarczy po prostu wziąć większej ilości gatunków i posadzić ich w rządku.
Zrobienie takiego mieszanego żywopłotu, atrakcyjnego z dwóch stron i na takiej szerokiej rabacie to już bardzo wysoka szkoła jazdy. Na tym forum chyba tylko Danusia potrafiłaby coś takiego zrobić.

Jeżeli nie chcesz się szczelnie osłaniać od ulicy (w sumie podoba mi się ten pomysł - będzie bardziej po amerykańsku) to może lepiej w ogóle zrezygnować z żywopłotu i zrobić rabatę mieszaną, z drzew, krzewów i bylin, która będzie widoczna i od domu i od ulicy?
Żeby nie robić zamieszania, narysowałam tylko największe drzewa i krzewy. Bliżej krawędzi byłyby byliny i mniejsze krzewy.

Ciemnozielone - zimozielone (żywopłot ze szmaragdów od sąsiada i cisy?ostrokrzewy? choiny kanadyjskie? jako szkielet rabaty)
Jasnozielone - duże krzewy liściaste, typu kalina, dereń, perukowiec itp
Czarne kółka - dwa większe drzewa liściaste, np.: klon red sunset i jedno mniejsze np.: jabłoń royalty albo brzoza youngii
Tak wyglądałaby mniej więcej rabata

a tutaj inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138891/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859138889/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859094701/
Tylko u Ciebie te rabaty jeszcze głębsze by były.

Problemy są dwa:
- coś wspominałaś o liniach rozsączających
- nie mam pojęcia, czy taka rabata będzie grała z resztą ogrodu, ale zakładam, że reszta ogrodu też będzie do przeróbki
Podmiejski ogródek 10:51, 08 lis 2016

Do góry
No dobra, narysowałam Wam rabatę. Zanim pokażę, kilka disklajmerów:

- niestety, czas oczekiwania na nią nie przekłada się na jakość efektu: jeśli spodziewałyście się, że skoro tak długo nad nią siedziałam, to wyjdzie ósmy cud świata - srogo się zawiedziecie.

- długie oczekiwanie spowodowane jest częściowo nadmiarem ambicji - narysowałam chyba z 10 wersji, do połowy z nich zrobiłam po dwa szkice rabaty (wiosną i jesienią!) - w tym celu zakosiłam synowi gumkę i co lepsze kredki; w końcu stwierdziłam, że to bez sensu, bo i tak tylko posadzenie krzaków się liczy, a byliny będą wędrowały.

- dodatkowo tato miesza mi w głowie, bo powiedział, że na wiosnę wyciepie te jałowce i zrobi porządny żywopłot; więc skoro on robi, to ja już nie muszę, prawda? już się ucieszyłam z dodatkowego miejsca, ale po przemyśleniu stwierdziłam, że musiałabym i tak na całym tyle posadzić krzewy, żeby to ogrodzenie zasłoniły; żadne trawy i byliny się nie sprawdzą. No więc wróciłam do tych cisków.

- tato musi wyrzucić kilka swoich cisków, które okazały się być krzaczastymi, niskimi odmianami i na żywopłot się nie nadają; powiedziałam, że chętnie wezmę i przerobię na kulki i poduchy.

Na rysunku kolorami zaznaczone najistotniejsze punkty:
- ciemnozielone - zimozielone cisy i mahonie
- jasnozielone - krzewy liściaste
- fioletowy - berberys rose glow
- brązowe - trawy.

Zależało mi, żeby krzewy i trawy były równomiernie rozmieszczone po całej rabacie a pomiędzy nimi byliny, żeby zimą nie było efektu "pół rabaty puste"

Uff, stresa mam

1 - nadal nie mam wybranego krzewu; pewnie zostanie ta kalina nn, którą mam, jak urośnie za duża to ją wtedy wymienię;
2 - cisy różnej wielkości i formy
3 - mahonie
4 - hortensje najchętniej dębolistne - w sezonie będzie widać tylko hortensje, a dopiero zimą mahonie;
5 - kruszyna fine line
6 - berberys rose glow - ciemnoróżowy akcent całosezonowy
7 - dwie tawuły anthony waterer
8 - wysokie trawy - mam miskanty ML, ale w sumie wolałabym coś z bardziej pionowego i z brązowymi kłosami (Nett narobiła mi apetytu na trzcinniki)
9 - średniej wysokości trawy - rozplenice lub molinie
10 - piwonie
11 - przetacznikowiec alba
12 - floksy? ostróżki?
13/14 - jeżówki/ carexy ID?

ukośne paski to mogą być szałwie, rozchodniki, żurawki, bodziszek.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:00, 07 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zastanawiałam się właśnie, czy kalina angielska się przebarwia. U mnie jeszcze jest zielona.
Uwielbiam ten moment, kiedy ogrodnik stwierdza, że ma za dużo trawnika. To zapowiedź ciekawych działań.
Piękne zdjęcia.

Moja kalina jest w bardzo zacisznym miejscu w słoneczku /jak świeci/ więc pewnie dlatego już się rumieni kolorem i gubi też liście. Na wiosnę znów bardzo wcześnie zakwita zwłaszcza te gałązki blisko ściany domu.

Działań wielkich nie będzie typu założenie nowej rabaty na trawniku. Musi być miejsce na wszelkie rodzinne potrzeby.
No ale kanciki....to jest moja metoda! za każdym razem idziemy do przodu
i rabata się powiększa.

pozdrawiam

a widziałam dziś kalinę wonną w ogrodzie gdzieś - już rozpoczynała kwitnienie, kusi mnie

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:57, 05 lis 2016

Do góry
Kuleczki wg kolejności: trzmielina, głóg, głóg, kalina. A rondo z krówkami bardzo ładne. No i zielarnia pałacowa! Jesteś zawodową ogrodniczką, gdzie nie pójdziesz, tam ziółka dostrzegasz! Brawo! I dziękuję.
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:38, 05 lis 2016

Do góry
Zastanawiałam się właśnie, czy kalina angielska się przebarwia. U mnie jeszcze jest zielona.
Uwielbiam ten moment, kiedy ogrodnik stwierdza, że ma za dużo trawnika. To zapowiedź ciekawych działań.
Piękne zdjęcia.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:13, 05 lis 2016

Do góry
Na razie musi być mała przerwa w mojej relacji z wyjazdu do Vivy.

Viva obiecała pokazać swoją jesień więc czekamy na ten spektakl.

A tymczasem moje ostatnie tchnienie koloru

jeszcze kalina angielska się przebarwia ale już zrzuca liście na które się czaję
jak na wszystkie liście - i siup na kompost - jakoś mało liści u mnie w tym roku

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:08, 04 lis 2016

Do góry
Kalina hordowina wciąż zielona. Już nie pamiętam, czy się przebarwia.

tawuły nippońskie i wczesne, krzewuszki, irga, derenie, pęcherznice

Nocny przymrozek zwarzył dalie

Ogród z pergolą 19:28, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete, niewymagający.

a ogrodowo plan na sobote to posadzenie reszty cebul, skoszenie trawy (ostatni raz??) i przedmuch linii nawadniających. muszę ściąć hosty, kanny i moze troche ostatnich fotek zrobię
poza tym w poniedzialek wracam do pracy po ponad połtorarocznej przerwie i musze do tego czasu ogarnąć dom na tip top bo potem dopiero na święta będę mieć czas sprzątnąć porządnie..

Ania, stewartia jest też w Rogowie i widziałam ją na żywo... nie zrobiła na mnie wrażenia, więc na Tobie tym bardziej nie zrobi
Ogród z pergolą 16:39, 04 lis 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Aniu, kalinę sztywnolistną możesz spokojnie wykreślić (lubi cień): szturpak wąski, wolnorosnący, potrafi przemarzać (liście te zimozielone) i wtedy się odbudowywuje wolno. Mam 5 szt. 10-letnich (uwielbiam ją), więc Ci odradzam. Żaden dereń też nie spełni tych założeń. Postaw na pewniaki.

aha...pewniaki..ok...czyli??
szturpak to który z tej listy?
derenie i kalina out
Ogród z pergolą 12:38, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny dziękuję ze jesteście i zaglądacie okres Wszystkich Świętych to dla mnie bardzo trudny czas stąd moja nieobecność...

podsumowując wszystkie propozycje zrobiłam listę drzew/krzewów wielopniowych, ktore będę analizować:
1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

moje kryteria wyboru to tempo wzrostu, jesienne przebarwienie, jak szybko gubi/dostaje lisci, stanowisko sloneczne, nieosloniete, niewymagający.

a ogrodowo plan na sobote to posadzenie reszty cebul, skoszenie trawy (ostatni raz??) i przedmuch linii nawadniających. muszę ściąć hosty, kanny i moze troche ostatnich fotek zrobię
poza tym w poniedzialek wracam do pracy po ponad połtorarocznej przerwie i musze do tego czasu ogarnąć dom na tip top bo potem dopiero na święta będę mieć czas sprzątnąć porządnie..

Takie ściągi, to ja lubię
Kopiuję do notatnika i będę się przyglądać i przeglądać
Ewentualnie-jak to zasugerowała Asia- poczekam, co Ty wybierzesz i będę miała gotowca
Ogród z pergolą 11:36, 04 lis 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

Aniu, kalinę sztywnolistną możesz spokojnie wykreślić (lubi cień): szturpak wąski, wolnorosnący, potrafi przemarzać (liście te zimozielone) i wtedy się odbudowywuje wolno. Mam 5 szt. 10-letnich (uwielbiam ją), więc Ci odradzam. Żaden dereń też nie spełni tych założeń. Postaw na pewniaki.
Ukojenie 21:38, 03 lis 2016

Do góry
Zoja pięknie Ci się przebarwiła kalina....a te zdjęcia gazani bajka, bardzo nostalgiczne i na czasie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:09, 03 lis 2016

Do góry
Rabata wzdłuż zachodniej ściany domu

Klon strzępiastokory i trzmielina oskrzydlona

Kalina angielska niezmiennie zielona, na trzmielinie europejskiej zostały tylko różowe torebeczki

Brzózki i takie tam

Ogród z pergolą 14:31, 03 lis 2016

Do góry

1. klon ginala
2. parotia perska
3. kalina sztywnolistna
4. deren kousa
5. stewartia
6. dereń pagodowy
7. kruszyna pospolita
8. dereń syberyjski
9. klon grabolistny
10. heptokodium chińskie
11. dereń jadalny

Ukojenie 10:08, 03 lis 2016

Do góry
I jeszcze takie zdjecia z dzis:

-kalina - pieknie sie przebarwila

-kocanka albo jakis inny suszek nadal sobie kwitnie

/wysokosc skromne jakies 130cm/
Ogród KasiWB - część II 10:04, 03 lis 2016

Do góry
Ogródek

Między miskantami majaczą trzy bukszpanowe stożki - na wiosnę muszę zrobić tutaj porządek, bo ich w ogóle nie widać

kalina angielska ładnie się przebarwiła
Przerwa na kawę... 19:07, 30 paź 2016

Do góry
Kalina zgłupiała - chce kwitnąć. Ogólnie wszystko mi zasypało...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:58, 30 paź 2016

Do góry
ambrowiec dopiero zaczyna

i inna kalina

różyczki ostatnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:56, 30 paź 2016

Do góry
Agatko, ścięłam wcześniej część jeżówek purpurowych, potem astry wysokie, resztę zostawiam do wiosny. Na zdjęciu jest fortergilla. Trzy lata za mną chodziła.

Ewo, jesień potrafi, nieprawdaż? Dzisiaj świeciło słońce. Na tle błękitu kolory jeszcze bardziej dawały po oczach.
Pęcherznica czerwonolistna.

W zależności od miejsca ciepłe lub chłodne tonacje kolorów.
Dalie i róża Dortmund

Bonica z hortensją Limelight, kalina Watanabe

Klon ściętolistny

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies