Witam.
To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
Proszę o pomoc w doborze roślin na planowanej rabacie.
Ziemia jest kiepska, piaszczysta, klasy Vb, wszystko rośnie w pełnym słońcu, brak automatycznego systemu podlewania, mało wody w studni, więc rośliny muszą być z tych bardziej wytrzymałych.
Poniższa panorama przedstawia stronę wschodnią i południową. Na czerwono zaznaczyłem planowaną krawędź rabaty. Pod płotem rosną szmaragdy. Część oznaczonych roślin jest do usunięcia (mam dla nich inne miejsce, są to: wierzby japońskie, małe bukszpany i niewielkie karłowe tuje-kulki oraz cyprysiki groszkowe). Kalina zostanie przeniesiona na ścianę wschodnią, pomiędzy pęcherznicę a magnolię.
Ogólnie rzecz ujmując to nie wiem co posadzić na lewo od modrzewi (na ścianie południowej i wschodniej). Na prawo od modrzewi jakaś koncepcja już wykiełkowała i czeka na realizację.
LINK:
Panorama
Poniżej zamieszczam trochę dokładniejsze zdjęcia:
część południowa:
LINK:
Część Południowa
część wschodnia:
LINK:
Część wschodnia
róg południowo-wschodni (z wysuniętym dzióbkiem na łuku drogi):
LINK:
Róg południowo-wschodni
Założenie jest takie, że rośliny nie powinny kosztować majątku i powinny wytrzymywać na mojej kiepskiej i przysuchej ziemi. Całość docelowo będzie ściółkowana korą.
Część wschodnia będzie raczej kwitnąca (perukowiec, pęcherznice, kalina, magnolia, hortensje).
Róg południowo-wschodni widziałbym w iglakach.
Część południowa aż do modrzewi teoretycznie w iglakach, ale wetknięta jest tam róża na kiju, więc może pod nią coś kwitnącego + jakieś tło, które nie pogryzie się z szmaragdami pod płotem...
Na wschód od modrzewi będą wrzosy i berberysy i iglaki, ale tę część jakoś dam radę sam zagospodarować.
Informacja: 1 panel ogrodzenia ma długość 2,5 metra.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam,
Bartek.