Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Kolorowe rabaty 22:05, 28 lut 2013

Do góry
Martek napisał(a)

Cześć Konradzie pisze w mało wygodnej pozycji .
U mnie było słońca troszkę od godz.15...? Chyba
Mówią ,że w weekend jeszcze zima wróci .
Też nie mogę się doczekać ,żeby zrobić porządek na rabatach bo strasznie to wygląda teraz .
Pozdrawiam cię
ja kerszerem podjazd umyłem taras i wszystkie miejsca gdzie kostka jest ale mnie ta wiosna nakręca
Kondziowy Ogród :) 19:42, 28 lut 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Konradzie pięknie - dałeś czadu z tym sprzątaniem, zazdroszczę Kostka brukowa wyczyszczona fantastycznie. Chyba Ty przy okazji też byłeś nieźle schlapany co? Ale efekt jest świetny. A ja jak wyszłam z pracy to... akurat słoneczko zaszło...
Krokusiki fajne już masz. U mnie jeszcze maluszki tyci tyci
no całe nogi miałem przemoczone ale to nic było na prawdę ciepło byłem tylko w bluzie słońce bardzo grzało hi hi Szkoda że jak wychodziłaś z pracy już zaszło było ślicznie la la la
Kondziowy Ogród :) 19:36, 28 lut 2013

Do góry
Konradzie pięknie - dałeś czadu z tym sprzątaniem, zazdroszczę Kostka brukowa wyczyszczona fantastycznie. Chyba Ty przy okazji też byłeś nieźle schlapany co? Ale efekt jest świetny. A ja jak wyszłam z pracy to... akurat słoneczko zaszło...
Krokusiki fajne już masz. U mnie jeszcze maluszki tyci tyci
Kondziowy Ogród :) 18:50, 28 lut 2013

Do góry
Czyściłem podjazd chodnik wszędzie gdzie jest kostka wyczyściłem taras meble na tarasie było bardzo ciepło i słonecznie hi hi hi la la la
Mały ogródek Andzi 19:49, 27 lut 2013

Do góry

Witam jeszcze raz. Mam na imię Alina. Od ok. 20 lat wysadzam, przesadzam, przekopuje, rozmanażam itp rośliny w ogródku. Pierwszy ogródek kwiatowy miałam właśnie te 20 lat temu na wsi. Był to ogród kwiatowo-warzywny. Wieś była tylko latem, poniewaz mieszkałam w bloku. W między czasie zakupiliśmy działkę w mieście i zaczęliśmy walkę z budową. Budowa się skończyła i zaczął się ogródek. Nie mam bardzo na czym szaleć, bo moja działka, na której stoi dom, garaż, wiata na drzewo i dużo kostk ma ok. 612 m2. Ta kostka to wymysł mojego M. Ja osobiście wolę więcej trawy i roślin. Ale, że małżeństwo polega na kompromisie, jakoś to zniosłam. "Chyba się znowu przeniosę z ogródkiem na wieś, tam jest znacznie więcej miejsca". He, he .. Przeglądałam właśnie stare zdjęcia i szczerze powiedziawszy trochę mi to zajęło czasu. Ach te wspomnienia. Teraz ogród wydląda inaczej, ale chciałabym pokazać co się zmieniało. Najpierw wielka góra torfu (cały jelcz), którą sama całą rozrzuciłam. To jest chyba 2008 rok.
Nigdy nie mów nigdy 18:43, 25 lut 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
No właśnie wszystko o koszty się rozbija. Lepiej przeznacz na rośliny, bo jeszcze Cię kostka brukowa czeka.

Tak będzie bardzo rozsądnie
Mam wielką nadzieję, że w przyszły weekend, nie ten teraz, brukarz będzie mógł już przyjechać...śniegu nie będzie, a my będziemy wiedzieli na czym stoimy.

Szukam tych wymiarów...diabeł ogonem przykrył
Nigdy nie mów nigdy 18:38, 25 lut 2013

Do góry
No właśnie wszystko o koszty się rozbija. Lepiej przeznacz na rośliny, bo jeszcze Cię kostka brukowa czeka.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:47, 23 lut 2013

Do góry
Rozrysowałam rabatę na linii w kratkę - 2 kratki = 1 m

Zwęziłam też tę rabatę do 1,80 m jak radziła kiedyś Magnolia (na początku tylko jest 2 m bo tak kostka wyznacza, potem delikatnie ją zwęziłam do 1,80)

Wyszło mi z tego
- 3 plamy carex - 9 m kw - co ile sadzić ???
- 3 plamy żurawki - pasowałaby mi tu o kolorze fioletowym - wpadła mi w oko Amethyst Mist lub Beauty Color - 9 m kw - sadzi sie co 40 cm
- 2 plamy bodziszka - 7 m kw - co ile sadzić ????

W tych plamach porozrzucane kulki bukszpanu.

W drugim rzędzie pas molini, w niej jeżówki różowe (wybrałam Razzmatazz i Double Decker - tych kupiłabym po 5 szt, brakuje mi 15 szt różowej o pojedynczych kwiatach)

Pomiędzy rozrzuciłam jeszcze werbenę - jaśniejsze plamki )mam nadzieję, że widać...)

Czerwono zaznaczyłam berberysy - ale tu mam wątpliwości - czy nie zamienić ich jednak na cisy...
Znalazłam strzeliste odmiany - Parade i Stricta Virdis ale nigdzie nie moge się doczytać jak wysoki rosną.

Może wśród tych traw mi nie wymarzną...

te berberysy nie za bardzo odpowiadają mi kolorystycznie, one wchodzą trochę w czerwień o ile się nie mylę

Na końcu zakończyłam pas molinii tak jak ostatnio radziła Magnolia

Potem pole cisa Repandens - wyznaczony niebieskimi liniami - może tak być ??
Wtedy ta lawenda przed wiśniami nie byłaby pasem tylko miałaby zaokrąglone brzegi z przodu

Uuufffff, to chyba wszystko....

Kupa pytań jak zwykle
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:16, 23 lut 2013

Do góry
Witam serdecznie. Danusiu, chciałbym doświetlić rabatę na całej długości ogrodzenia. Myślałem, żeby zamontować pod dolnym tarasem, gdzieś może na fundamencie pojedyńcze reflektory led w ten sposób by światło skierować ku rabatom. Myślałem o dwóch lub trzech w zależności od kąta padania. Niestety nie mam możliwości wyprowadzenia oświetlenia w innym miejscu. Proszę napisz jak to wizualnie widzisz swoimi oczyma. Czy może to dobrze wyglądać. Jak pisałem chcę doświetlić całość a nie np. jeden krzew. Na dole zdjęcia gdzie jest kostka z lewej strony jest druga brama wjazdowa a pierwsza jest od strony zielonego domku sąsiadki. Widoczne lampki solarne nie dają dużego efektu. I jeszcze jedno pytanie. Noszę się z zamiarem postawienia dużego kamienia polnego o fajnym kształcie na środku w tym półkolu i mam człowieka, który może w nim wykuć jakąś ciekawą formę, np. płaza, czy innego okaza. Czy będzie tam pasował? Pozdrawiam
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:38, 21 lut 2013

Do góry
Agadko,przyjeżdżaj,przyjeżdżaj-zapraszam!
A te powojniki były sadzone w ziemi jak jeszcze kostki nie było,i tak zostały,kostka jest dopasowana do nich,ale w pojemnikach też mogą być,świetnie się mają-mam jednego w doniczce-jest wytrzymaly na wszystko.
Działeczka ROD, brak doświadczenia, ale ogromna radość :) 00:13, 16 lut 2013

Do góry
Witam serdecznie Pani Danusiu na mojej skromnej działeczce.
Dodam tylko, że jestem pełna podziwu dla Pani realizacji

Plan działki wygląda następująco:

zamieściłam na nim elementy, które są aktualnie. Część już była, niektóre rośliny dosadziłam. Nie ukrywam, że rośliny były rozmieszczane dośc przypadkowo - ich zakupy też były raczej spontaniczne. Wiekszość upolowana została na wyprzedażach także nie są to imponujące na chwilę obecną okazy, ale mam nadzieję, że przeżyją i urosną

Drzewa owocowe były "zastane"

W planie początkowym (kiedy zaczynaliśmy przygodę z działką) zostawiliśmy lewy (patrząc od strony furtki - czyli wchodząc na działkę) kąt na grill murowany (będzie to raczej "rękodzieło" niż gotowy dostępny model ) - aktualnie jest tam kora.

W zaznaczonym obrysem przerywanym miejscu ma powstać "wiata", najprawdopodobniej z gotowych elementów dostępnych w marketach jako tzw. wiata garażowa (drewniany stelaż około 3,5m x 5m). Chciałabym żeby powierzchnia pod nią była utwardzona w trwały sposób (kostka brukowa, lub cegłą poniemiecka z rozbiórki). Nie ukrywam, że szukam tanich rozwiązań
Wiata ma służyć za miejsce relaksu, aby można było rozstawić pod nią stół i krzesła ( wszystkie elementy składane i składowane w domku narzędziowym, który pełni również rolę wc - toaleta turystyczna). na chwilę obecną brak prądu
Nie przewiduję budowy żadnego "domku" sypialnianego, działka jest w miejscowości w której mieszkamy, także mamy blisko.

Pomiędzy sklaniakiem a jabłonką chcielibyśmy mieć mini warzywnik. Chciałabym tam zmieścić 2 krzewy owocu żurawiny i 2 krzewy borówki. Przeglądając wszytskie piękne ogródki na Ogrodowisku i inne materiały w internecie wpadłam też na ideę mini warzywniaków, ogórdków z ziołami na podwyższeniu.
Planowałam zrobić 4 takie mini "warzywniaki" nie wiem czy w lini prostej wzdłuż ścieżki? Sczerze mówiąc im więcej inspiracji ogłądam tym mniej wiem mam nadzieję, że forumowicze mi coś podsuną

Po lewej stronie od dróżki planujemy przekopać w zbliżającym się sezonie całą trawę i zasiać od nowa.
W momencie gdy przejęliśmy działkę (pomijając zachwaszczenie) mieszkały na niej całe kolonie mrówek. w miarę naszego urzędowania gdzieś się przeniosły (m.in. na skalniak ) i po podlewaniu ziemia się pozapadała i jest tam bardzo niebezpiecznie. Także ratowanie istniejącej trawy nie wchodzi chyba w grę?
chcieliśmy wyrównać to poletko, aby był tam "wybieg" dla czworonogów (znajomi i rodzina często wpadają z pieskami). Do okoła planowałam właśnie jakąś łądną kompozycję, której nie jestm w stanie zaplanować, poniewać tyle rezczy mi się pdoba, że nie wiem nawet co miałabym wybrać.

Nie umiem też określić stylu, trudno mi powiedzieć jaki byloby najłatwiej osiągnąć, aby zagospodarować maksymalnie dużo na bazie tego co mam w chwili obecnej.
Bardzo podobają mi się formy minimalistyczne, aczkolwiek na chwilę obecną chyba nie byłabym wstanie tak dopieścić wszystkiego - dużo pracuję i chciałabym, aby ogórd był na miarę moich możliwości.
Podobają mi się też różne rozwiązania, które widziałam w stylu trochę "wiejskim?" czyli cegły, rośliny trochę na "dziko", wrzosowiska, pola lawendowe itp.

chciałabym też, abyście doradzili mi co zrobić ze ścieżką.
Czy powinna być prosta? czy lepiej ją jakoś swobodnie pokrzywić, żeby była bardziej naturalna?
Czy wogóle zlikwidować i połozyć tylko pojedyncze plytki/kamienie/słoje drewna w trawie?
Naprawdę nie ogarniam
Myślałam, że z 300 metrami nie będzie problemu, a ja całą zimę myślę i nic nie wymyśliłam

Ogródek na betonie 20:25, 14 lut 2013

Do góry
Witam Cie Aniu i pozdrawiam.
Napewno zrealizujesz swoje wszystkie plany i marzenia bede trzymac kciuki.
Jesli moge cos podpowiedziec choc to nie moja sprawa lepiej rodzicow zaprosic do wspopracy pytac prosic o rade nawet jak nie bedziesz z tych rad korzystac.
Popros ojca do pomocy pisalas ze lubi majsterkowac przerabiac bedzie czuc sie potrzebnym.
No a ten parasol wcale nie jest juz taki straszny ustal z rodzicami gdzie bedzie im nawygodniej zeby go przeniesc a z czasem oni sami zobacza ze nie pasuje.
Aniu wiem ze nie powinnam sie wtracac ale wierz mi choc Ci napewno nie powiedza jest im bardzo przykro jak wyrzucacie pod ich nieobecnosc ich rzeczy nawet jesli to zlom Wiem jak rodzice sie czuja Oni sami do tego dojda ze to trzeba uporzadkowac.
Mysle ze sie nie obrazisz za to co napisalam.
Zbyszek ma dobry pomysl z ta kostka tez bym tak widziala a tak pieknie bedzie juz to widze tylko trzeba czsu i ci.
Te wszystkie kwiatki dla Ciebie

Kwiatki i rabatki u Elizy 13:36, 14 lut 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Watki pomyliłam? O, psia kostka!
Naprawić trzeba ! Uchylam ci trochę nieba!

Haniu, fajnie, że się pomyliłaś tym sposobem w bonusie jeszcze śliczne kwiatki od Ciebie dostałam Dziękuję
Kwiatki i rabatki u Elizy 13:29, 14 lut 2013

Do góry
Watki pomyliłam? O, psia kostka!
Naprawić trzeba ! Uchylam ci trochę nieba!

Rabatka z kratką w tle... 12:28, 14 lut 2013

Do góry
Witam Magnolio i Butterfly
Może nie jasno się wyraziłam więc tłumaczę. Podoba mi się pomysł połączenia rabat ale musi zostać trawnikowa (ewentualnie z płytami kamiennymi) przerwa między nimi. Ponieważ w sezonie koszę trawnik na obszarze 25 a używam do tego celu traktorka więc ta przerwa musi być spora. Działka jest bardzo wąska 18-20 m obok domu do siatki tylko 4 m wiec nie chcę jakiś szerokich rabat. Nie mam tez takiej potrzeby by szczelnie odgrodzić się od sąsiadów. Chciałam najpierw zrobić tę rabatkę pod garażem ale poprzeglądałam Wasze wątki i trzeba myśleć do przodu a więc w moim przypadku planować te dwie rabaty. Dobrze myślę ? Chciałabym obsadzić kiedyś działkę w koło ale obok domu bardzo minimalistycznie i chyba w linii prostej przy siatce (tylko na długości domu!!!) reszta to fale jak moja kostka która wygladą tak :

Nie umiem tego dokładnie przenieść na papier więc pokazuję bo trochę to odbiega od moich rysunków

A nasadzenia mają być mniej więcej takie jak przy domku szeregowym w realizacjach Szefowej:

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-domu-szeregowym

Czyli nie za szeroko

Mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi Zachęcam do dalszej pomocy
Trudne początki 09:30, 13 lut 2013

Do góry
Tak, z tyłu po lewej ( na zdjeciu), raki płaski, rozłozysty
Tak jak mówiłam wczesnij, wsadzić chce kulki danica i zdjąć siatkę ( jak będą kulki, to moze piesa nie bedzie mi tam deptać), a przy lini z kostka betonowa kolorowe jednoroczne, zeby rozweselic jakoś całość
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 06:18, 12 lut 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Madżenko,Ty może ten sezon zakończ na saneczkach,nie ryzykuj jeszcze z kolanem,puchnącym jeszcze na dodatek.
Ja od września po skręceniu kostki,cały czas odczuwam ból,dzisiaj się lekko uderzyłam w piętę, to aż gwiazdy zobaczyłam.A to tylko kostka.

Renatko ja pojeżdżę lajtowo, czyli wypożyczę mniej wymagające narty i na niebieskie traski a jak nie dam rady to sobie będę siedziała na słoneczku i się opalała
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 00:30, 12 lut 2013

Do góry
Madżenko,Ty może ten sezon zakończ na saneczkach,nie ryzykuj jeszcze z kolanem,puchnącym jeszcze na dodatek.
Ja od września po skręceniu kostki,cały czas odczuwam ból,dzisiaj się lekko uderzyłam w piętę, to aż gwiazdy zobaczyłam.A to tylko kostka.
Angielski ogród - chciałabym... 15:08, 11 lut 2013

Do góry
Na podjeździe i w wejściu będzie kostka PLATO. Nie lubię betonu ale wyjścia nie mam przeważyły względy finansowe. Marzył mi się bruk z kamienia polnego , granitowy lub klinkierowy- ale za wysokie progi... sami wiecie kasa.
Plato nie wygląda źle i cena też do przyjęcia. No cóż , ważne że będzie czysto bo teraz to błoto do domu całe wędruje.
Trudne początki 11:58, 11 lut 2013

Do góry
A oto wstępny pomysł (ups... nie umiem rysować :/ ) na to miejsce:
- wyrwane w 2 miejscach kostki betonowe na rzecz trawniczka ( kształtem mają "rysować" scieżkę do domku- jestem miłosniczką scieżek )
- na rogu domu wyrwana kostka- posadzony iglak na pniu, pod nim żurawka i funkia
- z lewej strony( przy betonowym płocie ławeczka + po bokach albo wsadzić Diabolo albo 2 donice z czymś wysokim a blizej podjazdu puste miejsce, co by samochód do wiaty dotarł TYLKO JAKA NAWIERZCHNIĘ DAĆ POD TO AUTO- KAMYCZKI????
- nieistniejaca wiata odgrodzona kratka 90 cm z rdestem ( by odciać dalszy ciąg betonowego muru)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies