Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:50, 28 mar 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Super, dziekuje A jakie rosliny oprocz bukszpanow, cisow nim podlewacie?Mam zamiar nim uzupelniajaco podlac tuje i sie zastanawiam czy sie do tego nada.

Florovitem uniwersalnym podlewasz wszystko co wymaga pH nie kwaśnego, do kwaśnowlubnych są specjalistyczne, np do różaneczników, hortensji itd. Do iglaków jest Pinivit.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:49, 28 mar 2014

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Powiedzcie mi,czy ten florovit uniwersalny 5 litrowy dostane wszedzie?W centrach ogrodniczych np., castoramie?Czy tylko w necie. Bo bede niedlugo w Polsce i chcialabym sobie zakupic. Tutaj nie moge dostac uniwersalnych nawozow, ktore mialyby forme plynna i do tego jeszcze mikroelementy.

To jeden z najbardziej znanych nawozów, używam go co najmniej 20 lat i jest wszędzie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Skoncentrowany wyciąg z kompostu- ANHK 12:44, 28 mar 2014

Do góry
A nie lepiej po prostu rozrzucić po rabatach żywy, rozłożony kompost? Ja się nie będę bawić w robienie ekstraktów.
Mata przeciw chwastom 12:41, 28 mar 2014

Do góry
MarlenaBH napisał(a)
Nie mowie ze nie masz racji, zawsze sztucznosc w naturze nie jest wskazana, mi ulatwia zycie, zobaczymy jak bedzie z roslinami, czy im nie utrudni, bede troche zmieniac za jakis czas to sie temu dokladnie przyjrze co pod mata piszczy

Niekoniecznie pod matą będzie piszczało, zobaczysz jak zapiszczy Twój portfel jak zaczniesz wyrzucać martwe rośliny, na które wyłożyłaś kasę.

Zgnilizna opieńkowa niszczy szybko, a życie w glebie kiśnie i gleba robi się martwa, bo nie ma materii organicznej, a nawozić też nie ma jak. Ochłoń kobieto i przeczytaj ten wątek od początku do końca, Względy estetyczne pomijam, ale sucha kora i widoczna w wielu miejscach szmata wygląda okropnie brzydko.

Przypominam zdanie:

W ogrodzie nie chodzi o naszą wygodę i nicnierobienie, a o zdrową glebę i zdrowe rośliny.
Lampy solarne 12:33, 28 mar 2014

Do góry
A ja nie lubię bo ledwo je widać, nic nie dają. W ogrodzie nie lampy mają być ozdobą, a rośliny które one oświetlają, mają dawać konkretne refleksy i zjawiska, magię, a solarne tylko bździą. Efekt żaden. Dla mnie oczywiście.
Opuchlaki 12:32, 28 mar 2014

Do góry
Z nawożeniem trawnika się wstrzymaj. A najlepiej zastosuj dojrzały kompost, rozsyp po trawniku, zagrab i masz nawiezione.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:30, 28 mar 2014

Do góry
blackstork napisał(a)
Czekamy na sygnał od Danusi, czy już można przycinać młody trawnik (nie mówiąc o nawożeniu)?

Wkleiłam w polecanych na stronie głównej, o tym co robimy w kwietniu, forsycje kwitną, ciepło jest i rozpoczynamy prace na trawniku i nawożenie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/12-co-robimy-w-ogrodzie-w-kwietniu
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:29, 28 mar 2014

Do góry
Roman_73 napisał(a)
Witam.

A tu czytam, że można to wykorzystać.. szczerze mówiąc, mało wiem o kompostaowaniu. Kojarzy mi się z tym, że potem.. taki gnój sie z tego robi

Proszę bardzo, tylko wiedz o tym, że duże ilości tylko skoszonej trawy nie mogą być kompostowane bo gniją, trzeba je albo obsuszać przed nasypaniem w kompostownik i przesypywać np suchym torfem, ziemią. Inną materią organiczną (gałązki drobne, badyle)..

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/9-kompost-w-ogrodzie-czyli-wszystko-co-organiczne-nie-zmarnuje-sie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Interesujących Cię tematów szukaj w artykułach na stronie głównej (wpisuj słowo w wyszukiwarkę) albo w w wątkach na forum https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 12:24, 28 mar 2014

Do góry
Możesz rączkami zbierać, albo przykryć nową wartswą kory, Albo przerusztować rabatki, liście się rozłożą, chyba że jest to gruba warstwa, to zbierasz małymi wachlarzykami, takim "przedłużeniem ręki".
Cis - Taxus 12:16, 28 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu jest miłorząb Mariken, rośnie jako kulka, albo talerz

Żółte to ekran z żółtych cisów, różowe to hortensje, czerwone to zurawki, a zielone to obwódka z bukszpanu.

A tu masz odmianę Pendula a po prawej nisko szczepionego. Kulka się powiększy ale całe drzewo nie urośnie zbytnio

bold text

Witam. Proszę o radę...Żółty ekran z cisów - czy mam kupić Fastigiata Aurea, czy inną odmianę? I ile sztuk? Z góry dziękuję za pomoc
Ogród Loczka 08:40, 28 mar 2014

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Moje nowe nabytki ogrodowe.
Świerk srebrny

Prosiłeś o pomoc, więc na razie to podpowiem. Wszystko masz zadbane i tutaj pochwała się nalezy, ale masz problem z połączeniem wszystkiego w całość, kupujesz i sadzisz, wszystkiego po jednym To bład, musisz tworzyć grupy, albo jeśli jedna roślina "gwiazda" to pozostałe tylko ją podkreślają, a nie walczą o uwagę i podziw.

Nie twórz za dużo elementów od siebie oderwanych, niespójnych, tutaj wszystko woła o uwagę. Niepotrzebne są rosliny chaotycznie porozrzucane po trawniku. Ogród będzie wyglądał gorzej.

Świerk wyrośnie olbrzymi, a w rogu mała rabatkę, której wcale za chwilkę nie będzie widać. Ten świerk powinien być być może gwiazdą tej rabatki, tylko ona musiałaby być większa.

Jednak ja osobiście świerków takich już nie sadzę, ogałacają się od dołu, są ogromne, za duże do takiego ogrodu, choć w kolorze piękne.

Dalej masz znowu pojedynczy bukszpan, drzewko, po co tak je eksponować? Tym sposobem "szatkujesz" trawnik na małe kawałeczki, To niedobre dla ogrodu.

No i się nagadałam , ale prosiłeś o pomoc, a pomocą nie będą słowa: jest fajnie, ślicznie, skoro mam pomóc.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu
Salvia - szałwia 21:27, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubi dużo słoneczka u mnie nieco się wykłada na rabacie.

Jutro już ją przesadzam w inne miejsceDziękuję Danusiu
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:00, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym wyrzuciła do zmieszanych śmieci.

Ja też tłuszczu nie dawałbym do kompostownika.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:25, 27 mar 2014

Do góry
Nawożenie trawnika już za mną, akurat poszła spora ulewa. Dodatkowo rozpuściła nawóz.
Salvia - szałwia 13:01, 27 mar 2014

Do góry
Lubi dużo słoneczka u mnie nieco się wykłada na rabacie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:01, 27 mar 2014

Do góry
Jeśli mają mało światła to nie zasilaj. Bo wyrosną brzydkie,
Grab - Carpinus 12:57, 27 mar 2014

Do góry
Musi Ci wystarczyć info, że bardzo wolno rośnie Bo to kolumnowa odmiana.
Przycinanie - cięcie tui 12:54, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym nie wycinała tych suchych, bo stracą kształt kulki, takie gołe są lepsze niż nieforemne

Będą gołe, poczekam aż odbiją. Wsadzę trawki to trochę przykryją te niedoskonałości .
Przycinanie - cięcie tui 12:52, 27 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kurczę, niby wszystko dobrze. Ale z podłoży to mógł to być sam torf, a on nie za bardzo dobry jest. Ja tam wierzę w kompost, nawet byle jaki lepszy do niejednej ziemi z worka.

Ale nic to, zasil je w takim razie dolistnie i doglebowo i podlewaj. Odbiją ładnie i szyszek będą miały mniej, a więcej zielonego.

w weekend właśnie zamierzam zdjąć całą darń - za pomocą skądinąd znanego szpadelka, bo niestety trawa porosła i zasilić pinivitem. A póki co, obrywam te nieszczęsne szyszki...
Thuja "Aureospicata" 12:49, 27 mar 2014

Do góry
Ciachnij pionowo dość mocno, a poziomo tylko wyrównaj wysokość lekko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies