Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród średniowieczny i nie tylko 19:19, 02 sty 2012

Do góry
Wkleiłam kilka zdjęć w wątek pniżej , luknij sobie jeśli chcesz pozdrawiam poświątecznie i noworocznie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=11
Ogród średniowieczny i nie tylko 15:20, 02 sty 2012

Do góry
wiesz Marek powiem ci że co do skarpy tez posłuchałam Danusi i wycofałam rośliny zostawiając dwa kolory ....no trzy z zielonymi jałowcami . zostawiłam tawułę gold flame ( niska do 50 cm i niski berberys ) już w pierwszym roku jest fajna kompozycja . a w następne jak się zagęści będzie dobry efekt .
myślę że miskanty , jak posadzisz górą to jeszcze spowodują że optycznie skarpa będzie wyższa .

widuję skarpy z irgi koralowej . i jestem oczarowana . możesz do tego dołożyć plamy tawuły żółtej gold flame i tez byłby efekt .
widziałam też skarpę z jałowca rosnącego lekko nad ziemią z wzniesionymi stożkami w połowie skarpy z świerka conica . oczywiście nie regularnie posadzonymi . . też był to piękny widok .
Ogród średniowieczny i nie tylko 11:57, 02 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym górą puściłą jednobarwne tło (irga, berberysy) jako namiastkę muru i wtedy rabata będzie miała ładne tło i "oparcie". Może być wielokolorowa tylko barwy ciepłe przechodzące w zimne przy pomocy fioletu, który ładnie łączy się zarówno z pomarańcza jak i czerwienią

Dziękuje za sugestie jednakże sama skarpa jest dość stroma i wysoka i z poziomu trawnika do płotu jest ponad 3 metry różnicy wysokości, więc tło już jakieś jest. Myślałem na górze posadzić więcej traw wysokich - może miskanty (będą udawać falujący las w tle, dodatkowo chciałbym zostawić tam "okna" by można było zajrzeć do ogrodu z parkingu.
W ogrodzie u Aguniady 16:20, 30 gru 2011

Do góry
Sebku, przy tarasie usypana jest łagodna skarpa, stąd wrażenie iż hosta jest bardzo wysoka... jej liście sobie spływają w rzeczywistości
Popcarol - dzięki za odwiedziny brzozy szybko rosną, więc jeśli Ci się podobają, sadź czym prędzej, choćby mniejsze parasolowate brzózki
Agnieszko - witam Cię serdecznie i dziękuję za miłe słowa
Kasiu, z systemem korzeniowym brzóz mam jedynie kłopot w pobliżu oczka wodnego... one ewidentnie zabierają pozostałym roślinom składniki pokarmowe, więc trzeba mieć to na uwadze przy nawożeniu... z listkami jesienią sobie radzę i sprzątam je kosiarką ... wiesz, że już nie pamietam nazwy tych lamp? zresztą, prawdę mówiąc chętnie wymieniłabym je na coś elegantszego...
KasiuWB - rozumiem, że Ty dopiero zaczynasz swoją przygodę z ogrodem? u mnie przez 5 lat zarosło całkiem nieźle, więc ani się obejrzysz, a i u Ciebie będzie busz dzięki za odwiedziny!
U Przemka w ogrodzie. 12:12, 30 gru 2011

Do góry
Ponieważ miałeś dylemat odnośnie kamieni przytaczam wypowiedź z wątku Pszczelarni

Przemku nie zastanawiaj się wcale, kamienie wcale nie oznaczają chaosu, potrafią być piękne. Ja także uwielbiałam je kiedyś w swoim pierwszym ogrodzie. Czasem są wręcz niezbędne. Ale w przypadku Ewy ogrodu ta niewielka skarpa nie wymaga aż takich umocnień i budowy murków.

Jeśli chcesz mieć ucztę dla oczu, z kamieniami w tle, zapraszam Cię do ogrodu Gramy, chyba jeszcze tam nie byłeś, a my - tak

https://www.ogrodowisko.pl/watek/697-zlot-ogrodowiska-w-ogrodzie-gramy-zielono-mi?page=3

https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi
Pszczelarnia 12:09, 30 gru 2011

Do góry
Przemku nie zastanawiaj się wcale, kamienie wcale nie oznaczają chaosu, potrafią być piękne. Ja także uwielbiałam je kiedyś w swoim pierwszym ogrodzie. Czasem są wręcz niezbędne. Ale w przypadku Ewy ogrodu ta niewielka skarpa nie wymaga aż takich umocnień i budowy murków.

Jeśli chcesz mieć ucztę dla oczu, z kamieniami w tle, zapraszam Cię do ogrodu Gramy, chyba jeszcze tam nie byłeś, a my - tak

https://www.ogrodowisko.pl/watek/697-zlot-ogrodowiska-w-ogrodzie-gramy-zielono-mi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi

Pszczelarnia 13:29, 29 gru 2011

Do góry
Przepraszam za marudzenie. Haniu, kamienie nie. Można z nimi oszaleć. Moim ideałem jest nie mieć kamieni i murków wokół domu, wystarczą na skarpach. Na pewno dosypie ziemi, to jest tylko lekki spad (nie skarpa, na szczęście), na jeden schodek, więc nie ma potrzeby robienia kolejnych schodków. Choć propozycja Ani (Monteverde - ciekawa).
Mój ogród 12:19, 18 gru 2011

Do góry
Ta skarpa jest przykładem jak z wady można zrobić zaletę. Było to najbardziej zaniedbane, nie rokujące niczego dobrego miejsce. Pełne chwastów, dzikich śliwek i korzeni z pobliskich klonów. Jednak upór robi swoje. Jak dosadzę tam jeszcze brunery i epimedia, a w marzeniach widzę tam łanik cyklamenów, będzie jeszcze lepiej. Chcemy tam pod tym dającym dobroczynny cień klonem postawić jakiś fajny stolik z ławeczką. Będzie, gdzie uciekać, gdy słońce pali. Dosadziłam na tam późnym latem 3 hosty, a na jesień sporo cebulek narcyzy. Wiosną, kiedy klon nie ma jeszcze liści, cebulowe radzą sobie świetnie. Marzy mi się jeszcze tam powojnik, który by znosił cień. Może wiecie jaki, będę wdzięczna za poradę. Ale kilka roślin nie dały tam sobie rady i musiałam z nich zrezygnować.
A to żółty kolor, który jest kolorem słońca i radość

Takie forsycję rosną na bulwarach nad Wisłą w Toruniu.
A tu żółte tulipany na skarpie
Mój ogród 09:57, 18 gru 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Za oknem smutno i szaro. Przypomnę trochę zielonego koloru.
Skarpa i paprocie na niej

.

Takie paprocie masz w ogrodzie ! wow.pięknie
Mój ogród 22:38, 17 gru 2011

Do góry
Za oknem smutno i szaro. Przypomnę trochę zielonego koloru.
Skarpa i paprocie na niej

Hosty i paprocie
Kępka szafirków na skarpie. Uwielbiam niebieskości w ogrodzie

Miodunki czują się u mnie dobrze.
Przywrotnik też
Zielona rabata. Krzewy jeszcze nie kwitną.

A na koniec coś kolorowego na skarpie. Te zwykłe liliowce są nie do zdarcia. Nie nawożę, nie podlewam, a one rozrastają się i kwitną. Pomimo że nie są "rasowe" zostaną. Po kwiatach zostają zielone liście, które utrzymują się długo
A na taki widok czekamy z utęsknieniem.

Ja tu o wiośnie, a za kilka dni Boże Narodzenie.
W "Rok w ogrodzie" pokazywano bożonarodzeniowe dekoracje, między innymi z hiacyntami. Dobranoc wszystkim. Życzę zielonych snów.
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:58, 16 gru 2011

Do góry
Zima to dobry czas na planowanie i dlatego chodzi mi po głowie wielka rabata w stylu angielskim Miejsca na nią jest sporo i szkielet też w zasadzie już jest, teraz chodzi o szczegóły. Może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły? Przedstawiam teren do zagospodarowania

jest to skarpa bardzo stroma i już trochę urządzona ale to jeszcze nie to co ma być. Długość to ponad 30 m szer. ok 6-8 m. do połowy w cieniu a dalej nasłoneczniona, stok nachylony w kierunku wschodnim. W cienistej części są dwie leszczyny bardzo duże i cis oraz krzewy hortensji i w zasadzie już tutaj nasadziłem co miałem czyli hosty nn takie do 40 cm z białym paskiem na brzegu, dąbrówki purpurowe i takie pstre , pióropusznik strusi, wszystko w grup[ach po kilka szt. Na granicy cienia i słońca posadzona jest grupa różaneczników kolorowych, i w zasadzie ta część słoneczna wymaga najwięcej pracy, choc rośnie tam już: bez czarny i młoda akacja, dodatkowo pojawiły się krzewy pigwy, złotokapu, rokitnika, róży rugosa, i na końcu sporo ziół (głównie mieta w trzech odmianach) i lawenda oraz tawułki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:09, 13 gru 2011

Do góry
Fajna jest taka skarpa. Jak ją obsadzisz to rośliny będą bardzo dobrze widoczne jak na wystawie. Będziesz z niej bardzo zadowolona tylko przemyśl jake rośliny byś tam chciała miec.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:49, 13 gru 2011

Do góry
Tak, mam skarpę. Dopiero w te wakacje ją odchwaściliśmy, przykryliśmy matą i korą. Nie mam pomysłu na jej obsadzenie, poza tym jest w części ogrodu, którą chcę oddzielić. Skarpa musiała powstać bo działka ma dziwne spadki w stosunku do drogi, a chcieliśmy żeby ogrodzenie stało w jednym poziomie
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 08:30, 12 gru 2011

Do góry
Rysuję w AutoCad a pokolorowałem na szybko chyba nawet w Paint.
Jeżeli chodzi o wschód to o tę rabatę będę już niedługo pytał, w sumie to czekam na propozycje. Tam będę prawie wszystko przerabiał czyli przyjmijmy, że jest pusto. To co na projekcie to taki początek. Po tej stronie jest lekka skarpa (wys do 0,5 m, szer. 2-2,5 m na całej długości działki.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 21:12, 10 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kółka są ok, ale podsyłam Ci dwa gotowce
W lewym rogu zrób duże koło, wyżwirowane.

Wykreśliłam troszkę roślin.

Jeśli chodzi o nawadnianie i siatkę - popieram
Załóż pod system orurowanie podziemne, to jest akurat najtańsze bez zraszaczy i sterownika i nie trzeba będzie kopać, a siatkę połóż.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/32-siatka-przeciw-kretom

Dziekuję za gotowce muszę je dokłądnei przeanalizować,
u mnie tylko nie wchodzi w grę zamykanie końca działki bo tam jest dąb skarpa i dasza część oraz widok na cudny las i rzeczkę,

Czyli siatka ok, to dobrze bo domek będzie blisko łąk i pewnie jakieś gryzonie się będą chciały dostać pod trawniczek a tego chciałabym uniknąc i wole zapobiegać zamiast naprawiać.

Narazie skupiam się w sumie nad kształtem rabat żeby :
zastawiać przed budowlańcami co by mi tam betonu nie rozrabiali, gruzu nie zwozili itp.
no i w części gdzie nie będzie kopanie to bym mogła już przynajmniej żywotniki sadzić żeby już zaczynały zasłaniać trochę ogrodzenia.

Ponadto to z tego co widzę to bukszpan, cis, rododendron i hortensa to podsawowe rosliny ogrodu i ich "produkcją" i skupowaniem sie zajmę.
Ogródkowe perypetie:) 11:48, 05 gru 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wg mnie projekt jest dobry, ładnie to rozplanowałaś
W dól od narożej Pinus cembra może daj wyższ iglaki pod płotem, nawet te same co z lewej strony. Berberys Bagatelle tnij w kulki, a za nimi chyba coś innego daj niż znów berberys. Może tuje wschodnie Aurea Nana?

Wierzba japońska? Ja bym pewnie dała coś innego na pniu -choćby trzmielinę, żeby była zimozielona.
I za okrągłym placykiem pienny cis na kiju.

Dziękuję Daniusiu, ale ładnie to to nie jest
W dół od Pinus cembra jest skarpa... ( to nie ogrodzenie - powinnam zaznaczyć przepraszam) nie rysowałam jej jeszcze..tak jakoś wydawało mi się, że może tymi berberysami zacząć nawiązywać to tego co będzie na skarpie?

Właśnie tutaj nie wiem co posadzić. Bo tak pasowałoby chyba, aby cembra była wyższa a w dół coś niższego, może jakieś kosodrzewiny?

Danusiu, a co można posadzić za różami?? Niebieska budleja i barbulla jest po bokach, z różami różowymi i białymi powinna fajnie wyglądać, ale co za?? Czy do róż pasują jakieś trawy i np. cyprysik groszkowy??

Bagatelle mam już 2 i właśnie mi ładnie się w kulki układają Tak zrobię.

Ogródkowe perypetie:) 10:24, 01 gru 2011

Do góry

Abiko widzę że cię nadal nurtuje sprawa skarpy . no to coś z pomysła ode mnie . jak mam usunąć to podeślij na PW>

tez robiona i przerabiana 2 razy . tera jeszcze dosadziłam u góry miedzy jałowcami kolumnowymi cisy a docelowo jak te urosną to jałowce powycinam , bo wiatr je ciągle przegina . liliowców tez już nie ma tylko wszystko tawuły gold mund

Ano Alinko, to chyba mój największy problem w ogrodzie Z obsadzeniem sobie z pomocą Ogrodowiska pomogę, tylko nie wiem czy przekopanie i rozluźnienie tej mojej gliny coś pomoże Bo teraz dopiero widzę, że wszystko co na niej posadziłam to sie nie rozrosło Chociaż dałam duże doły z nową ziemią...

Twoją skarpę znam, znam, fajne są te jałowce kolumnowe, ładnie urosły. to duże krzaczaste to co? Jakoś mi górują nad resztą, może je zmień, albo przytnij..A zestawienie zieleni tych kulek (żywotnik?) z żółtym rewelacja

Moja skarpa to tak do Twojego murku, ale nawet chyba spadek podobny
Ogródkowe perypetie:) 21:32, 30 lis 2011

Do góry
Piękna ta skarpa u Ciebie.Pomysły na zmianę niezłe,tylko z tym karczowaniem jałowców.......będzie kłopot.Chyba,że zostawisz pieńki w ziemi.
Zielony zakątek przy szkole 18:32, 22 lis 2011

Do góry
zrobiłam dziś zdjęcia które zaraz wstawię. Zamierzam też wymierzyć cały teren ale czekam na taki przyrząd na kółeczku który mierzy odległość , będę go miała w niedzielę. Powiedzcie co myślicie na temat tych zdjęć i w ogóle tego co można zrobić z tym terenem. Powiedziałam sobie że stanę na głowie a zrobię coś z tym miejscem bo nie mogę się na niego patrzeć. Wszyscy krzyczą że nowa elewacja szkoły jest pilniejsza, a ja myślę że zanim gminę będzie na nią stać do moje drzewka urosną już bardzo duże.

to jest skarpa na której najchętniej widziałabym ogrodzenie na górze i zabezpieczony spad np płytami ażurowymi i obsadzony barwinkiem

to zdjęcie zrobione w przeciwległym brzegu przy ogrodzeniu

na tym wzniesieniu chcielibyśmy zrobić tę zieloną część , z nasadzeniami a tam w dole zerwać resztę płyt i posiać trawę

a to już druga strona placu - bramki do wyrzucenia

no sami zobaczcie - serce mi się ściska. Tą częścią zajmie się mój mąż , ułoży kostkę i zrobi schody.

Ogródkowe perypetie:) 11:42, 18 lis 2011

Do góry
Domi napisał(a)
Jeśli chodzi o skarpę, bardzo podoba mi się poniższy projekt. Rośliny można powtórzyć w niższych częściach ogrodu, żeby było spójnie. Chodzi mi bardziej o układ rabaty, niż o konkretne rośliny.
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/67535

Domi, dziękuję, jakoś mi ten projekt umknął, a pomysł fajny. Tym bardziej, że mam też murek z piaskowca. Tylko ja nie wiem czemu kombinowałam sadzenie roślin w poprzek a nie wzdłuż, a to całkiem fajnie wygląda

Tu jest skarpa cała w iglakach:
http://projekt-ogrodu.eu/page8.php?view=preview&category=5&image=81

Iglaki lubię, ale nie na całej skarpie. Ja kocham sadzić, lubię jak coś kwitnie, i mogę wyrywać chwaściory, bo mnie to odstresowuje

Widziałaś wątek Bogdy o skarpie?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

A teraz mi powiedz: jaki styl Ci najbardziej odpowiada?

U Bogdy byłam widziałam Tak teraz mi wpadło do głowy, żeby skarpę podzielić na 3 części. Połączyć pomysł http://gardenpuzzle.pl/projects/show/67535 ze skarpą kwiatowo-bylinową Dokładnie od mojego wrzosowiska idzie ładna skarpa z krzewami, która przechodzi stopniowo w kawałek bylinowy i potem znowu wraca na tor jako skarpa krzewowa. Jak myślisz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies