Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja ostoja 20:20, 08 lis 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ela ja z pytaniem o giardinę. Mam ją od wiosny. Miala kilka kwiatów ale jeszcze nie zachwyca.

Posadziłam na pergoli.
Dbasz o nią ja jakoś szczególnie?
Moją chyba musze podwiązać do pergoli. Dość sztuwna jest.

Zerknełam na wątek na szybko. Nadrobie w weekend ale już widze że trafiłam na śliczny ogród.

Lidko, cieszę się z Twojej wizyty Dziękuję za słowa pochwały
Ta róża delikatnie różowa przy pergoli to Giardina. Rośnie na zachodniej ścianie domu, w miejscu bardzo nasłonecznionym. Rzeczywiście jest sztywna, rośnie mocno i trzeba ją przymocować do pergoli. Pierwsze kwitnienie w czerwcu jest obfitsze, a kwiat jest w pełnym słońcu dużo bledszy. Czy jest kłopotliwa? Nie bardziej niż inne
U mnie często atakuje ją przędziorek.
Tnę mocno na wiosnę i po pierwszym kwitnieniu, bo rośnie po dach. Bardzo mocno ją ograniczam.
W tym roku po powrocie z sanatorium zauważyłam, że przędziorek opanował już wszystkie liście i oprysk mijałby się z celem. Uratowałam ją obcinając wszystkie liście, opryskałam pędy przeciw przędziorkom, solidnie podnawoziłam. Róża odbudowała się i pod koniec sierpnia wyglądała tak, jak na zdjęciu. Dziś nie ma już kwiatów, ale jest intensywnie zielona, jak w maju.

A tak wyglądała przed pierwszym kwitnieniem

I na początku lipca
Ogród hortensjowo różanecznikowy 18:31, 08 lis 2023

Do góry
Ostatnio w weekend była zorza na Polskim niebie zdj z 5.11.2023r
Ogród prawie wymarzony … 17:52, 08 lis 2023

Do góry
Justyś tę hortkę można przyciąć na dwa sposoby opcja 1. cięcie pod zeszłorocznym cięciem.

Opcja 2. cięcie nad 1 oczkiem nad zeszłorocznym cięciem.

iks oznacza wycięcie całkowicie cieniutkiej łodyżki
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:40, 08 lis 2023

Do góry
Piękna jest również Pink Pearl

Daisy Duke

Sweet Nathalie

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:37, 08 lis 2023

Do góry
Ostatnie różane paczki, ciekawe czy zdążą się rozwinąć

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:33, 08 lis 2023

Do góry
Summit Festival - ta dalia mnie zaskoczyła. W życiu bym nie powiedziała, że tak będzie przyciągać mój wzrok. Wyprodukowała też bardzo dużo kwiatów.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:28, 08 lis 2023

Do góry
Kilka jeszcze obrazków daliowych

Takie oto kolorystyczne trio, którego kolory oczywiście były nie do uchwycenia:
Danique & Copper Boy & Arabian Night

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:28, 08 lis 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wyjątkowo udane są kompozycje twoich rabat. Tyle kolorów późną jesienią, pozytywnie zazdroszczę .
Na zacytowanym zdjęciu zaciekawił mnie krzaczek o jasnych pędach. Co to?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:54, 08 lis 2023

Do góry

Klon Ginnala naprzeciw tarasu już mocno łysawy.

Wiąz JH (po prawej) bardzo długo trzyma liście, ale one nigdy się nie przebarwiają. Zasychają i opadają.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:49, 08 lis 2023

Do góry
Takie tamy na koniec.

Zakątek berberysowy.

Klon ściętolistny

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:45, 08 lis 2023

Do góry
Pierwszy tydzień listopada za nami. Rabaty pustoszeją, ale w ogrodzie wciąż jest kolorowo.

Przebarwiające się brzozy stanowią piękne tło dla pozostałych nasadzeń. Swój czas ma też bordowolistny perukowiec.

Róż Alden Biesen nie będę przycinać. Chcę zachować ich naturalny fontannowy pokrój.

Zielony Chram 16:42, 08 lis 2023

Do góry
A tutaj nasza wesoła twórczość salonowa. Niestety bluszczyk nie przetrwał w tych naszych lochach na poddaszu, więc zastąpiły go bukiety z zatrwianów:

Zielony Chram 16:39, 08 lis 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Czyli moje podejrzenia były słuszne to jeśli możesz i chcesz to pokaż przy okazji tą pnio-półkę w salonie. Pozdrawianki zostawiam

Hej Kordino,
jak najbardziej słuszne . Na pierwszy ogień trochę lepsze fotki tej półki kuchennej:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:38, 08 lis 2023

Do góry
Gdyby ktoś poszukiwał wolno rosnącego, niedużego i nietypowego klonika to polecam klon Henry'ego. Ten egzemplarz na zdjęciu ma 10 lat.
Co roku pięknie się przebarwia. Młode listki mają nutkę czerwieni.

Ten ze zdjęć wyżej jest rówieśnikiem klona ściętolistnego. Niby ten drugi też ma być niewieki, ale różnica wielkości jest spora.

Zielony Chram 16:35, 08 lis 2023

Do góry
Judith napisał(a)
4 ha! I jeszcze staw! Padłam! Zazdro!!!
Z jeszcze większą niecierpliwością czekam na historie ogrodu . Czuję, ze to ziemia z dziada pradziada . Popcorn naszykowany .

sylwia_slomczewska napisał(a)
No to masz chyba największy do tej pory areał do dyspozycji Stawu mega zazdraszczam.... szkoda, że Was droga rozdziela

LIDKA napisał(a)
Staw własny super. Kawał ogrodu masz. Twoje siedlisko przypomina mój rodzinny dom. Wprawdzie sadu nie było ale siedlisko jest na działce 5 ha a zaraz za nim następne 3 ha lasu. Teraz tam urzęduje moja sister i co jakiś czas powiększa areał pod ogród.

Opowiedz jeszcze o ogrodzie. Nas ciekawskich tu dużo.

Hej dziewczyny,

Dużą część naszej ziemi dzierżawimy okolicznemu rolnikowi pod uprawę zboża lub rzepaku, więc nie obrabiamy jej w całości (nie wyobrażam sobie z resztą, żebyśmy kiedykolwiek mieli takie moce przerobowe, chyba że wygramy w lotka, rzucimy robotę i będziemy się tylko tym zajmować ). Ja opiekuję się tylko częścią rekreacyjną ogrodu (czerwony kwadrat na wcześniejszej fotce) i warzywnikiem. Czasami działam trochę w przedogródku, ale to raczej strefa wpływów należąca do teściów Sad to również królestwo mojego teścia- swoją drogą bardzo mądry człowiek, wszystko co da się przerobić na naleweczkę ma tutaj swoją rację bytu

Staw jest do totalnej rekultywacji, dno ma prawie metrową warstwę mułu, a przez ostatnie 2 suche lata stan wody jest katastrofalnie niski. Poniżej historyczne zdjęcia z 2021 zrobione wczesna wiosną:

Mimo niskiego stanu wody staw sprzyja lokalnemu ekosystemowi, mamy tutaj zatrzęsienie żab (sprzymierzeńcy w walce ze ślimorami), ważek, przychodzą tutaj sarny, jest też bardzo wiele ptaków, w tym okazjonalnie bociany, dzikie kaczki, żurawie, czy czapla siwa oraz gacki.

Judith, Jest dokładnie tak jak mówisz, to ziemia z dziada pradziada, na której wychowywał się mój teść, z całym dobrodziejstwem inwentarza. Okolica jest zielona, spokojna i jak dla mnie piękna, z kolei początki zagospodarowania terenu były bardzo trudne, bo jak to kiedyś drzewiej bywało, wszystko co niepotrzebne zakopywane było w obejściu. Przez pierwsze kilka lat praktycznie każde wbicie szpadla w "mojej" części kończyło się wykopaliskami archeologicznymi- pełno szkła, starych garów, czy innego żelastwa, gruzu, folii, a już najgorzej jak trafiły się fragmenty starych dywanów, czy innych szmat. Legenda głosi, że gdzieś tam może być nawet zakopana lodówka (oby nie), więc śmiejemy się z eMem, że pewnego dnia wbijemy szpadel nie tam gdzie trzeba i otworzą się jej wrota, po czym zaleje nas fala lodówkowego światła i rozlegną się chóry anielskie Sporo było tez przypadkowych nasadzeń, wątpliwych estetycznie konstrukcji, czy sprzętów rolniczych, najczęściej zepsutych i czekających na "lepsze czasy", które miały nigdy nie nadejść. Mam nadzieję, że w weekend uda mi się rozpocząć serial archiwalnych zdjęć, gdzie przedstawię kolejne etapy powstawania naszego ogrodu
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 16:33, 08 lis 2023

Do góry
Drzewka-faworytka.pl bardzo polecam! Wypasione drzewa owocowe

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:32, 08 lis 2023

Do góry
Opony letnie zmienione na zimowe, kolejne trzy róże przycięte i nawiezione kompostem.
Na zapłociu gwiazdą jest ambrowiec.

Kalina koralowa nie chce być gorsza.

Wzgórze chaosu 15:53, 08 lis 2023

Do góry
Drobiazgi
Wzgórze chaosu 15:52, 08 lis 2023

Do góry
Wzgórze chaosu 15:51, 08 lis 2023

Do góry
Glediczja mimo braku liści nadal atrakcyjna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies