Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Nieuporządkowana działeczka. 09:38, 15 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Paulinka, ja maluje rosliny wtedy widzę co i jak. Masz na szybko narysowane jak ja bym to zrobiła. Tzn. zgrupowałabym bardziej:

Paprocie ok ale w tym miejscu gdzie dałaś kółka ja dałabym cisy kolumnowe by zasłoniły kompostownik. Zamiast lili jeszcze jedna hortensja, a irysy zgrupowane. I nie pasuje mi żurawka i czyściec. D i więcej host
Jak cos to pytaj odałabym jeszcze 1 złota tuję

Kasiu pięknie ci to wyszło postaram się to odwzorować. Tylko teraz pytanie hortensje jakie? ta dębolistną i piłkowaną a 3? Niestety nie widzę co jest pod napisem ogrodowisko:/ i co to jest między pigwą a hostami a tak to wszystko ślicznie aha a paprocie przed cisami czy obok? pozdrawiam
Nieuporządkowana działeczka. 11:28, 14 mar 2014

Do góry
Paulinka, ja maluje rosliny wtedy widzę co i jak. Masz na szybko narysowane jak ja bym to zrobiła. Tzn. zgrupowałabym bardziej:

Paprocie ok ale w tym miejscu gdzie dałaś kółka ja dałabym cisy kolumnowe by zasłoniły kompostownik. Zamiast lili jeszcze jedna hortensja, a irysy zgrupowane. I nie pasuje mi żurawka i czyściec. D i więcej host
Jak cos to pytaj odałabym jeszcze 1 złota tuję
Ogród wśród pól i wiatrów 21:00, 12 mar 2014

Do góry
Jolu dawno mnie tu nie było a tu widzę że sezon już rozpoczęty
Zdradzisz namiar na graby? bo wyczytałam że internetowo zamawiałaś a ja też stoję przed tym wyborem bo w miejscowych szkółkach ceny zaporowe...
Kompostownik pierwsza klasa
Kondziowy Ogród :) 08:54, 11 mar 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)

U mnie w kompoście wszystko , i chlebek i obierki i łupki z jaj i popiół z kominka i trawa ,więc równowaga jest ,i kompostownik zawalony po brzegi .pozdrawiam
ja tez tak wyrzucam sąsiedzi sie dziwią dlaczego wyzucamy tylko mała siatkę gdzie jest tylko żwir z kuwet kotów hi hi hi nawet nie mamy kosz na śmieci segregacja totalna
Kondziowy Ogród :) 22:28, 10 mar 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
tak tez mozna tylko ja chce zrobić przemiennie zeby był dobry kompost

U mnie w kompoście wszystko , i chlebek i obierki i łupki z jaj i popiół z kominka i trawa ,więc równowaga jest ,i kompostownik zawalony po brzegi .pozdrawiam
Nieuporządkowana działeczka. 21:33, 10 mar 2014

Do góry
Nikita-tak bardzo kwitnąca u mnie wiosna tej zimy choć teraz to czasu nie ma by siąść spokojnie i się nacieszyć, ja zawsze sobie coś znajdę do robienia byle by coś zrobić. Dziś oprócz przemeblowania pokoju, dzięki mojemu M mogłam na chwilkę wyrwać się na działeczkę. wymyśliłam sobie żółtą rabatkę z odrobiną fioletu przed kompostownikiem. Obecnie rosną tam 2 niewielkie orzechy laskowe jeden jasny drugi ciemny. Niedawno dostałam od Cioci pigwę i musiałam wsadzić nie wiem czy się przyjmie :/ mam nadzieje że jej nic nie będzie. Pomiędzy orzechami chciałabym wsadzić forsycje by zasłoniły wraz z orzechami kompostownik nie zbyt estetycznie wyglądający. Pod nimi paprocie pióropusznik i jakąś leśną. jakoś tak to skomponować by z pomiędzy paproci wyrastały lilie, irysy, mieczyki żółte a obok krzew mahonia. Po siatce będzie się pięła tunbergia póki krzewy malutkie. I oczywiście nie mogło by się obejść bez słonecznika pełnego i jadalnego. Na samym przodzie funkia Christmas tree i żurawka Tiramisu. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje co do tej kompozycji to piszcie. No i oczywiście zapomniałam o fiolecie czosnek ozdobny, żurawka Obsidian i parę fiołków na przód. A zaczynając od początku dziś "nakreśliłam" kształt i zdarłam trawę przekopałam z piaskiem i przykryłam tektura by nie wysychało słoneczko w końcu mocniej świeci .
Kasiu-moje marzenia hmm... przede wszystkim i nade wszystko wybudować dom, a tak wracając do rzeczywistości to idąc za twoja poradą na "dole" w rogu mini lasek liściasto- iglasty z "pół altanką" i ławką do podziwiania stawika z szemrzącą wodą. Drzewka na dole także bym chciała poprzesadzać bo są strasznie rozlegle ponasadzane, może miałabyś propozycje na jakąś rabatę lub gdzie bym mogła przesadzić wierzbę szczepiona na pniu i brzozę tak samo szczepiona na pniu, mam jeszcze klona czerwonego i dęba. Postanowiłam także, że oczko zostanie w tym miejscu co jest, teraz ładniej wygląda z tej perspektywy jak huśtawkę przestawiłam, muszę tylko folie wyciągnąć i połatać, zmienić kształt i pogłębić, bo dużo foli zostaje na bokach. A później już tylko przyjemne obsadzane przy kominku muszę dorobić blat roboczy i dokończyć kominek bo tak jak wygląda to już 3 lata stoi (obłożyć kamieniem i zrobić ławkę), Mam zamiar również po obu stronach od tyłu kominka dać pergole obsadzoną winobluszczem by zasłonić i oddzielić trosze jagodnik. Mam dużo planów zobaczymy jak to wyjdzie.
Jurajski Ogród 19:40, 10 mar 2014

Do góry
Też ,ciachałam ,w sobotę ,a żagwin ,wyszedł na kompostownik ,denerwuje mnie ,to jego łysienie .pozdrawiam
Ogród z łezką 12:50, 09 mar 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
I jeszcze takie tam różne debaty rabatkowe

a to Kasiowy fajny kompostownik dwukomorowy - kolejne dzieło e-Ma

Już go tak nie chwal odlazło kawałek dechy tu i ówdzie, jeszcze nie zamalował
Ogród wśród pól i wiatrów 21:21, 08 mar 2014

Do góry
Krys napisał(a)
Jolu ale piękny kompostownik a w jakiej cenie kupowałas graby?

Krys, muszę M. przeczytać Twoje słowa - pęknie z dumy
A graby kupowałam internetowo, w cenie niecała złotówka łącznie z transportem.
Pozdrawiam

Ogród wśród pól i wiatrów 19:05, 08 mar 2014

Do góry
Jolu ale piękny kompostownik a w jakiej cenie kupowałas graby?
Ogród z łezką 15:57, 08 mar 2014

Do góry
I jeszcze takie tam różne debaty rabatkowe

a to Kasiowy fajny kompostownik dwukomorowy - kolejne dzieło e-Ma

Ogród w Puszczykowie 12:53, 07 mar 2014

Do góry
Asiu, mam prośbę. Powiedz mi proszę jak masz podzielony kompostownik, kiedy mieszasz, wybierasz, przekładasz itp.
Starorzecze na górce 19:48, 06 mar 2014

Do góry
Cicho, cicho, bo u mnie niewiele się dzieje. Nic mi nie kwitnie jeszcze (w znaczeniu krokusy). Ledwo z ziemi wyszły. Sucho strasznie.
Wczoraj przycięłam hortensje bukietowe kupowane na jesieni, gałązki swiadczyłyby, że przezyły zimę, bo w srodku były ewidentnie zielone.
Chyba tulipany posadziłam za głęboko, bo oczywiście niby sadziłam zgodnie z wytycznymi, to jednak na własne oko mierzyłam głebokości. Ale chyba do okulisty muszę iśc, albo jednak z miarką latac przy kazdej cebuli. Wyszło dopiero może góra z pięć, a posadziłam na pewno ponad 50. Mama sadziła te same (bo się podzieliłam) i u niej ładnie wzeszły. Ale mówi mi, że ona na nic nie patrzy, tylko po prostu wtyka w ziemię i już. Natomiast zauważyłam, że lilie (drugi ich sezon) wypuszczają szczypiory. Jeden sfatygowany (nie wiem, czy przez mróz, czy przez co), zatem pewnie nie zakwitnie w tym sezonie Sadzone na jesieni jeszcze nie wychodzą... Może i te są na głębokosci ponad pół metra, tfu tfu
Nie wiem, czy już odkrywać rośliny, które osłaniałam na zimę...? <Nota bene podejrzałam jedną z budlei i pod chochołem znalazłam listki w takim stanie jak na jesieni, chyba zatem nie pomarzły>
Ale, ale! Mam kompostownik i domek narzędziowy z drewutnią (w zasadzie domeczek ), a wcześniej myślałam, że się nigdzie nie zmieści Mały, ale trochę ogrodowych narzedzi się pochowa
Pozdrawiam Wszystkich
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 05:29, 05 mar 2014

Do góry
A ja mam ekspres Elektrolux-a z młynkiem od kilku sezonów - świetny
A kapsułki pozostałe po zaparzeniu kawy wedrują na kompostownik, albo pod kwasolubne.
Fusy po kawie pitej na działce też wędrują pod np, borówkę amerykańską
Moje zmagania ogrodowe 21:05, 04 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Muszę sobię zrobić w końcu kompostownik

Juzia, rób rób. Na pewno się przyda
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:31, 04 mar 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
no ja myślę... piszę, że lepsze suche
zamiast do kubła pod rośliny, kompostownik i w pupę

Najlepiej szklankę fusów wsypać do 10-20 litrowego wiadra i podlać. Zatem teraz bedę sylać do konewki
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:30, 04 mar 2014

Do góry
no ja myślę... piszę, że lepsze suche
zamiast do kubła pod rośliny, kompostownik i w pupę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:20, 03 mar 2014

Do góry
Rozdrabniacze, cellulity, donice, cynamon i fusy z kawy - tu się dzieje. Ja chyba nieopatrznie kompost zasilam, bo - ze względu na oczyszczalnię - wszystkie fusy z kawy, herbaty itp. lądują z odrobiną wody w wiaderku na odpadki organiczne, które (z tą wodą i fusami) wynosimy codziennie na kompostownik, polewając tym pryzmę. Ciekawe, czy przez to szybciej się kompost zrobi...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:28, 03 mar 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Marzenko… kiedy mam wolną chwilkę biorę kubek z kawą i biegam po Twoim ogrodzie.
U mnie bida z nędzą

Jak wypijesz fusy wrzuć na kompostownik

Model Tytus wymiata.. ale i tak wolałabym jeszcze lepszy model
Ogród do kwadratu 00:03, 03 mar 2014

Do góry
Hm , czyli kompostownik nie jest bezobsługowy,..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies