Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 26 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Miałam problem, jak połączyć kostkę na podjazdach ze żwirem i ostatecznie wyszło mi coś takiego:

Ścieżka z kostki idzie do linii koła (pomarańczowy kolor). Nawet mogłaby zostać tak, jak jest obecnie, ale jeśli chcesz bardziej ukryć podjazd, to trzeba by ją trochę przesunąć, żeby podchodziła do koła bardziej z boku.

Na połowie kole żwirek z roślinami, podobnie jak przed ścianką wodną, a na drugiej - trawnik.
Reszta chyba nie wymaga wyjaśnień

Asiu
Dziękuję Ci bardzo, że mi pomagasz
Chyba wolę bez tej ścieżki ... najwyżej może coś się wymyśli w żwirku ... kostka w żwirku? ... chociaż nie widziałam takiej inspiracji ...
Ale jednak wolałabym nie robić tej kostki na końcach (kolor pomarańczowy)... Jeszcze kilka tygodni temu myślalam o takim układzie:

ciemna zieleń - rabaty
szary - żwirek
biały - hortensje
beżowy - stipa
żółty szałwia+AM
grafit - ewentualnie ławeczka
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 16:20, 25 wrz 2017

Do góry
Jesli lubisz pachnące to na Twojej liście powinny znaleźć sie Cimicifuga simplex w odmianach, ślicznie pachną. Są dobrym towarzystwem dla zawilców japońskich do półcienia i gleby zasadowej. Tak samo jak Heuchera w odmianach. Ta niestety nie pachnie.
Do lawendy na stanowisko słoneczne i do gleby przepuszczalnej nadaje się Sedum w przeróżnych odmianach, Pennisetum, czosnki, mieczyki bizantyjskie, szałwia. To tylko parę przykładów.
Pogrupuj sobie rośliny wg potrzeb Wtedy będzie Ci łatwiej planować.
Co się stało kwiatom ... 15:29, 24 wrz 2017

Do góry
Muszelka
Jola,niebieska roślinka to szałwia jednoroczna zidentyfikowana przez Mariolcię i Ewę

tadam

cdn
Co się stało kwiatom ... 22:53, 23 wrz 2017

Do góry
Mirello, rutewkę posadź, mam takie same, późno startują wiosną, trzeba cierpliwie czekać, im starsza, tym ładniejsza. a ta o pełnych kwiatach ciekawa, nie spotkałam jej. Mam jeszcze białą i ta jest cudna, wysoko rośnie. Z obielą dobry wybór, muszę swoją drugi raz przesadzić, mam nadzieję, że jej nie załatwię na amen Szałwia jednoroczna, ale potrafi się rozsiać, jednak siewki chyba nie zdążą u mnie zakwitnąć. Zbierz nasionka, wysiej wiosną, bezproblemowo urosną. Lubię ją za śliczny, szafirowy odcień.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:40, 23 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Przycinałam pod koniec lipca na ok 15 cm.To chyba źle co?

ja zaraz jak szałwia przekwita to tnę przy ziemi - bo jak zbyt długo z tym czekam to potem mam łączke siewek wokół.

Ze dwa tygodnie temu też wszystkie odmiany ścięłam.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:38, 23 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Piękna ta twoja szałwia Do zera to znaczy ile?.Ja swoją mam pierwszy rok i przycinałam tak 15 cm nad ziemią i wcale nie odbiła teraz dopiero widzę małe listki wychodzące z ziemi.Co źle zrobiłam?

Do zera tzn tak na 1cm nad ziemią.
Dziwi mnie, że Twoja nie odbiła ... nie robiłam nic poza cięciem ... a kiedy cięłaś?
Co się stało kwiatom ... 11:47, 23 wrz 2017

Do góry
Zbyszek,od tygodnia leje nieustannie w dzień i w nocy ,jak tu zająć się ogrodem i nowymi roślinami,
twoja piękna była (zmarzła?),taką też mam to jest Rutewka Delawaya, mam też rutewki Hewitts Double podobno o pełnych kwiatuszkach,podziwiać będziemy w lipcu.

Przemek,Patagońską wysiałam w kwietniu na rabaty, busz się zrobił i o ten efekt mi chodziło,ale jak przyjechałam do domu po miesiącu (lipiec) to miałam załamkę ,przy pomocy antyogrodników opanowałam sytuację,
został tylko pas pod płotem i przy Edenie,
nasion mam do końca życia mogę się podzielić.
Nowych roślin faktycznie jest dużo,jak wypierdutane zostały jałowce a mróz załatwił moje najpiękniejsze róże, miejsce zyskałam na nowe roślinki .
zaprosiłam do ogrodu
3 wiśnie Umbraculifera
1 Wiąz Camperdownii
1 Wiśnia piłkowana 'Kiku Shidare Sakura'
1 Grujecznik pendula
2 Trzmieliny oskrzydlone compactus
4 Miskanty ML
6 Haconechloa All Gold
1 Obiela
1 Barbula
i kilkanaście...?? wspaniałych sentymentalnych bylin,pnączy, które mam nadzieję pokażą się z najlepszej strony w przyszłym sezonie.
Barbulę kupiłam na Rybitwach (giełda samochodowa) u pani która ma stoisko z roślinami.
Szałwię kupiłam w Kłodzku pod nazwą Szałwia ,Ewa mówiła że to jednoroczna roślina,ja nie wiem, nie znam się na szałwiach, znam tylko taką z apteki do parzenia w porcelanie
rozpisałam się ..makabra..pisałam ponad dwie godziny..jest progress ??
W zeszłym roku zrobiłam wianki... do dziś są niedokończone

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:29, 22 wrz 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Po lipcowym cięciu do zera szałwia kończy drugie kwitnienie

Piękna ta twoja szałwia Do zera to znaczy ile?.Ja swoją mam pierwszy rok i przycinałam tak 15 cm nad ziemią i wcale nie odbiła teraz dopiero widzę małe listki wychodzące z ziemi.Co źle zrobiłam?
Ogrodowe począti 10:29, 22 wrz 2017

Do góry
Witajcie.

Podglądam Was już jakiś czas i w końcu postanowiłam też zasięgnąć waszych rad.

W styczniu przeprowadziliśmy się do domku z ogródkiem. Ogródek już częściowo założony przez poprzedników. Nam udało się założyć przed ogródek. Chciałam żeby przed domem było zimozielono, stąd też iglaki, ale pojawiła się też wierzba Hakuro szczepiona i trochę traw.
Ogólnie chciałabym żeby ogród był biało - niebieski. Hortensje, ostróżki, trawy, lawenda lub szałwia...i strasznie podobają mi sie czosnki, tylko nie wiem gdzie je wpasować

A teraz problemy i pomysły:
1. To co zastaliśmy to dziwna rabata z sosnami, brzozą i bzami lilakami (zdjęcie nr 1). Po prawej stronie od tej rabaty planuję postawić domek dla dziecka ze zjeżdżalnią.
Pomyślałam sobie, że może dobrze by było założyć w tym miejscu taki mały "leśny kącik", ale nie bardzo wiem co tam posadzić.
Po lewej stronie zaś, chciałam postawić maleńką altanę lub zadaszoną pergolę z ławką i obsadzić ją pnączem. Czy to dobry pomysł? Co nasadzić obok aby ładnie grało z sosnami i tym co jest skaranie po lewe.
Nadmienią, że skrajnie po lewej stronie posadziłam kalinę koralową, dereń biały, hortensje.

2. Drewutnia. Taka jest jak na zdjęciu nr 2. Żeby ja trochę ukryć posadziłam przed nią cypryśnik, rododendron biały, bukszpan (który zaczął mi brązowieć). Czegoś mi tam brakuje. Może zrobić jąkać kratkę, pergolę opartą o dach drewutni i posadzić clematisa, albo przywarkę japońską?

3. Za domem jest skarpa. Na skarpie posadzonych trochę bylin, kosaćce, floksy, ostróżki, odetka. Prawa część skarpy od narożnika opada w stronę tarasu. Najbliżej tarasu posadzone są krzaczki malin. Chcę je zachować. Myślałam żeby przed nimi posadzić tryskawki i poziomki. Jak to zrobić , aby w miarę ładnie wyglądało od strony tarasu? Czym obsadzić skarpę, aby nie trzeba było specjalnie wdrapywać się na nią w celach pielęgnacyjnych. Płożące jałowce, irga?
Pomyślałam, że może zrobić murek oporowy na dole, dosypać ziemi, aby wyrównać teren i posadzić tam lawendy i trawy a najwyżej kosodrzewinę, może tawuły? Murek byłby najwyższy w narożniku, gdzie zrobiłabym niewielki okrągły placyk na fontannę lub jakąś rzeźbę. (obecnie rośnie tam maleńki jaśminowiec). Murek byłby coraz niższy w stronę tarasu i tam , tj. poniżej malin, posadziłabym truskawki i poziomki.

Ogród jest słoneczny. Ziemia w ogrodzie jest raczej gliniasta, na skarpie też.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:29, 20 wrz 2017

Do góry
Resume:

W temacie grzybków maści wszelkiej- sezon uznaję za udany- w tydzień poczyniłam 35 słoików marynowanych prawdziwków- u mnie inne grzyby w zasadzie nie rosną poza prawdziwkami, zdarzają się czasem czerwone kozaczki pociece. Ambicja ma usatysfakcjonowana zbiorami, zapasy wystarczające

W temacie hybryd: Zostanę przy swoich- zima idzie, więc ogrodowego frenchu nie będzie Mnie osobiście przeraża grubość (nienaturalna) takich paznokci, odrosty i stan płytki, ale każdy ma indywidualne zdanie i po chrześcijańsku jest je szanować

W temacie kominów- mój nie tyle cieknie, co po odłączeniu pieca na ekogroszek deszczówka wpada w przewód i kapie na podłogę w kotłowni- komin nie ma żadnego grzybka, daszku ani niczego takiego. Przy opadach permanentnych drażniące to mocno, bo deszczówka po przepłynięciu przez komin nabiera koloru sadzy....

W temacie brzóz- chyba jednak będą, choć chciałabym zobaczyć prognozę, w której przynajmniej trzy dni będą bez opadów. Wybieram się do szkółki, ale Pan lojalnie uprzedził, że teraz nie, bo raczej można popływać, niż pooglądać...Mam też problem, bo chcę je umieścić na półce, gdzie jest full innych rzeczy-z głowy: lawendy od zasr...., trzy róże, trzcinnika od zasr..., magnolia, jakieś żurawki, szałwia jakaś....Wyszło na to, że półka zaczęła częściowo robić za przechowalnik.
PYTANIE DO TOSZKI: czy mogłabym te brzozy zadołować do wiosny? Będą mieć worko-donice lub donice.

W temacie ilości lekcji w pierwszym tygodniu w IV klasie- u mojego Syna masakra- polski 15 stron plus jakiś wiersz, angielski (a ma 5 h w tyg., od XII- 8 h w tygodniu) kolejna masakra- brak książek w pierwszym tygodniu w ogóle nie przeszkadzał nauczycielom....

I teraz news:
Niejaka AniMa z niemal Trzebnicy nadesłała do mnie paczuszkę, a w niej:
- cytując Klasyka "srylion" sadzonek stipy;
- nie wiem co, wygląda jak włosy ale zostało mi wyjaśnione, ze to kłosy z nasionami kłosownicy, "te pomiętolone to nasiona stipy"
- prawie Trzebnicka ziemia, tudzież gleba;
- torebka z Ikea, a w niej te kłosy i nasiona
- dwie dżdżownice

Wczoraj podjełam nieustraszoną walkę i posadziłam wszystkie srylion sadzonek W sumie znalazły miejscówkę w trzech różnych lokalizacjach, ze względu na zimę wybrałam miejsca zaciszne- mam nadzieję, ze się zadomowią, a w sezonie 2018 znajdę im przyjemną, klimatyczną miejscówkę docelową

Aniu NIE DZIĘKUJE!!! WYRAŻAM OGROMNĄ WDZIĘCZNOŚĆ!!
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 21:04, 19 wrz 2017

Do góry
Kiedy przeczytałam początek wpisu o żelaznych roślinach, to zaraz zaświtało mi pytanie : A co z orlikami?
Po doczytaniu do końca, już znałam odpowiedź. Zostają.

Szałwia u mnie w tym roku pierwszy raz nie chciała powtórzyć kwitnienia. Z wyborem pozostałych się zgadzam. Choć u siebie nie wybrałabym lawendy. Na glinie spektakularna nie jest. Poszłabym tropem Kasi i wybrałabym odmianowe rugosy i Bonicę.
Działeczka Asi :) 18:18, 19 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny i chłopaki również
Muszę poprzesadzać trochę roślin. Doszłam do wniosku, że mam powsadzane trochę chaotycznie i muszę to poprawić. Są to m. in. róże, azalie wielkokwiatowe, jeżówki, przetaczniki, szałwia, perovskie...
Czy robić to teraz na jesieni, czy lepiej na wiosnę?
A teraz zmykam na działkę pryskać, może jeszcze zdążę przed ciemnicą
Tu ma być ogród :) 21:42, 18 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

tak mi sie niebiesko w oczach zrobilo ze nie poznaje co to ?

Szałwia Deep Blue
Kwiaty we włosach 22:14, 17 wrz 2017

Do góry
Radziu nie wiem ale mogę Ci wiosną przesłać sadzonki.

Lilia kwitnie, są jeszcze 2 w pąkach.

jeżówki też

dalej szałwia

i na koniec dalie

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:53, 16 wrz 2017

Do góry
A to już rodkowa po wysadzeniu małych roślinek oraz z buksami.
Overdamy wysadzę stamtąd dopiero wiosną.
ML wsadzę w miejsce zebrinusa, tam gdzie różowa doniczka oraz w miejsce skrajnie lewego Overdama.
Została jeszcze tam jedna hosta - na wiosnę, jak przetrwa, to gdzieś ją przerzucę.
Szałwia jeszcze ładna więc póki co nie ruszam.

Moja działka na Dębowym Lesie 21:43, 15 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A u mnie dziś zimno. W polarku chodzę z kapturem na głowie bo wieje. W nocy padało.

Asiu, to ja nie miałam tak źle .W sweterku rano do pracy i popołudni, wieczorem wręcz w rozpiętym szłam do domu.Ale już nie rześkie powietrze było i przyjemne

Szałwia w ponownym kwitnieniu,Już dużo mniejszym niż letnim

Leonardo da Vinci
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:21, 15 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)
Front masz fantastyczny ! Co to za kępy traw i to kwitnące fioletowe co to ? Szałwia ??

Pod hakuto są rozplenice hammeln.

Te wysokie to trzcinniki Karl Froester. Niestety, ma sporo rdzy. Nie pryskałam niczym...

Fioletowa to kocimięta. Ale na wiosnę z tamtąd wyleci.

Generalnie chce zrobić rozróbę na tym froncie.
Mtślę o tym, rzeby przesadzić te rośliny rzędami od płotu.

Więc przed tujami byłby pas trzcinników na całej szerokości żwirowiska, przed nimi rozplenice, a na przedzie lawenda i coś niższego.

Generalnie mam teraz takie poczucie, że za bardzo mi ten busz włazi na ścieżkę...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:57, 15 wrz 2017

Do góry
Front masz fantastyczny ! Co to za kępy traw i to kwitnące fioletowe co to ? Szałwia ??
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:30, 14 wrz 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Kasiu - na ostatnim zdjęciu może być szałwia jednoroczna omączona.

ale nie mam takiej...to skad by sie wziela ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies