Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:20, 06 wrz 2017

Do góry
Tuja zacienia do około 14-15, potem cień będzie dawała limka więc chyba powinno być ok. Vision in Red - dzięki za typ . Tak sobie myślę, że poczekam już do wiosny/wczesnego lata z zakupem, popatrzę jak grają najpierw tulipany, potem czosnki, potem szałwia i palibin (jeśli go tam przesadzę) i wtedy coś dosadzę. Wydaje mi się, że będę potrzebowała tam raczej ciemnego różu.
Kiedyś będzie tu ogród 08:33, 06 wrz 2017

Do góry
ania wybacz ale wpadłem w fazę opuchlakową powiedz jaki masz plan walki z nimi. poczytałem i rzeczywiście wrotycz piołun a nawet podobno szałwia lekarska działają nie mowiąc o gryce
jedż na grzyby!! - odpoczniesz odsapniesz nabierzesz MOCY
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:56, 05 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Żeby dopełnić obrazów i informacji o plonach warzywnych: mi stonka zjadła ziemniaki, nie upilnowałam zbierania jej. Ogórki obrodziły i pomidory, koper też. Chrzanu mi brakuje ciągle w dużych ilościach. I fasolka oraz kalarepka w wielkiej ilości jak na moje potrzeby.

Jak nigdy mam pietruszkę!

A po takiej wiośnie zimnej wydawałoby się, że nic nie ruszy. Ale jednak ciepły, deszczowy czerwiec zrobił swoje.

Gosia, z Twojego hyzopu mam obwódkę z jednej strony warzywnika. U mnie nie jest pokładający się, może starszy się pokłada? Mam plan (ale to już wiosną) go dalej sadzonkować na drugą stronę obwódki. Bukszpanu przy warzywniku u mnie nie będzie - to już postanowione. Po co się stresować jego wyglądem. Szałwia mogłaby robić wtedy za kule, dobrze zimuje ta zwykła . Mam takie przemyślenia organizacyjne w warzywniku.
Ale też gaura (jest taka jak z siewu) u mnie jest tylko do pasa.

Pszczółko, hyzopa zostawiłam w warzywniku. Ścięty wiosną nisko, latem wysuszony, w ty roku miał zadowalającą wysokość, czyli się nie pokładał. Za to dwie kępy dopadł jakiś grzyb. Szczerniały, padły.
Za to okazało się, że jedna kępa hyzopu kwitnie na różowo.

Tymczasem kocimiętka kubańska jest niezmordowana. Kwitnie od wiosny.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:44, 04 wrz 2017

Do góry
Anita81 napisał(a)

Ja się zatanawiam co to za trawa w połączeniu z szałwią bo bardzo mi się spodobała ...

Podpowie ktoś ?

Szałwia rośnie z carexem Amazon Mist
Ogród w Cichym Dworku 20:14, 04 wrz 2017

Do góry
Muszę się przyznać że po wstąpieniu do ogrodowiska "do bardzo przydatnego forum "już przez kilka miesięcy powiększyłam ilość nowych roślinek tzn doszła mi lawenda szałwia rozchodniki trawki tulipanki-to już zakupione a lista nadal się powiększa Będzie co planować przez zimę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:51, 04 wrz 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Dzięki Asiu za foty - choć troszkę poczułam się jak bym z wami tam była
W ubiegłym roku ta szkółka Dąbrowscy też miała cudne stoisko.
A jakie zakupy zrobiłaś?

Małgosiu
Zakupy skromne, a i te ledwie co upchnę w ogrodzie. Część roślin z rabat oddam w dobre ręce, a w ich miejsce pójdą nowe nabytki.
jeżówki (Eccentric, Sensation Pink, Cheyenne Spirit)
szałwia okręgowa Purple Rain
kłosowiec Blue Boa
molinia caerulea Moorhexe
carex przebarwiający się miedziany kolor (Jola i Iwonka może podpowiedzą odmianę)
wrzosy do kompozycji na taras
Lianne's Siergrassen - holenderska preria 22:29, 03 wrz 2017

Do góry
Mi się taki ogród podoba, choć brakuje tam drzew. W upalne letnie dni najprzyjemniej jest rozłożyć koc w cieniu drzew i delektować się książką.
Mam tylko wątpliwości co do atrakcyjności takiego ogrodu wiosną i wczesnym latem. Wiele traw dość późno rozpoczyna wegetację, a i byliny preriowe pokazują co potrafią dopiero w sierpniu. Wydaje mi się, że tworząc rabaty preriowe w Polsce powinniśmy szukać naszych roślin ozdobnych i traw, które są dobrze przystosowane do warunków klimatycznych. I nie chodzi mi o roślinność rodzimą, tylko rośliny uprawiane od pokoleń, wytrzymałe i sprawdzone.
Od dawna zachwycam się naszą krwawnicą pospolitą, wierzbówką kiprzycą czy pospolitymi margerytkami. Myślę, że doskonale pasowałaby irysy syberyjskie, łubiny, naparstnice, dziewanny, dzwonki, tojeść, szałwia omszona, jeżówki, rudbekie, słoneczniczki.
Co do traw, to się nie wypowiem, bo znam tylko śmiałka darniowego, i molinię, a miskanty, prosto i turzyce mam dopiero pierwszy rok.
Ogród pod lasem 19:39, 03 wrz 2017

Do góry
Jestem, jestem! Syna musiałam spacyfikować, a musicie wiedzieć, że walczył do końca

Mary napisał(a)

U mnie to tyle doniczek i przechowalników, że tych kilka nowych doniczek nie robi różnicy...

Kurczę no, ja nie lubię jak mi stoją i patrzą na mnie z wyrzutem. A nakupowałam tego dobra tyle, że nie wiem kiedy posadzę ehhh...

babka napisał(a)

To i ja czekam na hasło, ustawiam się w kolejce
Cofnęłam się do fotek i dech mi zaparło. Jak klimatyczny masz ten ogród ! Coś pięknego !!

No dziękuję, ale te drzewa i klimat to nie moja zasługa

Kasia_CS napisał(a)
Iza, dziś jest dzień buntu dzieci - ja tez przez Kubę nic dziś nie robię.. jeszcze byliśmy z nim na ostrym dyżurze ortopedycznym, bo się przewrócił i noga go boli. Choc lekarz groził gipsem, bo podejrzewał złamanie kości śródstopia, to na szczęście przeswietlenie nie wykazało złamania, uff

A doniczki stoją

Bosz no to jest niezły numer ten Kuba hahah Ja jeszcze przez internet jarzmianek dokupiłam wczoraj, więc już totalna kaplica.

Toszka napisał(a)
I nic nie pochwalisz się co kupiłaś
Niedobrótka Iza...eh...

Ta twoja trawa, wytargana z lasu to chyba Luzula sylvatica - Kosmatka olbrzymia

No czasu nie miałam, poza tym dzwoniłam do Ciebie, ale oczywiście dodzwonić się jest trudniej niż do królowej angielskiej!;D

Kupiłam kilka języczników Undulata, fajne, takie niepaprociowe. Jarzmianki, hakone Sunflare (fajne, jasnolimonkowe), kilka jeżówek z tej odmiany, którą mi ślimaki prawie zamordowały. 2 miskanty Memory. Poza tym Mrokasia przytargała mi 2 żurawki cytrynowe z czerwonymi nerwami, a Tess odgraża się, że też przywiezie, tylko Citronelki A dziś jeszcze dokupiłam białych jeżówek i muszę zdobyć do nich więcej zielonej hakone koniecznie. No i tak to wygląda. Roboty a roboty przede mną.

A z tą trawą to może się faktycznie zgadzać...zaraz doczytam.

Tess napisał(a)

A dlaczego się pozbywasz?

Bo to jedyne różowe, reszta na rabacie jest biała. No i chcę tam dosadzić coś niebieskiego, bo zdaje się, że malutka szałwia z ZP mi wygniła
Ogród wśród pól i wiatrów 21:17, 01 wrz 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
A wiecie jakie dlugaśne korzenie ma runianka w szoku byscie byly

Ja już to zauważyłam, jak cebulowe wtykałam w ub roku.
Zostawiam kwiatka - dzisiejsza artemis i szałwia
Ogród Małej Mi 2017 17:27, 01 wrz 2017

Do góry
eda napisał(a)
haa haa zatrzymania nikt jeszcze nie chce
Szałwia daje czadu róże chyba wszędzie słabsze przez pogodę ..

a nie nie u mnie roze lepsze niz szalwia

Aniu jak robisz te pomidory w sloiki, ktore u hani pokazywalas?
Ogród Małej Mi 2017 17:13, 01 wrz 2017

Do góry
eda napisał(a)

Opuchlaki
Susza całe lato - dziś przyszedł rachunek za wodę.. i nie podlewałam ani razu rabat!! Tylko cześć trawnika i szklarnia.. uzupełnianie wody w oczku.. mycie filtrów... ogród jednak kosztuje dużó Za dużo
Czarna plamistość
Brak ogrodnika

I jak maja być ładne??

Przepraszam gości ale muszę uciekać. Czytam wszytko... jeszcze sprawdzę czy jakiś konkret pytań nie było..

Ogród Małej Mi 2017 17:09, 01 wrz 2017

Do góry
Ogród Małej Mi 2017 17:06, 01 wrz 2017

Do góry
eda napisał(a)

dzięki bardzo to dre wiosną trzymaj się damy radę ze wszystkim w swoim czasie będzie oki zobaczysz kiedyś będzie czas przecież wolniej leciał buziaki

Napiszę więcej.. kiedyś czas się wogle zatrzyma...

Z dwojga złego wolę ten lecący na złamanie karku..

Szałwia ładnie powtarza.... w odróżnieniu od róż..

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:21, 31 sie 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ładny ten był.
Ale trawy...fiu .fiu ... przepiękne. A te kepki kwitnące na różowo to co to?

Chociaż tyle co mogę pokazać w swoim ogrodzie o tej porze roku
Aniu różowe kępy to szałwia. Kupiłam ją na przecenie w Mrówce, były ostatnie trzy sztuki w opłakanym stanie. Teraz nabrały siły i pięknie kwitną.
Zielona przestrzeń 15:27, 31 sie 2017

Do góry
Witam

Podglądałam po cichu a teraz się ujawniam. Piękne roślinki i ładnie zestawione a cebulek duuuużo będzie kolorowo na wiosnę.
zauważyłam że masz hortensję na pniu i mam pytańko jak ona się sprawuje i czy jesteś z niej zadowolona?
Rozchodniki, trawki i szałwia super zestawienie Właśnie o czymś takim myślę od kilku dni a tu proszę mam na zdjęciach a Ty dałaś jeszcze berberys hmhmhmh sprawa do przemyślenia

Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:09, 30 sie 2017

Do góry
Po lipcowym cięciu do zera szałwia kończy drugie kwitnienie

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:40, 28 sie 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, byłam u Ciebie już rano, tylko nic nie pisałam, teraz piszę: jest cudnie, cynie masz zjawiskowe, nikt takich nie ma. Przypomina mi się ogród mojej mamy z dzieciństwa - ona zawsze sadziła cynie, ja też je lubiłam, ale one wymagają jednak corocznego siewu i opieki, dlatego nie mam. Na szczęście u Ciebie są i mogę je nadal oglądać. Wpisy spotkaniowe prześledziłam - fajne te spotkania

Ps.
machałam wedle umowy

Agnieszko miło, że do mnie wpadłaś, o machaniu wiem bo mam powiadomienia w tel. i ja też ci machałam
Cynie wysiewam od kilku lat jako jedyne jednoroczne wprost do gruntu, póź niej sadzę je kępkami w puste miejsca, służ mi więc za wypełniacze nie opiekuję się nimi specjalnie, siew mam własny.
Same się wysiewają astry, werbena patagońska i szałwia trójbarwna rola ich taka sama jak cynii.
Przeważają czerwone

Madżenie ogrodnika sezon 2017 23:15, 27 sie 2017

Do góry
A ja na ostatnim spotkaniu opowiadałam właśnie dziewczynom jak bardzo pragnęłam tego szczawika Widziałam go w moim mieście rosnącego przed domkiem tkacza razem z płożącymi jałowcami, ale głupio jakoś tak było mi iść i skubnąć. Jak zobaczyłam w szkółce że rośnie w jakiejś doniczce razem z rośliną to od razu ją kupiłam nie bacząc na to czy mi potrzebna. I nawet jak pierwszy raz strzelił mi nasionkiem w oko (bolało jak cholera) to nawet to nie dało mi do myślenia Słowa nie wyrażą jak bardzo mi teraz głupio
A w zeszłym roku kupiłam koniczynę białą atropurpureum Może jak się pozrastają to nie będzie widać która jest chwastem a która nie jest Zresztą, gdyby ten szczawik kwitł na biało to wcale bym go nie usuwała
Ja chwasty na kostce traktuję wrzątkiem i większość nie odrasta. Wychodzi z powrotu powój polny i szałwia omszona, cała reszta jak się zaparzy, wyschnie, tak już nie pojawia się ponownie. Bardzo polecam chociaż do użycia tylko na powierzchniach z kostki
Mój zielony świat 21:10, 27 sie 2017

Do góry
Justyna napisał(a)
Świetna jest ta szałwia!

A czy to na pewno szałwia???, bo mnie sie wydaje ze lobelia. Piekne zdjecia Justynko robisz, ogród zachwyca i magnolia wyjątkowy okaz.Pozdrówka.
Mój zielony świat 19:52, 27 sie 2017

Do góry
Świetna jest ta szałwia!
Kolor cudny i długo kwitnie. W drugim sezonie stworzyła bujną kępę.
Niestety, nie pamiętam odmiany

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies