Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Lek na całe zło czyli mój ogród 23:48, 09 paź 2017

Do góry
Dzięki za deklarację i dobre słowo, Ewo. Wracając do niezidentyfikowanej rośliny, to nie jest agastache. Znalazłam zdjęcia jak kwitła i wygląda bardziej jak szałwia, czy jasnota. Może uda mi się znaleźć zapiski z nazwą.
Mirkowy ogród (początki) 12:20, 09 paź 2017

Do góry
Szałwia da czadu od wiosny.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:19, 06 paź 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
co do liatrowej- moga być zawilce różowe, tylko takie mocniej różowe, bo bladawce się rozmyją.
Jeszcze myślałam nad żółwiekiem ukośnym, ale nie wiem czy z czasem nie byłby za szeroki. Choć jest piękny, i teraz też bardzo zdobi.
I przemkneła mi przez myśl szałwia okręgowa Purple Rain- z molinią dałyby taką głębię w kolorze- gdzieś ją zamiast bronze form wrzucić....

Dzięki przemyślę - teraz to mam wybór Ten żołwik jest super chyba spróbuję z nim strasznie mnie kusi .
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:55, 06 paź 2017

Do góry
co do liatrowej- moga być zawilce różowe, tylko takie mocniej różowe, bo bladawce się rozmyją.
Jeszcze myślałam nad żółwiekiem ukośnym, ale nie wiem czy z czasem nie byłby za szeroki. Choć jest piękny, i teraz też bardzo zdobi.
I przemkneła mi przez myśl szałwia okręgowa Purple Rain- z molinią dałyby taką głębię w kolorze- gdzieś ją zamiast bronze form wrzucić....
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:10, 05 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś nie pada, nawet momentami jakieś przebłyski słonka widać, ale wieje i zimno . Jesień idzie wielkim krokami.

Szałwia jest niezmordowana

Ładnie u Ciebie takie fajne schodki kwiatuszkowe na zdjęciu super Ach szkoda że z dnia na dzień coraz chłodniej i coraz mniej słoneczka
Co robisz z szałwią Jak ją będziesz przycinać???
Zimozielony biało - różowy 14:56, 05 paź 2017

Do góry
Deszczyk pada a ja siedzę i zawijam w te sreberka .... a wyszło tak

Rabatka od południa Zrobiona niedawno są na niej kulki cisowe, molinia variegata i tulipany i narcyzy i to jest wysypane korą Tuż obok bonazi ale on już będzie w kamyczku muszę mu coś w nogi dać tylko nie wiem czy lepiej jakieś trawki czy np. przebiśniegi. Na tej rabacie napewno będę musiała coś dosadzić może żurawki a może jakieś trawki Coś mi na niej brakuje ....

A teraz zachód Podzieliłam go na rabaty z numerkami, żeby było wiadomo o czym mówię

u mnie całe życie z górki albo pod górkę ... a o to dowód ( murek zaznaczony na czarno na rysunku)

ma on w porywach 60 cm i cały czas idzie w "dół" aż znika po prawej stronie, i właśnie dlatego z lenistwa powstała

Rabata nr 1 i mam na nią dwa pomysły A: lizak cisowy i berberysy kulki czerwone w nogach lub B hortensja na pniu, a w nogach cisowe kulki

Rabata nr 2 jest niby prosta i oczywista ale zastanawiałam się czy nie posadzić tam czegoś co by zasłaniało murek i wszystkie "skarby" które są pod balkonem. Będzie podobna rabata jak u Joli bo zobaczyła ją i się zakochałam od pierwszego wejrzenia Tylko czy wszystko mi się zmieści? Jako ściana maskująca murki i skarby miały być cisy, ale prawdopodobnie będą miskanty, a na rabacie mają być hortensje początkowo myślałam o limelight (może silver dolar lub inny jakiś), miłorząb mariken, może trzmieliny na pniu(?) i berberysy małe czerwone kulki na obwódkę.
Pomarańczowe prostokąty to płytki(ścieżki) wskazujące, nakazujące nie po kwiatkach

Rabata 3 najbardziej problematyczna, bo sadziłam już na niej wszystko hehe były juki, jeżówki z trawami, szałwia, berberysy ogólnie wizji brak Żadna mi się nie przyśniła .
Rabata 4 Huśtawka na środku po lewej pociągnę to co na rabacie numer 3, a po prawej rododendrony a pod nimi albo żurawki albo carexy silvery, potem ścieżka tup tup i

rabata 5 od północy rododendrony, brunera (ostatnie odkrycie), może na zakręcie jakiś klon i azalie wielkokwiatowe, a później tup tup i cis stożek może żurawki żółte, a może hosty małe coś rozświetlającego

i koniec rabat przy domu Kto dotrwał do końca???? i jak się podoba? co zmienić co poprawić co nie pasuje???
Z Pszenicznej ... 13:32, 05 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I to jest fajne.

O ten efekt całości mi chodzi. Przy pociągniętej pergoli (dostrzegam urok białej pergoli i białych pni - fajne nawet w zimie), nasadzenia muszą być spójne:

Ewo drzewo to Morwa, pod nim rosną żółwiki ukośne w różowym kolorze, wiosną kwitną jeszcze kosaćce, chaber, bodziszki bliżej przy trzmielinowej kulce jako obwódka jest szałwia i ostróżki - szukam zdjęć

maj

Zakręcony ogród 09:45, 05 paź 2017

Do góry
zanim pokażę Wam plan z wymiarami ( zamówiony u eMa ) napiszę jaki dobytek jest z tyłu a Wy ocenicie co jest do wykorzystania :

z prawej strony ławeczki :

2x hortensja Diamentino
5 x Morning Light
4 x Jeżówka (nazw nie pamiętam ale różowe )
4 x red baron
4 x pony tails
2 x ice dance
3 frosted curls mint
4 x hortensja ogrodowa ( nie kwitnie od dwóch lat mimo porządnego przykrywania )
1 x modrzew stiff weeper
1 x róża na pniu sweet laguna ( pień ponad 150cm)
1 x róża na pniu Beverly ( pień ok 100 )
2 x rozplenica hameln
7 x lawenda
3 x szałwia
3 x Hortensja Bobo
3 x kulki bukszpan
1 x Hakuro

z lewej strony ławeczki :
generalnie tutaj rośliny są w dobrej formie i rosną ładnie :

5 x frosted curls
6 x kulki danica chyba
1 x cyprysik filifera
3 x tawuła goldflame
1 x klon palmowy ( nie wiem czy coś z niego będzie )
5 x lawenda
1 x trzmielina na pniu
1 x świerk danica
2 x Gracimilius
3 x Lime light
3 x rozchodnik purple empiror ( choruje biedaczek , nie wiem czy cos z niego będzie)
3 x pony tiles
4 x turzyca evergold
4 x rozwar wielkokwiatowy
1 x migdałek na pniu
2 x pęcherznica diablo
1 x berberys żółty
1 x berberys czerowny
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:35, 05 paź 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
U mnie szałwie też jeszcze kwitną. Fajne te Twoje obrazki

Asia, cmok .
Szałwia to chyba jedna z moich ulubionych roślin .
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:28, 04 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
wow
przepraszam gdzie ta jesień???
może tylko na ŚŚ widać

jak tojest że u ciebie takka piękna szałwia ja siemmm pytam???

pięknie jest
czepiasz się szczegółów
cmok

Na ŚŚ mocno widać Śliczny mają kolor w tej chwili
A szałwia no jak na przekwitającą to nawet fajnie wygląda
Czepiam sie bo mi przeszkadza ale koniec z tym ...
Jak feniks z popiołów 19:35, 04 paź 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
a może by na herbowej rzucić czteropak:
szałwia, wilczomlecz, sesleria, jeżówka?
a do tego Arnoldzik na złotym dywanie (oczar - Arnold Promise i żywotniki Golden Tuffety)?

Pozwolę sobie wrzucić kawałek rabaty z oczarem, Tuffetami i trawkami. Może pomoże w wyobrażeniu sobie. Potem usunę.

Tam są jeszcze szafirki w dużej ilości.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:01, 04 paź 2017

Do góry
Sylwia ta piękność o którą u mnie pytałaś to Szałwia Muszkatołowa.
Ogród w remoncie 13:30, 04 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Teraz ci naparstnica zakwitła?Co to za rośliny są na fotkach?

W kolejności są naparstnica,odętka,szałwia i lawenda. Napastnicy przycięta po kwitnieniu teraz mi zakwitła,nie wszystkie . Ciekawe czy się wysiała.
Mirkowy ogród (początki) 13:05, 04 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Co to za cudeńko na ostatniej foci???
Sylwia jeśli o to cudeńko ci chodzi to jest to Szałwia Muszkatołowa.Kwitnie w drugim roku po wysianiu .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:34, 04 paź 2017

Do góry
Dziś nie pada, nawet momentami jakieś przebłyski słonka widać, ale wieje i zimno . Jesień idzie wielkim krokami.

Szałwia jest niezmordowana

Jak feniks z popiołów 22:14, 03 paź 2017

Do góry
a może by na herbowej rzucić czteropak:
szałwia, wilczomlecz, sesleria, jeżówka?
a do tego Arnoldzik na złotym dywanie (oczar - Arnold Promise i żywotniki Golden Tuffety)?
Ranczo Edy 13:32, 03 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Podobają mi te jezowki na tle perukowca czy berberysu ?
Szałwia trojbarwna Aha. Nigdy jej nie miałam to i nie znam.
Sama się wysiewa. To fajnie.To chyba warto ją gdzieś ja mieć. Z nasion ja trzeba wysiać ? Na wiosnę ?
Fajne ,ladniutkie roślinki sobie pooglądałaś .I nic ciebie nie skusilo z kupnem ?

Ana hej perukowca tak dzięki bardzo jeżówki to takie zwykłe ale wytrwałe są
szałwia sama się sieje i dość późno wychodzi ale jak się pokaże to szybko się rozrasta nic z nią nie robię ewentualnie przesadzę jak chcę ja przenieść
Haa kusiło jak diabli ale no cóż musiałam się wstrzymać hii

Ranczo Edy 10:09, 03 paź 2017

Do góry
Podobają mi te jezowki na tle perukowca czy berberysu ?
Szałwia trojbarwna Aha. Nigdy jej nie miałam to i nie znam.
Sama się wysiewa. To fajnie.To chyba warto ją gdzieś ja mieć. Z nasion ja trzeba wysiać ? Na wiosnę ?
Fajne ,ladniutkie roślinki sobie pooglądałaś .I nic ciebie nie skusilo z kupnem ?
Mirkowy ogród (początki) 07:58, 03 paź 2017

Do góry
Maly_Bialy_Domek napisał(a)
Piękne rozchodniki a na nasionka szałwii się skuszę
Dzięki Basiu Szałwia jak wysiejesz w lutym to latem zakwitnie.
Ranczo Edy 22:15, 02 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękna Krokosomia .
Ja kiedyś ja miłam.Ale zapomniałam wykopać na zimę i już się namiałam
Ależ ty masz duuużoo tych różnych rozchodników.Suuper!
Piękne.
Ja ja ,,, cóż, jedna odmiana
A co to jest takie różowo kwitnące przy rozchodnikach ??

Pozdrawiam

Krokosomia się kłania Ana I rozchodniki machają dziś je wykopyrtnęłam te przy domowym chodniku takie wielkie szkoda mi było ale nie obcinałam tak przeniosłam jak rosły raz kozie śmierć ... po mojej rewolucji spadł deszcz to może jakoś to będzie Ana przy rozchodnikach to szałwia trój barwna bardzo ją lubię widziałam jak rośnie w trzech kolorach i sama już mi się rozsiewa tylko że w przewadze różu a był fiolet i biel Buziaki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies