Tuja zacienia do około 14-15, potem cień będzie dawała limka więc chyba powinno być ok. Vision in Red - dzięki za typ . Tak sobie myślę, że poczekam już do wiosny/wczesnego lata z zakupem, popatrzę jak grają najpierw tulipany, potem czosnki, potem szałwia i palibin (jeśli go tam przesadzę) i wtedy coś dosadzę. Wydaje mi się, że będę potrzebowała tam raczej ciemnego różu.
ania wybacz ale wpadłem w fazę opuchlakową powiedz jaki masz plan walki z nimi. poczytałem i rzeczywiście wrotycz piołun a nawet podobno szałwia lekarska działają nie mowiąc o gryce
jedż na grzyby!! - odpoczniesz odsapniesz nabierzesz MOCY
Pszczółko, hyzopa zostawiłam w warzywniku. Ścięty wiosną nisko, latem wysuszony, w ty roku miał zadowalającą wysokość, czyli się nie pokładał. Za to dwie kępy dopadł jakiś grzyb. Szczerniały, padły.
Za to okazało się, że jedna kępa hyzopu kwitnie na różowo.
Tymczasem kocimiętka kubańska jest niezmordowana. Kwitnie od wiosny.
Muszę się przyznać że po wstąpieniu do ogrodowiska "do bardzo przydatnego forum "już przez kilka miesięcy powiększyłam ilość nowych roślinek tzn doszła mi lawenda szałwia rozchodniki trawki tulipanki-to już zakupione a lista nadal się powiększa Będzie co planować przez zimę
Małgosiu
Zakupy skromne, a i te ledwie co upchnę w ogrodzie. Część roślin z rabat oddam w dobre ręce, a w ich miejsce pójdą nowe nabytki.
jeżówki (Eccentric, Sensation Pink, Cheyenne Spirit)
szałwia okręgowa Purple Rain
kłosowiec Blue Boa
molinia caerulea Moorhexe
carex przebarwiający się miedziany kolor (Jola i Iwonka może podpowiedzą odmianę)
wrzosy do kompozycji na taras
Mi się taki ogród podoba, choć brakuje tam drzew. W upalne letnie dni najprzyjemniej jest rozłożyć koc w cieniu drzew i delektować się książką.
Mam tylko wątpliwości co do atrakcyjności takiego ogrodu wiosną i wczesnym latem. Wiele traw dość późno rozpoczyna wegetację, a i byliny preriowe pokazują co potrafią dopiero w sierpniu. Wydaje mi się, że tworząc rabaty preriowe w Polsce powinniśmy szukać naszych roślin ozdobnych i traw, które są dobrze przystosowane do warunków klimatycznych. I nie chodzi mi o roślinność rodzimą, tylko rośliny uprawiane od pokoleń, wytrzymałe i sprawdzone.
Od dawna zachwycam się naszą krwawnicą pospolitą, wierzbówką kiprzycą czy pospolitymi margerytkami. Myślę, że doskonale pasowałaby irysy syberyjskie, łubiny, naparstnice, dziewanny, dzwonki, tojeść, szałwia omszona, jeżówki, rudbekie, słoneczniczki.
Co do traw, to się nie wypowiem, bo znam tylko śmiałka darniowego, i molinię, a miskanty, prosto i turzyce mam dopiero pierwszy rok.
Jestem, jestem! Syna musiałam spacyfikować, a musicie wiedzieć, że walczył do końca
Kurczę no, ja nie lubię jak mi stoją i patrzą na mnie z wyrzutem. A nakupowałam tego dobra tyle, że nie wiem kiedy posadzę ehhh...
No dziękuję, ale te drzewa i klimat to nie moja zasługa
Bosz no to jest niezły numer ten Kuba hahah Ja jeszcze przez internet jarzmianek dokupiłam wczoraj, więc już totalna kaplica.
No czasu nie miałam, poza tym dzwoniłam do Ciebie, ale oczywiście dodzwonić się jest trudniej niż do królowej angielskiej!;D
Kupiłam kilka języczników Undulata, fajne, takie niepaprociowe. Jarzmianki, hakone Sunflare (fajne, jasnolimonkowe), kilka jeżówek z tej odmiany, którą mi ślimaki prawie zamordowały. 2 miskanty Memory. Poza tym Mrokasia przytargała mi 2 żurawki cytrynowe z czerwonymi nerwami, a Tess odgraża się, że też przywiezie, tylko Citronelki A dziś jeszcze dokupiłam białych jeżówek i muszę zdobyć do nich więcej zielonej hakone koniecznie. No i tak to wygląda. Roboty a roboty przede mną.
A z tą trawą to może się faktycznie zgadzać...zaraz doczytam.
Bo to jedyne różowe, reszta na rabacie jest biała. No i chcę tam dosadzić coś niebieskiego, bo zdaje się, że malutka szałwia z ZP mi wygniła
Opuchlaki
Susza całe lato - dziś przyszedł rachunek za wodę.. i nie podlewałam ani razu rabat!! Tylko cześć trawnika i szklarnia.. uzupełnianie wody w oczku.. mycie filtrów... ogród jednak kosztuje dużó Za dużo
Czarna plamistość
Brak ogrodnika
I jak maja być ładne??
Przepraszam gości ale muszę uciekać. Czytam wszytko... jeszcze sprawdzę czy jakiś konkret pytań nie było..
Chociaż tyle co mogę pokazać w swoim ogrodzie o tej porze roku
Aniu różowe kępy to szałwia. Kupiłam ją na przecenie w Mrówce, były ostatnie trzy sztuki w opłakanym stanie. Teraz nabrały siły i pięknie kwitną.
Podglądałam po cichu a teraz się ujawniam. Piękne roślinki i ładnie zestawione a cebulek duuuużo będzie kolorowo na wiosnę.
zauważyłam że masz hortensję na pniu i mam pytańko jak ona się sprawuje i czy jesteś z niej zadowolona?
Rozchodniki, trawki i szałwia super zestawienie Właśnie o czymś takim myślę od kilku dni a tu proszę mam na zdjęciach a Ty dałaś jeszcze berberys hmhmhmh sprawa do przemyślenia
Agnieszko miło, że do mnie wpadłaś, o machaniu wiem bo mam powiadomienia w tel. i ja też ci machałam
Cynie wysiewam od kilku lat jako jedyne jednoroczne wprost do gruntu, póź niej sadzę je kępkami w puste miejsca, służ mi więc za wypełniacze nie opiekuję się nimi specjalnie, siew mam własny.
Same się wysiewają astry, werbena patagońska i szałwia trójbarwna rola ich taka sama jak cynii.
Przeważają czerwone
A ja na ostatnim spotkaniu opowiadałam właśnie dziewczynom jak bardzo pragnęłam tego szczawika Widziałam go w moim mieście rosnącego przed domkiem tkacza razem z płożącymi jałowcami, ale głupio jakoś tak było mi iść i skubnąć. Jak zobaczyłam w szkółce że rośnie w jakiejś doniczce razem z rośliną to od razu ją kupiłam nie bacząc na to czy mi potrzebna. I nawet jak pierwszy raz strzelił mi nasionkiem w oko (bolało jak cholera) to nawet to nie dało mi do myślenia Słowa nie wyrażą jak bardzo mi teraz głupio
A w zeszłym roku kupiłam koniczynę białą atropurpureum Może jak się pozrastają to nie będzie widać która jest chwastem a która nie jest Zresztą, gdyby ten szczawik kwitł na biało to wcale bym go nie usuwała
Ja chwasty na kostce traktuję wrzątkiem i większość nie odrasta. Wychodzi z powrotu powój polny i szałwia omszona, cała reszta jak się zaparzy, wyschnie, tak już nie pojawia się ponownie. Bardzo polecam chociaż do użycia tylko na powierzchniach z kostki