Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Majówka na Majówce 15:12, 24 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nigdy problemów nie miałam. Teraz nie dawno ogoliłam graba koło chatki mocno od dołu, a jesienią wszystkie brzozy w brzeziniaku i modrzewie. Raczej pobudza to drzewka do wypuszczania kolejnych gałęzi. Za chwilę od dołu podgolę magnolie
Irenka w Miłkowie wszystkie drzewa mocno od dołu podcina

ja podkrzesuje grabka wczesna wiosna, modrzewie przy cieplej zimie juz w lutym ew. poczatek marca, brzozy w lipcu. magnolii nie tne wcale, bo na razie male sa i wszystkie madre ksiazki pisza, ze nie powinno sie ich ciac ozdobne jablonie, sliwy, lilaki tne zawsze po kwitnieniu. poza tym jestem fanka podcinania i przycinania dla rozkrzewienia w tym roku chce pozageszczac troche sosny, bo za szybko ida w gore. w nich nie wylamuje głownej świeczki a tylko kazda przycinam o polowe. fajne geste jezyki wtedy wychodza
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:27, 24 kwi 2019

Do góry
ostatnio posadzilam jarzaby joseph rock, 3-4 m w koronie,mozna ciąc. przepieknie sie przebarwiaja jesienia, posadzilam tez 3 grujeczniki, o mamo jak je lubie. mamy nowych sasiadow za plotem i chcialam na szybko cos posadzic, bo tacy z lekka inwigilatorzy (mam nadzieje, ze to tylko w fazie poczatkowej bedzie potem sie przyzwyczaja) ale ja lubie w ogrodzie w stroju kapielowym i sie poopalac czasem i to podgladanie mnie krępuje. moi poprzedni sasiedzi sprzedali chate i sa nowi. przy tmtych nie musialam miec szczelnego plotu a teraz na szybko cos szukam. za jarzabami chce jeszcze dosadzic kolumnowe swierki, niech sobie rosna. na czesci mam juz posadzone choiny, przed nimi brzozy wiec jakos to będzie.
a grujeczniki sa swietnym materiałem do ciecia, szybko maja liscie, ozdobne caly rok, jesienia super przebarwiaja sie. i do tego ściólka z lisci grujecznika pachnie miodem.
jarzaby maja dosc pozno liscie, za to potem sa kolorowe owoce dla ptakow. oba te drzewka lubia wilgoc.
amanogaw, kanzanek czy innych nie bardzo lubie, bo one ładne tylko przez chwile a potem nuda panie
Malutki pod lasem 22:18, 23 kwi 2019

Do góry
Uwielbiam ten czas, kiedy brzozy na tle lasu zaczynają się zielenić
Pięknie jest

W piątek miałam urlop i choć Święta zbliżały się wialkimi krokami, to stwierdziłam, że wszystkie pyszności zrobię w sobotę, M sprzątał dom, Marysia myła okna u siebie i Jaśka, to ja... poszłam ryć. Postanowiłam rozprawić się z trawą i czymś co ją przypominało pod serbami, żeby lepiej im się rosło. Po 3 godzinach rycia efekt marny.

Po kolejnych czterech padłam na pysk. Trochę już widać, ale jestem załamana jak ciężko idzie. No nic, trudno, powoli zawsze do przodu. Kartonami wyłożyłam, coby mi nie zarosło znowu.
Pod bosymi stopami 21:56, 22 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
Aniu, pokażesz posadzone cisy? Myślę czy nie zrobić z nich niskiego żywopłotu wokoł graba kolumnowego.

Ewa przepraszam, znów mnie wcięło...
Jutro zrobię zdjęcie żywopłotu, zaczęłam w nim pielić i z radością stwierdzam że wygląda na to że przyjęło się 100 cisów na 100 Wszystkie mają świeże zielone końcówki co oznacza chyba że zaraz ruszą.

Po dość długim i stresującym dla mnie (ile ja się ich naoglądałam ) czasie ruszyły również brzozy. Na sześć wsadzonych pięć żyje - jedną złamał wiatr już jakiś czas temu.

Czekamy na dostawę cisów, miały być już jakiś czas temu, niestety trochę się ich przyjazd opóźnił. Cisy z tego samego źródła co w zeszłym roku, mają być kopane z gruntu i to mnie trochę martwi bo późno już...Ale podobno one są jakoś specjalnie sadzone żeby można je było w dowolnym momencie wykopać. MImo wszystko trochę się obawiam.

Zdefiniowałam plany na ten rok i szaleństw nie będzie. Dosadzimy cisów, wyznaczymy resztę rabat i dokończymy zabawę z glebą. `Szukam też niewysokich drzewek, takich do 3 metrów najlepiej.

Dwie rabaty mam gotowe do sadzenia ale nie mam na nie pomysłu, za szybko mi zima minęła

Pozdrawiam, jutro wstawię zdjęcia chociaż trochę wstyd
W jabłoniowym sadzie 05:31, 21 kwi 2019

Do góry
Przemyślałam sobie wszystko i rozrysowalam taki plan. Zostanę przy różnorodnym ogrodzie ale koniecznie muszę mieć rabatę z hortensjami i ponieważ kocham brzozy zaplanowałam brzozowy zagajniczek. Na planie białe roślinki to te których jeszcze nie ma. Co sądzicie?
narysowałam sobie jak moja rabata zachodnia będzie wyglądać za 10 lat jak urosną trzewa. Mogę wtedy ewentualnie wymienić stare jabłonki na coś innego np na surmie. Myślałam jeszcze o jakimś soliterze w narożniku przed kompostownikiem, czyli na dolnym rysunku po prawej - podobają mi się złotokap albo tulipanowiec.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:07, 19 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Czyli zgadzamy się
Ale Black Tulip jest kolumnowa, rośnie wąziutka, a Genie bardzo rozłożysta, dlatego ją podcinam i formuję na zgrabne drzewo. Jeśli cięcie magnolii zrobimy po kwitnieniu, 1 tydzień, to nawet na ciętych gałązkach pojawia się kwiat, nie wiem czy u wszystkich magnolii, ale u Susan na pewno, mam to sprawdzone. I cieszę się, ze takie nowiny odnośnie magnolii przekazujesz. Cięte brzozy, jeśli nieumiejętnie, tracą na urodzie, cięcie musi być też estetyczne.
Do małego ogrodu polecam Piruette, Rose Marii i Sunsation, te znam i rosną wąziutko
to Marie Rose
wg mnie najpiękniejsza, kwiaty rozwijają się od dołu, do góry, bardzo długo kwitnie, prawie 3 tygodnie, zdjęcia z poprzedniego roku, w tym z powodu ubiegłej suszy, nie zakwitnie, kwiaty większe niż u Black Tulip

Milko, jak to mozliwe?
U nas podaje, ze black tulip to 4-8m wysokosci, i szerokosci ok 5m. RHS tweirdzi, ze moze byc i 8. A Genie to max 4m na wysokosc, i szerokosc to max 1.5m.
no ale moze oficjalne wymiary swoje, a praktyka swoje W kazdym badz razie, black tulip za duzy, moj ogrod szeroki na 6 z kawalkiem, albo jakos tak Wybralam Gienke, no bo jak inaczej
Marie Rose mnie powalila, przesliczna! dzieki, zanotowalam, bede sie rozgladac za nimi. Sunsation tez niczego sobie
Majówka na Majówce 12:04, 19 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Sylwia dobrze ci takie cięcie znoszą drzewka? Robisz to wczesną wiosną?
Trochę się boję bo to jest prawie połowa gałęzi czasem.

Nigdy problemów nie miałam. Teraz nie dawno ogoliłam graba koło chatki mocno od dołu, a jesienią wszystkie brzozy w brzeziniaku i modrzewie. Raczej pobudza to drzewka do wypuszczania kolejnych gałęzi. Za chwilę od dołu podgolę magnolie
Irenka w Miłkowie wszystkie drzewa mocno od dołu podcina
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:51, 19 kwi 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

Ale czad, ogromne wyrosly. Faktycznie, kolorem duzo ladniejsza niz genie, widzialam obie na zywo, i niestety Tyle ze black tulip duzo za duza, u mnie sie tylko genie zmiesci, i tak to.

A co do ciecia magnolii, to swoje 3 grosze tez wrzuce. na moich przedmiesciach Londynu tna je i to ostro, co iles lat, by je trzymac w ryzach. Magnolie zyja, daja rade, kwitna. Wiadomo, w roku ciecia nie kwitna, bo tna je zazwyczaj b wczesna wiosna, albo p jesienia/zima. Pozniej nadrabiaja. Troche widac te ciecia, pokroj sie zmienia, nie jest naturalny, jak lubie, ale cos za cos, jak sie bardzo chce, a miejsca malo, to jak widac sposob sie znajdzie. Ja wybralam kolumnowa zamiast ciecia Moglabys polecic jeszcze inna, nie genie?

U nas takze brzozy tna. Na potege wrecz. Ale one moim zdaniem fatalnie wygladaja w stanie bezlistnym, jak sie zaliscia, jest lepiej. troche

Czyli zgadzamy się
Ale Black Tulip jest kolumnowa, rośnie wąziutka, a Genie bardzo rozłożysta, dlatego ją podcinam i formuję na zgrabne drzewo. Jeśli cięcie magnolii zrobimy po kwitnieniu, 1 tydzień, to nawet na ciętych gałązkach pojawia się kwiat, nie wiem czy u wszystkich magnolii, ale u Susan na pewno, mam to sprawdzone. I cieszę się, ze takie nowiny odnośnie magnolii przekazujesz. Cięte brzozy, jeśli nieumiejętnie, tracą na urodzie, cięcie musi być też estetyczne.
Do małego ogrodu polecam Piruette, Rose Marii i Sunsation, te znam i rosną wąziutko
to Marie Rose
wg mnie najpiękniejsza, kwiaty rozwijają się od dołu, do góry, bardzo długo kwitnie, prawie 3 tygodnie, zdjęcia z poprzedniego roku, w tym z powodu ubiegłej suszy, nie zakwitnie, kwiaty większe niż u Black Tulip

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:18, 19 kwi 2019

Do góry
GorAna napisał(a)
Irenko, ale piękna wiosna u Ciebie!
Magnolie jak królowe
Pozdrawiam Świątecznie

Aniu dziękuję
Stwierdzam, że magnolia Genie bardzo szybko rośnie. Pasuje do Twojego ogrodu, do liści bordowej brzozy
No i jednak stwierdzam też, że najpiękniejszy zapach ma Piruette, nawąchałam się i na bank ona zwycięża
zaczyna pokaz

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:27, 18 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
a i taką fotę mam
1 pąk Black Tulip

Ale czad, ogromne wyrosly. Faktycznie, kolorem duzo ladniejsza niz genie, widzialam obie na zywo, i niestety Tyle ze black tulip duzo za duza, u mnie sie tylko genie zmiesci, i tak to.

Milka napisał(a)

lii, polscy hodowcy piszą tylko o zawijaniu, chronieniu, asekuracji...bo..padną.
Kilka lat wstecz, oglądałam progarm z Holandii, Niemiec, Anglii, oni też wiedzą, że się nie tnie magnolii, ale są wyjątki, a nawet takie magnolie, co trzeba ciąć, w końcu opieram się tylko na gatunkach, które u nas żyją, a są te same gatunki i może być z nimi inaczej. W innej strefie. Klimat się zmienia, a my i rośliny, z nim.

A co do ciecia magnolii, to swoje 3 grosze tez wrzuce. na moich przedmiesciach Londynu tna je i to ostro, co iles lat, by je trzymac w ryzach. Magnolie zyja, daja rade, kwitna. Wiadomo, w roku ciecia nie kwitna, bo tna je zazwyczaj b wczesna wiosna, albo p jesienia/zima. Pozniej nadrabiaja. Troche widac te ciecia, pokroj sie zmienia, nie jest naturalny, jak lubie, ale cos za cos, jak sie bardzo chce, a miejsca malo, to jak widac sposob sie znajdzie. Ja wybralam kolumnowa zamiast ciecia Moglabys polecic jeszcze inna, nie genie?

U nas takze brzozy tna. Na potege wrecz. Ale one moim zdaniem fatalnie wygladaja w stanie bezlistnym, jak sie zaliscia, jest lepiej. troche
Pamiętajcie o ogrodach 21:50, 18 kwi 2019

Do góry
Janusz Kondratowicz

Puste już ulice zamiata wiatr
Cichną na przedmieściach klaksony aut
Powiedz mi "Dobranoc" i pomyśl o mnie
Zanim wszystko kiedyś obrócisz w żart

Jutro za twój uśmiech słońce ci przyniosę
Pierwszych kwiatów biały płaszcz
I na długi spacer tak jak dziś zaproszę
Jeśli będziesz miała czas

Jutro za twój uśmiech dam ci sznur korali
Z najpiękniejszych twoich snów
Wczoraj nieznajomi - dzisiaj zakochani
Jutro się spotkamy znów

Ratuszowy zegar nie dzwoni już
Kończą autobusy ostatni kurs
Weź na pożegnanie gałązkę brzozy
I nie budźmy miasta po ciężkim dniu...

Malutki pod lasem 13:12, 18 kwi 2019

Do góry
Przybiegłam pochwalić brzozy bo piękne są a cena śmieszna, brałabym bez wahania. Szkoda, że mam tak daleko do Ciebie, bo potrzebuję kilka sztuk. U nas niewiele większe, wprawdzie już z bielejącym pienkiem, kosztują 110 zł. Moej zeszłoroczne mniejsze od Twoich kupowałam za 65 zł.
Laseczka jesteś!
Malutki pod lasem 22:23, 17 kwi 2019

Do góry
Monika, no bardzo fajniutkie

Mirelka, brzozy dziękują Czemu nie lubisz ciemierników?

Martuś, no jak gdzie? Tam gdzie Twój M kupił Twoje

Haniu
, bardzo się opłacało Dziś je oglądałam i wydaje mi się, że na dwóch jakby się pień bielił lekko, pęka ta wierzchnia skórka i bardziej biało jest pod spodem

Anula, Magda, bo się zaczewieniłam

Kasiu, no sama rozumiesz Nie wiem tylko gdzie wsadzić

Jola, Angelika, Agata, Roma, Kamila, Kasia, Iwona, Łucja, Wiklasia, Kasia, brzózki się kłaniają w podziękowaniu
Bylinowa łąka 13:28, 17 kwi 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
O jejciu u ciebie większa wiosna niż u mnie. A jak zobaczyłam ostróżkę, no pięknie...

Gosiu liczę, że dopiero wszystko bujnie po świętach, jak słoneczko pogrzeje.

Waclaw napisał(a)
Kaczeńce pięknie i dużo

Wacku, to takie bezproblemowe rośliny są, praktycznie tylko jak kwitną to zwraca się na nie uwagę.

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu a to nie drzewa bukowe czy grabowe na horyzoncie?
Moja sąsiadka przywozi buki z Bieszczad jak jedzie do rodziny może znowu przywiezie.

Słońce opiera się o zbocze to ziemia ciepła i wszystko rosnie, ale widzę, że susza u ciebie ziemię spękana masz.

U nas też sucho, ale jeszcze nie katastrofa.

Pozdrawiam

Na działce buków nie mam, duże drzewa to graby, olchy, brzozy i parę dzikich czereśni. Tylko przebarwienia jesienne mnie kuszą, bo ogólnie to drzew nie brakuje. Sucho nie jest, to tylko tak z wierzchu ze 2 cm. Jak chciałam za chwasta pociągnąć, to już korzenie oblepione mokrą gliną, która nie bardzo daje się otrzepać.
Pozdrawiam również.

Malutki pod lasem 12:21, 17 kwi 2019

Do góry
I ja pochwalę. Brzozy piękne, ale ja nieobiektywna jestem. Bo brzozy to moja miłość Ale modelkę obiektywnie pochwalić mogę
Wśród brzóz i dębów 12:08, 17 kwi 2019

Do góry
Brzozy <3
Pięknie tam u Ciebie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:04, 17 kwi 2019

Do góry
Paskudnie się zapuściłam we własnym wątku z odpowiedziami- przepraszam i nadrabiam. Musicie wiedzieć, że mam wyjątkowe wyrzuty sumienia!

AniuCh- liczę, że foch już nieaktualny, bo transfer ID już zrobiony, podzielona, rośnie sobie w różnych miejscach, czekając na miejsce docelowe- hortensjową.
No i puszczają rozplenice u Ciebie? Bo ja zaczynam mieć dylemat- jak ścinałam, to puszczały, a teraz zielonego brak
Zuczka widziałam niedaleko Casablanki, więc chyba to jednak Twój

Dorka- Twoje ID tez już nalazły miejscówkę, i to nawet docelową, bo w szpalerze tulipanów miałam "wyrwy"- w miejscach, gdzie rosły żurawki, więc od razu umościłam tam ID

Kamila/Kawa- ID zagospodarowane, podlewane- czekam na koniec tulipanów, żebym mogła wykopać (prawie dwa lata mijają bez wykopywania) i umiejscowić wszystkie ID docelowo.

Angi- cisy chyba rosną. Jeden niepewny, ten którego zupełnie przeoczyłam i całą noc spędził na rabacie świecąc gołym korzeniem
60-70 cm????????? Nie ma szans- muszą się jakoś z hortensjami pogodzić, bo u mnie tyle miejsca mieć nie będą

Mireczko, czyli, że jest to sprawdzone połączenie- hortensje podsadzone ID. Super PS. Popikowałam

HAniu- zakupiłam wszytko, co polecałaś. Rozsypałam, tak jak zalecałaś i zmieszałam z ziemią zgodnie z Twoją instrukcją Od siebie, to jeszcze podlałam nawet
Plebs się okocił

Edi- myślę, że temat werbeny rozpracowany dokładnie

Nicol- u mnie z badyli werbeny nie udało się ocalić nigdy, ale sieje się rzeczywiście jak nienormalna

Mrokasiu siewki brzozy znam aż za dobrze Nazywam je pieszczotliwie "drzewkami"

Gosiu, Wiklasiu i Kasiu- to sosna Varella

Wiola ma oko, zgadła od razu

Ando/Ewo, Wiolu, bardzo Wam dziękuję za czynny udział w dyskusji i pomoc merytoryczną- Wasze rady sa naprawdę bezcenne!!

Kasiu bez kibiców to nic by nie było Jesteś absolutnie niezbędna

Asiu, też czekam bo zbieram pomysły i szukam natchnienia

Agatko- Polinka wyjaśniła, że ID do słońca, co mnie bardzo cieszy, bo mam je od wschodu, ale na wystawie zachodniej (ależ się profesjonalnie wypowiadam!!! )

Magleska, Ty już nie bądź taka skromna, Ty już się na niewiedze nie powołuj

Basiu- no nie będę ukrywać, że Angi ROZBIŁA BANK
Opcja dzwonki (musiałam sprawdzić "o co kaman"- nawa surfinie bardziej do mnie przemawia ) plus stipa na lato i stipa+ wrzosy na jesień- ojjjjjjj taaaakkkkkkk
Malutki pod lasem 00:01, 17 kwi 2019

Do góry
Super brzozy, modelka to już w ogóle , a największe gratulacje dla Taty za chęci i formę.
Malutki pod lasem 21:50, 16 kwi 2019

Do góry
Aniu - brzozy fajne

Ciemierników nie lubię
Zielony zakątek z Antonówką 21:42, 16 kwi 2019

Do góry
Widok na brzozy bo przyleciała wilga , widać ją na powiększonym zdjęciu obok:

Troszkę kolorków :

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies