Zamiast żurawki Palace Purple - Sparkling Burgundy.
Nie wiem, czy Zebrinus, jest mało "mgiełkowaty" a może cieńszy? albo Carex Ice Dance?
Trawa nie musi być tak wysoka. Och nie... widzę że jest Ilex crenata- no to musi być wysoka. No to Morning Light, jest cieniutka.
Odradzam Clematis tutaj, zarośnie na bukszpany kulki. Zamiast tego Carex morrowii "Evergold" - biały.
Reszta chyba będzie dobrze. Nie sadź tylko H. Palace Purple, ona w sumie jest najbrzydsza ze wszystkich bordowych.
akurat na www.ogrodytraw.eu masz promocje na hakonechloa marca 'Aureola'- tera ma atrakcyjna cenę, przynajmniej jak na moje, mazowieckie okolice. U nich nie boje się kupować wirtualnie bo mają dobrą jakość i ślicznie pakują.
Mi też by tam pasował Carex morrowi Variegata lub odmiana Ice Dance, a w tym niskie hortensje wiechowate- np Dart's Little Dot - mniej wiecej tak jak narysowałaś na drugim rysunku.
Lawendę chyba wywal, nie ma co jej reanimować, bo pokrój już musi mieć bardzo nieładny.
Jest rozłogową turzycą, ale nie inwazyjną, co w praktyce oznacza, że jak utnie się kłącze to nie ma obawy, że jego fragment znajdziemy 0,5 m dalej. Te odnózki, którymi przyrasta łatwo ukorzenić i zapewnić sobie materiał nakolejne sadzonki
Zimuje bez problemu, ale od trzech lat dość wcześnie ją przycinam, bo przy takich zmianach pogody, zimozieloność zaczyna być tylko teorią. Ale można ocenić obiektywnie liście i najwyżej przyciąć tylko fragmenty, które wyglądają nieładnie.
Dziękuję Trawy uwielbiam, najlepsze są takie rosnące w zwartej kępie, nie tworzące rozłogów. Zadowolona jestem z turzyc np. Carex Buchananii, Carex comans 'Bronze form', Carex morowii Ice Dance, Carex ornithopoda ‘Variegata’. W miskantach też są o średnim wzroście. Ciekawe są też kostrzewy, duży wybór kolorystyczny, bardzo ładnie wyglądają z kwitnącymi kłosami.
Polecam fajny sklep internetowy www.trawki.pl . Kupowałam w nim wielokrotnie. Dzisiaj właśnie otrzymałam miskanty Morning Light i kostrzewy April Green. Przedwczoraj wieczorem zamówione, a dzisiaj u mnie
tak wyglądają, miskanty po 9 zł, a kostrzewa 4,50 zł
tak przy okazji, dzisiaj kupiłam w Brico hortensję anabelkę (20 zł)
Czy ma ktoś doświadczenie uprawy odnośnie turzycy Ice Dance?Posadziłam ją właśnie wczoraj w ogrodzie,niby zimozielona, ale jak sobie poradzi zimą to się okaże.Ciekawa jestem czy nie rozchodzi się po ogrodzie?