Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Nie wiem, nie umiem, nie znam się, a chcę coby ładnie było 09:16, 13 maj 2014

Do góry
Dzięki - ja tak juz mam, że nie umiem zwolnić a potem muszę porządkować chaos
Lubię to, co po części mam już w innych częściach ogrodu .... sosny, świerki, hortensje, żurawka, wrzosy, tawuły (i hosty i trawy też chcociaż nie mam).
Działka pod lasem. Gleba kwaśna i mokra. Dom (bliźniak - więc działka w sumie z 3 str.) na dzialce w sumie 500 m kw.
Myślałam, myślałam i wymysliłam, ze za bardzo i za szybko wszystko chciałam więc teraz się nie spieszę a że oczekiwanie na dziecko przede mną a za chwilę trochę więcej będę w domu:0 to tak bym chciała sama dziergać rabata po rabatce
Nie wiem, nie umiem, nie znam się, a chcę coby ładnie było 20:43, 12 maj 2014

Do góry
Zaczęłam trochę obsadzać rosliny w ogrodzie i wena mi się skończyła... a jak przesiedziałam 2 noce na tym forum to stwerdziłam, że jestem w pkcie wyjścia
A dodam, że rozpoczęłam pracę z tzw. firmą ogrodniczą, ale musieliśmy przerwać _babcina rabata przy schodach m.in. była powodem.
Na teraz koniecznie chcę zrobić 2 rabaty - bo jedna frontowa przy schodach a druga przy tarasie gdzie mam zamiar przesiadywac dużo niedługo z dzieciątkiem i chciałabym na coś ładnego patrzeć.
Poglądowo załączyłam trocge zdjęć tego co tam naokoło jest. Ziemia kwaśna pod lasem.
Rabata frontowa przy schodach _ ten różowy rododendron w nieładnym kolorze już wyleciał i te tragiczne kocimietki tez (nie ja sobie taką krzywdę zrobiłam), na razie został ten mniejszy czerwony rododendron. Wschodnia strona, ćwierć koła o promieniu 2m. I tak patrząc na tą ścianę myślę że możeby tak jakiś wąski świerk ale rosnący maks do dachu - czyli chyba ok. 4,5 m. Vis a vis są te brzozy (z hortensjami) i z drugiej strony sosan czarna (w tym kółku - później też do zmiany). Może coś szczepionego na nodze? I może te rodendrony dosadzić (ciemne_zdecysowanie w mojej kolorystyce sa czerwienie i fiolety) albo tylko jakaś obwodka z czegoś (czego?)
2 rabata południowa pod oknem - też wyleciał różowy rododendron i na razie został tylko ten czerwony. 3m pod oknem, 2,5 m przy tarasie.
tak myślałam o kulach bukszpanowych w rzędzie przy tarasie i co jeszcze? Z moich typów: żurawka czerwona, hosty, tawuły i coś kwitnącego w mocniejszym kolorze moze szałwia - albo cos in. w fiolecie? brakuje troche wyższych akcentów, ale jest okno więc nie za wysokich ... generalnie nie chciałabym jakoś strasznie dużo rzeczy żeby też nie zapstrzyć ....
Naprzeciwko pod ogrodzeniem też mam pusty pas, ale to później ....
Proszę o pomoc...

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:10, 12 maj 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
A pozostałe - z dodatkiem tawuły golden-princess znajdą miejsce po prawej stronie ścieżki.

bardzo podobaja mi sie kolory
pomaranczowy i rude brązy

wiec bardzo ladna rabatka
Zakątek z fioletową ławeczką 12:53, 12 maj 2014

Do góry
Gosiu, wczoraj w nocy wpadłam na "genialny pomysł" odnośnie mojej rabaty W narożniku i tak mi nic nie urośnie(chyba, że sztuczne kwiaty), to myślę go troszkę podwyższyć, wysypać kamykami, do tego fajna ozdobna donica na stojaku i latarenki i kule ozdobne. Niżej wtedy posadzić jakieś rośliny, hosty, tawuły itp. Tak sobie wymyśliłam, ale co z tego wyjdzie to nie wiem. Na razie muszę uprzątnąć tę rabatę, przesiać keramzyt ( wcześniej keramzytem wysypane były dwa poziomy).
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:45, 12 maj 2014

Do góry
Tawuły i hortensja

ogrodoweimpresjejolki 10:53, 12 maj 2014

Do góry
Krys napisał(a)
Wow Jola jakie kanciki zrobiłas wszystko pieknie już kwitnie,u mnie tawuły jeszcze nie kwitną

Tawuły pokazałam zeszłoroczne, ale i tegoroczne juz maja piękne kiście i czekają na słońce,
a przede wszystkim na cieplejsze dni..,

A te hosty dogadały się już z zawilcami i też ładnie

Zakątek z fioletową ławeczką 09:57, 12 maj 2014

Do góry
Donia ja bym zaryzykowały z tymi tawułami, kurczę cieżki orzech do zgryzienia z tą rabatką, a może kulki cisowe lub bukszpanowe to tego tawuły i jakieś żurawki albo trawki hakone żółte.

U mnie też wczoraj zimno, wiatr straszliwy, myślałam że dziś będzie lepiej, a tu pada od rana, a miało być ładnie i jak tu wierzyć prognozom,
pozdrawiam
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:26, 11 maj 2014

Do góry
A pozostałe - z dodatkiem tawuły golden-princess znajdą miejsce po prawej stronie ścieżki.

z tego ujęcia- po lewej.

Ogród to życie 21:41, 11 maj 2014

Do góry
Jestem. Dziwne, że admin jeszcze nie usunął mojego wątku
Z racji deficytu czasowego trochę zaniedbałam wątek, na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że myślałam o Ogrodowisku codziennie
Miło,że ktoś do mnie zaglądał, dziękuję.
Prawie każda wolna chwila była poświęcana na upiększanie ogrodu. I tak w wyniku tego powstała ściężka od furtki a wzdłuż niej żywopłot, oraz schody z kamienia. Zdjęcie będą lada dzień.
Z drugiej strony domu stworzyłam rabatę zupełnie niezgodną z zasadami, skupiając na niej rośliny z dwóch innych rabat które są w przebudowie.Moje rośliny to rasowe wagabundy
Jeszcze wzdłuż wjazdu, przed tujami zostały posadzone berberysy i tawuły. Czekają na towarzystwo hortensji.
W tak zwanym międzyczasie dokonałam zakupów roślinnych a potem zastanawiałam się gdzie to wszystko posadzić... stworzyłam więc poczekalnię.
Teraz muszę zerwać mnóstwo darni, żeby skończyć juz lawirowanie z kosiarką między krzaczkami.Gdyby w nocy było widno, mogłabym poszaleć
Może ktoś ma do sprzedania trochę czasu? Kupię dużo, zapłacę uczciwie.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 18:53, 11 maj 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Gosiu, co tak na biało kwitnie (zdjęcia pod pigwowcem)? Jakoś nie mogę skojarzyć .
Bardzo podoba mi się twoja stara - nowa rabata. Super wyszła.

To krzaki tawuły van Houtte'a - jak zakwitną całe krzaki to zrobię fotkę, wtedy jest piękna ale to trwa tak krótko. Ja mam ją posadzoną na przemian z forsycją wzdłuż ogrodzenia z sąsiadami. I w tym roku zastanawiałam się nad usunięciem tej tawuły i forsycji i posadzenie czegoś zupełnie innego a przede wszystkim hortensji i szmaragdów przy siatce. Ale to raczej nie w tym roku
Roztoczańskie klimaty 23:17, 10 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Mala Mi ma rację typując cię do Mai

Na repreznetacyjnej masz rację tawuły aut, bo zimą są łyse... Wiesz co Ci podpowiem na wysokie piętro drzewa ( z żelaznej listy Danusi, ja bym ci zaproponowała graba fastigatę strzyżonego w stożek lub umbraculiferę) w nogi kosdrzewiny, berbertys, kule bukszpanowe w rócnych rozmiarach, tak jakby balaganiarsko rozrzucone i trawy, dużo traw....

Do decyzji czy rabata bordowa czy liminkowa w zieleni lub szaro-niebieski (miskanty, trawy)

och jakiego my stożka u Szmitów widzieliśmy... ze 3 metry miał, cena za to proporcjonalna do wysokości
Jak więcej błędów nie popełnić...... 22:51, 10 maj 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)

Witam tak jak pisałam Marcie nie znam odmiany tych tawułek ale polecam bo fajnie rozjaśniają rabaty i nie wymagają zbyt wiele pracy. Wydaje mi się że bez cięcia rosną dużo większe ale mi najbardziej podobają się takie wykulkowane. Przycinam je na wiosnę jak widać na zdjęciu dość drastycznie a potem po pierwszym kwitnieniu drugi raz. Sekator zawsze mam pod ręką jak mi coś za bardzo wyrośnie to się nad nimi nie rozczulam tylko przycinam.
Pozdrawiam

Czyli u mnie też sekator pójdzie w ruch. I tak jak nie miałam na nie pomysłu, tak przed chwilą mnie olśniło i chyba te tawuły wykorzystam jako obrzeże w tym drugim prostokącie (przerobionym z półkola). Lub bukszpan, a za nim jakiś prostokąt z tawułek

ogrodoweimpresjejolki 22:26, 10 maj 2014

Do góry
Wow Jola jakie kanciki zrobiłas wszystko pieknie już kwitnie,u mnie tawuły jeszcze nie kwitną
Roztoczańskie klimaty 22:23, 10 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Rabaty do zmiany help
Frontowa przy wjeździe ...nie mogę na nią patrzeć
Cały tydzień się nad nią zastanawiałam i ...nic chciałabym by była reprezentacyjna a nie taki szajs
Tawuły robią wypad na skarpę gdzie zmarz mi suchodrzew reszta nie wiem co z nią poczynić kosodrzewiny mogłaby zostać ale nie musi pomocy
Głowa boli nic nie wymyśliłam
Z tylu jest żywopłot z tuji i dosadziłam z lewej graba ale jeszcze nie widać go

Zetka ta rabata wjazdowa jest długa ,wywalasz tawuły ,zostawiasz czerwone berberysy i kosodrzewinę,dodałabym żółte berberysy i powtórzyłabym tą samą sekwencje jeszcze raz
Zakątek z fioletową ławeczką 21:29, 10 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tawuły wzdłuż chodnika Ciachać, czy zostawić do kwitnienia?

Donia, ślicznie jest wzdłuż tego chodnika.
Zakątek z fioletową ławeczką 15:35, 10 maj 2014

Do góry
Rabata ciągle w przebudowie. Azalia już zmieniła swoje miejsce zamieszkania, tawulec też. Dzisiaj przesadzę trzmieliny, bo i tak jakieś łyse się porobiły

W sumie wszystko poleci w inne miejsca, nie wiem czy zostawić tawuły? Myślałam dokupić odmianę little princes, ale nie wiem, czy ładnie się wybarwi, bo słoneczka tu jest mało.
Roztoczańskie klimaty 14:48, 10 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Grab fastigiata piękny to fakt ........a jak rozumiesz to rozrzucenie pod spodem berberys kulki bukszpanowe i trawy aha i kosodrzewiny jak to zmieszać żeby powstał bałagan ale taki .....elegancki .....

Nie ruszałabym kosdrzewiny i berberysow. Kule rozrzuciałbym w tym miejscu gdzie są tawuły. Masz świetne wyczucie estetyki to coś wykombinujesz . A do tego trawki, trawki, trawki.... Bordowe (wsadzane sezonowo rubrum) do berberysów i szaro niebieskie do kosdrzewin Byłoby miodzio i formalnie ale poczochrane. Ja tak lubię, takie uporządkowanie z potarganiem

Zakupiłam sobie rózowej jeżowki, będę kombinować z miskantami.... Ale chyba przedobrzyłam.. Bo mam tam juz miskanty i zawilce... Może wsadzić w rozplenice? Lecę posadzić purpurowe surfinie. W tym roku mówię basta białym... Nuden u mnie były... W tym roku idę na maksa w purpurę za radą Danusi
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 12:08, 10 maj 2014

Do góry
Rabaty za domem:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
żywopłot grabowy ładnie się przyjął, nie widać go, ale jest-tam pod siatką, posadziłam też 4 tawuły golden princess, i rosną tu też 4 hortensje magical candle, o reszcie - co tam posadzić jeszcze myślę..

Roztoczańskie klimaty 08:15, 10 maj 2014

Do góry
Mala Mi ma rację typując cię do Mai

Na repreznetacyjnej masz rację tawuły aut, bo zimą są łyse... Wiesz co Ci podpowiem na wysokie piętro drzewa ( z żelaznej listy Danusi, ja bym ci zaproponowała graba fastigatę strzyżonego w stożek lub umbraculiferę) w nogi kosdrzewiny, berbertys, kule bukszpanowe w rócnych rozmiarach, tak jakby balaganiarsko rozrzucone i trawy, dużo traw....

Do decyzji czy rabata bordowa czy liminkowa w zieleni lub szaro-niebieski (miskanty, trawy)
Roztoczańskie klimaty 06:49, 10 maj 2014

Do góry
Rabaty do zmiany help
Frontowa przy wjeździe ...nie mogę na nią patrzeć
Cały tydzień się nad nią zastanawiałam i ...nic chciałabym by była reprezentacyjna a nie taki szajs
Tawuły robią wypad na skarpę gdzie zmarz mi suchodrzew reszta nie wiem co z nią poczynić kosodrzewiny mogłaby zostać ale nie musi pomocy
Głowa boli nic nie wymyśliłam
Z tylu jest żywopłot z tuji i dosadziłam z lewej graba ale jeszcze nie widać go

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies