Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Mój 4 arowy azyl... 21:37, 25 kwi 2013

Do góry
Dzisiaj byla wertykulacja trawnika. Prawie cały kompostownik filcem sie zapełnił!
Posadziłam na razie dwie dalie.
Zółty kolor dominuje

Co z tym ogródeczkiem począć 21:26, 25 kwi 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Dziewczynki kochane dziękuję za odwiedziny
U mnie nic ciekawego się nie dzieje poza jednym
Dostałam dzisiaj od M prezent
Wytłumaczę jego zastosowanie warzywa mam posadzone kawałek za domem ,żeby je podlewać wodę miałam w beczce ale starczyło na dwa razy
Mąż się zlitował i kupił mi taki baniak 1000 litrów, super sprawa

Zobaczcie to cudo

Teraz konewaczka i heja podlewać warzywka

Ewa Zon jeszcze niech Ci kupi do basenu pompę zanurzeniową, podłączyć wąż i będziesz podlewała wężem.
Ja pojemnik skruszyłam , był pęknięty. mam odciąć diaksą blaszki na dole, odrzucić podstawę ,ciut zakopać by stał niżej. Posłuży mi za kompostownik na liście dębu i gałęzie świerku. Mam jeszcze jeden i tak samo zrobię kompostownik.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:16, 25 kwi 2013

Do góry
ewa_k napisał(a)
coś nie tak z moim kompostem, po zimie 21.04 (juz było ciepło) po bokach był suchy, a w środku lód. Kompostownik jest z palet, stoi w cieniu, był przykryty warstwą śniegu. Zbierany od połowy ubiegłego roku. Co robię źle?

ewa,
nie robisz nic źle. Moim zdaniem to normalne u mnie też po zimie tak było.
Kilka dni ciepła to za mało, ażeby ogrzać i rozpuścic całą tą masę. Piszesz,że kompostownik stoi w cieniu- to powód długiego rozmarzania.
Ja przykrywam górę zawsze na zimę- warstwą styropianu a i tak zamarza. Wszystkie obiekty ( nieogrzewane) przyjmą wcześniej czy później temperaturę otoczenia czyli -.
My przerzucając robiliśmy to etapami i pozostawiliśmy odkrytą zmrożoną warstwę na jakiś czas. Już po dwóch dniach dało się wszystko ruszyć i przerzucić. To nie obornik, który wytwarza mocno ciepło. Moim zdaniem wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:26, 24 kwi 2013

Do góry
coś nie tak z moim kompostem, po zimie 21.04 (juz było ciepło) po bokach był suchy, a w środku lód. Kompostownik jest z palet, stoi w cieniu, był przykryty warstwą śniegu. Zbierany od połowy ubiegłego roku. Co robię źle?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:18, 23 kwi 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Ten gruz to masakra Ludzie oszczędzają na wszystkim, ale śmieci do lasu i śmieci do pieca, to powinno być karalne! I to dotkliwie!

Aga zerknij, czy to u mnie to zawilce?
Kwiatków brak.

O u mnie tez sie pjawiły identyczne przelazły od sąsiadki i usilnie pełzna w strone gdzie cały rok stał prowizoryczny kompostownik
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:12, 22 kwi 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Mira, karnet na ogrodowy spektakl w tym sezonie wykupiłam Widzę, że i u Ciebie przyczajone roślinki pięknie się rozwijają. Zapytam za jakiś czas jak Ci się sprawuje plastikowy kompostownik, bo jakoś do nich nie mam zaufania. A osłonięcie go kratką z pnączami to bardzo dobry pomysł
pozdrawiam

Jolu na Ciebie zawsze można liczyć więc zapraszam na wiosenny spektakl bo wiosna u mnie w pełni a w kontekście temperatury lato - dziś było w słońcu o 17 ponad 30 st !! upał a rano kilka stopni - ale ogrodowo jest

kompostownik plastikowy jest na ogrodowisku dość krytykowany - ja kupiłam 380l jako dodatkowy kompostownik do odpadów kuchennych i ogrodowych, działkę mam małą , mam też mały kompostownik więc kolejny mi potrzebny - zobaczymy - a kratka będzie osłaniać kosz na śmieci , kompostownik schował się w drzewkach

Ogród przy lesie początek 2012/2013 15:10, 22 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

No proszę - wcześniej przegapiłam te skrzyneczki - chyba ze zmęczenia. Reniu sami je robiliście czy gdzieś zamawiane? Też mam w planie taki warzywniczek... podoba mi się jak to wygląda a i miejsca nie mam za wiele...
Miłego dzionka

Aniu skrzynie zrobił M ,deski po budowlane ,kompostownik też jego dzieło..
Polecam takie rozwiązanie ,bo fajnie ,niestandardowo wygląda .pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 11:12, 22 kwi 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Kompostownik i skrzyneczki wymalowałam wczoraj.

No proszę - wcześniej przegapiłam te skrzyneczki - chyba ze zmęczenia. Reniu sami je robiliście czy gdzieś zamawiane? Też mam w planie taki warzywniczek... podoba mi się jak to wygląda a i miejsca nie mam za wiele...
Miłego dzionka
Ogród z platanem. 21:33, 21 kwi 2013

Do góry
Paltan będzie boski!!
W ten weekend uruchomiłam swój kompostownik

Ps ja mieszkam na podmokłym gruncie.... Machniom ?
Ogród przy lesie początek 2012/2013 21:11, 21 kwi 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)

super skrzyneczki, a na co one - warzywka?
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:38, 21 kwi 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Co za niekompetentni ludzie z tymi grabami Współczuję, bo tylko tyle mogę...
Carexy nawet fajnie wyglądają z tymi kłoskami
Rzeczywiście w tym roku wszystko razem zakwitnie Będzie szał kwiatowy!
Wczoraj słyszałem, że podobno w tym roku lilaki mają nie zakwitnąć już Chyba to nie do końca prawda...oby!

Moje lilaki palibin już pączkują
bociek napisał(a)

Fiu fiu, bedzie czadowo

Milej niedzieli Madzen

Bardzo milutka była ciepła słoneczna, rodzinna

Gabisia napisał(a)
http://www.gardendesign.com/jinny-blom1?pnid=124199#gallery-content
http://www.gardendesign.com/jinny-blom1?pnid=124138#gallery-content
http://www.gardendesign.com/jinny-blom1?pnid=124196#gallery-content

Fajne...

Zaraz sobie zrobię seans

Loosiuu napisał(a)

PIĘKNE!!!!

czyli patrzeć? Nie zamykać oczu?

Rench napisał(a)
Pozdrawiam słonecznie
Zaplanowałas pięknie .

jeszcze się koncepcja moze zmienić

aga_k napisał(a)

Ja też tak planowałam ale chyba warzywniak powstanie dopiero w przyszłym roku. Najpierw trzeba ogarnąć inne ważniejsze rzeczy w ogrodzie Miłego dnia

Zon zrobił warzywniak i postawił kompostownik Jeden kompostownik został poświecony i mmay trzy małe skrzyneczki.

JulkAd napisał(a)
Nadrobiłam zaległości, wściekła byłabym gdyby mnie tak ktoś wyrolował, wkurzam się na takich ludzi totalnie..
Ciemiernikami się zachwyciłam i muszę sobie sprawić takowe, ale się ich bojam, bo ponoć trudne w obejściu....
.....jak seans cebulowych? już sie skończył? czekam na następne odcinki....i ciekawa jestem tych nowych kul które w donice włożyłaś...miłego wieczoru

Seans cebulowych się nie zaczął.... Narcyz pierwszy planuje kwitnąć ale nie może podjąć decyzji.
Tulipany pod koniec tygodnia wystartują

bociek napisał(a)
Marzenko, napisz mi posze jaki ten dolomit mam kupic dla lawendy...Bo jest tez florovit uniwersalny z dolomitem...

teraz to mi zabiłaś ćwieka... Dolomit to dolomit bez dodatków... Po prostu tak się nazywa. Kupuję w workach po 10 kg.

Pola napisał(a)

Marzenko cudne, ale oglądając takie zdjęcia to można z nerw wyjść na niesolidnych debili.... napsioczyć

Jolu nie denerwuj się
popcarol napisał(a)
Zaglądam, pozdrawiam! Też kupiłam dolomit, będę sypać lawendę i ciemierniki, jeszcze coś??

pozdrawiam

jeszcze perowskię jeśli posiadasz Lub większość jesli masz kwaśną glebę

quote=Magda70 napisał(a)]

Gabi...cudo!! I weź się człowieku zdecyduj na coś w ogrodzie...ciągle jakieś piękności pokazujecie...

Wolę nie oglądać, bo znów zmienię koncepcję

AgnieszkaW napisał(a)
Fajna ta Twoja koncepcja nasadzeń Marzenko. Powodzenia w realizacji. Pozdrawiam

Dziękuję

Joanka napisał(a)
I ja nadrobiłam wątek Piękna wiosna zarówno w ogrodzie jak i donicach

Patrząc na Twoje ciemierniki, zastanawiam się co ja do nich miałam, że ich nadal nie mam?

Pozdrawiam i zostawiam trochę błękitu

Śliczny błękit
Ogród przy lesie początek 2012/2013 19:41, 21 kwi 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Fajnie wyszły Ci skrzyneczki Kiedy je obsiejesz? Ja dzisiaj obsadziłam i obsiałam kolejne 2, ostatnie 2 zostawiłam na ogórki i pomidorki - już niedługo
U mnie hiacynty dopiero w pączkach, u Was cieplej! Mimo że od południowej strony..

pozdrawiam!

Karola w środkowej jest 12 poziomek będą jeszcze truskawki.Jedna na fasolkę szparagową i rządek buraków,w 3 sałaty i rząd rzodkiewki ,pomidorki koktajlowe ,u mnie będzie tyle ,dziś dostałam zrębki gałązek od sąsiada jutro kompostownik,ziemia i można sadzić i siać.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 15:05, 21 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aguś złożył M i stwierdzilismy, że zrobimy z niego skrzynki warzywnika Muszę domówić nowe na kompostownik

Ja też tak planowałam ale chyba warzywniak powstanie dopiero w przyszłym roku. Najpierw trzeba ogarnąć inne ważniejsze rzeczy w ogrodzie Miłego dnia
Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:26, 21 kwi 2013

Do góry
Moje zmagania ogrodowe 09:07, 21 kwi 2013

Do góry
Witam!
Danusiu, Gosiu i Gosiu, Bożenko i Irenko - kępy już poprzekwitały, część ucierpiała w czasie ostatniego bardzo silnego wiatru, ale jeszcze jakieś pojedyncze są. Z drugiej strony drzwi jest już druga dekoracja, zaraz wkleję.
Magda, super z zimowaniem kamasji! Kupiłam sobie od M. Podstolca, też już jedna kępa ładnie powypuszczała, druga trochę słabiej, ale mam nadzieję nadgoni.

Pracowity tydzień miałam, musimy z M dzielić się działaniami, o ktoś musi zawsze opiekować się dziećmi, więc jak już się dorwę do pracy, to później mój kręgosłup to odczuwa Od czwartku jestem na ketonalu, bo trochę przedobrzyłam, ale już mamy dużo nadgonione - trawnik wygrabiłam i zasiliłam, powiększyłam rabatę (zrywałam darń), przekopałam kompostownik, pozasilałam rośliny, próbowałam pracy z nożem do kantów i jeszcze jakieś mniejsze prace. M. zaczyna stawiać szklarnię i zakłada siatkę osłaniającą nas od wiatrów. Zdjęć mam mało, bo nie mam kiedy zrobić, wieczorkiem zajrzę do was

różowe przylaszczki rano i przy świecącym słoneczku

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:40, 20 kwi 2013

Do góry
aga_k napisał(a)
U Ciebie jak zwykle wszystko wygląda super a jak tam kompostownik złożyłaś go w końcu??

Aguś złożył M i stwierdzilismy, że zrobimy z niego skrzynki warzywnika Muszę domówić nowe na kompostownik
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:05, 20 kwi 2013

Do góry
U Ciebie jak zwykle wszystko wygląda super a jak tam kompostownik złożyłaś go w końcu??
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:32, 17 kwi 2013

Do góry
kompostownik powinien stać na glebie, tak aby mogły dostać się do niego mikroorganizmy i dżdżownice, skorupiaki i inne cudaki, które będą pracowały w "pocie czoła", tak,aby powstała zdrowa przerobiona masa organiczna.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:21, 17 kwi 2013

Do góry
kupiłam plastikowy kompostownik - został posadowiony na podłożu z kostki betonowej na prędce na pisku ułożonej - czy to dobrze czy wywalić kostkę i postawić bezpośrednio na ziemi - na kostce jest estetycznie i stabilnie i dobrze się będzie podbierać ale nie wiem czy to sensowne - proszę o radę

pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 09:15, 17 kwi 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Bogdziu,ja od ogródka oczu oderwać nie mogę.Też już coś posadziłam i poprzesadzałam.Kompostownik wczoraj rozgrzebałam i stoi bo już sił brakło.Ale skończę napewno.

Basiu wszyscy nie możemy się napatrzec na kolorowe kwiatki, pół roku bieli to już stanowczo za dużo. Nie przesadzaj z intensywnością pracy bo lepiej po trochę codzien niż sie rozchorowac. Kompostownik to ciężka praca. Miłego dnia życze . U mnie właśnie zaczął padac deszcz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies