Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka koło Muzeum

Działeczka koło Muzeum

Debra 12:04, 04 cze 2013

No tak, taka latarnia na własnej działce z dostępem do prądu dla wszystkich, to jest pewien problem.
U mnie jest ten słup, ale dostęp jest z zewnątrz, bo trzeba i tak włazić na wysoką drabinę.

Bluszcz na metalowej latarni to nie jest dobre rozwiązanie szczególnie zimą.

Można by wkopać przy tej latarni coś w rodzaju drabinki, tzn. np. wysoki drąg lub prosty pień z jakiegoś ścietego drzewka z nabitymi poprzecznie listewkami co jakieś 30 cm.Wtedy bluszcz, lub winobluszcz (lepiej, bo szybciej) mógłby sobie iść po tej niby drabince, do tego ustawić ją z drugiej strony, niż jest 'wejście' do latarni, tzn. dostęp do kabelków, nie będzie blokować zaglądania do nich.
Dodatkowo posadzić np jaśminowca - krzew rozłożysty, rośnie szybko zasłoni cały narożnik.
Robertop 21:24, 04 cze 2013

Witam. Zapoznałem się z całym Twoim ogródkiem. Masz ten sam problem co ja (też żadko bywam na działce ze względu na odległość i dużo pracy zawodowej). Widzę, że jesteś pod dobrą opieką Debry. Ja też dużo korzystam z jej rad. Pozdrawiam Was obie
madzielena 12:08, 05 cze 2013

Witaj u mnie Robercie

To prawda, Debra wiele mi pomaga - całe szczęście Ogrodowiska tkwi właśnie w takich pomocnych duszach, które dzielą się swoim doświadczeniem.

Teraz nie mogę ze być na działce tyle ile chce, bo mam małe dzieci. Wkrótce wrócę do pracy, więc czasu będzie jeszcze mniej.

Działkę traktuję jak inwestycję w przyszłość - może teraz nie mogę poświęcić jej tak wiele czasu, jakbym chciała, lecz przecież taki stan nie będzie trwał wiecznie

Pozdrawiam serdecznie!
madzielena 12:20, 05 cze 2013

Debro, to jest dobre rozwiązanie - o jaśminowcu już myślałam a co do pnącza, muszę się zastanowić co by mi tam odpowiadało. W tym roku zaobserwuję ile razy ktoś będzie do niej zaglądał i od tego uzależnię dalsze poczynania.

Wczoraj byliśmy znów rodzinnie na działce i było jak w bollywoodzkiej produkcji - Czasem słońce, czasem deszcz. Nawet tęcza była!

Wszystko ładnie rośnie oprócz warzyw, gnojówka przykryta, kompostownik się napełnia, mebelki działkowe i piaskownica w trakcie produkcji Z córką skorzystałyśmy wczoraj z okazji i pozwiedzałyśmy nasz ogród . No i taka impresja mnie naszła, choć o gustach się podobno nie dyskutuje - najbrzydsza rzecz jaką wczoraj widziałam to kwietnik z opony. Nie wiem czy dane było Wam coś takiego ujrzeć?

Ja rozumiem że drugie życie przedmiotów, ekologia itd. ale opona?! Taka powykręcana w kształcie koszyka.

Obrazów i zegarów skórzanych nie przebiła (to mój number one), ale jest wysoko na mojej liście straszliwych przedmiotów.

Mam nadzieję, że nie uraziłam nikogo tymi moimi wywodami, ale guma z opony jest chyba ostatnią rzeczą jaka pasuje do ogrodu, nawet jeśli nada jej się mniej "oponową" formę.
Asisko_2005 12:31, 05 cze 2013

Madziu i znowu mamy podobne zdanie na temat opon. Jadąc do mnie ulicą Sandomierską widuję je w każdym ogrodzie. Koszyki i labędzie nawet bywają. Okropne to , ale cóż zrobić jeden lubi ogórki drugi ogrodniak córki.

Wygląda na to, ze sie pogoda przejaśnia, nie wiem na ile wstrzymało deszcz, ale wolałabym aby go nie było. W przeciwnym razie nie zjem truskawek w własnego ogródka.
ka1sia 12:49, 05 cze 2013

Magda, mam takie samo zdanie na temat kwietników z opon, ale to chyba jakaś moda taka, bo bardzo dużo ogłoszeń z taką ofertą widziałam i to wcale nie jest tanie! ja za darmo bym tego nie chciala, ale chyba popyt jest skoro tyle ofert Pozdrawiam i już tylko słonka życzę
Joaska 12:56, 05 cze 2013

No ja tez się zastanawiam co ludzie widza w tych kwietnikach, przeciez są paskudne, no ale są różne gusta i nie powinno sie o nich dyskutować.
Madziu a dzieci szybko rosną na działke bedziesz jeździła coraz częściej, a taki azyl to skarb
Debra 19:00, 05 cze 2013

madzielena napisał(a)
Witaj u mnie Robercie

To prawda, Debra wiele mi pomaga - całe szczęście Ogrodowiska tkwi właśnie w takich pomocnych duszach, które dzielą się swoim doświadczeniem.

Teraz nie mogę ze być na działce tyle ile chce, bo mam małe dzieci. Wkrótce wrócę do pracy, więc czasu będzie jeszcze mniej.

Działkę traktuję jak inwestycję w przyszłość - może teraz nie mogę poświęcić jej tak wiele czasu, jakbym chciała, lecz przecież taki stan nie będzie trwał wiecznie

Pozdrawiam serdecznie!

Jakże mi miło! Magdo, Robercie, jakie pomaga, tak jak Wy stale się uczę, ale jak coś już wiem i to w dodatku sprawdziłam empirycznie, to chetnie przekazuje to co wiem. Tak czy inaczej, dziękuję za ten komentarz

Magdo, z doświadczenia wiem, że każdy czas spędzony z dziećmi to nawet jeszcze większa inwestycja, niż ta w działkę. Działka poczeka, a każdy stracony moment z dzieckiem jest utracony na zawsze.
Ja wiem, łatwo pisać, jak człowiek by chciał miec troche czasu na wszystko
Będzie, będzie i tak....

A co do ozdób ogrodowych - jest wiele koszmarów w ogrodach nie tylko działkowych. Czasem zamykam oczy by tego nie widzieć.
I powiem szczerze, nie wiem co gorsze, ozdoby z opony, czy rzeźby z betonu (((
Ktoś kto robi ozdobę ze starej opony pewnie nie ma innych wzorców, ale jak się robi kopię klasycystycznych ogrodów z imitacjami z betonu to chyba to jest jeszcze gorzej. Bo wzorce są wspaniałe!
Na koniec dodam nasze odwieczne powtarzane za Rzymianami 'de gustibus non est disputandum' ale czasem mam ochotę jednak podyskutować )))
Masz Magdo rację.
Asisko_2005 22:04, 06 cze 2013

Madziu nie chcesz gałązek Irgi poziomej do ukorzenienia? Dziś podcinałam krzaczek, i mam całe wiaderko. Biełe kwiatki a jesienią czerwone, okrągłe owoce. Łatwo się ukorzenia.
BEATA_S 08:04, 07 cze 2013

Pozdrawiam