Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Pogaduchy skowronków 06:56, 07 sie 2012

Do góry
Witaj Haniu i Jolu i wszystkie inne skowronki. W nocy wreszcie padało i roślinki odetchnęły z ulgą . Teraz będzie zmienna pogoda więc fajna na prace ogrodowe. Przez te upały pobuszowałam po ogrodowisku. Efektem tego jest założenie kompostu -prawdzie narazie nie na działce tylko poza nią- zrzucam na kupę jak leci a deszcz dzisiejszej nocy dopełnił wszystkiego. Mam nadzieję że wiosną będzie super kompost na przyszłe rabaty tym bardziej że ziemia u nas to zbita, paskudna glina.Jak mój m. się przekona to może na wiosnę zbije mi ładny kompostownik. Poza tym mam masę pomysłów, że głowa od tego boli (tak nawiasem nie wiem czy 5 lat starczy na realizację)
Plany na tydzień: m.in. układać drewno na rozpałkę w zimie, bo mój m. zaczął je ciąć.
Pozdrawiam w fajny rześki poranek
Mój ogródek pod Gdańskiem 21:52, 01 sie 2012

Do góry
AniaK napisał(a)

Czy ktoś może wie co to za roślina ? dostałam sadzonki od przemiłej sąsiadki, u której strasznie się rozrosła, ale ona też nie wiedziała jaka to roślina...

To chyba szarłat wyniosły zwany amarantusem. Bardzo smaczny i zdrowy, nasionka znaczy się, ale liście też podobno. Zobacz tu:
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2011/rme41/dane/7_1.html

Dzieki Aniu! Na Was Ogrodowiczan zawsze mozna liczy!!! Taka ta roslina dziwna trochę... ale dobrze sie u mńie przyjęła i szybko sie rozrasta może dlatego ze w zeszłym roku miałam w tym miejscu kompostownik z drugiej strony to jakaś odmiana dla kwiatów te jej ciemne dziwne wypustki, kwiatostany
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 16:57, 29 lip 2012

Do góry
alinak napisał(a)
z odpadkami jest prosta sprawa . nie wyrzucasz jedzenia i obiadu, ale za to obierki z warzyw ziemniaków, fusy z herbaty kawy . torebki z herbaty - już jak najbardziej .oczywiście ja na pewno bym zostawiła to do wiosny . i możesz tam rzucać skoszoną trawę , chwasty z plewienia . , w jesieni jest na pewno jakiś badylek z kwiatków , pocięte gałęzie z wiosennej obcinki krzewów . to wszystko tworzy wspaniały kompost .

Witajcie, chciałam włączyć się w dyskusję (może ktoś już o tym pisał więc wybaczcie) i doradzić, aby nie odkładać na kompostownik obierek od ziemniaków - ryzyko zakażeń zarazą ziemniaczaną

Bardzo dobrze jest też przekładać warstwy na kompostowniku krwawnikiem, rośnie go dużo na polach i łąkach. Ja po spacerze wracam zawsze w sezonie z bukietem krwawników - gorąco go polecam.

Ja chciałam pokazać mój kompostownik wykonany z nadstawek paletowych, kupuję je jako surowiec wtórny za 1 sztukę płacąc 10 PLN
łatwo je się przestawia, można wykonać kilka komór bez większego wysiłku
nie pomalowane wytrzymują długo- u mnie już 7 lat i jest ok

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 11:44, 29 lip 2012

Do góry
Moje roślinki dostaja kompostownik , po kazdej wypitej kawie fusy lądują w skrzynkach i donicach,to samo ze skórkami od bananów a wszystkie pokrzywy jakie wyrastają wrzucam do wiaderka zalewam wodą ,przykrywam ,stoja 2-3 tygodnie i gotowy nawóz przelewam do konewki i wio do ogródka fakt troche smierdzi ale co sie nie robi żeby ogród wyglądał kwitnąco zbieram od sąsiadki kurze odchody na jesieni rozsypuję gdzie się da , zdarza mi sie kuowac nawozy w sklepie tylko nieraz wolę wydać pięniądze na nowe skrzyneczki i pierdółki a pokrzywy przecież rosną wszędzie
Moje zmagania ogrodowe 00:00, 26 lip 2012

Do góry
Witam Ewelinko, te pomidorki niech dojrzeją na kompostowniku tam im ciepło, ale na przyszłość jak będziesz obrywała liście pomidorom to nigdy nie wyrzucaj na kompostownik, wkładaj w oddzielny worek i na jesieni pal albo wywalaj na śmietnik
Ogród Sylwii od początku :) 19:47, 25 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Kompostownik jak te taczki w tle - mercedes

Kurczę, Sebastian, aż się musiałam cofnąć gdzie ty te taczki wypatrzyłeś...
Przeca tam widać, ale wózek na węża... ale nie, trochę dalej w prawo widać raczki od tego mercedesa...

Ty to masz oko !

Już dawno zauważyłam, że na zdjęciach widzisz to, czego inni nie zauważają
Ogród Sylwii od początku :) 18:32, 25 lip 2012

Do góry
Się uspokoiłaś, ale kompostownik Ci się robi

Pokaż tulipanowca w wolnej chwili. Możesz się polenić trochę z aparatem przecież. Odpoczywaj, na to też trzeba umieć znaleźć chwilkę.
Ogród Sylwii od początku :) 18:00, 25 lip 2012

Do góry
Kompostownik jak te taczki w tle - mercedes
Ogród Sylwii od początku :) 17:26, 25 lip 2012

Do góry
Sylwia , bo ja tu normalnie parskam śmiechem co Ty kochana piszesz - lenia dostałaś?Ty?
Raptem parę dni luzu od ostatniego przesadzania i myślisz że ci tak zostanie?

Żartuję oczywiście

Takiego pracusia jak Ty tez kiedyś musi leń dopaść

Kompostownik super i ułatwi ci pracę.
Myśl już o wakacjach i błogim spędzaniu czasu - zasłużyłaś przeca

Pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku :) 17:25, 25 lip 2012

Do góry
Sylwia, ale będziesz miec wypasiony kompostownik !!!! Super !!

ja sie nie moge doprosić, chociaż palety leżą odłogiem, nic tylko pozbijać je razem...
Ogród Sylwii od początku :) 16:59, 25 lip 2012

Do góry
Ja mam lenia za to reszta rodziny się uaktywniła i powstaje takie coś ..... mój kompostownik rzecz jasna
Dzieło mojego starszego syna się tworzy ....

desek z rozebranej balustrady na tarasie brakło .... musimy dokupić resztę

a tu taras ogołocony z dech ....
Moja największa pasja - ogród 09:32, 25 lip 2012

Do góry
ogród w tym roku zdecydowanie najbardziej mi się podoba, to co zrobiliśmy zaczyna przynosić wymiernw efekty, choć ja jeszcze nie jestem w pełni usatysfakcjonowana

stary kołowrotek uratowany przed wyrzuceniem

w oddali nowy kompostownik stworzony przez męża ze starych podłogowych desek

trzeba będzie coś przed nim posadzić, bo na razie średnio to wygląda

a to śliczna trzykrotka prezent od mamy, baardzo mi się rozrasta

Chore Limelight:( 17:47, 23 lip 2012

Do góry
Jeśli masz kompost - to powyciągaj te hortensje i im go dodaj - są posadzone niedawno i nie zdążyły się ukorzenić, zresztą najintensywniejszy rozrost korzeni zaczyna się dopiero w sierpniu. Jeśli chcesz żeby dobrze rosły na takiej glebie jak masz w ogrodzie - powinnaś mieć dół o powierzchni 1m2. - wystarczy 30 cm głęboki - jak dla rh, niżej i tak urodzajność gleby jest zawsze już ciut niższa a to co dobre będzie się wpłukiwać. Potem co roku podsypiesz im nowego kompostu i powolutku struktura tej gleby będzie się poprawiać. Cudów nie zdziałasz na takiej glebie - bo specyfika cząsteczek mineralnych składających się na taką glebę nie będzie sprzyjała utrzymaniu próchnicy - ale jak się postarasz hortensje będą rosły Ci zdrowo. Łatwiej piaszczystą glebę poprawić próchnicą niż zwiększyć przepuszczalność ciężkiej. Z początku będziesz miała wrażenie że ten Twój piach pożera wszystko co mu dajesz i dochodzisz do punktu wyjścia, ale z biegiem czasu będzie coraz lepiej. Tylko przygotuj się że kompostownik to podstawa i co roku rozsypuj - nie odpuszczaj. Wszystko co wyrośnie na Twojej działce ma trafiać z powrotem do ziemi.

Albo dowieziesz czarnoziemu i przekopiesz z tym Twoim piachem. Byłoby Ci łatwiej. Znacznie łatwiej.

Ta tematyka to moja pasja - więc podejrzewam że częściej Ogrodowiczanie muszą wykazywać się cierpliwością

tak pokokietuję.. trochę
Ogródek Hanusi po zimie 22:19, 18 lip 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dzięki Monisiu!Dynia w ramach eksperymentu. wsadziłam w skrzynie wypełnioną kompostem,już są zawiązki,nadzieję na zupę dyniową mam.
A dziś z wnuczkiem wybraliśmy się do lasu.....
Zdjęcia z telefonu

[/quote

Haniu! Słonko nawet mieliście w tym lasku na spacerze!! Ślicznie!! Oj na grzybki w lesie to i ja czekam... A wracając do dyni to ja tez planowalam eksperyment z dnia w tym roku, ale samodyscypliny mi zabrakło.. I tylko u innych podgladac dynie teraz mogę.. Chciałam ja sobie na komponowaniu wysiac bo moja mama robi tak od kilku lat i super to wyglada i dobrze sie sprawdza ( kompostownik zacienia i przy okazji zakrawa..)
Moje zmagania ogrodowe 22:18, 16 lip 2012

Do góry
Juzia, zapraszam wiec na kawkę przy okazji
Danusiu, myślałam, że zamkniesz wątek z przerazenia
M. oczywiście pomagał przy budowie domu, dachówkę sam układał, część domu obkładał styropianem i zaciągał klejem. W środku kładł wszystkie kable, kafelki, szpachlował (malowałam i fugowałam ja), wybudował w domu kominek, kładł panele. Wybudował szopkę na drewno, zrobił domek dla dzieci i kompostownik, rozwiózł ziemię, ogrodzenie z pomocą sasiada, teraz ostatnio obwódki wokół okien i mnóstwo innych rzeczy, ale te tak na szybkiego mi się przypomniały. Naprawdę duuuuużżżżżo zaoszczędziliśmy pieniędzy dzięki temu, że M to robi, co prawda dłużej to trwa, ale bardziej cieszy.
Moje zmagania ogrodowe 18:49, 16 lip 2012

Do góry
To samo miejsce co na ostatni zdjęciu już jest zagospodarowe: na końcu rosną warzywa, jest coś ala kompostownik, huśtawka dla dzieci, domek ze zjeżdżalnią wykonany przez M., piaskownica
(widać jak wcześniej były ułożone cegły, ale źle się kosiło i M je wkopał - trochę po zimie się rozpadły, ale to też ma swój urok)

to jakieś wcześniejsze, tylko z wyznaczonym miejscem

i w zeszłym roku

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:17, 15 lip 2012

Do góry
Opróżniałam wczoraj mój kompostownik- przewiozłam 7 czy 8 taczek ziemi na nową rabatę. Jestem z siebie dumna! Przesiałam wszystko przez plastikową, sklepową skrzyneczkę. Ziemia piękna i zdrowa! Całkowicie za darmo- nie licząc własnej pracy ale dla mnie to przyjemność!
Witajcie w Wyżełkowie 16:13, 15 lip 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Z Ciebie to prawdziwa Ogrodniczka , Efektywne Mikroorgnizmy, gnojówki i inne mikstury .... ja odpadam .... ale ! kompostownik oglądnęłam i wiem , że go będę mieć razy 4 sztuki ... dziękuję i pozdrawiam

Syla aż 4 szt! ale full wypas, u mnie też by się przydał choćby jeszcze jeden, bo dobrej kompostowej ziemi ile by nie było, zawsze jest za mało. Pozdrowienia
Witajcie w Wyżełkowie 19:04, 13 lip 2012

Do góry
Z Ciebie to prawdziwa Ogrodniczka , Efektywne Mikroorgnizmy, gnojówki i inne mikstury .... ja odpadam .... ale ! kompostownik oglądnęłam i wiem , że go będę mieć razy 4 sztuki ... dziękuję i pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku :) 13:01, 13 lip 2012

Do góry
Syla napisał(a)
Alinko na tym wysypisku to masa kamieni , gruzu , prętów pobudowlanych wykopana podczas nasadzeń . Niestety gdybym miała wówczas to samo pojęcie ogrodowe co teraz , natewno wyglądało by to inaczej . Kompostownik będę robić z desek z ogrodzenia tarasowego oraz desek balkonowych ....wykorzystam to drewno bo i zainpregnowane i pokolorowane ... Jedynie zostało pociąć i połączyć .... Na plastikowe się nie decyduję, zdecydowanie wolę drewniane .....

przy cisach posadziłam trawę gracillimus

Sylwia , podczas oglądania zdjęc Twojego ogrodu , to ja odpoczywam, pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies