Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:22, 23 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Kurcze, jak a u mnie ten Carex Gold słabo rośnie, chyba muszę kupić nowe sadzonki. U Ciebie pięknyD.
Magnolia w hakone świetnie będzie wygladała.

Mój rośnie w półcieniu, a jak miałam w pełnym słońcu to przysychały mu końce i słabo rósł...

Też myślę,że Susanka w skarpecie z hakone będzie fajnie wyglądać
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:15, 23 lip 2018

Do góry
Kurcze, jak a u mnie ten Carex Gold słabo rośnie, chyba muszę kupić nowe sadzonki. U Ciebie pięknyD.
Magnolia w hakone świetnie będzie wygladała.
Moja działka na Dębowym Lesie 21:18, 21 lip 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Hostowisko bardzo dorodne masz [zresztą jak wiele innyc rabat!].
No i jaka dorodna hortensja dembolistna, ciągle tak mało popularna a mi coraz bardziej się podobająca. Kwitnie Ci regularnie?

Dziękuję Ewelinko
Hortensja Dębolistna jest naprawdę ładna, okazała kraka, liści.
Wcześnie wypuszcza listki i jesienią ładnie się przebarwiają .
I ładnie kwitnie.
chociaż moja w tym roku bardo skąpa w kwitnieniu.

Magnolia sobie powtórnie zakwitała

Ptasi gaj 15:22, 21 lip 2018

Do góry
Super ta magnolia. Prawdziwy rarytas.
Ptasi gaj 15:10, 21 lip 2018

Do góry
Zawsze we wrzesniu 2gi raz te paki sa najwieksze magnolia zolta

.

Babie lato pajeczyn od groma przejsc miedzy drzewami nie mozna

Motylogród 23:41, 20 lip 2018

Do góry
Mariposa napisał(a)
Toszko, pracuję nad glebą, jak wiesz, w tym roku na pewno nie będę jeszcze nic sadzić - ale wolno mi to planowanie idzie, więc wolę zacząć już teraz, bo potem jeszcze kilka rabat będzie trzeba stworzyć

Na miejscu planowanej rabaty leżały kompost i obornik - już wiele tych dobroci przemieszało się z glebą, więc nie chciałabym wybierać ziemi i dołu robić, bo szkoda tych dobroci, przekopię bardzo głęboko wszystko i ewentualnie zrobię rabatę lekko wyniesioną. Siarka już czeka, mączkę granitową też już mam. Za chwilę będę wszystko mieszać, czekam tylko, aż zrobię odwodnienie - bo pod tą rabatą będzie szła nitka odwodnienia - i to chyba dobra wiadomość, bo pomimo podłoża gliniastego, rodki nie powinny mieć stojącej wody. Liście i igliwie zaczęłam zbierać w oddzielnym kompostowniku, ale wolno mi to idzie, bo nie mam czasu na spacery Nadrobię jesienią. Ziemię liściową zrobię w workach.

Co do iglaków - na tuje i cyprysiki absolutnie się nie nastawiam, bez żalu je wyautuję, ale szukałam czegoś na tło i osłonę dla rodków. Z tyłu u sąsiada jest rząd sosen, więc jakieś tło zielone jest, ale z prawej strony pusto - może jednak jakiś żywopłot niski? Choiny? Jakie radzisz?

O borówkach w poście powyżej. W tym miejscu słońce jest cały czas, na razie nic by borówek nie cieniowało, ale później może to robić magnolia. Hmmm ...

A co do proporcji - starałam się je zachować, naprawdę ale chyba masz rację, brałam pod uwagę wymiary roślin dziesięcioletnich, a nie docelowe (bo o tych nikt nigdzie nie pisze)

Czytam i myślę dalej...

Proponuje poczytaj wątek Bogdzi tam jest opisane wielokrotnie jak ziemię pod rodki przygotować i czego im trzeba
Docelowych rozmiarów roślin nikt nie pisze bo roślina jeśli żyje to nadal rośnie. Czyli docelowo jest rosnąca ciągle, albo suchar w ziemi
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:35, 20 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Magnolia wielopniowa- mistrzostwo! Ślicznie te pieńki wyglądają, myślałam, że to świdośliwa

Ogrodzenie zapowiada się świetnie, słupki bardzo eleganckie.

jak możesz, to i mnie wyślij namiar na szkółkę, warto mieć

Magnolię i tak musiałam ciąć bo szeroka rośnie i tak sobie ją podkrzesałam
Ogrodzenie też nam się już podoba,jest takie jak chciałam Dzięki

już wysyłam priv
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:53, 20 lip 2018

Do góry
Magnolia wielopniowa- mistrzostwo! Ślicznie te pieńki wyglądają, myślałam, że to świdośliwa

Ogrodzenie zapowiada się świetnie, słupki bardzo eleganckie.

jak możesz, to i mnie wyślij namiar na szkółkę, warto mieć
Motylogród 15:07, 20 lip 2018

Do góry
Toszko, pracuję nad glebą, jak wiesz, w tym roku na pewno nie będę jeszcze nic sadzić - ale wolno mi to planowanie idzie, więc wolę zacząć już teraz, bo potem jeszcze kilka rabat będzie trzeba stworzyć

Na miejscu planowanej rabaty leżały kompost i obornik - już wiele tych dobroci przemieszało się z glebą, więc nie chciałabym wybierać ziemi i dołu robić, bo szkoda tych dobroci, przekopię bardzo głęboko wszystko i ewentualnie zrobię rabatę lekko wyniesioną. Siarka już czeka, mączkę granitową też już mam. Za chwilę będę wszystko mieszać, czekam tylko, aż zrobię odwodnienie - bo pod tą rabatą będzie szła nitka odwodnienia - i to chyba dobra wiadomość, bo pomimo podłoża gliniastego, rodki nie powinny mieć stojącej wody. Liście i igliwie zaczęłam zbierać w oddzielnym kompostowniku, ale wolno mi to idzie, bo nie mam czasu na spacery Nadrobię jesienią. Ziemię liściową zrobię w workach.

Co do iglaków - na tuje i cyprysiki absolutnie się nie nastawiam, bez żalu je wyautuję, ale szukałam czegoś na tło i osłonę dla rodków. Z tyłu u sąsiada jest rząd sosen, więc jakieś tło zielone jest, ale z prawej strony pusto - może jednak jakiś żywopłot niski? Choiny? Jakie radzisz?

O borówkach w poście powyżej. W tym miejscu słońce jest cały czas, na razie nic by borówek nie cieniowało, ale później może to robić magnolia. Hmmm ...

A co do proporcji - starałam się je zachować, naprawdę ale chyba masz rację, brałam pod uwagę wymiary roślin dziesięcioletnich, a nie docelowe (bo o tych nikt nigdzie nie pisze)

Czytam i myślę dalej...
Działeczka Asi :) 10:58, 20 lip 2018

Do góry
Wczoraj jak nie miałam ze sobą aparatu, oczywiście zakwitła lilia orientalna. Jest piękna, dzisiaj jak pogoda dopisze zrobię fotkę
I jeszcze wyobraźcie sobie, że podlewając wczoraj niektóre roślinki patrzę... a moja biedronkowa magnolia Susan ma jeden kwiat Nie wierzyłam, że one kiedyś zakwitną. Mam dwa egzemplarze Ale muszę pomyśleć na jesieni o przesadzeniu ich, bo oczywiście rosną w takim miejscu, gdzie nie powinny rosnąć. Tylko gdzie ja je przesadzę hmm....
Będę mieć pytanko o te magnolie, bo mają one jakieś takie powygryzane liście. W sumie nie dbałam o nie szczególnie, bo w nie nie wierzyłam
Wieczorem wstawię fotkę, może ktoś mądry podpowie, co jej jest
No zaskoczyła mnie totalnie tym kwiatem
Małymi krokami-Ogród Wioli 06:11, 20 lip 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Super wyszło.
Wiolu, co tu masz za drzewo?

Dzięki
To magnolia Susan, zrobiłam sobie drzewko wielopniowe
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:46, 19 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Mam kilka propozycji, a nóż

- magnolia Genie (kolumnowa, ok 3 metry)
- bez kolumnowy Golden Tower (2-3 m wys)
- bez kolumnowy Black Tower (2-3 m wys., kwitnie na różowo)
- bez Eva Black Lace, śliczne liście jak u klona palmowego, kwitnie różowo, można ciąć, formować

Anulka, dzięki za propozycje .
Z magnoliami jakoś mi nie po drodze, za delikatne mi się wydają jak dla mnie . Nad bzami kiedyś rozmyślałam, popatrzę, dzięki za trop .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:01, 19 lip 2018

Do góry
Mam kilka propozycji, a nóż

- magnolia Genie (kolumnowa, ok 3 metry)
- bez kolumnowy Golden Tower (2-3 m wys)
- bez kolumnowy Black Tower (2-3 m wys., kwitnie na różowo)
- bez Eva Black Lace, śliczne liście jak u klona palmowego, kwitnie różowo, można ciąć, formować
Ogród pod lasem 12:25, 18 lip 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Zawilce już kwitna?? u mnie niektóre paki dopiero zawiązują ,ale większość nawet nie myśli . Chyba więcej pada u Ciebie
Ogród wygląda pięknie
A ta bordowa róża jak ma na imie?

Taaa, część kwitnie, część w pąkach. Śmiesznie to wygląda, jak kwitnie magnolia, a pod nią zawilce
Ta bordowa koło fotki z hortensją? To NN, kupiłam, bo wyglądała jak Cardinal Hume, ale on ma jasny środek, a ona czarny.
Motylogród 21:03, 17 lip 2018

Do góry
W ogromnych bólach powstał wstępny projekt pierwszej rabaty - kwaśnej. Jestem pewna, że z Waszą pomocą udoskonalę go - kopanie mi chyba wychodzi, ale projektowanie to nie bardzo

Mam nadzieję, że ten rysunek jest wystarczająco czytelny, bo średnio czuję się w programach do projektowania ani nawet graficznych

Th - tuja Aureospicata
SS - sosna Scherina Wiethorst
CL - cyprysik Lawsona Ivonne
M - magnolia Daphne
B - borówki
AN - rododendron Album Novum
HU - rododendron Helsinki University
R - rododendron Rasputin
PW - rododendron Percy Wiesman
AzCh - azalia Chanel
AzKR - azalia Kermesina Rosea
Ro -azalia Rosinetta
Św - świerk Nidiformis (albo sosna Mops)
Cgr - cyprysik groszkowy
F - funkia Pilgrim
Ż - żurawki - Electra i Palace Purple
W - wrzosy

Nie ma tu cienia na razie, niestety, mam nadzieję, że różaneczniki sobie poradzą - ew będę cieniować na początku.
Z rododendronów must have jest Percy Wiesman i Rosinetta - zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia (najwyżej będę okrywać, chuchać i dmuchać, ale muszę je posadzić!). Te większe azalie nie muszą być akurat takie, choć podobają mi się. Największy problem mam z zielonym tłem i osłoną - nie wiem, czy Th Aureospicata i cyprysik Lawsona to dobry wybór (tujek to ja w ogóle nie lubię, ale nie mam pojęcia, co tam nie za dużego posadzić, a tuje można w pewnym momencie ograniczyć wzrostowo).

Otwieram dyskusję
Czekam na wszelkie uwagi, nie obrażę się za żadne połajanki (przecież wiem, że projektant ze mnie jak z koziej .... trąba
Ogród w remoncie 22:58, 14 lip 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
cudna ta sesleria z hortkami. to ten moment- obie jasne i świeżutkie,piękne

To połączenie to zupełny przypadek ,obie w pzechowalniku wsadzone tam,gdzie było miejsce ale fajnie koło siebie wyglądają i nawet dają radę obok siebie mimo ,że niby każda z innej bajki . Nie wiem czy gdzieś nie wykorzystam tego mariażu
Ogród w remoncie 21:53, 14 lip 2018

Do góry
cudna ta sesleria z hortkami. to ten moment- obie jasne i świeżutkie,piękne
Blaski i cienie nowego życia 20:28, 14 lip 2018

Do góry
Pod bukszpanami narazie aranżacja z kamieni bo mi pies podsikuje te miejsca

Zostało mi przesadzenie buka, jakiś 2 miskantów i nowo ukorzenionej hortensji oraz rozplenic. Jak trochę przekwitną jeżówki to też tam pójdą. Niestety na trawy przyjdzie czekać do jesieni a potem byle dotrwać do wiosennej metamorfozy tego miejsca

I właściwie to będzie szkielet rabaty. Przydałoby się jakieś kwiecie bo z kwitnących roślin jest tylko magnolia, żurawki i potem hortensja z jeżówką.a wśród trawek mogłoby jeszcze coś niskiego kwitnąć. To dość słoneczna część, popołudniu dopiero cień.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:54, 14 lip 2018

Do góry
Jakie zimozielone drzewko pasowało by na środek wystającej części rabaty wyniesionej? Wokół będą hakonehloa macra aureola i bukszpanowe kule. Wcześniej była magnolia Genie ale nie przetrwała

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies