Dziękuję Toszko
Grobla: pas ziemi pomiędzy rzeczką i stawem. Podstawa z torfu na górze ił z gliną. Wiem, wiem, powinno być odwrotnie. Grobla ma w najwęższym miejscu około 5m. Tam gdzie połowa stawu, grobla ma szerokość około 20m a później znowu się zwęża do około 6 m. Nie wpuszczam żadnego sprzętu na groblę bo pod ciężarem się " rozjeżdża". Ciężki sprzęt się utopi. Grobla służy jedynie do spacerowania. Skarpa od strony stawu dość łagodna ma wymienioną ziemię i rosną tam rośliny. W połowie liliowce a na drugiej połowie kosaćce i ( w tym roku) łączka. Ma ona wystawę południową ( dużo słońca),zacisze (bo w dole) i wody ze stawu pod dostatkiem. Tę część będę obsadzał. Druga strona, ta od rzeczki bardzo stroma, niezagospodarowana. Zacząłem sadzić wzdłuż rzeczki lilaki, brzozy papierowe, klon ginnala. Aby na grobli cokolwiek posadzić muszę wyrąbać dół w tym ile. Rośnie tam około 15 letnia magnolia i resztki krzewów ( to co po złodziejach zostało). Na środku grobli ( w tym najszerszym miejscu) rośnie dąb. Dąb rośnie na samym brzegu przy rzeczce. Pod nim trawa najgorzej rośnie. Dąb sypie żołędziami na groblę od rzeczki do stawu i trochę do stawu ( rozłożysty jest). Żołędzie spośród kwiatków wybieram a z trawy czasami grabię a czasami zostawiam.
Obecnie przez przeziębienie leżę w łóżku ale jak wyzdrowieję zrobię szczegółowe zdjęcia.
Dąb w Przedogródku Pod Dębem:
Już wiem, że zasypać szyjki nie mogę. Skopię trochę wokoło ( jeśli korzenie pozwolą). Wiosną nasypię niewielką ilość kompostu i posadzę .... jeszcze nie wiem co ale tyle dałyście rad, że coś wybiorę. Szczegółowe zdjęcia oczywiście zrobię za jakiś czas.
Jeszcze raz dziękuję za Waszą troskę i rady. To naprawdę bardzo miłe
Bardzo mi się podobają "Pióropuszniki Strusie". Chyba je posadzę nad rzeczką. Mam takie miejsce gdzie będą mogły się rozrastać. Jednak pod dębem boję się je posadzić bo paprocie ekspansywne są. Czy można nad nimi zapanować? Bo rzeczywiście fajnie by tam wyglądały. A gdyby jeszcze skomponować im towarzystwo ...
Wacławie : bardzo dziękuję czasami trzeba odpocząć od wielu spraw .Bo już jak szumi w głowie etc to trzeba zwolnić .): będę już bo Ogrodowisku ze swoimi ludkami jest ok
Wacku, czytam, że chcesz pod dębem w przedogródku posadzić rośliny, a już wiesz, że szyjki nie możesz zasypać.
Podpowiadam do rozważenia pomysł, który widziałam / nie pamiętam jakie to było drzewo /, ale to co rosło w skrzyniach było piękne.
I drzewo miało się dobrze.
Skrzynie były różnej wielkości i wysokości.
Wstawiam szkic.