Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek pod dębem

Przedogródek pod dębem

Waclaw 16:13, 12 gru 2018

Anda napisał(a)
Również czytałam, że drzewom należy podnosić poziom ziemi pomalutku, tak po 10 cm rocznie.

Pod dębem chyba niewiele roślin da radę. Myślę, że najpewniejsze będą Waldsteinia ternata - silnie rosnąca roślina, Luzula pilosa, Lamium maculatum 'White Nancy', Lamiastrum galeobdolon 'Florentinum' - silnie rosnąca odmiana.

Dziękuję Ewo.
Przeglądnę te rośliny w necie. Coś wybiorę przez zimę.
Anda 16:42, 12 gru 2018

Waclaw napisał(a)

Dziękuję Ewo.
Przeglądnę te rośliny w necie. Coś wybiorę przez zimę.

Paproci zapomnialam dopisac Ladnie sie komponuja z hostami. Koniecznie sucholubne, bo nie wiadomo, jakie lato znow bedzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Milka 16:48, 12 gru 2018

Oj Ewa ma rację a paprocie i piękne, ale u mnie też od suszy wyschły górą, ale w ziemi zostały i wiosną odbiją
Waclaw 16:51, 12 gru 2018

Toszka napisał(a)
Wacku, coś więcej możesz napisać o grobli? Przejrzałam zdjęcia stawu i tę groblę widać tylko szczątkowo. Czy ona ma być użytkowana? Przejezdna?

Coś bliżej napisz?

Tak powstają "miejskie legendy"
Zapewne zasypano szyjkę korzeniową. Żadne drzewo tego nie zniesie, bo prowadzi to do zgnilizny i powolnej, w agoniach śmierci.

Jednak możesz spokojnie ściółkować obornikowym kompostem (z dodatkiem dolomitu ale nie za dużo). To ważne bo dęby wrażliwe są na deficyt niektórych składników pokarmowych w glebie (N, P, Ca i inne).

Pod dębem spokojnie możesz sadzić hosty, a także np. pięciornik biały, dzwonki (np. brzoskwiniolistny), miodunki, jaskry, pierwiosnki, lilie złotogów, ciemierniki, brunnery, zawilce, przylaszczki, hakonechloa, kokoryczki, bodziszki, przytulie, carexy, żurawki. Większość z tych roślin naturalnie rośnie w świetlistych dąbrowach. Mozna posadzić rosliny cebulowe kwitnące przed rozwojem liści, np. krokusy, tulipany botaniczne, cebulicę syberyjską, żonkile.
Wybór jest spory, bo dąb to towarzyskie drzewo

Dziękuję Toszko
Grobla: pas ziemi pomiędzy rzeczką i stawem. Podstawa z torfu na górze ił z gliną. Wiem, wiem, powinno być odwrotnie. Grobla ma w najwęższym miejscu około 5m. Tam gdzie połowa stawu, grobla ma szerokość około 20m a później znowu się zwęża do około 6 m. Nie wpuszczam żadnego sprzętu na groblę bo pod ciężarem się " rozjeżdża". Ciężki sprzęt się utopi. Grobla służy jedynie do spacerowania. Skarpa od strony stawu dość łagodna ma wymienioną ziemię i rosną tam rośliny. W połowie liliowce a na drugiej połowie kosaćce i ( w tym roku) łączka. Ma ona wystawę południową ( dużo słońca),zacisze (bo w dole) i wody ze stawu pod dostatkiem. Tę część będę obsadzał. Druga strona, ta od rzeczki bardzo stroma, niezagospodarowana. Zacząłem sadzić wzdłuż rzeczki lilaki, brzozy papierowe, klon ginnala. Aby na grobli cokolwiek posadzić muszę wyrąbać dół w tym ile. Rośnie tam około 15 letnia magnolia i resztki krzewów ( to co po złodziejach zostało). Na środku grobli ( w tym najszerszym miejscu) rośnie dąb. Dąb rośnie na samym brzegu przy rzeczce. Pod nim trawa najgorzej rośnie. Dąb sypie żołędziami na groblę od rzeczki do stawu i trochę do stawu ( rozłożysty jest). Żołędzie spośród kwiatków wybieram a z trawy czasami grabię a czasami zostawiam.
Obecnie przez przeziębienie leżę w łóżku ale jak wyzdrowieję zrobię szczegółowe zdjęcia.

Dąb w Przedogródku Pod Dębem:
Już wiem, że zasypać szyjki nie mogę. Skopię trochę wokoło ( jeśli korzenie pozwolą). Wiosną nasypię niewielką ilość kompostu i posadzę .... jeszcze nie wiem co ale tyle dałyście rad, że coś wybiorę. Szczegółowe zdjęcia oczywiście zrobię za jakiś czas.

Jeszcze raz dziękuję za Waszą troskę i rady. To naprawdę bardzo miłe
Waclaw 17:02, 12 gru 2018

Anda napisał(a)

Paproci zapomnialam dopisac Ladnie sie komponuja z hostami. Koniecznie sucholubne, bo nie wiadomo, jakie lato znow bedzie.

Bardzo mi się podobają "Pióropuszniki Strusie". Chyba je posadzę nad rzeczką. Mam takie miejsce gdzie będą mogły się rozrastać. Jednak pod dębem boję się je posadzić bo paprocie ekspansywne są. Czy można nad nimi zapanować? Bo rzeczywiście fajnie by tam wyglądały. A gdyby jeszcze skomponować im towarzystwo ...
Waclaw 17:05, 12 gru 2018

Milka napisał(a)
Oj Ewa ma rację a paprocie i piękne, ale u mnie też od suszy wyschły górą, ale w ziemi zostały i wiosną odbiją

Irenko, miło mi Ciebie gościć. Przyznam się, że również Twój wątek mam zaznaczony do oglądania i regularnie odwiedzam Twój ogród.
Waclaw 17:11, 12 gru 2018

sierotka napisał(a)
Witaj Wacławie miło Ciebie wciąż widzieć na O i na Twojej działeczce

Bogusiu!
Ależ miłą niespodziankę zrobiłaś!
Niepokoiłem się.
sierotka 17:15, 12 gru 2018

Wacławie : bardzo dziękuję czasami trzeba odpocząć od wielu spraw .Bo już jak szumi w głowie etc to trzeba zwolnić .): będę już bo Ogrodowisku ze swoimi ludkami jest ok
Waclaw 17:35, 12 gru 2018

Tak, zgadzam się z Tobą: Ogrom tu miłych i życzliwych ludzi
gogo 20:11, 12 gru 2018

Wacku, czytam, że chcesz pod dębem w przedogródku posadzić rośliny, a już wiesz, że szyjki nie możesz zasypać.
Podpowiadam do rozważenia pomysł, który widziałam / nie pamiętam jakie to było drzewo /, ale to co rosło w skrzyniach było piękne.
I drzewo miało się dobrze.
Skrzynie były różnej wielkości i wysokości.
Wstawiam szkic.