Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:22, 22 wrz 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
o jakie one już urosły , u mnie tam jest wąziutki pasek. tylko na tym łuku jest wiecej przestrzeni, a może wałek z trzmieliny?

możesz dać 2 azalie, bo lubia towarzystwo rh i z 3 tawuły i wystarczy
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:01, 22 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Aniu, wspaniałe zakupy i pięknie wykonana praca; ja dosadziłabym azalie japońskie, a pomiędzy rh i azalie cebulki, a potem w sezonie dasz np białe begonie i będzie super, jak za dużo traw, to też nie jest tak fajnie; widzę, że w gazonach rosnie, u mnie też tawuły urosły i nawet zakwitły i żurawki tez bujnęły;
w sumie bardzo mi sie podoba, mamy podobne zadania z tymi gazonami, więc sledzę twoje poczynania

nie wpadłam na azalie, ale myślę że to super pomysł , dziękuję. Trochę boje się sadzić koło rh bo Bożenka kiedys mówiła, że one nie lubią jak się im grzebie w pobliżu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:00, 22 wrz 2012

Do góry
Aniu, a wiesz co mi wpadło jeszcze do głowy, może z przodu dasz te tawuły co u mnie w gazonach, rosną w kule i taki złocisty kolor fajnie z rh się komponuje; wkleje ci foto, potem wywalisz,
one u mnie juz urosły i kwitną!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:54, 22 wrz 2012

Do góry
Aniu, wspaniałe zakupy i pięknie wykonana praca; ja dosadziłabym azalie japońskie, a pomiędzy rh i azalie cebulki, a potem w sezonie dasz np białe begonie i będzie super, jak za dużo traw, to też nie jest tak fajnie; widzę, że w gazonach rosnie, u mnie też tawuły urosły i nawet zakwitły i żurawki tez bujnęły;
w sumie bardzo mi sie podoba, mamy podobne zadania z tymi gazonami, więc sledzę twoje poczynania
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:56, 21 wrz 2012

Do góry
Hej Ula!
akurat tak trafiłam Tawułki na razie są na swoich starych miejscach te 3, bo nie mam co z nimi zrobić. Może je gdzieś wcisnę, ale to jak będę miała kulki bukszpanowe na ich miejsce, chętnie biało-zielonego bukszpana variegata. Te tawuły mają już 3 lata, tnę je 2x w roku - zobaczymy - czy uda się je nadal kulkować, czy zrobię mały żywopłocik... ale to na wiosnę

pozdrawiam!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:24, 21 wrz 2012

Do góry
Pochwalę się wczorajszym popołudniowym kończeniem rabaty przy wejściu. Jest tak:

Zostawiłam 3 tawuły, wydaje mi się że nie cała rabata musi być taka "uładzona" pod linijkę. W zasadzie mały chaos jest u mnie wskazany
Może kiedyś tawuły zamienię na bukszpanowe kulki - może z variegaty??

Poziomki owocują na nowym miejscu:

Mam jeszcze 2 zielone trawki jak ta, może gdzieś jeszcze wcisnę??

Maleństw prawie nie widać:

Od strony garażu idąc (krawężnik ma zniknąć, może jeszcze tej jesieni...):

Zastanawiam się jeszcze nad tym miejscem - żurawka na próbę postawiona - chyba dosadzę jeszcze poziomkę i z głowy:
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:57, 20 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
tak więc dokupiłam na rabatę cieniolubną pod wiązem suchodrzew chiński lonicera pileata, ponoć zimozielony i kwitnie na biało;l wzięłąm jeszcze 2 lawendy i 2 tawuły, te co na gazonie, barwinek wariegata i 2 bluszcze i wiśnie szczepione na pniu

a to wczorajsze, co juz posadziłam

i moje trzmieliny na pniu posadzone i uciekam, reszta kiedys tam...

No no, ale nowe zakupy. Ciekawe czy lawenda przezimuje zakopana teraz? Ale u Ciebie łagodniejszy klimat.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:55, 20 wrz 2012

Do góry
tak więc dokupiłam na rabatę cieniolubną pod wiązem suchodrzew chiński lonicera pileata, ponoć zimozielony i kwitnie na biało;l wzięłąm jeszcze 2 lawendy i 2 tawuły, te co na gazonie, barwinek wariegata i 2 bluszcze i wiśnie szczepione na pniu

a to wczorajsze, co juz posadziłam

i moje trzmieliny na pniu posadzone i uciekam, reszta kiedys tam...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:59, 19 wrz 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Karolina,
Jak przeczytasz to zarekomenduj, którą z tych książek warto kupić - może wszystkie
Co do tej rabatki - ja bym chyba wybrała coś innego niż Irysy albo, ewentualnie, zrobiła ją taką "ułożoną" i te dwie tawułki ze środka przeniosła w inne miejsce, żeby już konsekwentnie linie danej roślinki mieć.

Tak, tawuły ze srodka wylatują, ale jeszcze nie wiem gdzie - więc siedzą
Czytać będę po urodzinach (jeszcze tydzień), na razie muszę pokończyć stosik z biblioteki... a nie mam czasu na czytanie, bo jest ogródek Lektura więc bardziej na zimę Ta o sadzonkowaniu zapowiada się najciekawiej, przejrzałam pobieżnie, o każdym gatunku osobno, sporo zdjęć
Zobaczę jakie trawki dzisiaj będą, może mi coś wpadnie w oko...
pozdrawiam i dzięki!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:27, 18 wrz 2012

Do góry
Witam wszystkich!
Dzięki za uwagi! Wczoraj już tam więcej nie podziałałam, musiałam pilnie posadzić bukszpany które usunęłam z obwódki tutaj...i zrobiło się ciemno... i miałam małego sąsiada do pilnowania

2 tawuły ze środka do usunięcia, bukszpany do przesunięcia zgodnie ze strzałkami na fotce 2 strony wcześniej Po więcej traw jadę jutro - umówiłam się już, zresztą obiecałam tam kupić piórkówki (mieli po 5 zł) dla Krysi (Krys).
Tak, za tawułami są poziomki, lepiej im tutaj będzie niż pod różami Wygodniej Młodej zrywać z chodnika.
Winorośle dostaną rusztowanie na wiosnę, drewniane, celowo czekałam aż trochę podrosną - bo już drugi rok by niszczało, a malowanie z drabiny nie należy do naszych ulubionych zajęć

Miłego dnia!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 06:41, 18 wrz 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Na razie jest tak. Proszę o uwagi

Idę działać dalej...

Karola ja bym tam " wcisneła " więcej traw i usuneła te dwie tawuły w środku rabaty ,taka moja sugestia

też się męczę nad reorganizacją jednej rabatki u siebie
Warmińskie dylematy 22:33, 17 wrz 2012

Do góry
Jolu, u mojej mamy Le Vesterival nadal obficie kwitnie, ma piękny, gęsty krzew, wygląda bardzo ładnie, ale ja ostatnio oszalałam na punkcie mojej Magical Candle i po prostu na głowie staję, żeby zdobyć w okolicy ładne krzaczki, bo jedna sztuka to zdecydowanie za mało no ale co poradzić, w momencie zakupu nie miała kwiatów i kierowałam się opisem z internetu, a po zakwitnięciu padam z zachwytu nad pięknem tej horti każdego dnia

Aniu, ja też podlewałam już po ciemku, ale jak sama napisałaś, jak się wsadza, to trzeba podlać, a wsadzania dzisiaj było co niemiara, w ramach zastępstwa za Magical Candle, której na razie nie mogę dostać, wsadziłam 3 Limki , jak dorwę MC to się je zamieni poza tym w ruch poszły żurawki, tawuły, hosty, azalie, bukszpany w ilości sztuk 15, jeżówki , lawenda, trawki oraz masa drobnicy, która stała w doniczkach i czekała na lepsze czasy, czyli pogodę, wolny czas i kogoś do pomocy

Brakuje mi jeszcze roślin, ale nie wiem, czy w tym roku zdążę logistycznie i czy wymyślę, co bym na 100% chciała, poza tym bieda w szkółkach, co prawda moi rodzice chcą się wybrać do Pęchcina do Państwa Szmitów, ale pogoda na weekend zapowiada się nieciekawa, więc pewnie nie będzie im się chciało jechać, a z chęcią zabrałabym się po małe co nieco
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:10, 17 wrz 2012

Do góry
Karolinko. Ja bym dala więcej traw, czy innych roślin o pokroju traw, lub wydłużonych, sterczących liściach. Byłyby kontrastem dla kulek tawułowych i bukszpanowych. Te rośliny za tawułami to poziomki? One mają być wypełnieniem? Bo jeśli mają mieć pokrój kulisty jak tawuły to moim zdaniem za dużo tego. Domyślam się że winorośl zrobi trzecie piętro. Na czym ją puścisz? Generalnie ładnie ci to wyszło. Myślę, że jak bukszpany urosną w duże kule, to będzie śliczna rabatka.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:10, 17 wrz 2012

Do góry
Uff, przerwa w pracy Zajrzałam na tę moją rabatkę - jak wykopię bukszpany z obwódki (gdzie je posadzę??) zrobi się więcej miejsca. Na ich miejsce przesadzę tawuły, może wszystkie się zmieszczą, najwyżej 2-3 zostaną. I może zmieszczą mi się jeszcze w środek ze 3 bukszpanowe kiedyś-kule - jedną mam przy domu w donicy, a dwie w warzywniku czekają na swoje miejsce??
Nie mogę się doczekać 17tej, będę działać!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:39, 17 wrz 2012

Do góry
super z trawami,lubię tawuły mam z nich obrzeże w ogródku różanym.A nie za ciasno tam będzie ?.Nie lepiej obwódkę z tawuł bukszpany i trawy w środku a te z obwódki gdzie indziej?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:36, 16 wrz 2012

Do góry
Popracowałam trochę. Posadziłam stareńkiego bukszpana (wykopałam przy nowej działce) i jeśli się przyjmie poprowadzę go jako bonsai. Wsadziłam nowe hortensje Limelight na miejscu nie-limki i Pinky Winky za domem, między bukszpanami. Żeby zrobić dla Pinky miejsce, wykopałam funkie i dałam je Teściowej (przyjechali dzisiaj na kawę).
Wzięłam na tapetę rabatę po prawej stronie wejścia do domu - miałam tam tawuły i winorośle. Na czarnej włókninie... włókninę wyrzuciłam i nagle zrobiło się sporo miejsca na nowe rośliny
Dosadziłam jedną winorośl, tawuły poprzesadzałam tak żeby tworzyły żółtą wstęgę za bukszpanową obwódką. Dalej wsadziłam 2 duże bukszpany (musiałam je jakoś zagospodarować - w donicy zimy by nie przetrwały). Większy podsadziłam rudymi trawami. Jutro zrobię zdjęcia i będę myśleć czym resztę podsadzić, żeby było ładnie
Z nowej działki przywiozłam sobie wczoraj koszyk jabłek, obrałam dzisiaj z Gabi aronię, będę robić jabłkowo-aroniowy sok. Tylko słoiczki muszę kupić (znowu), bo już nawet te od Teściowej mi się skończyły Nadprodukcja w tym sezonie

Miłego wieczoru!
zielonastrefa 12:25, 16 wrz 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Mileno masz rękę do rozmnażania Poddałaś mi pomysł na róże, chyba spróbuję wiosną. Ja też eksperymentuję w tym temacie i np w tym roku udało mi się rozmnożyć lawendę (nawet zakwitła!) , tawuły japońskie i horesję annabell. Za to w starciu z bukszpanem poległam..

Fajne dzisiejsze zmiany na rabatach

Monitka próbuj z bukszpanem, bo to łatwe. Wsadź do wilgotnej ziemi niezdrewniałe pędy i pilnuj wilgoci. Trzymaj w cieniu, a bedzie dobrze
zielonastrefa 23:00, 15 wrz 2012

Do góry
Mileno masz rękę do rozmnażania Poddałaś mi pomysł na róże, chyba spróbuję wiosną. Ja też eksperymentuję w tym temacie i np w tym roku udało mi się rozmnożyć lawendę (nawet zakwitła!) , tawuły japońskie i horesję annabell. Za to w starciu z bukszpanem poległam..

Fajne dzisiejsze zmiany na rabatach
Puste pole z wysepką kwiatową 21:52, 14 wrz 2012

Do góry
Dla tawuły dobre miejsce...Ale te kostrzewy...Nie za niebiesko tu będzie? Może lepsze będą carexy?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:07, 14 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Bogusiu, jak miło cię widzieć gąszcz ma urosnąć
Urośnie...i to szybko.Jestem na jeden dzień w domu,jeszcze "rządzę" na zacienionej.

a jak tam u ciebie nowe rosliny, te które ukorzeniałas i wysiewałaś?
Większych niespodzianek nie ma.Wysiane wiosną byliny wyglądają dobrze,niektóre już zakwitły ,reszta zbiera siły na następny rok.Ukorzenione jagody kamczackie ,hortensje,azalie ,tawuły,wajgele o pstrych listach już mają swoje stałe miejsca.Hortensje przyginałam wiosną i już miały piękne korzonki.Z Limki będę robić dwa szpalerki,żeby zasłonić co nieco,po 8 w jednym rzędzie.Nie mam co narzekać,bo ja lubię rośliny "od początku" -to taka moja zachcianka.Bawię się tym.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies