Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród - Moje spełnione marzenie 19:40, 08 lis 2012

Do góry
Dorotko, ja nie mam wprawy w projektowaniu, będę się uczyła na własnych błędach przy tworzeniu własnego ogródka, ale na pierwszy rzut oka to pomiędzy te jałowce posadziłabym jakieś białe kwiaty np., hort. ewentualnie tawuły , które bym ładnie formowała w kule, a przed nimi na całej długości w jednej lini lub w rzędzie (w zależności ile zostanie miejsca) może kępki host lub jakiejś jasnej trawy... Całość ładnie by się rozjaśniła i dawała poczucie ładu...moim skromnym zdaniem oczywiście No ale to jest pomysł, który nie będzie efektowny zimą za to latem już sobie wyobrażm jak podrosną rośliny to byłby ślicznie...chyba?
Kwiatki i rabatki u Elizy 17:42, 06 lis 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

Moje tawuły jeszcze mają sporo listków, a Twój jeżyk śliczy
Kwiatki i rabatki u Elizy 14:46, 06 lis 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
Elizo twoja tawuła ślicznie wygląda i faktycznie przypomina jeża

pozdrowionka przesyłam

Lubię tę swoją tawułę, mam jeszcze trzy, ale muszę je przesadzić, aby je lepiej wyeksponować, bo można z nich zrobić fajne kulki i wcale nie brzydsze od bukszpanowych.
Tawuły mają jeszcze jedną zaletę, rosną bardzo szybko
Ogród - Moje spełnione marzenie 18:43, 03 lis 2012

Do góry
Witajcie... Pogoda u mnie dziś piękna była, spędziłam prawie cały dzień w ogrodzie... Czuję wszystkie kości i mięśnie i nie powiem,co jeszcze... Dobrze, że mnie palce nie bolą, bo pisać bym nie mogła... Tak się wczoraj zachwyciłam robieniem bonsai z Sosen, że wykopałam i przesadziłam dziś małą sosenkę i lekko ją uformowałam... Mam nadzieję, że to będzie ta 10, bo ponoć tak się trudno przyjmują... Ano, zobaczymy... Ale fotki pokażę innym razem...
Teraz jeszcze te wcześniejsze, którymi chcę się z Wami podzielić... Po zmianach, ogród miał być przede wszystkim, mało wymagający... Posadziłam więc dużo iglaków, Barwinków i Tojeści zielonej i żółtej, żeby nie trzeba było pielić... No, ale... Pomimo różnych kolorów iglastych, ciągle brakowało w nim duszy... Moje kolejne nasadzenia, to były Tawuły, Tawułki i cebulowe... Tych cebulowych było mnóstwo... I znowu, jak widziałam rośliny skalne, to nie mogłam się oprzeć pokusie i założyłam, taki niewielki, skalniak... Z czasem, na skalniaku było już wszystko... Nawet trawy... Kamieni też troszkę zostało... Jedyną osobą, która widziała sens, w tym co robię, byłam ja sama... Rodzina stukała się po głowie, mówiąc, po co mi to wszystko... Wtedy, kilkanaście lat temu, były małe dzieci, roboty huk, przy nich... A praca w ogrodzie dawała wytchnienie... I dzisiaj, jak coś powiększam, zmieniam, czy przesadzam, jest zainteresowanie... Bo, będzie miło posiedzieć, kawkę wypić, grill zrobić, przyjaciół zaprosić... Jest ławeczka, są krzesełka, jest huśtawka... Jest cisza, spokój, cudny zapach i nie ma ludzi... Słychać śpiew ptaków, koty biegają... I każdy chętnie odpoczywa, ładuje akumulatory... Bo to miejsce, to wytchnienie od nauki, od zgiełku, od ciszy... Bo w ogrodzie nawet cisza mówi... Tu człowiek jest na swoim miejscu, rośliny dzielą się z nami swoimi kolorami, zapachem... To, by było na tyle... Zapraszam do ogrodu...
2008

2009

2010

2010

Po prostu ogród... 08:08, 25 paź 2012

Do góry
Eliza - dzięcioły upodobały sobie to drzewo. Znoszą tam szyszki, wkładają w rozgałęzienie drzewa i wydłubują nasionka.

Kaisog - tawuły o tej porze roku rzeczywiście ślicznie się przebarwiają i są roślinkami bezproblemowymi. Z wiosny planuję posadzić tawuły na zewnątrz ogrodzenia przy drodze.

grembosia - dziękuję i pozdrawiam

an_tre - kiedyś musi być pierwszy raz. W mojej dyni już się przepala górna pokrywka, czyli "czacha dymi" Mam jeszcze jedną do wycięcia więc na Helloween będzie nowa.
Po prostu ogród... 23:19, 24 paź 2012

Do góry
Sylwia ale super goście Ślicznie wyglądaja Twoje tawuły w jesiennej szacie
Lecę w kulki... 13:11, 21 paź 2012

Do góry
Martek napisał(a)

A oto zdjęcia jak powstawała alejka tawułkowa

Aniu w jakim odstępach sadziłaś te tawuły? A w jakich tawuły w żywopłocie? Mam nadzieję, że ci nie przeszkadza, że zamieściłam parę twoich zdjęć u siebie w wątku? Ale tak mi się podobają twoje żywopłociki z tawuł, że chciałam mieć je do podglądu u siebie dla inspiracji.
Pozdrawiam.

Chwaściór nie ma szans ...

Bardzo gustowna alejka Aniu no i ładnie wychodzisz na zdjęciach pozdrawiam
Lecę w kulki... 12:10, 21 paź 2012

Do góry
Hogata napisał(a)

Aniu w jakim odstępach sadziłaś te tawuły? A w jakich tawuły w żywopłocie? Mam nadzieję, że ci nie przeszkadza, że zamieściłam parę twoich zdjęć u siebie w wątku? Ale tak mi się podobają twoje żywopłociki z tawuł, że chciałam mieć je do podglądu u siebie dla inspiracji.
Pozdrawiam.

Chwaściór nie ma szans ...
Lecę w kulki... 12:04, 21 paź 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Pozdrawiam.
Bajkowy ogród Weroniki 22:20, 19 paź 2012

Do góry
Vito, to Ty masz ogród podzielony na "pokoje", moja wymarzoną różę EDEN na ceglanej ścianie.
Milo mi, że "koronki wpadły" Ci w oko.
Moniiko, Twój ogród z pięknym tarasem pod Gdańskiem odwiedziłam. Powojniki, róże, lilie bardzo mi się spodobały.
Slawko, będę cię odwiedzać, bo już mi się spodobały Twoje rysunki i projekty ogrodów, a jako studiujący architekturę krajobrazu podpowiesz nam roslinne nowinki, nowoczesność w ogrodzie...
Aniu, u Ciebie się kąpią większe grupy, bo i woda wielka.
Carolino, moje ciemierniki zarosły astrami i bym o nich zapomniała. Teraz je wyeksponowałam i przesadziłam na pierwszy plan, jak mają kwitnąć aż do kwietnia.

Ale się dzieje na O. a ja miałam ograniczyć czas by starczało na inne przyjemności.
Bogdzia sypie wierszami z rękawa, nasze ogrodniczki mają talenta artystyczne różniste, malują i haftują piękne obrazy, tworzą biżuterię, prace szydełkowo drutowe itd. podziwiałam na wątku "Nasze drugie hobby", a może sama tam coś pokażę, jak znajdę chwilę.
Zuzo, Ell, Reni, nie znałam Was od tej drugiej strony.
Pozdrawiam.

Lubię zmiany, więc dzisiaj przesadziłam Anabelki w cień tawuł wczesnych, a w ich miejsce posadziłam małe tawuły japońskie. Przy okazji wymieniłam ziemię na lepszą i znalazłam miejsce na dodatkowe róże.
Widać dzisiaj złoto jesieni.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 17:45, 17 paź 2012

Do góry
Tawuły wczesne miałam w dawnym ogrodzie w cieniu.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 16:09, 17 paź 2012

Do góry
A znacie jakieś tawuły do cienia?
Ogródkowy chaos u monitki 11:18, 17 paź 2012

Do góry
monitka napisał(a)

Gratulacje z okazji setki!

A co sądzisz o rabacie? Trochę inaczej sobie ją wyobrażałam tzn. układ kulek bukszpanowych ale żeby było inaczej to potrzebowałabym drugą taką samą dużą kulę żeby dać ja po lewej stronie. Wtedy nie byłoby tam dużej tawuły i kule bukszpanowe otuliłyby wiśnię. Niestety az tak wielkiej nie znajdę (pomijam cenę) więc podhoduję mniejsze i na efekt niestety trzeba będzie dłużej poczekać.

Ale one urosną przecież, a to czekanie też jest fajne. Może trochę lepiej by to od początku wyglądało, gdyby wszystkie tawuły startowały z tej samej wielkości -i rabata równomiernie by się rozwijała - teraz będzie spora dysproporcja na początku. Ale ciężko powiedzieć jak się nie widzi na żywo, bo to jest miejsce do oglądania z każdej strony.
Ogródkowy chaos u monitki 21:40, 16 paź 2012

Do góry
Grembosiu ja też bardzo lubię tawuły i za możliwość formowania - kulkowania i za jej śliczne cytrynowe listki

Nieszko dziękuję śliczne zdjęcie, aż poczułam zapach floksa i lilii
Ogródkowy chaos u monitki 21:38, 16 paź 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Gratulacje z okazji setki!

(alinka ma rację, gratulacje zaśmiecają, jak próbuję przejrzeć jakiś długi wątek to przeszkadzają, ale z drugiej strony jak to miło dostać gratulacje... wiedzieć, że ktoś o nas pomyślał, prawda )

No masz rację Ewciu, zgadzam się z tym co napisałaś i dziękuję bardzo

A co sądzisz o rabacie? Trochę inaczej sobie ją wyobrażałam tzn. układ kulek bukszpanowych ale żeby było inaczej to potrzebowałabym drugą taką samą dużą kulę żeby dać ja po lewej stronie. Wtedy nie byłoby tam dużej tawuły i kule bukszpanowe otuliłyby wiśnię. Niestety az tak wielkiej nie znajdę (pomijam cenę) więc podhoduję mniejsze i na efekt niestety trzeba będzie dłużej poczekać.
Ogródkowy chaos u monitki 21:14, 16 paź 2012

Do góry
Aniu bardzo dziękuję za odwiedziny i śliczne kwiatki

Dzisiaj niewiele ogrodniczego zrobiłam. Wysypałam tylko popiół z kominka pod rośliny. Sypnełam pod bukszpany i lawendę bo wyczytałam dzisiaj na forum że dobrze im to zrobi. Moja mała ogrodniczka pomogła wkopać koszyki na tulipany no i juz nas wieczór zastał...
W sobotę za to przesunęłam trochę wiśnię na rabacie przed domem. Dosadziłam tam kulkę bukszpanu a raczej kuleczkę bo przy dużym bukszpanie wygląda jak malutki pypeć... Posadziłam też rozplenice od Alinki i rozmnożone przeze mnie tawuły Goldmound. Wiosną dokupię jeszcze jednego większego bukszpana, przesadzę dwie duże tawuły i rozchodnika okazałego. No i to byloby na tyle na tej rabacie.
Teraz wygląda to tak

Wiosną po dosadzeniu brakujących roślin tak to mniej więcej ma wyglądać. Jasne kulki to tawuly, ciemne to bukszpan a różowe rozchodnik.

Lecę w kulki... 11:47, 16 paź 2012

Do góry
Witam.
Bardzo fajnie masz w ogrodzie, Spacer to sama przyjemność, ja spacerowałam 246 stron (czytałam bardziej obrazkowo). Surfinię i tawuły bardzo.... ale to bardzo mi wpadły w oko. Pozwoliłam sobie skopiować parę fotek do swojego wątku dla podglądu i inspiracji.
Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:43, 15 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
I wywalisz Aniu ten piękny wiciokrzew i hibiskus?

Zmartwię Was.. nie wywalę.. ale nie wykluczone, że przemelduję...

A teraz jesień ..... uwielbiam piwonie jak kwitną i jak się przebarwiaja.....

Zmrożone dalie..... szkoda.. tak pięknie kwitły...

Tawuły

I kolejny grzybas...

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:01, 15 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Ślicznie jest, bardzo piękna ta rabata.

Co do Twoich planów- z miskantami będzie pięknie, bardziej zwiewnie niż z dereniami.
Tylko dociec nie mogę, dlaczego chcesz wymienić graciallimusy na Variegatusy? Grac sa bardziej drobnolistne, przez to dla mnie jeszcze lepsze niż Variegatusy. Do tego przy grac pnie będą bardziej kontarstowały niż przy Variegatusach
Pięknie by było, szczególnie że przed nimi masywne, mocne plamy cisów, jeszcze z przodu też mocne, wyraziste berberysy i tawuły.

Magnolio, tak liczyłam na to że zajrzysz Gracillimusy rosną za wiśniami pissardi i dokładnie 4szt.brakuje - tak prawie obok rabaty brzozowej, na lewo. Dlatego chciałam te 4szt. przesadzić. A Variegatusy przy brzozach zachwyciły mnie w ogrodzie z lustrem - choć tam są też inne trawy. A derenie z kolei przyszły mi do głowy, bo mają czerwone, ozdobne zimą pędy no i są mało wymagające Cisy mam do przesadzenia z innego miejsca (7szt. ok.90cm średnicy, ale takie bardziej krzaczory nieuczesane - jakoś mi pasują do tych brzóz). Berberysy (11szt.) i tawuły (10szt.) też muszę przesadzić z innej rabaty i tak je trochę tutaj upchnęłam. A i jeszcze mam 10szt. dużych już thuj Danica (tak ok.60cm średnicy) - też do zagospodarowania. Ale tak myślę, czy nie poczekać z tym do wiosny, bo już mało czasu na te przeprowadzki zostało...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:48, 15 paź 2012

Do góry
Ślicznie jest, bardzo piękna ta rabata.

Co do Twoich planów- z miskantami będzie pięknie, bardziej zwiewnie niż z dereniami.
Tylko dociec nie mogę, dlaczego chcesz wymienić graciallimusy na Variegatusy? Grac sa bardziej drobnolistne, przez to dla mnie jeszcze lepsze niż Variegatusy. Do tego przy grac pnie będą bardziej kontarstowały niż przy Variegatusach
Pięknie by było, szczególnie że przed nimi masywne, mocne plamy cisów, jeszcze z przodu też mocne, wyraziste berberysy i tawuły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies