Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

mira 22:37, 02 mar 2013

Pozdrawiam Obu Ogrodników
ja do ogrodu na długo idę za tydzień i na ostro do utraty tchu - a ten tydzień zapowiadają niesamowicie ciepło
ruszy wszystko i się osuszy - dziś byłam w dużym ogrodniczym i pierwszy raz widziałam tłum - szok - zamiast kupować gapiłam się na ludzi bo mieli szał w oczach i to było cudne

pozdrawiam z szałem w oczach - dziś znalazłam miejsce na warzywnik i czytam - ile masz stopni w szklarni teraz?
Martek 22:54, 02 mar 2013

Byłam i zostawiam ślad
Tulę Aniu
Rench 23:51, 02 mar 2013

Trudno,trudno nadążyć za Tobą.... aż 60 postów musiałam przerobić
Trawnik godny pozazdroszczenia.....
Jaką sałatkę zaserwowałas ?
monteverde 23:57, 02 mar 2013

asc napisał(a)

Tnij jak najwcześniej... one na początku nie rosną, a potem rosną 1,5 metra w sezon.. i jak nie zagęścisz od razu to będzie potem problem, bo obcięte grube badyle wysoko wyglądają fatalnie.. ja tak właśnie zrobiłam.. i zagęszcza mi się góra, a nie dół...co nie znaczy, ze dołem też nie są grube... ale widać, że ..jutro zrobię zdjęcie i ci pokażę o co chodzi.. Z tego powodu swoje już trzymam wysokie... tnę na wysokość wyższą ode mnie..czyli ile sięgam nożycami by ciąć bez drabiny . Jak nizej zetnę to będzie brzydka, bo nie byłą cięta A tak wogle to ją chyba najlepiej by ciać ze 2 razy w sezonie, aby mieć ładną. Tu widać że kształt jest kiepski.. jej wysokosc to ok. 1,5. minimum, a teraz jak tnę to ucinam co najmniej metr..

Jaskółeczko to jak moja ma metr to ile podciąć?
Madzenka 00:21, 03 mar 2013

asc napisał(a)

Ja i drugi ogrodnik cięliśmy dziś (wcale nie wiem czy tak się tnie, ale ja tak zrobiłam): jabłonki, gruszkę, klony (te co nie płakały i 1 gałąź w plączącym), wszystkie tawuły (już rozpoczęły wegetację..) , wszystkie pęcherznice, katalpę (dolne gałęzie), co gorsze w krzewuszkach, bo jak kwitną to się pokładają, 2 drzewka (nazwa uciekła z głowy) bo mnie denerwowały, mogą być jako płaczące, ale jakoś mi te wiechcie zwisające nie leżały, berberysy (koszmar do cięcia), akacje (w tym jedna drastycznie i też straszne do ciecia bo maja kolce) i byliny, byliny, byliny.... trochę brzydkich traw czyli procent z tego co jest do ścięcia... ależ tego jeszcze jest... potem wrzosy, lawendy, róże....
Niby ogród nie duży, ale jak zaczynam to nigdy końca nie widzę tego co mam zrobić z najpilniejszych rzeczy..

Aniu ale róż i lawendy jeszcze nie cięłaś tylko drzewa?
Madzenka 00:26, 03 mar 2013

Ja bym pęcherznicę o 1/2 skrócila. Moja też będzie cięta, w ubieglym roku latem obcięlam o 1/2 i teraz znów tak samo.
agniecha973 00:34, 03 mar 2013

Mi żółte pęcherznice tak wybujały w ubiegłym sezonie, że zostawię tylko 1/3 i wyjdzie cięcie na tym samym poziomie co w ub. roku.
KasiaWB 00:58, 03 mar 2013

wow, ale robotę wykonaliście, podziwiam ja jeszcze nic nie tnę, bo u mnie śnieg zalega może za tydzień....
Pozdrawiam wiosennie
Basia_1987 08:59, 03 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)

Aniu ale róż i lawendy jeszcze nie cięłaś tylko drzewa?

Na róże jeszcze za wcześnie, jest taka stara zasada, żeby ciąć róże, kiedy kwitnie forsycja
bociek 09:06, 03 mar 2013

Ania, odpoczywasz dzisiaj czy dalej orka? Mnie dzisiaj nie dane na razie, wieje, ze glowe urywa

Pozdrawiam niedzielnie