Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

finka 17:48, 02 mar 2013

Basiu ja uwielbiam cięcie, sekator mi na drugie imię. wystarczy, że chwyce do ręki i znikam na cały dzień. nie lubię odchwaszczać, jak większość ludzi. Sadzić lubię, a przesadzać - niekoniecznie.
danuta_szwajcer 18:39, 02 mar 2013

Aniu też padam ze zmeczenia ale i radosc ogromna) slonko cudne, pięc taczek lisci i innego badziewia zgrabilam co mi nawialo z okolicy przez zime za ciecie dopiero sie zabiore a jaki masz piekny trawnik? zero kretowin ...
Mala_Mi 18:46, 02 mar 2013

finka napisał(a)
Basiu ja uwielbiam cięcie, sekator mi na drugie imię. wystarczy, że chwyce do ręki i znikam na cały dzień. nie lubię odchwaszczać, jak większość ludzi. Sadzić lubię, a przesadzać - niekoniecznie.

Finka.... ja nie cięłam za dużo do tej pory z wyjątkiem akacji , tawuł i pęcherznic..bo się bałam, ale już się zrobił mus.. M. bronił jak niepodległości każdej gałęzi ciętej przeze mnie..akacje cięłam potajemnie i zawsze kończyło się awanturą. Na szczęscie się przekonał, że trzeba, dzięki Ogrodowisku i w tym roku już sam się wziął za cięcie drzew I też skończyło się awanturą
Mala_Mi 18:52, 02 mar 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Aniu też padam ze zmeczenia ale i radosc ogromna) slonko cudne, pięc taczek lisci i innego badziewia zgrabilam co mi nawialo z okolicy przez zime za ciecie dopiero sie zabiore a jaki masz piekny trawnik? zero kretowin ...

Bo kretom wypowiedziałam wojnę.. szkoda, że nie mam zdjęć z początku co się u mnie działo... kilkadziesiąt kopców dziennie, a setki w ogrodzie... co posadziłam to już następnego dnia nie było... ślimaki, krety .. powiedziałam M że nie chcę ogrodu, wracam do bloku.... co mi po ogrodzie do którego nie można wyjść i w którym nic nie można zrobić czy posadzić... Miłość do Krecika się ulotniła.... wojna o ogród się zaczęła... Jeszcze 2 lata temu pozwalaliśmy robić demolkę kretom na drugiej części ogrodu, ale one i tak wolały tę ładniejszą.. wcale się im nie dziwię..
Mala_Mi 19:00, 02 mar 2013

Edytko i Agata - u nas też było słonko, ale zimno i wietrznie..... łapki grabiały na maksa.. ale na termometr nie patrzyłam wiec nie wie mile było....ale wiem, ze zimno.... Niestety czasu za wiele nei mam, ogród duży wiec muszę robić systematycznie po trochu...

Basiu - z jednej stony dobrze, ze M pomaga, a z drugiej już 2 dyrektorów się zrobiło

Bogdzia - my liści to nie zebraliśmy nawet 1 % jeszcze mokre i trudno je zbierać odkurzaczem, a łapkami czasu brak... ale gdzie podeschły to chociaż troszkę...

Julka - bo to pora już na ciecie gałęzi.... i pora ruszyć się do ogrodu, bo tej zimy mam dość... ja jestem ciepłolubna...

Finka - drugi dyrektor już obejrzał jak można ciąć drzewa Pokazałam, ale z klonem poczekamy do zimy, rzekomo zimą klony nie płaczą ..tak wyczytał w necie

Bociek - Staram się więcej zaglądać do Was niż siedzie u siebie.. ale do Ciebie nie doleciałam, ale miałam w planach jeszcze dziś..wiec się mnie spodziewaj

Basia_1987 19:07, 02 mar 2013

Ania a jak się nazywa ten preparat na krety, co ciężko go ponoć dostać,i gdzie w ogóle można go dostać?
Mala_Mi 19:10, 02 mar 2013

Basia_1987 napisał(a)
U nas dzisiaj dosyć zimno było pomimo słonka, ja w piątek podcięłam tylko jedna jabłonkę,ale bardzo zarośniętą, na następny dzień zastanawiałam się po czym mnie tak ręce bolą Generalnie nie przepadam za przycinaniem drzew i krzewów, wolę prace bardziej przyziemne

Basiu - Tobie nie odpowiem grupowo, bo muszę skomentować nowy avatarek Ten mi się dużo bardziej podoba... Ładne nie musi się chować za ładnymi kwiatami I macham do Rozalki
Ta fotka mnie zachwyca i lubię do niej wracać

Teraz gonimy do lata

Mala_Mi 19:18, 02 mar 2013

Marzena2007 napisał(a)
Dziewczynki to donoście dokładnie co cięłyście.
A kiedy wertykulujemy trawę? Już się na ten susz na trawniku patrzeć nie mogę.
I niech mi ktoś powie, źe ogrodnikowi do szczęscia nie wystarczy słońce i sekatorek

Ja i drugi ogrodnik cięliśmy dziś (wcale nie wiem czy tak się tnie, ale ja tak zrobiłam): jabłonki, gruszkę, klony (te co nie płakały i 1 gałąź w plączącym), wszystkie tawuły (już rozpoczęły wegetację..) , wszystkie pęcherznice, katalpę (dolne gałęzie), co gorsze w krzewuszkach, bo jak kwitną to się pokładają, 2 drzewka (nazwa uciekła z głowy) bo mnie denerwowały, mogą być jako płaczące, ale jakoś mi te wiechcie zwisające nie leżały, berberysy (koszmar do cięcia), akacje (w tym jedna drastycznie i też straszne do ciecia bo maja kolce) i byliny, byliny, byliny.... trochę brzydkich traw czyli procent z tego co jest do ścięcia... ależ tego jeszcze jest... potem wrzosy, lawendy, róże....
Niby ogród nie duży, ale jak zaczynam to nigdy końca nie widzę tego co mam zrobić z najpilniejszych rzeczy..
Basia_1987 19:19, 02 mar 2013

Miłe wspomnienia w miłym towarzystwie
Kindzia 19:35, 02 mar 2013

Ja też dzisiaj cięcie zaczęłam. Sporo zrobiliśmy, ale jeszcze hr bukietowe zostały i wrzosy. Reszta ociachana, ale pomocników miałam. Dobrze, że u Ciebie poczytałam, bo bałam się, że może za wcześnie zaszalałam z tawułą i pięciornikami. Jeszcze jałowce ciachłam, mam nadzieję, że im krzywdy nie zrobiłam...

Kręgosłup CZUJĘ