Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:29, 09 maj 2018

Do góry
Faktycznie, masz trochę korzystniejszą sytuację, bo Twoje brzozy są rozstrzelone. Moje rosną bardziej w kupie i wewnątrz robi się tzw. suchy cień.
Zaniedbać cisy- no wiesz!
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:07, 09 maj 2018

Do góry
Makusiu, te cisy z przodu pięknie rosną. Kulkowisko też wygląda obiecująco.
Widok na furtkę bardzo miły dla oka.
A cisy na brzozowej- napiszę tak- zestawienie wszelakich roślin z widokiem pnia brzozy zwyczajnej budzi we mnie tylko jedno skojarzenie. Trzeba cysterny wody, żeby to się udało. Podlewanie kropelkami, czy od czasu do czasu konewką, nie przejdzie.
Sprawdziłam to na własnej skórze. Ratowałabym te cisy przenosząc je w godne miejsce.
Pod moimi brzozami nie chciała rosnąć ani tojeść rozesłana, ani dąbrówka, ani kuklik. Nawet posadzona z brzegu lawenda padła. Daje radę rogownica, kostrzewa "niedźwiedzie futro" i wilczomlecz sosenka.

PS. Dziękowałam u siebie, ale powtórzę u Ciebie
Toszko, bardzo dziękuję za przepis na dopalacz cisowy.

cisy dziękują
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:05, 09 maj 2018

Do góry
Za świerkami mam brzozy w towarzystwie trzcinnika

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:45, 09 maj 2018

Do góry
Mówią, że cierpliwość jest jednym z przymiotów ogrodnika.
Myślę, że rośliny zbiorą się w sobie. Mam takie dwa derenie z żółtymi liśćmi i przez dwa lata po przesadzeniu były bardzo marne. Dopiero w tym roku cieszą. Brzozy sadzone były bardzo duże, stąd może tak trudno się aklimatyzują.
Kulkowa bardzo ładna. I szersze kadry już ładne ogrodowe widoczki pokazują.
Zielony AZYL 22:13, 09 maj 2018

Do góry
Po kilkutygodniowych poszukiwaniach mam !!! Brzozy doorenbos huuuuura

Jutro lub w czwartek sadzenie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:13, 09 maj 2018

Do góry
Zanim odpisze na posty, kilka migawek:

Dla Anuli-brzozy z tyłu (czyli pospolitusy)

I dla przeciwwagi te "lordowskie" z przodu (makabra....)
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:33, 09 maj 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Brzozy aż tak porosły? Pnie jak u ,dorosłych,

Hamak wisiał na nich z moją zawartością już dwa lata temu. Przez okno salonu widzę korony z pozycji leżącej. Ziściły moje marzenie o trzecim piętrze ogrodu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:05, 09 maj 2018

Do góry
Brzozy aż tak porosły? Pnie jak u ,dorosłych,
Typografia ogrodu 15:29, 09 maj 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
No mnie tez się to miejsce podoba. Ale przecież mi wszystko sie u Ciebie podoba A brzozy masz zwyczajne czy doorenbosy? Ja tez hoduję swoje zwykłe dla hamaczka
najzwyczajniejsze hamak już kupiony. Zawieszony nawet krótki test był
Typografia ogrodu 15:17, 09 maj 2018

Do góry
No mnie tez się to miejsce podoba. Ale przecież mi wszystko sie u Ciebie podoba A brzozy masz zwyczajne czy doorenbosy? Ja tez hoduję swoje zwykłe dla hamaczka
Ogród z rzeźbą 10:43, 09 maj 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Brzozy będą, ale gdzie indziej.

Asia się chyba załamała moją wizją, bo cicho siedzi.

Asia o 23-ej to już dawno śpi snem sprawiedliwego, dlatego nic nie pisze.
Ale plany mi się podobają i akceptuję całym sercem

(a Makusi to proszę nie słuchać, bo nie zna się i głupoty [o mnie] wypisuje i kalumnie rzuca. ale ja ją jeszcze wyedukuję....)
Ogród z rzeźbą 08:46, 09 maj 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Dobra, napiszę jak ja to widzę: trzy świerki jednak obok siebie mniej więcej na długości tego brązowego domu. Przed nimi, na ich tle glediczja. Druga glediczja po lewej stronie koło brzozy (nota bene ta brzoza jest ogromna, ma spoko ze 20 metrów). Glediczja nie jest chyba małym drzewem, encyklopedia drzew podaje wysokość 10-20 metrów, podoba mi się jej rozwichrzona korona.

Anulka ja się nie znam i doradzać nie umiem, ale Twój pomysł na układ drzew na tej rabacie mi się podoba, no chyba, że tak jak Kasia radzi rozdzielić te świerki i 2 dać do tego co już rośnie od strony brązowego domku a jeden wrzucić przy brzozie, od strony brzozy by było coś też zimozielonego, glediczja jedna po prawej stronie, druga po lewej wysunięta przed brzozę i świerka a pomiędzy wysunięty klon czerwony lub ten strzępiastokory ( o którym też myślę!!!) myślę, że tych drzew to by starczyło, bo jednak po kilku latach przybierają na rozmiarze, jakby była jakaś luka to zawsze można coś dosadzić... nie wiem, Ty na pewno coś wykombinujesz fajnego.... buźka
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:44, 09 maj 2018

Do góry
Anbu, Mrokasiu- cisy dziękują za trzymanie kciuków Dla wyjaśnienia, to nie te na półce (te z doniczek są cudowne), lecz te na hortensjowej.

JoannaDe- ja żyję lękiem, że między korzeniami jest powietrze. Tak ogromną bryłę strasznie ciężko dobrze zasypać ziemią. Zastanawiam się i mam nadzieję, że zrobiłam to dokładnie.
PS. Nadzieja umiera ostatnia

Kasiu Kaz- kanty mnie męczą Fakt, że wyglądają bardzo schludnie i elegancko, ale częstotliwość ich przycinania sprawia, że często o nich zapominam

Natka, ja mam wewnętrzne przekonanie, że odbiją i dadzą czadu. Może przeżyły szok dobroci po prostu. Dam im czas na aklimatyzację żywieniową

Angi nie czuję satysfakcji- wręcz przeciwnie. Póki co widok jest taki, że zeszpeciłam sobie front ogrodu tymi drapakami. Ciężko mi patrzeć na to szczerze powiem. Dochodzę do przekonania, że trzeba je było gdzieś ukryć, opitolić i po dwóch latach przesadzić żeby nie szpeciły W dodatku stożek, który jest znacznie niższy obecnie (i do stożka brakuje mu duuuuużo) jest za sarkastyczną kulką i wszystko wygląda jak posadzone i opitolone po pijaku. I to na ostrej fazie

Toszka- zbieram się do tego cięcia. Żałuję, że go ochlastałam tak wysoko. Mam wrażenie, że nawet na te 45 cm wyglądałby lepiej. Teraz straszy na froncie. Co z tym stożkiem? Równać go na anoreksję? (Z tej dobrej strony już teraz ma dość grube gałęzie, wiec sie obawiam, że jak nie podrównam, to dysproporcja będzie znaczna i ciężko ją będzie ogarnąć właśnie przez te grube gałęzie)
Różnice w opryskiwaniu, a podlewaniu z konewki z sitkiem wyłapałam i zrozumiałam

Asiu- Mazan to wyższa szkoła języka profesjonalnego Czasem szybciej się na pamięć nauczę, niż zrozumiem Trzeba jednak oddać, że wie, co mówi!

Gosiu, jak ja doskonale rozumiem, co mówisz. Żal mi było bardzo ciąć te cisy, a ich obecny widok mnie pesymizmem napawa

Kawa- cisy mają moc- widzę to po swoich, a jak się okazuje trochę ich mam- nawet nie wiem skąd i kiedy Mój Brat ostatnio stwierdził, że cisowo u mnie

Catalina, dla mnie to niby zrozumiałe. W teorii- bo jak przyjdzie co do czego, to mnie rozum opuszcza i niekontrolowaną destrukcję uskuteczniam...

Roma- Edward mam na drugie- nie wiedziałaś?

JaoannaDe, Roma, Toszka- dziękuję raz jeszcze za szybką diagnozę i receptę.

Angi- faktycznie tych buksów nie ciełam i rzeczywiście na nowych przyrostach tego świństwa najwięcej. Powiedz mi jeszcze- jak pryskasz, to tak, żeby spływałao i do środka też się starasz (bo dla mnie to awykonalne)? Ja wczoraj po rpostu mocno je z opryskiwacza potraktowałam po całości, ale z wierzchu- w środku nie rozchylałam.

Aniu, no co Ty?! Jaka prywata?! Cieszę się, że motyczkowanie, którego chciał Jaś się opłaciło
PS. Werbeny u mnie na potęgę! Co mam z nią zrobić, bo w tych ilości jest nie do opanowania....

Zana moje brzozy? Te pospolite z tyłu są całkiem przystojne Te szlachetne na półce są....jedna ok, druga bardzo średnia (jedna gałąź całkiem spora w ogóle nie puściła liści), trzecia- drapak- gałęzie na czubku, w tym jedna sucha. Nie wyglądają dobrze- podobnie, jak cisom daję czas na aklimatyzację. Ale pokaże, zrobię zdjęcia dla Cię

Dorka, ja Ci powiem, ze mnie nerw szarpie. W zeszłym roku wszędzie grzyb- no na potęgę. W tym roku zrobiłam oprysk miedzianem wczesną wiosną. Grzyba wprawdzie nie ma (tfu, tfu), no to mamy miodówkę. No spokoju żadnego

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 07:07, 09 maj 2018

Do góry
Pokażesz brzozy?
Ogród z rzeźbą 23:17, 08 maj 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Asia zapewne podziwia gwiazdy z balkonu, bowiem ma balkon jak się okazuje
Odezwie się. Poczekaj, jeszcze Cię zaskoczy
Ogród z rzeźbą 23:15, 08 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
To Brzozy sadź. Albo graby. Ja zawsze doradzam albo Brzozy, albo graby
Innych praktycznie nie rozróżniam

Ogród z rzeźbą 23:11, 08 maj 2018

Do góry
To Brzozy sadź. Albo graby. Ja zawsze doradzam albo Brzozy, albo graby
Innych praktycznie nie rozróżniam
Ogród z rzeźbą 15:32, 08 maj 2018

Do góry
Asia Twoja wizja mnie rozwaliła. Cały czas się z nią oswajam. Jedna opcja jest niemożliwa do zrealizowania: świerk całkowicie po prawej stronie. Co prawda napisałam, żeby nie sugerować się tym co tam rośnie. Ale właśnie TAM rośnie grupa rodków, których teraz w żaden sposób nie przesadzę, a na zmarnowanie ich nie skażę. Symetria, którą mi narysowałaś bardzo mi odpowiada, bo ja taka trochę symetryczna jestem, z czym staram się walczyć.

Dobra, napiszę jak ja to widzę: trzy świerki jednak obok siebie mniej więcej na długości tego brązowego domu. Przed nimi, na ich tle glediczja. Druga glediczja po lewej stronie koło brzozy (nota bene ta brzoza jest ogromna, ma spoko ze 20 metrów). Glediczja nie jest chyba małym drzewem, encyklopedia drzew podaje wysokość 10-20 metrów, podoba mi się jej rozwichrzona korona.

I teraz klony strzępiastokore: jedna sztuka po lewej stronie w rabacie przed glediczją, drugi po prawej stronie w rabacie (nie pod płotem!). Na prawo od świerków pod płotem pomyślałam o szczuplutkich grabach Lucas, jako zielonym tle od którego odbijałyby się kiedyś konary strzępka. I jak Ania słusznie zauważyła, tam jest ładne wysokie zielone tło zapożyczone.

Chodzi mi o to, żeby stworzyć jakiś układ przestrzenny drzew, dlatego koncepcja żeby nie były rzędem pod płotem, ale posadowione w rabacie. Gołe pnie strzępków, a za nimi krzewy, trawy itp. (przed nimi oczywiście też).

Jak zlikwiduję koło z rzeźbą, to będę mogła na tej długości ze świerkami wysunąć "cyca" do przodu, dojdę może do 7-8 metrów głębokości rabaty, eMa już powoli z tym oswajam.

To miałyby być takie zasadnicze, wg mnie szkieletowe drzewa (z naciskiem na "według mnie", bo ze mnie to taka ogrodowa mądrala, jak... ).

Potem można myśleć o dosadzaniu jeszcze innych, mniejszych drzewek.

Uuufff!!!!!
Ogród z rzeźbą 15:09, 08 maj 2018

Do góry
Iwonka cenny głos, że jednak w rzędzie. Brzozy planuję ewentualnie za małym domkiem, za dębem. Rodki te które mam, mam zamiar właśnie przenieść na tę część za ławeczką, tak jak sugerujesz. Serby nie zasłonią słońca, bo to jest strona, na którą słońce pada od drugiej strony, na wprost. Trawy będą na pewno i to w miarę możliwości w dużych ilościach. Hortensje też. Ale to są już tzw. pierdóły, które dopasowywać będę potem. Teraz chodzi o szkielet drzewny. Placyk w tej rabacie też mi chodzi po głowie.

Kasiu bardzo Ci dziękuję. Ze zdjęć wydawało mi się, że bliżej siebie rosną.

Tajemniczy Ogród 14:29, 08 maj 2018

Do góry
effka napisał(a)
O matko jakie piękne widoczki ogrodowe, dawno u Ciebie nie byłam. Azalie cudne, stare brzozy dają klimat...

Ha, a ja do Ciebie regularnie zaglądam, tylko czasu często brak na pisanie, to po cichu...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies