Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Na początku jest chaos 23:00, 09 maj 2012

Do góry
Azalie chyba podmarzły na górze bo kwitną jakoś tak parterem tylko

Azale Nabucco wyjatkowo w tym roku mają piękne pączuchy

Tawuły i żurawki po deszczach podskoczyły sobie do góry, nieświadome, że chcę im dasadzić cos wyższego, niekoniecznie liściastego ale dumam jeszcze co
Sosnowo 08:26, 09 maj 2012

Do góry
Urocze tawuły w tle

morwa

malutkie cisy, które usiłuje rozmnożyć - może coś z tego wyjdzie...

Prawie centralna rabata pod sosną 15:09, 08 maj 2012

Do góry
Żółte po lewej (tawuły japońskie ???) przytnij ładnie na jeża w kulkę, to taka stylizacja na japońsko to niech krzaki będą uładzone i konkretnego kształtu.
Lecę w kulki... 10:53, 08 maj 2012

Do góry
Aniu, no cuuuudowne zdjęcia! Zwłaszcza z romantyczną parą nad sadzawką

Stało się, kupiłam moje pierwsze 4 tawuły Golden Princess Dzięki Tobie Jutro będę sadzić, jeśli pogoda pozwoli, bo najpierw muszę przesadzić hortensje...

Twoje tawuły są juz tak pięknie rozwinięte, mam nadzieję, że i moje maluchy dadzą sobie radę
Lecę w kulki... 08:58, 08 maj 2012

Do góry
Aniu dziękuję za kolejną porcję fantastycznych zdjęć twojego pięknego ogrodu Te tawuły w kroplach zrobiły na mnie ogromne wrażenie.
Lecę w kulki... 08:45, 08 maj 2012

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)

Puska, nie wgłębiam się w ich genealogie...u nas wszyscy mówią na nie tawułki...golden princess

Pal licho nazwę czy genealogię.
Ale muszę kupić właściwą.

Czyli golden a nie little- ok.
Dziekuję !

To na pewno są tawuły japońskie. Najprawdopodobniej jest to Golden Princess. Na pewno nie Little Princess, bo ta ma zielone liście.
Tawułki to byliny i wyglądają zupełnie inaczej http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-roslin/byliny/tawulka-arendsa,5_210/
Lecę w kulki... 22:47, 07 maj 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Zbyszku, tawułki u mnie zazwyczaj w towarzystwie...tawułek !
Mam je pod wierzbami,przy cyprisikach, przy szmaragdach...

Ana będę kusić dalej...

''Bliskich spotkań'' ciąg dalszy...

Zaczynają przybierać mój ulubiony kształt........

Znów zajrzałam i kolejny raz nie mogę się ogarnąć.
Dokładnie takie muszę mieć !
Takie ... no właśnie- tawułki czy tawuły i jaka to odmiana?

Poszperałam i znalazłam w wątku ogród zmyślony informacje:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/670-ogrod-zmyslony?page=19

Wygląda , że żółta tawuła to raczej 'Golden Princess' a 'Little Princess' jest zielona.
Czy tak?
Ogródek Hanusi po zimie 12:36, 07 maj 2012

Do góry
Jolu ,nie wiem jaka to odmiana tawuły,Szukałam wiosną tamtego roku jasnych, i znalazłam na osiedlowym skwerze. Pozyskałam kilka gałązek ......i ukorzeniły się do jesieni,Ale znowu muszę kilka wsadzić do mnożarki, Podobają mi się jej przyrosty,a jesienią przebarwia się na czerwono!
Danusiu, śmiało możesz przyciąć pigwowca,jeżeli ci nie zależy na tegorocznych owocach, to nawet teraz, do jesieni zdąży wykarmić nowe pędy.
Ten pigwowiec rośnie pod moim blokiem. Ja w ogrodzie mam pośredniego, co ma większe owoce i rośnie jako wysoki krzew./do 3 m/
I pigwę właściwa też mam.
A działka ma300 m/2,ale odliczając budynek,kompostownik,trawniki,poletko borówkowe i szklarnię,zostaje niewiele na rośliny ozdobne.
Upycham je w miarę sensownie wiosną,a latem i tak galimatias na potęgę.
Dziękuję miłym gościom za odwiedziny.
Dolina Tęczy 11:53, 07 maj 2012

Do góry
O, a po ile są cunninghamsy i czy duże?? dziś kupiłam na Giżynku tawuły golden princess, mają też hortensje, Limelight tylko duże (ok 1 m), male i duże annabelki, małe vanilla Fraise i Unique i szczepione na pniu Limelight i Grandiflora

Ja w tę niedzielę nie mogę Antoś miał wczoraj urodzinki, ale dopiero w tę niedzielę będzie przyjęcie urodzinowe
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:49, 06 maj 2012

Do góry
Karolino wszystko u Ciebie tak ładnie rośnie aprzed wejściem tawuły śliczne
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:34, 05 maj 2012

Do góry
Beata.... jak kopałam moją samotnię w której mam posadzone jedynie dwie tawuły no i bukszpanowy zawijas to pomyślałam sobie od razu o Tobie. Zastanawiałam się jak szybko będziesz klęła na pomysł posadzenia najpierw roślin a potem zdzierania trawy
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:19, 05 maj 2012

Do góry
Ale super teren!
Karolinko,z każdym rokiem będzie piękniej a domek fajny - z czasem otuli go zieleń i złagodzi bryłę

Bardzo ładne wejście do domu - tawuły,bukszpany fajnie się uzupełniają
Pozdrawiam
Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 23:11, 04 maj 2012

Do góry
Witajcie kochani po tej kilkudniowej przerwie. Zastanawiałam się nad roślinami które chciałabym w ogrodzie i zrobiłam taką małą listę:
Derenie: "Elegantissima", "Milky way"
Budleja d. White Profusion, Harleqin- lub inną fioletową
Klon palmowy "Butterfly"
Żylistek wysmukły
Trzmieliny
hortensja Limelight
Tawuły japońskie np. Goldflame
kosodrzewina
hosty
krzewuszki
berberysy.

zielonastrefa 17:41, 04 maj 2012

Do góry
Byłam dziś u znajomych w Zabierzowie na grillu i przywiozłam sobie 2 sadzonki tawuły japońskiej, limonkowej, (chyba Golden Princess lub Goldmound?) bo u mnie się nie wysiewa, i 4 zaszczepki iglaka, który tak jak Gold Carpet leży na ziemi, tylko, że jest zielony. Właśnie takiego mi było trzeba
to chyba Prince of Wales
Rabata pod oknami 10:48, 04 maj 2012

Do góry
Kasiu, można na przykład tak:

ja też bym nie przesadzała z kulami i stożkami wszędzie, ale akurat tutaj nawiązałabym do tej rabaty przy tarasie, która jest co prawda nie skończona, ale kule już tam są.
Nie wiem jak jest na rabacie pod domem ze spadającym z dachu śniegiem, to może komplikować sprawę, chociaż wydaje mi się że masz dość szerokie okapy.
Naroznik domu otoczyłabym kompozycją z kul zimozielonych na pniach rożnej wysokości (dość kosztowne rozwiązanie), podsadzonych trawami (może rozplenice?)
Części nasłonecznionej przy tarasie nie widzisz z okien domu, więc pewnie bedziesz ją widywać głównie w sezonie ciepłym - dlatego tam posadziłabym krzewy liściaste - dwie grupy, wyższa i niższa. To może być np. jakaś tawuła kwitnąca wiosną (wyższa) i tawuły japońskie (niższe)(to z kolei jest niedrogie rozwiązanie), ale też można wykorzystać roże okrywowe, albo tawułę Grefsheim i niższe czerwone berberysy, itd.
Od strony zacienionej masz wejście do domu, więc może coś zimozielonego, ale o raczej naturalnym pokroju w kontraście do kul, np. ostrokrzew Meservy (jakby zrobił się za duży można przyciąc, ale on wolno rośnie). Przed nim chyba może spadać śnieg, więc może funkie? Jesli nie spada to można pomyśleć o czymś innym.
Przy samy wejściu nie wiem co, nie widać go dobrze na zdjęciu i nie wiem co jest po drugiej stronie schodów, tak że nie mam punktu odniesienia.
Ogródek Hanusi po zimie 20:03, 03 maj 2012

Do góry
Danusiu,na razie skromnie, bo byliny dopiero startują.Tulipany przekwitną,to będzie trochę przerwy do piwonii..Ogród na odludziu innymi prawami się rządzi.
Wszystkim dziękuję za odwiedziny.
Tak wygląda w tej chwili tawułka od Jotki

A tu zadatek na kulki z tawuły.......
Ogródek szczypiorka :) 08:51, 03 maj 2012

Do góry
Jola napisał(a)
Witaj Lena
Mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz. Dużo czytam na temat roślin, ale jest tyle informacji na ich temat, że nie sposób zapamiętać. Przynajmniej na tym etapie, czyli początkującego ogrodnika
Pozdrawiam Cię serdecznie

Obserwuj jakie rośliny sadzimy i układaj listę gatunków. Ale rysunek swojego ogrodu zacznij od wytyczenia przebiegu linii trawnika i taką linię wytycz też w swoim ogrodzie w realu.

Do Twojego ogrodu pasuje wrzosowisko, azalie, trawy (miskanty, rozplenice, Hakonechloa, Imperata cylindrica "Red Byron"), hosty, hortensje Limeligt i inne, trzmieliny o kolorowych listkach, karłowe iglaki np. wszystkie Picea typu, Echiniformis. Nana, Procumbens, Nidiformis, choiny kanadyjskie Jedeloh.
W półcienistych miejscach różaneczniki, a w słonecznych berberysy w różnych kolorach, tawuły japońskie o żółtych listkach cięte w kulki, kwitnące krzewy. Może też żółte kosodrzewiny Wintergold?

Potem uzupełniaj je żurawkami o kolorowych liściach, brunnerami, kopytnikiem, pachysandrą roślinami cebulowymi.

Już masz listę, nie musisz internetu przekopywać, teraz dobierz co koło czego (barwy powinny kontrastować) - jeśli obok żółty krzew to przed nim cos czerwonego i na odwrót, co jakiś czas możesz posadzić coś na pniu (np. Picea pungerns "Glauca Globosa" - jest niebieski, albo trzmieliny na pniu.

Spójrz na mój projekt i dostosuj linie do Twoich brzóz - w brzozach powinna być rabata z wrzosowiskiem i trawami.

Wzoruj się i szukaj inspiracji tutaj

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem
Projekt długiej i wąskiej rabaty z hortensjami 09:58, 02 maj 2012

Do góry
Naprzeciw tej rabaty są dwie różanki, ławeczka i małe patio - będzie tam różowo, dlatego kolory tej rabaty pod oknem mają być ograniczone do odcieni zieleni i bieli - dla stonowania.

A to ten fragment ogrodu przed zmianami - po lewej stronie przed thujami są już różanki i patio, po prawej pod oknami wzdłuż ściany domu TA rabata hortensjowa

A to mój najświeższy projekt:

Przepraszam za jakość, ale nie mam skanera i robiłam fotkę przy sztucznym świetle...no i jest jak jest

Nie mogę wykończyć tego kawałka po prawej za kulkami (rabata w jasnym żwirku, wzorowana na rabatce Danusi z ogrodu z lustrem)...co dać z tyłu? Żurawkę caramel (mam już kilka kupionych), carexy? Ostrokrzewy?

Po lewej stronie na rogu domu i tarasu za ciurkadłem - jesli uda nam się przenieśc rynnę na zadaszenie, będzie wykończenie z płytek ceglanych (jakby urwany mur) i tam małe lustro Mężowi się spodobał pomysł (pod zadaszeniem na ścianie tarasu będzie taka płytka z ciętej cegły właśnie)

za kulkami tawuły sa 3 trawy - musza być max do 1,5 m wys, bo będą pod oknem - może Miskant kleine fontane?
Zielony ... ogród 09:39, 02 maj 2012

Do góry
Widziałam jak ktoś napisał (bardzo fajnie zresztą ) ... "jestem ze strefy..."
Ja myślałam, że jestem ze strefy 5b, ale muszę przestawić swoje myślenie i po doświadczeniach ogrodniczych twierdzę, że jestem ze strefy ... minimum... 4.

Cały zeszłoroczny przyrost 3-letnich bukszpanów wymarzł, zresztą tak naprawdę nie powinno się ich sadzić w strefie 5, no a ja jestem z tej 4

Rabaty są w ciągłej przeróbce a kolejne się zakładają. Dwa dni temu zaplanowałam kolejną. Część roślin już mam, a dziś jadę po resztę. Nie pokazuję jeszcze zdjęć, ponieważ czekam aż się zazielenią. Narazie rozkwitło kilka tulipanów i zaczynają kwitnąć floksy i tawuły.
Po rośliny jadę do szkółki zieleni miejskiej, oni tam mają tylko takie rośliny, które potrafią przeżyć na miejskich skwerach i chyba zacznę ograniczać się tylko do takich. Jak zajeżdżam do sklepów ogrodniczych i widzę jakie rośliny potrafią tam sprzedawać to włos mi staje dęba. Powinni dopisywać do nich jednoroczne w naszej strefie. Ja juz nie kupuję nic powyżej sterfy 4-5b.
Postanowiłam też, że w tym roku muszę rozmnożyć jak najwięcej swoich roślin, o których wiem, że świetnie sobie radzą w moim ogródku. Może nie będzie tak ciekawie i egzotycznie, ale napewno będzie mniej "płaczu".
Trawa szaleje a kosiarka jęczy.
Lecę w kulki... 22:37, 01 maj 2012

Do góry
Abiko, to ja nie mam tawułek??? Trzeci sezon w ogrodzie...a to tawuły ???
Zaczęłam przygodę z ogrodnictwem niedawno...Słysząc berberys (niedawno) pomyślałabym co to za zwierz?
Muszę koniecznie na szkolenie do Szefowej...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies