Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

To właśnie tu 19:26, 18 lis 2011

Do góry
Trzecią upchnełam na rabacie w przedogródku.

Będzie rosła na tle tawuły za azalią żółtą.

To jeszcze w zbliżeniu jej sąsiadka NN

Ogrodomania Oli 14:36, 17 lis 2011

Do góry
Olu, jak zwykle pięknie u Ciebie i cóż mogę powiedzieć więcej...
Moje tawuły już dawno bez liści, podobnie berberysy. Jakieś czary-mary robisz, że u Ciebie jeszcze tak kolorowo? A napisałaś, że posmutniało - kłamczuszka hihihi
A co to jest takie czerwone z czerwonymi kuleczkami chyba pod kostrzewą?
Ogród Dominiki 11:09, 16 lis 2011

Do góry

Tutaj mi pasuje żeby kule były duże ale kolorowe żółte (z żółtego bukszpanu, nawet tawuły japońskiej) i czerwone z berberysu, tylko ładnie uformowane od razu.

Wyobraź sobie te kulki w takim kolorze co żywopłot

Dwa czerwone dęby 23:49, 13 lis 2011

Do góry
Liście dębowe lecą i lecą , gdzie chcą i jak je wiatr poniesie
tu nawtykane w tuję

w gałązkach tawuły i przysłonięty bluszcz

Ogród u stóp klasztoru 21:46, 12 lis 2011

Do góry
znalazłam takie fotki z maja. teraz trochę porosły tawuły a jałowce znacznie zredukowane i uformowane a miedzy jałowcami kolumnowymi posadzony cis na niski żywopłot. w przyszłości mam zamiar wykarczować jałowce kolumnowe , bo ciągle uginają się pod wiatrami i stoją każdy w inną stronę

W cieniu - zacieniona 21:24, 12 lis 2011

Do góry
Tawuły w tym roku oczarowały mnie kolorami.
W cieniu - zacieniona 21:19, 12 lis 2011

Do góry
A wiesz Bogusiu, że podobne zdjęcie tym pięknym, kolorowym liściom tawuły zrobiłam?
One są wyjątkowo barwne!
W cieniu - zacieniona 21:18, 12 lis 2011

Do góry
to tawuły tak się pięknie przebarwiły?
Ogród u stóp klasztoru 20:33, 12 lis 2011

Do góry
oooooooo witam wszystkich . coś ostatnio tu nie zaglądałam a tu taki ruch .
skarpa już obecnie ma trochę inny wygląd niż ten który przypomniał Sebek . troszkę uporządkowałam i wyrzuciłam berberysy oraz dąbrówkę rozłogową. teraz tam trochę łyso ,bo tawuły GOLD MUND są bez liści. nie ma też tej kępy rudbekii. jutro coś ofocę to dam znać co i jak się ma sprawa ze skarpą

Sebek dzięki za PR. co my byśmy bez ciebie tu zrobili
Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 11:25, 11 lis 2011

Do góry
A ja mimo wszystko, że sama mam ogród zimozielony i "prawie" bez iglaków, troszkę bym tych najszlachetniejszych zamieściła. Trwałe przegrody, wysłony i ekrany bardzo się przydają.
Mam tu na myśli te rośliny, które są u mnie, a nie można powiedzieć, że mam ogród iglakowy, a liściasty.

Iglaste polecane przeze mnie:
Picea omorika - świerk serbski
Taxus baccata, Taxus media - cisy te dwie pozycje mam ( no jeszcze strzyżoną daglezję)
Tsuga candensis - choina kanadyjska, którą można strzyć lub nie.

Na tyle chyba dasz się dla dobra ogrodu namówić? i dla własnej prywatności, bo z tych roślin stworzysz enklawę zarówno dla swojej rodziny, jak i dla wrażliwszych na mróz i zimny wiatr roślin.

Liściaste:
Rhododendron - różanecznik
Ilex - ostrokrzew - rożne gatunki w tym Ilex crenata "Golden Gem"
Euonymys fortunei - trzmieliny okrywające glebę różnych kolorów
Pachysandra terminalis - runianka japońska]
Calluna - wrzosy
Erica - wrzośce
Heuchera - kolorowe żurawki
Buxus - bukszpan ( kostki, kule lub żywopłociki)

To elita zimozielonych, a pozostają te zrzucające liście ale bardzo kolorowe - bereberysy, pęcherzrnice, derenie, Hydrangea paniculata - hortensje bukietowe różnej maści, tawuły japońskie.

Ogródkowe perypetie:) 14:06, 08 lis 2011

Do góry

Jeśli jałowce to odmiany o żółtych igłach np. Gold Star, Old Gold i inne np. Holger.
Ja unikam jak ognia jałowców w ogóle, ale te jeszcze lubię. Kiepsko wyglądają sine - niebieskie.
Nadaje się też trzmielina i tawuły japońskie cięte w kulę, a także berberysy.

Wyobraź sobie kolorowe pola z kulek żółtych, czerwonych i pomarańczowych, poprzeplatane żółtymi jałowcami. Nawet pasują jakieś kolumnowe grupami po 3 lub 5 szt.

To od Kasi

Natomiast odnośnie warzywnika, a dlaczego nie miałby być ozdobny?
Jestem nawet za kulami.

Odnośnie warzywników inspiracji szukaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/113-warzywa-w-ogrodzie-nieco-inaczej
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/114-ogrodnictwo-dla-dzieci

Danusiu a który berberys, bo to chyba on, przebarwia się na tak piękny pomarańczowy kolor?

Poprawka, znalazłam wątek Kasi i już wiem Ładna ta rabata taka w moim stylu. Aż zaczęłam się zastanawiać czy nie zmienić przedogródka
Ogródkowe perypetie:) 10:45, 08 lis 2011

Do góry

Nie było mnie kilka dni ( choroba) a tutaj tyle postów Inspiracje widziałam już dawno Pomysł z bukszpanowym obrzeżem poddała mi znajoma M. i chyba mi się podoba Tam będą warzywka a bukszpanowa obwódka będzie nawiązywała do innych bukszpanów, które zapewne pojawią się w ogrodzie Zestawienie u Kasi jest super Bardzo podobają mi się tawuły japońskie i berberysy. Muszę narysować plan nasadzeń i pokazać
Pszczelarnia 10:12, 08 lis 2011

Do góry
Na suche stanowiska przychodzą mi na myśl jałowce a także perukowiec, głóg, żarnowiec, oliwnik, trzmielina europejska, janowiec, liguster, pięciornik, sumak, akacja, róże dzikie, tawuły, , śnieguliczka, tamaryszek,jest jakiś wybor
Ogród na końcu świata- Dominika 12:27, 06 lis 2011

Do góry
Tawuły bezproblemowo się przyjmują,a cis tez można-próbowałam.
Ogród w Alei Lipowej... 19:22, 05 lis 2011

Do góry
Justi, namiastkę bonsai robi się z nieudanych, albo uszkodzonych egzemplarzy oczywiście nie zawsze, stanowczo odradzam cięcie tej kuli. Jest piękna i ja bym wiele dała żeby taką mieć.

Natomiast powalcz aby pod nią pojawiło się pod nią wiele kul dużych nie malutkich, chętnie w innym kolorze (berberysy, tawuły japońskie żółte, inne cisy np. żółte, bukszpany zielone i żółte).

Ja też zaczynam:) 23:52, 04 lis 2011

Do góry
Mnie pomysł z różą się podoba, ale owszem jest kłująca i może to przeszkadzać - zależy jeszcze jak duży stół tam planujesz i ile miejsca zostaje wokół niego
'Lovely Fairy' bardzo ładnie i obficie kwitnie (moja jeszcze kwitnie, a były juz przymrozki). No i jeśli coś za bardzo wystaje do środka placyka to róże można przecież przyciąć.

Rożaneczniki nie rosną przesadnie szybko i wcale nie jestem pewna czy są zbyt duże w tym miejscu - nie wszystkie odmiany osiągaja duże rozmiary. Od różaneczników mniejsze i też zimozielone oraz kwitnące wiosną są azalie japońskie. Jedne i drugie wolą półcień, który tam chyba będzie (choć miałam różanecznik sadzony w pełnym słońcu i nieosłonięty innymi roślinami, który przeżył wiele lat) i glebę kwaśną - i co do wymagań glebowych bardzo się z różami nie zgadzają. No i z tego względu zastanowiłabym się nad takim sąsiedztwem.
Chociaż w tym miejscu coś zimozielonego ładnie by wyglądało. Można pomysleć o rozdzieleniu róż i różaneczników przegrodą wkopana w ziemię, na przykład folią kubełkową.

Róże można zastąpic niskimi odmianami tawuł japońskich, najlepiej o jasnych liściach - jesli potencjalne kłucie jednak Cię zniechęca. Tawuły też zakwitną latem i też na różowo.
U Kasi w ogrodzie ... 18:54, 04 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pięknie! Można wpatrywać się w każdy szczegół bez końca.
Danusiu, co to za trawa w tle niedaleko brzozy?. Na pomarańczowo przebarwia się tawuła (berberys?) - jaka to odmiana?

Ta trawa to dziabnięta mrozem rozplenica, a ten krzew pomarańczowy to zwykły berberys przebarwiony, bo latem to miejsce było zielone a tawuły były żółte

Jesień

Lato

Kłosy rozplenicy

Ogródkowe perypetie:) 17:42, 04 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)
No to po wolnym wracam do tematu skarpy Już wiem, że będą ja musiała przekopać, aby rozluźnić tą glinę. I tak sobie myślę o nasadzeniach..znalazłam polecana przez Danusię choinę kanadyjska Jeddeloh, niby karłowa odmiana..myślicie, że można ją posadzić na skarpie? choina w połączeniu z jakimś jałowcem, jeszcze nie wiem jakim, może berberysem, tawułą i jakieś bylinki na dole?

Jeśli jałowce to odmiany o żółtych igłach np. Gold Star, Old Gold i inne np. Holger.
Ja unikam jak ognia jałowców w ogóle, ale te jeszcze lubię. Kiepsko wyglądają sine - niebieskie.
Nadaje się też trzmielina i tawuły japońskie cięte w kulę, a także berberysy.

Wyobraź sobie kolorowe pola z kulek żółtych, czerwonych i pomarańczowych, poprzeplatane żółtymi jałowcami. Nawet pasują jakieś kolumnowe grupami po 3 lub 5 szt.

To od Kasi

Natomiast odnośnie warzywnika, a dlaczego nie miałby być ozdobny?
Jestem nawet za kulami.

Ogród na skraju sadu 18:06, 02 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Kasiu, jeśli mogę doradzić. Derenie w kulkach nie wyglądają. Ich naturalny pokrój jest odwróconym trójkątem, szeroki - bardzo musisz mieć z nich kulki? Również pęcherznica cięta w kulki nie wygląda, bo ona (jakby Ci to wytłumaczyć) ma takie proste badylowate gałęzie i nie wypuszcza na końcówkach tak jak tawuły. Oczywiście, że wszystko można ciąć ale to jest bardzo duży nakład pracy/starań. Oczywiście, że te krzewy trzeba jakoś ciąć.

Wcale to nie muszą być kulki. Dałyście mi dziewczyny do myślenia. A jak się teraz dokładnie przyjrzała, moim dereniom to masz rację Ewo, że wyglądają jak odwrócone trójkąty. To są trzy krzewy rosnące obok siebie. Stanowią przerywnik między posadzonymi pod płotem szmaragdami. Pomyślę nad tym. Dzięki za rady.
Po prostu ogród... 16:24, 02 lis 2011

Do góry
Tawuły fajnie zmieniają kolory, a sama Sylwia rozmnażasz je?
Mnie słabo rosną, chyba przez kiepską ziemią, spróbuje jak Danusia mówi Florowitem je podlać na wiosnę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies