Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kubusiowo 16:55, 01 lip 2011

Do góry
ja bym zamiast robinii dała klon globosum

a zywopłot można też z tawuły zrobić, zimą i tak tam siedzieć nie będziesz
Ogród Marty 00:21, 01 lip 2011

Do góry
Ale fajne te kulki z tawuł. Strasznie lubię tawuły za ich "nieskomplikowane funkcje życiowe". RH można jeszcze zasilić ale jak jest młody i świeży to lepiej nie przedawkować. A jak jest różnica między tiarellą a żurawką? Myślałam, że to to samo ...? W tym ogrodzie jest ciekawie .... i są wyzwania!
Zielony Punkt - ogród Finki 11:48, 30 cze 2011

Do góry
Myszorku Primula kwitnie długo bo już około miesiąca. Zaczyna od dołu i tak po kolei wykwita, chorowałam na nią dwa lata. W przyszłym roku wchodzi do produkcji bo jest extra.

Marto na cienistej rabacie jest Runianka czyli Pachysandra, mam zamiar dosadzić jeszcze odmianę 'Variegata' wewnątrz rabaty,, żeby rozjaśnić nieco środek. Świetna roślina okrywowa idealna do cienia.

Ewo spokojnie możesz formować berberysy. Teraz po kwitnieniu można przymierzać się do cięcia Krzewuszek, Tawuł japońskich, Żylistków, o ile już przekwitły. Tawuły przycięte w niedalekim czasie, zakwitną ponownie we wrześniu, ale nieco z mniejszą siłą. A nasturcje....brrr...aż mi gęsia skórka się pojawiła.

Pozdrawiam, wracam do pracy, wieczorem zajrzę.
Mój 4 arowy azyl... 00:08, 30 cze 2011

Do góry
Tawuła japońska 'Shirobana'
Spirea japonica 'Shirobana' syn. Genpei

Bardzo efektowna odmiana tawuły japońskiej dorastająca do ok 100cm wysokości o naturalnie kulistym pokroju. Niezwykłość i niepowtarzalność tego krzewu polega na tym, że na jednym osobniku występują dwa kolory kwiatów o kontrastowej barwie. Otóż intensywnie różowe kwiaty występują na jednym kwiatostanie z kwiatami białymi. Często całe poszczególne kwiatostany są białe, a inne całe różowe, jeszcze inne pół na pół, inne nakrapiane- zawsze zaskakują. Kwiaty rozwijają się intensywnie od czerwca do sierpnia. Ścięcie przekwitłych kwiatostanów powoduje ponowne zakwitnięcie we wrześniu. Gatunek niewymagający co do gleby. Dobrze rośnie i obficie kwitnie na każdej glebie. Preferuje miejsca słoneczne. Odmiana o szerokim zastosowaniu, dobrze komponuje się z iglakami, na rabatach, stosowana na niskie żywopłoty,obwódki.
Ogród Marty 22:48, 29 cze 2011

Do góry
Kulki z tawuły japońskiej

liliowce

malwy

Ogród w Tarnowie 22:37, 25 cze 2011

Do góry
Fajnie, że pokazałeś 2-letnie przycięte tawuły. Wiem, jaki mogę mieć efekt za 2 lata Moje chyba posadziłam za gęsto, bo będą chyba się stykać ze sobą. Te okrągłe plastry, to z drewna?
Ogród w Tarnowie 23:04, 24 cze 2011

Do góry
asiasz83 napisał(a)
Rzeczywiście te tawuły są piękne w taką kulkę mam 6 szt posadzonych może tez uda się je tak przyciąć są jeszcze młode jak wszystkie rośliny u mnie,ale może kiedyś będą tak kształtne jak twoje.
Richie wszędzie masz tak czyściutko jak ty to robisz

W ub.sobotę przyciołem 2 letnie tawuły po przekwitnięciu w Wysowej Zdroju...

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:57, 24 cze 2011

Do góry
Sebek a możesz pokazać sadzonki tawuły jakie zrobiłeś ? pliss
Zacząłem też robić, ale nie wiem czy nie spaprałem roboty I jakoś
brak mi wiary że to rzeczywiście puści korzenie xD
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:16, 24 cze 2011

Do góry
Dziś zasypię Was pytaniami
Miałem jechać po ukorzeniacz a okazało się, że go mam w domu. Dlatego tutaj mam sadzonki anabelki - czy dobrze je ściąłem ? W ziemi też jest miejsce gdzie liście były ścięte.

Przykryć to czy może dać do domu?

Moja malutka limelight wygląda tak

W tym roku już kwitnąć na pewno nie będzie, więc mam pewien plan.
Przesadzę ją do większej doniczki i dam ją do domu. Przytnę ją gdzieś do połowy, aby się zagęściła i na zimę zostanie w domu. Bo mam przeczucie, że jak dam tą maliznę do ziemi to nie przetrwa zimy.

A dziś jeszcze wziąłem się za cięcie tawuły. Tak wyglądała

A taka jest teraz

Pozostałości z cięcia nie zmarnowały się. Dałem zanurzone w ukorzeniaczu gałązki do ziemi. Takie małe z jednym listkiem, ale jak ukorzenią się wszystkie to będzie fajnie - mam ich 40.
Ogród w Tarnowie 08:51, 24 cze 2011

Do góry
Rzeczywiście te tawuły są piękne w taką kulkę mam 6 szt posadzonych może tez uda się je tak przyciąć są jeszcze młode jak wszystkie rośliny u mnie,ale może kiedyś będą tak kształtne jak twoje.
Richie wszędzie masz tak czyściutko jak ty to robisz
W cieniu - zacieniona 23:58, 23 cze 2011

Do góry
Niage napisał(a)

tawułki

Uroczo wyglądają, takie delikatne chmurki Kupiłam niedawno 3 rodzaje tawuł po 5 szt z każdej, malutkie są jeszcze, ale mają nawet kwiatki. Tawuły zamierzam formować w kule

Wczoraj jedną przycięłam i załadowałam do donicy.
W cieniu - zacieniona 23:56, 23 cze 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

tawułki

Uroczo wyglądają, takie delikatne chmurki Kupiłam niedawno 3 rodzaje tawuł po 5 szt z każdej, malutkie są jeszcze, ale mają nawet kwiatki. Tawuły zamierzam formować w kule
Ogród w Tarnowie 23:14, 23 cze 2011

Do góry
Richie napisał(a)

Bardzo ładnie wygląda to ujęcie ogrodu
Podobają mi się formowane tawuły. Pisałeś, że tawuły obcinasz kilka razy w roku, tzn. , że nie dopuszczasz nigdy do kwitnienia i dlatego są tak gęste. Ja kupiłam niedawno malutkie krzaczki, mają kwiatki, czy już powinnam zacząć je formować? Gałązki są niewielkie i bardzo wiotkie. Poobcinać kwiaty? Co radzisz?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:31, 22 cze 2011

Do góry
Jedna ostróżka wyglądają tak

A druga tak

Tawuły kwitną krótko

A te co kupiłem kiedyś też białe są
Ogródek Agam 21:44, 21 cze 2011

Do góry
Trudno mi sugerować konkretne rośliny,tawuły są o jasnych liściach, pęcherznice,berberysy zielone,może inne krzewy biało kwitnące.,jakieś byliny- hosty,zawilce ,bodziszki,ostróżki.
Płot masz ciemny,tuje też,i za płotem jakieś ciemne drzewa,trzeba trochę jasności.Wierzba dobrze się tam wtapia.
W ogródku Niage 23:12, 18 cze 2011

Do góry
Krzaczki tawuł czekają, dzisiaj wszystkie zostały posadzone

wyrzuciłam stare kostrzewy i inne brzydkie już trawy, turzyce przesadziłam dalej i rosną teraz w grupie, a w ich miejsce zasadziłam tawuły

pierwsza przymiarka

Ogródek Hanusi po zimie 22:45, 18 cze 2011

Do góry
Tawuły-Trochę trzymam na balkonie,resztę wynoszę do szklarni do ogrodu,Wsadzam sadzonki w ziemię, dodatkowo w worek foliowy ,żeby zwiększyć wilgotność,i te w szklarni ,to już po miesiącu mają nowe przyrosty,ale ich nie wyjmuję, poczekają do sierpnia,w naturze będzie chłodniejsze i wilgotniejsze powietrze,wtedy wysadzę do ziemi.
Sadzonki biorę pół zdrewniałe,albo zielone szczytowe.Te szczytowe obrywam czubek,Ta część co idzie do ziemi,musi być bez listków.Z ziemi ma wystawać 1 para liści.Dawałam bez ukorzeniacza,?gdzieś czytałam,że ukorzeniacz ,jak go jest za dużo na roślinie,to nie pomaga,a wręcz szkodzi.Trzeba z nim delikatnie,nadmiar zawsze strząsnąć.
Nie gwarantuję 100% przyjętych sadzonek,ale......50% mnie zadowala.

Z innymi krzewami też próbuję.Tak samo postępuję z żylistkiem,pęcherznicą jasną.krzewuszką,forsycją.kaliną.Zobaczymy ile roślin będę miała pod koniec sierpnia.
Ogródek Hanusi po zimie 21:24, 18 cze 2011

Do góry
Mięta siedzi w starej misce

lawenda

jednoroczne siewki berberysu

mnożarka - tawuły,pęcherznica
Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 12:23, 17 cze 2011

Do góry
To jest super,
Wysoki - świerk serbski ale cudownie regularny, spod igły trzeba wyszukać albo stożek z cisa ale wieli musi być (koszty)

zielone z prawej - kule bukszpanowe, białe kwiatki - hortensje

żółtawe- tawuły japońskie żółte cięte na jeża

i prosta linia kreska z żywopłotu strzyżonego bukszpanikowego.
I to wszystkie gatunki, więcej nie trzeba. Jałowców nie dawaj, za kilka lat będziesz karczować;(
W ogródku Niage 22:59, 16 cze 2011

Do góry
i cd.

tawuła wczesna 1 szt

a teraz muszę poczekać na konkretne opady, bo jest strasznie sucho i twardo. Trzeba by kilofem walić, żeby wykopać dołki pod rośliny
A co do tawuł by jeszcze można dołożyć ? Miejsce jest słoneczne cały dzień, ani grama cienia.

to tu będą zmiany, kostrzewy już usunęłam, za wielkie już były i brzydkie, a inne trawki zmienią miejsce

podobają mi się formowane tawuły, widziałam u Richiego, tak chciałbym je prowadzić. W sumie mam 15 tawuł w trzech rodzajach i jedną wczesną (ta bez formowania).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies