Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:52, 26 lut 2014

Do góry
Podoba mi się projekt ..ale musisz taka rabatę uzgodnić z urzędem miasta ...chyba ....u nas musi elismy odstąpić w ogrodzeniami i tam idą rury od kanalizacji , gazy....ty jeszcze tam nie masz asfalt?
jeśli tak to w ogóle bym na razie taka rabatę odradzała bo strata czasu i pieniędzy ......ale ja to zawsze włożę kij w mrowisko ...no cóż nie babskie a chłopskie myślenie mam....praktyczne .
Ogródek Janiny 10:40, 26 lut 2014

Do góry
Postanowiłam wszystko zmienić i zamówiłam projekt ogrodu u Danusi. Widziałam wersję roboczą jest piękny, jak będę miała już całkiem gotowy to pokażę.
Głupi ogrodnik musi się uczyć od innych...... 14:15, 25 lut 2014

Do góry
Jestem, jestem - pracuję w swoim ogrodzie od kilku dni, bo roboty co nie miara !!!!
Do jesieni ubiegłego roku udało mi się zrealizować mój "projekt" z kołem Jak dla mnie, wyszło ładniej niż się spodziewałam!!!!! Teraz mam co robić
Wilcza Góra 17:40, 24 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ewa robi szu szu czy wygrzewa się w tropikalnym słońcu?

Marzenko...

...ani to ani to....
mam dość duży projekt w pracy i byłam daleko przez kilka dni, a teraz wdrażam wszystko na miejscu....
mam tyły wszędzie...u Was, na blogu, na FB ale co najgorsza ...w domku i u rodzinki....
ciężki czas ale pozytywny

pocieszam się tym, że ...
...i na ogród przyjdzie czas, przyjdzie czas...
wiosna chyba specjalnie dla mnie się tak ociąga, bo jak podczytuje co się np. u ciebie dzieje to mam stres, że hej

macham z Wilczej
Wilczyca

p.s. u nas dziś rano był spory przymrozek, wszędzie siwo...to co ja się tam będę martwić, że na ogród czasu brak zimę mamy jeszcze....

I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 21:54, 23 lut 2014

Do góry
Dzięki Bartku i przy okazji witam
Aguś z kwadratowego jak bym tylko miał więcej czasu, chęci i dobre warunki na mieszkaniu do rysowania na zamówienia, to nawet bym się nie miał nad czym zastanawiać. Za słabe światło tutaj mam, biurko nie dużych rozmiarów, więc bym się tylko męczył, a gdy wracam czasami na weekend to chcę w domu odpocząć i zająć się innymi rzeczami niż siedzieć nad rysunkiem, a sezon ogrodniczy rozpoczyna się pełną parą. Za to teraz troszkę moje fundusze wzrosną, bo robię projekt ogrodu, w sobotę z resztą idę przedstawić moje wizje klientom. Mam nadzieję, że będą zadowoleni
Agnieszko Dziękuję, miło że się podoba. Wrzucę zaraz prace co musiałem wykonać na struktury wizualne.... dodam, że to moje początki z farbami U mnie to z tym szczęściem różnie bywa ale ostatnimi czasy to mam tylko z górki Pozdrawiam
Zapach ziemi 18:30, 23 lut 2014

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Witam, przyszłam z rewizytą i muszę stwierdzić, że w tym roku chyba sama się skuszę na werbenę, do tej pory nigdy jej nie miałam a u Ciebie wygląda cudnie. Jeśli chodzi o moją frontową rabatę, to właśnie ona najbardziej mnie martwi. Mimo, że mam projekt, to coś mi tam nie pasuje i tak wcale nie mam pomysłu

U mnie w tym roku płot od frontu będzie "się konczył", a w tym czasie bedę planować na jego tle rabatę. Mam nadzieję , ze jesienią jakieś pierwsze nasadzenia zrobię.
Zapach ziemi 19:17, 22 lut 2014

Do góry
Witam, przyszłam z rewizytą i muszę stwierdzić, że w tym roku chyba sama się skuszę na werbenę, do tej pory nigdy jej nie miałam a u Ciebie wygląda cudnie. Jeśli chodzi o moją frontową rabatę, to właśnie ona najbardziej mnie martwi. Mimo, że mam projekt, to coś mi tam nie pasuje i tak wcale nie mam pomysłu
Ogródek Anity 08:50, 21 lut 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
mam prośbę czy masz gdzieś projekt ile sztuk miałaś na taką rabatę roślinek?

Iwona
Sprecyzuj pytanie- na rabatę z jeżówkami, czy z różami okrywowymi?
Ogródek Anity 21:05, 20 lut 2014

Do góry
mam prośbę czy masz gdzieś projekt ile sztuk miałaś na taką rabatę roślinek?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:12, 20 lut 2014

Do góry
polinka napisał(a)
U mnie dziewczyny radzą coś zimozielonego Hortki i miskanty na wiosnę wycinasz i jest łyso. Żurawki jak nie ma ostrej zimy zdobią cały czas, moje na dzień dzisiejszy wyglądają jak na jesień zeszłego roku Jak nie żurawki to może obwódka z bukszpanu lub kule?
Mam u siebie z wczoraj projekt, hortki, miskanty, bukszpan i carexy biało-zielone. Zapraszam

Kule z bukszpanu zaplanowałam na rabacie po prawo, na żwirku a poza tym obwódke z bukszpanu z kolei chciałam dac na różance, wiec nie wiem czy z tym bukszpanem tam tez sie jeszcze "pchac".
Ten fragment rabaty jest troche schowany za wielkim, szerokim świerkiem wiec z okien ani z tarasu nie widze go zimą, a to przemawia za zurawkami bo zima i wczesna wiosna nie bede go oglądac i to że "łysy" nie bedzie mi przeszkadzac az tak bardzo . Dopiero jak wiosna sie zacznie na dobre, tak ze spędza sie czas w ogrodzie to bede oglądac ten fragment ogrodu.
Raczej mysłałam o rabacie w takim charakterze jak u Any, (wkleje jej rabate) a u niej sa przed hortkami wyższe rozchodniki a niższe pietro to zurawki, z boku ma miskanty gralicimusy, moze tak to zaaranzuje jak tu :

Zaczątek ogrodu 14:49, 20 lut 2014

Do góry
Kochani na tapetę biorę "projekt" od frontu.

Pod oknami będą dwie identyczne kompozycje: po 3 szt trzmieliny na pniu, skarpetki z lawendy i obwódka z bukszpanów. Jaki nadać kształt rabat w prostokąt czy półokrągłe, tak, jak schody, które są pomiędzy nimi????

Wyspę tą przed schodami połączę z tujami, jednak wybieram linie falujące, według mnie są mniej formalne i bardziej pasują to klimatu domu.

Drugie zdjęcie to druga strona wjazdu/wejścia do domu.

Tu od frontu też dosadzę tuje, tak, jak z drugiej strony.
I tu bym chciała róże Chopin i mam możliwość przewiezienia tu na wiosnę dużego bukszpana, z którego myślę damy radę uformować stożek. Dokupiłabym np. dwie kule bukszpanowego.

Tylko moim problemem jest to, że nie wiem, jak to skomponować jak połączyć to z wjazdem???

Odnośnie drugiego zdjęcia przy płocie sąsiadów będą tuje, myślę, że tylko, gdyż tam mam wąską i jest też warzywnik.

Będę wdzięczna za każdą uwagę/wskazówkę.
Ogród na 300 metrach kwadratowych 13:25, 20 lut 2014

Do góry
Witaj Ewo.
Chciałam Ci bardzo podziekować za czas, jaki mi poświęciłaś i za wspaniały projekt. Odwiedzaj mnie częściej, będzie mi bardzo miło
Pozdrawiam serdecznie

ps. gdybyś była w okolicy, to zapraszam na kawkę
Ogród z tatarakiem w tle 09:38, 20 lut 2014

Do góry
Syla napisał(a)

kombinowałam z liniami falistymi ale jakoś mi nie bardzo to wszystko pasowało ..... zostawiam taką propozycję ....

Witaj Sylwio.

Dziękuje bardzo za projekt. Wyglada super. Tak właśnie myślałam, żeby jakoś połączyć tę rabatke owalną z całością i na Twoim projekcie fajnie to się udało

Co myśliszo tym świerku? Czy przesadzić go wzdłuż ogrodzenia po lewej stronie, gdzie rosna już inne świerki( tylko mniejsze)?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:49, 19 lut 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ana, dwa razy oglądałam wizytówkę. Rośliny wylewają się w Twoim ogrodzie. Masa zieleni i kwiecia.
I jeszcze obejrzę, i jeszcze..... .

Jakie hortensje rosną obok tych malinowych jesienią? A te malinowe to Vanille Fraise?

Piękne widoki w ogrodzie. Projekt klasa i wykonanie klasa.
Bardzo mi miło Ewo szczerze mówiąc to mi miejsca zamało
Obok Vanilla Fraise rosła kyushu, ale ona za duża do mnie była i ją oddałam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:04, 19 lut 2014

Do góry
Ana, dwa razy oglądałam wizytówkę. Rośliny wylewają się w Twoim ogrodzie. Masa zieleni i kwiecia.
I jeszcze obejrzę, i jeszcze..... .

Jakie hortensje rosną obok tych malinowych jesienią? A te malinowe to Vanille Fraise?

Piękne widoki w ogrodzie. Projekt klasa i wykonanie klasa.
w Oborze też mogą być ogrody 21:44, 19 lut 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

małymi kroczkami, powoli dojdziemy na starość do celu

No przy naszych powierzchniach to małe kroczki jak najbardziej wskazane Ale ja na starość to nie wiem czy siły będę miec żeby się cieszyc z tego ogrodu
Takie donice są dobre bo nic im nie jest w stanie zaszkodzić, i szybko można wszystko przearanżować.
Ja muszę miec ładne wejście do domu i tam gdzie zawsze siedzimy czyli pod wierzbą, reszta ze spokojem, tym bardziej że żaden projekt na razie nie powstał
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:53, 19 lut 2014

Do góry
U mnie dziewczyny radzą coś zimozielonego Hortki i miskanty na wiosnę wycinasz i jest łyso. Żurawki jak nie ma ostrej zimy zdobią cały czas, moje na dzień dzisiejszy wyglądają jak na jesień zeszłego roku Jak nie żurawki to może obwódka z bukszpanu lub kule?
Mam u siebie z wczoraj projekt, hortki, miskanty, bukszpan i carexy biało-zielone. Zapraszam
Żywopłotki cisowe. 23:39, 18 lut 2014

Do góry
Kupiłam w sobotę program do projektowania, fajna zabawa.i wciąga. ale ciężko mi idzie bez pomocy.
To jest mój projekt. duża plama to dom, po prawej stronie stoi mnożarka o wymiarach 11m /6 zielone linie to żywopłoty. całość ma 75 m dłi 36 m szer.
Za domem na drugi rok powstanie łąka kwietna plan zrobię w następną zimę.

Widok od strony domu do ulicy. To pierwsze kroki, śmieje się z zabawy.
Nie potrafię zdjęcia przenieść by wstawić, to zrobiłam z ekranu aparatem, są bardzo złej jakości, z odbiciem światła, choć w projekcie ciekawe kolory.

Ta rabata była zrobiona wiosną, tylko nie mogłam znaleźć hortensji bukietowych, zastąpiłam horti ogrod.
Tuje rosną szmaragdowe przesadzone w maju 13 roku., ostróżki tez już były.
Srodkiem sa trawy posadzone tylko małe.
Planuję tuje daniki będzie kostrzewa i żurawki po jednym zaokrągleniu od strony cienia posadzę kopytnik mam dużo. rośnie też malutki buczek trikolor.
w drugim zaokrągleniu są piwonie część wiosną przesadzę , bo rabata łączyła się z szerokością, teraz musi być przejście do drugiej części powstającej.
Srodkiem zostanie duży kleks.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:45, 18 lut 2014

Do góry
Witam,

chciałabym prosić o radę, jak ożywić rabatę ze zdjęcia poniżej. Ogród został zaprojektowany przez architekta i wykonany zgodnie z tym projektem w 2013 roku. Jestem początkującym ogrodnikiem, projekt przyjęłam bez zastrzeżeń, bo było na nim tyle barwnych plam w moich ulubionych kolorach. Niestety teraz widzę, że mimo wszystko te rabaty są jakieś "smutne" i bez wyrazu. Kolory, których chciałabym się konsekwentnie trzymać to biały, róż i fiolet no i oczywiście zieleń. W tych kolorach są utrzymane pozostałe rabaty, obsadzone różanecznikami, laurowiśniami czy niewielkim żywopłotem z pięciornika Abbotswood.

Na rabacie ze zdjęcia rosną:

- rozchodniki okazałe z przodu, pomiędzy nimi kępa bodziszków, potem kępa astrów i kępa ciemierników.
- w tle magnolia Nigra, żywotnik Smaragd, sosna czarna Pyramidalis, budleja Ile de France
- po środku przed sosną czarną sosna górska
z jednej strony tej rabaty jest wspomniany żywopłot z pięciornika Abbotswood ( 5 sztuk), z drugiej strony mały żywopłot z żywotnika Smaragd (3 sztuki)

Czy dla urozmaicenia i rozjaśnienia tej rabaty można posadzić 2 hortensje Silver Dollar, a przed nimi jakieś średniej wielkości różameczniki też w kolorze białym?

PS. Ta brzydka mata z bambusu tylko czasowo
Dwa ogrody 21:34, 18 lut 2014

Do góry

Małgosiu, Ania ładnie wyjaśniła o co chodzi, pielęgnuje je się podobnie jak hipeastrum. Cebulki ładnie przyrastają, a ismena pięknie pachnie.

Aniu monte pozdrawiam również, babki ziemniaczanej nigdy nie jadłam

Rench masz rację, po łagodnej zimie nie tylko nornice mogą się nam dać we znaki Pozdrawiam.

Mala Mi - projekt to dużo powiedziane, chodzi o kształt rabaty z uwzględnieniem tego, czego jeszcze na budowie nie ma, coś mi świta, ale powolutku... Pozdrawiam.

Poczytałam troszkę, gdzieniegdzie już wiosna
U mnie rozkręca się powoli, rano jeszcze są przymrozki. Dlatego w ogrodzie nic jeszcze nie robię, nie przycinam bylin, postanowiłam spokojnie poczekać. W sobotę może oczyszczę róże z ubiegłorocznych liści.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies