Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród... reni 11:11, 11 maj 2013

Do góry
Dzięki dziewczyny... tak się zastanawiam czy pod płotem koło piwonii mogłyby być floksy?
Szałwię już kupiłam po resztę muszę do ogrodniczego
I znowu pada...
Ogród z łezką 10:31, 11 maj 2013

Do góry
Najpierw dla Elci Jej floksy. Tak się o nie martwiłam...

Chcę je przesadzić bliżej kostki na brzeg, a pod siatką posadzić rogownicę. Może to ograniczy trochę ekspansję wszelakich chwastów na różance.
Hirutkowy raj:)) 08:48, 11 maj 2013

Do góry
Klonik i sasanko od Bożenki

kwitna floksy zaczynaja azalie

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:14, 10 maj 2013

Do góry
Aniu, dziękuję za floksy kanadyjskie. Zakwitły, co za przyjemność.
Podziwiałam Twoje hosty ekspresowe i cała resztę. Przyglądałam się tulipanom, bo pamiętam, że nie wyrażałaś się za dobrze o ROCOCO lub o ICE CREAM? Które to, bo moim się przyglądam, i też nie poznaję. Buziaki za Twoją roślinkę.
Ogród Nebel 11:27, 10 maj 2013

Do góry
Ciekawa jestem tych Twoich zmian "na żywo" jutro po południu pojadę na Kolibki - targ ogrodniczy- może dostanę floksy dla Ciebie
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:19, 09 maj 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Aniu ,trawa mniam ,super zielona i kochane ploksy ,to ich czas pozdrawiam

Dzieki Reniu Trawa jest pięknie zielona i rośnie jak szalona - a wraz z nią chwaściska które w niej siedzą Na szczęście ja nie jestem na nie uczulona to mój M strasznie je przeżywa i co chwilę tępi ze skutkiem niestety marnym, bo mamy ich strasznie dużo
Floksy mam tylko te różowe - za to niemal chyba w każdym miejscu Muszę je trochę okiełznać i mam już u mojej mamusi zamówione białe jak jej przekwitną i będzie przycinac
Ogród z platanem. 21:04, 09 maj 2013

Do góry
Ja powoli dojrzewam Jednak są takie rośliny, których nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować z ogrodu. Czuję do nich sentyment. Są to na przykład floksy różowe. Lubię te poduchy, które szczelnie przykrywają ziemię..przynajmniej nie ma chwastów. Są to jednak rośliny krótkowieczne, które po prostu będę odnawiał tylko w pożądanych kolorach. Za kilka lat nie będzie po nich śladu, a satysfakcja pozostanie
Mam również takie rośliny, których się pozbędę przy najbliższej okazji. Jest to np. migdałek trójklapowy. Nie lubię go. Póki rośnie niech rośnie, ale przyjdzie na niego kolei Kolejnymi tego typu roślinami są jałowce chińskie. Jeszcze są małe i łanie wyglądają, ale już nie długo...
Znalazło by się jeszcze pare roślin...Teraz wiem jak wyglądają i już więcej ich nie kupię. Wrobiłem swoje własne zdanie na ich temat i nie będę ich polecał innym. Szkoda tylko, że w sklepach tak pięknie wszystko wygląda...

A propos takich roślin. W zeszłym roku kupiłem sosnę limbę. Stwierdziłem "duża działka to się miejsce znajdzie". Gdy zajechałem do domu dostałem olśnienia. Gdzie ja mam ją niby wsadzić, żeby wyglądała dobrze?? No i tak była przenoszona z kąta w kąt, aż nadeszła zima. Zadołowałem ją razem z doniczką i miałem nadzieję, że przetrwa. I przeżyła Dopiero wczoraj dostałem wizji i chyba wiem gdzie będzie.
Nigdy więcej nieprzemyślanych zakupów! Trzeba trzymać się listy!
Tutaj wielkie, nie...ogromne ukłony do Szefowej za dekalog

Zacytuję, tak dla przypomnienia:
Gardenarium napisał(a)

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Ogród z platanem. 18:53, 09 maj 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
W ogrodzie zaczyna się robić zbyt kolorowo. Wydaje mi się, że za dużo kolorów uzbierałem i teraz jest taka "zupa kwiatowa". Myślę nad wydaniem paru roślin, bo mimo wszystko żal wyrzucać
Muszę być bardziej konsekwentny i określić sobie kolory które mogę mieć i się tego trzymać. Zdecydowanie za dużo mam żółci i różu. Mimo, że wygląda to ładnie to chaotycznie... O tym właśnie często mówi Danusia.

Chyba nigdy nie dojrzeję do takiej decyzji
Białe floksy śliczne
Pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:16, 08 maj 2013

Do góry
Potem wziąłem się za sadzenie I znowu zrobiłem inaczej niż w projekcie Nie byłbym sobą
Białe fiołki miałem wywalić, ale one są takie fajne Poszły tutaj

Róże i szałwie - będą przy lawendzie, jeżówkach i przywrotnikach - powinno być fajnie

Niestety nigdzie nie było przetaczników....ale może same floksy tutaj wystarczą - się okaże
Zielony chaos u Dawida 18:17, 08 maj 2013

Do góry
No to pora na fotki z poniedziałku jeszcze. Zacznę od skalniaka, na którym wykończyłem ścieżkę i dosadziłem floksy szydlaste w 3 kolorach

Nasz przydomowy ogródek 17:06, 08 maj 2013

Do góry
Zbyszku, dawno mnie nie było, a tu tyle kolorów!
Tawuły też takie mam - i te żółte, i te pomarańczowe - bardzo wdzięczne roślinki, niekłopotliwe, a takie ładne, dają piękne plamy barw, można ciąć do woli i jeszcze łatwo je rozmnożyć.

Moja wiosenka dopiero powoli Twoją goni. Wczoraj rozkwitły wreszcie floksy. A oleander jeszcze w domu, zastanawiam się czy już wystawić, czy dopiero po zimnej Zośce.
Mój 4 arowy azyl... 00:01, 08 maj 2013

Do góry
Latam to tu, to tam i nie mam czasu zdjeć nowych wstawić. Kto by przypuszczał, że po jednym dniu tyle zaległości się narobiło
Floksy szydlaste coraz śmielej zakwitają.

Bajkowy ogród Weroniki 22:07, 07 maj 2013

Do góry
Polu, jeszcze nie jest bajkowo, ale już blisko. Do bajki brakuje pełnego kwitnienia floksów szydlastych. Z przyjemnością spełniam Twoją prośbę i pokazuję dzisiejszą bajkę, z pozdrowieniami.

Kwitną bratki, tulipany, białe tawuły, żagwiny i zaczynają floksy szydlaste.

Na tle białej tawuły pokażę jeszcze kwitnące wciąż szafirki.
Tawuły wczesne kwitną pięknie tysiącami białych kwiatuszków.

Jeszcze raz tawuła w towarzystwie magnolii i tulipanów.

Tawuła wczesna w zbliżeniu.

Jurajski Ogród 19:31, 07 maj 2013

Do góry
Joasiu, Reni, Kasiu, Debro, Gosiu, Irenko, Weroniko, szczęściem w nieszczęściu jest to, że ma się takich empatycznych forumowiczów, którzy wspierają w razie kłopotów. Dziękuję! Niniejszym zamykam temat powodzi, bym szybko zapomniała. A teraz coś optymistycznego; Ogród rozkwita, kwitną żagwiny, zaczyna kwitnąć smagliczka, floksy. Powoli zaczną się zdjęcia wiosennego ogrodu. Dzisiaj też postaram się wkleić jakieś fotki.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających
Ogródek na trzy lata 16:07, 07 maj 2013

Do góry
Gosiu, a jak Twój ogródek? Muszę zajrzeć, może coś napisałaś. Co popatrzę na swoje floksy (zaczynają kwitnąć), to myślę o Twojej huśtawce.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:00, 07 maj 2013

Do góry
Trzykrotki będą rosnąć tam gdzie kosmosy w zeszłym roku - obok nich ostróżki - bylinowe, ale dosadzę tu jeszcze jednoroczne - i może werbenę między nie ?
Przed nimi są turzyce palmowe, a potem bodziszki

W puste miejsca pójdą floksy wiechowate, przy murku przesadziłem jeżówki, przy lawendzie będą róże The Fairy - między przywrotnikami a jeżówkami będą szałwie omszone - obok nich przetaczniki - i jeszcze coś tam musi wejść....ale muszę wykombinować co by mi tam pasowało
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:08, 06 maj 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Aniu - uwielbiam to Twoje rzekome "przynudzanie" fotkami Tak to ja się mogę "nudzić" nawet cały czas i to z rozkoszą Floksowe poletko super - ja mam na razie tylko różowe - ale dzisiaj już "załatwiłam sobie" białe... a inne - może kiedyś gdzieś
Przez Twoje zdjęcia zakochuję się w tulipkach coraz bardziej i wiem że na pewno w przyszłym roku będę ich miała dużo więcej
Aniu - prośba - zostawiam Ci kfiatucha - choć zupełnie nie potrzebujesz ode mnie Dla Ciebie "kfiatuch" a mnie czy możesz powiedzieć CO Ci zostawiłam? (wot perfidia ) Czy to może jest żagwin czy może to jest całkiem co innego? Anuś? Zajęta kobieto sorki że głowę zawracam Kolor jest fioletowy dość intensywnie tylko jakoś mi to na zdjęciach nie wychodzi...

To żagwin...ma bardzo fajny kolor.... kiedy zrobimy machniom

Na razie poduchy coraz kolorowsze.. niestety szara pleśń zimą dopadła floksy i będzie ich mniej niż miało być.. jak przekwitną to je w tym roku przycinam... bo taka gęsta masa aż się prosi o choroby grzybowe .
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:21, 06 maj 2013

Do góry
Wykopane od mamy z działki hosty i floksy

Floksy już z wielkim bólem kręgosłupa wsadziłam wczoraj.
Na szybko zdecydowane - miedzy różami na pniu.

Mam dwa wiadra korzeni wykopanych w zeszłym roku - musimy z mamą dojść dzisiaj co jest co i zdecydować gdzie wsadzić

Miłego dnia wszystkim życzę
Gatunki płożące pod drzewa 06:50, 06 maj 2013

Do góry
Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Do listy Ani dodam bodziszek korzeniasty. Wyeliminowałąbym floksy szydlaste i gęsiówki, bo pod drzewami wynikną, są bardziej na skalniaki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies