Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku Martki 09:20, 01 lis 2022

Do góry
Zuzo, nie spodziewałam się takiego końca sezonu ogród w ogóle w tym roku to wkręcił mnie na dobre uwielbiam w każdej wolnej chwili spacerować i nie ma mowy o wyrzutach sumienia wystarczy to co jest, w sumie w tym sezonie zrobiłam sporo
A różanka przed domem jeszcze całkiem całkiem

Mam też drobne pajęczynki

Róże w naszych ogrodach 08:42, 01 lis 2022

Do góry
Moje chopiny. Na razie mam tylko te, ale na wiosnę chce posadzić Olivia rose oraz Quinn of sweden, a na pierwszym planie lawendy

I tu chopiny jako bukiet
Magary Dramaty z Rabaty 23:47, 31 paź 2022

Do góry
Dla Joli - jarzmianka Claret:

Znalazłam zdjęcie, które zrobiłam sadzonce po wyjęciu z paczki, pamiętałam kiedy mniej więcej kupowałam
Nie wiem czemu nie mam zdjęć tych jarzmianek w masie Nie sądzę, żeby zniknęły, raczej obstawiam, że mam bajzel zdjęciowy, oby
Glina i zielsko 22:08, 31 paź 2022

Do góry
Dziewczyny
Byłam na Cyprze w Pafos. Hotel wielki ale ładny i luxusowy. Żarełko pyszne i mam 3 kg do przodu.
Pewnie dzięki słynnym galaretkom. Zajadałam się melonem i owocami longman.

Głównie uprawiałam plażing, leżing i dinking.
Przeczytałam 2 powieści.

Widziałam kwitnące strelicje, kanny, daktyle na palmach, owoce granatu na drzewach, piękne pnącza, żywopłoty z oleandrów i róże na hotelowych rabatach. Oraz plantacje bananowców karłowych.
A fikusy które hodujemy w domach tam sobie rosną w naturze i mają wielkość naszych dębów.

Na Cyprze żyje mnóstwo wolnobytujących kotów które cieszą się szacunkiem miejscowych i budzą ciekawość turystów.

Zwiedziłam troche miasto lokalną komunikacją, widziałam zamek, i park archeologiczny.

Wszystkie miejskie i około hotelowe nasadzenia mają linie kroplujące. Tych lini są setki km.
Rury doprowadzające wode do bydynków leżą często na wierzchu. Razem z wodomierzami. Widać je nawet z okien autobusu.

I nie ma tam poszanowania gleby. Ziemia na wybrzeżu jest twarda i bardzo kamienista. I wszędzie leżą kawałki betonu. Piękna droga, równiutkie chodniki obok a pobocze usłane gruzem. Nad brzegami morza sa pięknie i równe chodniki. Oświetlone i można spacerować nocą. Ale obok gruz i kamienie.

Ogólnie to było fajnie.

Palma daktylowa.

Zrobiliśmy sporo zdjęć ale wszędzie my i nie chce się nimi dzielić w przestrzeni publicznej. Wybaczcie.
Wzgórze chaosu 21:41, 31 paź 2022

Do góry
Pozdrawiam z dyniowego pola

Wzgórze chaosu 21:37, 31 paź 2022

Do góry
Na chwilę przed zachodem...
31 października a ja w szortach i koszulce. Piekny to był dzień... jak wiele ostatnich zresztą.

Do góry

Do góry
Kolorowy zawrót głowy Pogoda w ostatnich dniach to jakieś szaleństwo, takie jesienne piekiełko
Płonie termometr i liście na drzewach. Dereń kousa Weisse Fontaine zgrał się z kolorem dachówki.

Wzgórze chaosu 21:36, 31 paź 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Klon o karminowej barwie przepiękny
W sezonie niepozorny, bordowy, jesienią faktycznie karminowy. Dziękuję za przypomnienie tego odcienia z palety barw
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:22, 31 paź 2022

Do góry
W weekend udało mi się w końcu coś podziałać. Posadziłam cisa, 5 hortensji Strong Anabelle, pomiędzy hortensje wetknęłam ok. 50 cebulek tulipanów (dostałam mix odmian od mamy). Na rabacie z dębem posadziłam kilka czosnków Miami i bułgarskich. Wczesniej trafiły tam też tulipany Exotic Emperor.
Zdjęcie z sobotniego placu boju na pierwszym planie krzewuszka, którą chcę stamtąd przenieść, ale jeszcze nie wymyśliłam dokąd. Może właśnie do sąsiedztwa z dębem i jodłą koreańską. Pozostałych roślin, w tym 2 hortensji Diamant i carexow, nie będę już ruszać w tym roku.

Dzisiaj zrobiłam oprysk mocznikiem na jabłonie i gruszę.

I kilka fotek z przedogródka:
Fernen Osten w jesiennej odsłonie

Kwitnący Morning Light

Wiśnia umbra

Wzgórze chaosu 20:29, 31 paź 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)
Czyżby sporobolus był nowym odkryciem? zaciekawiłaś mnie....
A brzóz szkoda, a może dereń pagodowy i cisy o których myślisz? Cokolwiek wybierzesz na pewno będzie ładnie
No jest Ula jest Też jestem go ciekawa.
Dziś takie to niteczki (obwódka wokół derenia kousa)

Na tym zdjęciu troszkę widać, jak rudy sporobolus pasowaby kolorem do hakone i rozplenic.
Przypalona All Gold nie była tu dobrym pomysłem.

Derenia pagodowego mam na rabacie przy wjeździe. On ma tak gwiazdorski pokrój i mocne, pstrokate ubarwienie, że byłby zbyt dużym kontrastem na bylinówce.
Już tam przy wjeździe, za dużo wokół niego się dzieje. Ale przynajmniej nie ma tam zbyt wielu kolorów i faktur.

Na rabacie bylinowo - trawiastej przy drewutni, zostawię na razie dwie brzozy i parocję.
Jedną brzozę zetnę na wielopniową, będą dwie pasujące do siebie.
A za cisami będę się rozglądać. Nie mogą być małe, a takie niestety są drogie.

Tu będzie wiosenne mocne cięcie (czerwony X po prawej)

Do góry
Roocika napisał(a)
Iwonko, sposób w jaki opowiadasz o ogrodzie jest niezwykły. Rabata z brzozami bardzo ładna, pewnie masz rację co do konkurencji o wodę i światło. Może rzeczywiście parocja będzie wystarczająca? W każdym razie te rabaty, które tworzysz mają w sobie coś niezwykłego.
No i rdesty... koniecznie muszę sobie je w przyszłości kupić. Czy sporobolus szybko rusza wiosną?
Wszyscy piszą, że sporobolus szybko rusza na wiosnę. Mam nadzieję, że i u mnie tak będzie.
Asiu rdesty to ogrodowy must have, cudowne "zapchajdziury"
Trzeba im tylko zapewnić dobre stanowisko, nie za upalne, nie za suche.
Wrzucam fotkę rdesta, którego przywizłam od Danusi. Dwie sadzonki pochodzą ze szkółki Zielone Progi.
Jego nazwa to rdest himalajski (persicaria amplexicaulis var. pendula), kolor fuksja, wysokość 40 - 70 cm, kwitnienie VII - X.
Po zakupie posadziłam go pod tulipanowcem, przez dwa sezony był tam jak zahibernowany.
Zmiana miejscówki okazała się strzałem w dziesiątkę. Z dwóch małych kęp, mam około metrowy łan.
Zobacz na kwiaty, to faktycznie "pendula"

Kupiłam też u Danusi rdest himalajski, również z etykietą z Zielonych Progów.
Nazwa "White Eastfield", wysokość 90 cm. Termin kwitnienia taki sam.
Miejscówka potwierdza, że rdesty lubią wodę. U mnie rośnie pod dużą tują i żywopłotem z tuj, ma zdecydowanie za sucho i nie rozrasta się jakoś imponująco. Ale pasuje mi tam do brzóz. Na zdjęciach widać go w prawym rogu, mojego kota Maxa też

Do góry
Agatorek napisał(a)
Zdjęcie iście katalogowe ❤️

Klony są cudowne . Trudno mi zdecydować, czy wolę je bardziej od judaszowców … w ogóle trudno mi zdecydować, które drzewko jest u mnie „naj”.

Sporobolusy szybko nabiorą masy, mam kilka sztuk, też kupowane jako kilka źdźbeł , po roku już ładnie wyglądają.

Ogólnie pięknie, jak zawsze u Ciebie
Klony przebarwiają się spektakularnie. Mój Dissectum Garnet cały rok jest niepozorny, ciemno bordowy, jesienią płonie. Cieszę się, że lata temu posadziłam go nad oczkiem, ładnie tam wygląda. Niemniej widoki jak na fotkach tylko w pozycji leżącej Bo klon mimo że szeroki, na wysokość jest karzełkiem.

Też mam Aga problem z top of the top, jeśli idzie o drzewa.
Alfabetyczny wybór to: buk, brzoza, dereń, glediczja, judaszowiec, klon, magnolia, miłorząb. Oj faktycznie jest tego trochę

Cieszy mnie info, że sporobolusy szybko startują i przyrastają. Oby i u mnie tak było.
Wzgórze chaosu 20:28, 31 paź 2022

Do góry
abiko napisał(a)
Iwono ależ pięknie masz z tą rabatą brzozową! Może uda mi się jakoś zajrzeć do Ciebie po tych świętach wszystkich.
Jakie kolory
Sporobolusa mam i ja, co roku jest inny jesienią, nie zawsze wygląda tak jak na rondach Ale go lubię
Też mam Aguś nadzieję na rychłe spotkanie Kolorów nie uda się chyba zobaczyć, niektóre drzewa już łyse, inne w tym upale szybko łapią przebarwienia i spadają.
Mam fazę na sprzątanie. Coraz mniej jesieni u mnie widać.

Brzozowa dzisiaj.
W sumie to 3 rabaty brzozowe u mnie.
Jeszcze Bo smakują jakiemuś robalowi za bardzo

Osiedlowy ogródek 19:25, 31 paź 2022

Do góry
I na balkonie
Na ostatniej fotce jaśmin Królowa Nocy, pachnie niesamowicie mocno

Osiedlowy ogródek 19:21, 31 paź 2022

Do góry
Jeszcze trochę kolorów jesieni

Bylinowa łąka 19:05, 31 paź 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ależ fajnie te przegorzany wyglądają no super. Fajny pomysł. One tak ci się rozrosły ? Czy tak dużo ich tam masz posadzone ?

Aniu w tamtym miejscu dwie sztuki rosną już kilka lat. Mam jeszcze w dwóch miejscach, to jedne były niziutkie i kwitły mizernie, a drugie posadzone w tym roku, zbudowały ładne rozetki i czekam na przyszłoroczny pokaz od nich.
Mirka napisał(a)

Gosia te Irysy przesadzone powinnaś przyciąć tak na 10 cm. wtedy się szybciej ukorzenią.
Ps. Jesień masz ładną

Mirko pewnie tak, ale jakoś od razu tego nie zrobiłam i tak zostały.
Jesień jak jest słoneczna, to pięknie koloruje świat. Żałuję, że tylko z jednej strony są graby, bo olchy się nie przebarwiają.

Roocika napisał(a)
Ładne te chryzantemy Gosiu, one zimują tak?

Kawałek po kawałku i do przodu. Ogólne widoki są urokliwe!

Tak Asiu zimują.
Ty też tak działasz, no bo jak inaczej na takim areale sobie poradzić?
Plan na skarpę z trawami fajny rozrysowałaś. Pewnie będę coś zgapiać.

ElzbietaFranka napisał(a)
Chryzantemy z pierwszej fotki z żółtym oczkiem mam są bardzo ładne. Dostałam wiosna od Irenki i ładnie się rozrastają. Muszę je przesadzić dać im więcej miejsca.

2 ostatnie fotki przepiękna chryzantema. Nie ważne, że wysoka zawsze można ją czymś posadzić. U mnie jeszcze niektóre w paczkach.

Odnośnie bodziszkow też będę od wiosny eksperymentować. Spróbuję zadołować kilka pędów może wypuszcza korzenie.

Te ostatnie chryzantemy muszę przesadzić, bo na razie rosną przy porzeczkach na tymczasowym przechowalniku.
Z bodziszkami próbuj koniecznie. Ja jeszcze Rozanne będę próbowała na wiosnę rozmnożyć.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co do tej chryzantemy z żółtym oczkiem to Wam napiszę, że ją trzeba najpóźniej w czwartym sezonie podzielić i przenieść na nowe miejsce bo potem zaczyna słabnąć i zamiera. Ja tak swoje straciłam, a miałam w czterech miejscach.

To w takim razie kolejna roślina do przesadzenia na wiosnę. Może znajdę jej lepsze miejsce, bo szkoda byłoby aby znikła.
Ogród Basi i Romka 18:45, 31 paź 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Astry i hryzantemki teraz zdobią ogród

Całkiem spory zestaw Szczególnie ta ciemna chryzantema przypadła mi do gustu
Postanowiłam w przyszłym roku powiększyć jeszcze trochę kolekcję jesiennych kwiatów, super zdobią ogród nawet w pochmurne dni.
Zacisze Alicji 18:35, 31 paź 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Zachwyciły mnie mebelki, takie lekkie i gustowne...ale pod mebelkami istnieje przecudnej urody placyk...Ułozony w niezwykle fantazyjny wzór...Bardzo łAdny.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 18:34, 31 paź 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
A ogród już bardzo w jesiennych barwach, powoli udaje się na zasłużony spoczynek.

Podoba mi się tu
i działania ogrodowe chwalę, będzie super!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies