Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z wilkiem zamkn. 19:53, 25 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)

10 zł za.sztukę cisa??? Nieźle, u nas bylejakie małe tuje kosztują 20 zł

Bo kopane z gruntu i w dodatku dużo u nich kupiłam ,więc promocję mi zrobili
effka napisał(a)

To prawda, mam u siebie na ogrodzie w biurze, w którym pracuje trzy wielkie brzozy zwykle i są niesamowite. Bosko szumią.

Moje jeszcze nie szumią
Lawendowy zawrót głowy 14:22, 25 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

no nie moge...jak mozna miec taki porzadek przy pracy ??

ale ile ty jeszcze takich miejsc na drzewa mozesz zrobic...zazdrosze jak nie wiem co

Miejsc na drzewa w trawniku ile ? Ja bym jeszcze dwie brzozy wsadziła ale to już jak gabiony staną zobaczymy zobaczymy ....na brzożyczenie choruje ..

Dzięki przekażę chłopakom ale to tylko darn wycina i wywala . Nawet dobrze się stało bo się o tych białych wstreciuchach dowiedziałam pendraki jedne kto je prosił ?
Ogród z wilkiem zamkn. 13:17, 25 paź 2017

Do góry
alis napisał(a)

Brzozowa cudna, znowu powtórzę kolejny raz, dla mnie brzozy w ogrodzie= tajemniczość i pewnego rodzaju romantyzm, tak jakoś mam

Śliczna mordeczka <3

To prawda, mam u siebie na ogrodzie w biurze, w którym pracuje trzy wielkie brzozy zwykle i są niesamowite. Bosko szumią.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:15, 25 paź 2017

Do góry
Sylwio mam zupełnie inne odczucia... wszystkie drzewa liściaste śmiecą mnie najbardziej denerwują brzozy i te drobne listki które są wszędzie
na skladzie chemicznym liści się nie znam...ale tak jak napisalam nie zauważylam złego wpływu na roślinność...wiele lat miałam przy orzechu rabaty i wszystko miało się dobrze a jest naprawdę wielki parasol czteropniowy

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:09, 25 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewa te widoki dech w piersiach zapierają, jak nierealne nie z tego świataDziękuję Ci za to , że je pokazałaś Cudnie

Sylwia, sama bylam pod wielkim wrazeniem tego lasu. To las w wiekszosci debowy z takimi dodatkami jak sosny i brzozy, i wlasnie to wrzosowisko Musze tam sie dokladniej przyjrzec rosnacym tam drzewom i krzewom. A mech taki piekny, jak zielony kobierzec, ze mozna na nim godzinami lezec
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:03, 25 paź 2017

Do góry
Dynia super Uwielbiam takie pomysłowe kompozycje

A brzozy to chyba mnie prześladują...jednak jestem stała w uczuciach . Podobają mi się takie rozstrzelone (przypominają mi ogród z książki p. Danusi)
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:51, 25 paź 2017

Do góry
Dziewczyny dynia kłania się nisko podejrzałam gdzieś na fb i postanowiłam spróbować, od soboty stoi i bardzo dobrze się trzyma, tylko zamiast hortensji mogłam coś innego dać, nie wiem dlaczego wszystko pięknie się trzyma a kwiaty hortki po wyschnięciu kleju zbrązowiały.

Tak wczoraj chodziłam po tej mojej działce i stwierdziłam że posadzę tak jak w planie miało być, strasznie tam pusto, a jak sąsiad zacznie budowę to już całkowicie widoki nie będą ładne. Tak czy siak jeszcze tuje muszę posadzić, które też dadzą cień z rana. Południe mam z prawej strony zdjęcia, tu gdzie teraz sadziłam żywopłot z cisów.

Lewa strona, gdzie te krzaki to północ i nawet jak bym tu posadziła brzozy to efekt będzie do bani bo na tle tego co tam jest wszystko wygląda nijak. Zastanawiam się nad wyborem między serbami a choiną kanadyjską z tej strony, tylko akurat tu jest bardzo gliniasto.

Jadę zaraz na bilans z córką, mam nadzieję że kolejki dużej nie będzie i szybko wrócę, może tulipany zdążę posadzić
Ogród z wilkiem zamkn. 10:54, 25 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Powiem Ci ,że też mi się moja brzozowa podoba .....to chyba najwiecej zmnieniana rabata
Dzięki za głos z cisami na razie więc zadołuje ,bo nie mam na nie pomysłu
Moja mordeczka kochana dole Ciebie .... a w tle brzozowa przed zmianami

Brzozowa cudna, znowu powtórzę kolejny raz, dla mnie brzozy w ogrodzie= tajemniczość i pewnego rodzaju romantyzm, tak jakoś mam

Śliczna mordeczka <3
Ogród z wilkiem zamkn. 08:43, 25 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

To są brzozy doorenbos więc nie takie małe mają być ......tylko moje tanie egzemplarze i dlatego takie malutkie
Zaczęłam czytać u Ciebie ,ale padłam wczoraj .....dziś doczytam

dzięki Musze poczytać o nich ( tych brzozach ) więcej.
A u mnie prace ziemne trwają. Mam nadzieję,że w weekend pokażę Wam coś więcej chociaż zdecydowanie brakuje dnia. Oj jak ja zazdroszczę Ci urlopu.
Ogród z wilkiem zamkn. 08:34, 25 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)
Naoglądałam się Twoich brzozek i też chcę Znalazłam kilka miniaturowych odmian. Pamiętasz jak Twoja się nazywa ?
Tarasów w takiej ilości zazdroszczę

To są brzozy doorenbos więc nie takie małe mają być ......tylko moje tanie egzemplarze i dlatego takie malutkie
Zaczęłam czytać u Ciebie ,ale padłam wczoraj .....dziś doczytam
Mirkowy ogród (początki) 22:37, 24 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Ewa dzięki za to co napisałaś ja to wszystko wiem . .Ta część działki gdzie jest stawik z wysokim drzewostanem jest w granicy z drogą więc sąsiada tam nie ma.Ta strona gdzie brzozy posadziłam jast sąsiad już zaczyna lasek wycinać. Po przeciwnej stronie gdzie sadziłam Serby jest pole truskawek.Zrobię palnik to pokombinujemy.Dzięki buziol☺

No właśnie, Ty to wiesz, ale my nie wiemy .
Dlatego rysunek nam rozjaśni w głowach, zapewniam, że żadne słowa nie zastąpią prostego rysunku .
Co za sąsiad? A w czym mu lasek przeszkadza?
Mirkowy ogród (początki) 21:53, 24 paź 2017

Do góry
Ewa dzięki za to co napisałaś ja to wszystko wiem . .Ta część działki gdzie jest stawik z wysokim drzewostanem jest w granicy z drogą więc sąsiada tam nie ma.Ta strona gdzie brzozy posadziłam jast sąsiad już zaczyna lasek wycinać. Po przeciwnej stronie gdzie sadziłam Serby jest pole truskawek.Zrobię palnik to pokombinujemy.Dzięki buziol☺
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:42, 24 paź 2017

Do góry
Tu wypociny nt. rabaty brzozowej:

i z dalszej odległości:

mało chyba widać, jest gęsto. Ta brzozowa rabata od góry przy ogrodzeniu:
- rząd szmaragdów,
- patrząc od lewej: dwa derenie elegantissima jako kontynuacja rabaty prostopadłej do tej, trzy brzozy doorenbos, niżej dwie sosny bośniackie, dalej perukowiec royal purple, perukowiec golden spirit, na końcu sosna "ogon" bardziej z przodu, bo będzie kształtowana, to wszystko poprzetykane miskantami variegatus i berberysami thunberga atropurpurea. akurat zależy mi żeby ta ranata jako jedyna nie była symetryczna. Wszystkie mam symetryczne do bólu.
Jak opaska z przodu żółte tawuły goldflame, potem hakone all gold i piórkówki hameln poprzetykane rozchodnikami matrona, podobnie jak na rabacie tylnej.

Rabata słoneczna, więc starałam się dobrać rośliny lubiące słońce. Szerokość 3 m.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:39, 24 paź 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Madzia ty wiesz ze ja dopiero zobaczylam twoje brzozy dobre jaja haha uwielbiam miniaturowe brzozki moje marzenie

Tanie egzemplarze wiec zanim będzie je widać to troszkę minie ,a zanim pnie będą białe ...... ho ho
narazie to bambus grubszy od pieńka
Mirkowy ogród (początki) 21:37, 24 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Ewo cieszy minie to że ci się podoba.Piszesz o trawach a ja o nich też myślałam aby je posadzić. Myślałam czy nie posadzić między derenia berberysów czerwonych.Albo je rozrzuce po rabacie i między dam trawy. Przed trawami rozchodniki te zwykłe a przed rozchodniki turzycę włosistą.KF albo brązowe trawki.Co o tym planiku myślisz?

Mirko, napiszę co ja myślę.
Zaczęłaś bardzo dobrze, bo zajęłaś się "ulepszaniem" ziemi i siałaś poplon .
Drugie dobrze to rozmnażanie rośli .
A teraz poprosimy byś narysowała swoją działkę, bo masz długą i wąską (to jest plus i minus jeśli chodzi o jej aranżację - można utworzyć pokoje) i zaznaczyła jak chcesz ją podzielić.
Wiadomo:
- przedogródek,
- dom i jego otoczenie a więc rabaty reprezentacyjne - takie trochę poukładane?,
- trawnik i miejsce na altanę, ognisko itp.?
- warzywnik, bo musi być nie za daleko domu, bo przecież nie będziesz leciała 50 m w te i z powrotem, by urwać pomidora na śniadanie,
- na końcu działki masz naturalny "stawik", pisałaś, że chcesz go powiększyć i zrobić taki naturalny dziki zakątek?
Pokazałaś zdjęcie z urokliwymi brzozami i sosnami, ale nie wiemy w której części ogrodu to jest.
Jak będzie wyglądać komunikacja? Proste ścieżki czy wijące? Chcesz widzieć całą działkę (po długości) jak staniesz przed domem czy z okna? Czy chcesz oszukać rzeczywistość i optycznie poszerzyć swoje włości i stworzyć wrażenie przytulności i tajemniczości w miarę spaceru po ogrodzie?
A teraz zamknij oczy i wyobraź sobie jak sosny i brzozy będą wyglądać za kilkanaście lat. Sosny będą wymagały podkrzesania, brzozy chyba też. A może inaczej będziesz je prowadziła np. jako żywopłot i stale cięła? Wyobraź to sobie.
I warto rozważyć, kim będą Twoi sąsiedzi, a może już ich znasz? Czy chcesz się osłonić od nich czy się dogadacie i na końcu działki połączycie zieleń, która tam już jest i zachowacie jej naturalny wygląd taki trochę dziki wpisując się tamtejszy krajobraz? Bo warto go wykorzystać a nawet trzeba.

Trudno coś doradzić, jak nie znamy odpowiedzi na te pytania, bo nie wiemy przecież, o którą część działki Ci chodzi . Trudno projektować nasadzenia w oderwaniu od sąsiednich rabat, co nie oznacza, że ktoś zarzuci brak spójności, ale.... troszkę wiedzy tu jest potrzeba.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:03, 24 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

brzozy metr od płotu cisy 30 cm od siatki i 70 cm od brzóz ....odległość między brzozami 2,5 metra , odległość między cisami 50 cm

Dzięki za pomiary nie wytrzymam! Wonderwoman już cisy wsadziła
Ale to niesprawiedliwe, że masz urlop i to aż tydzień heheh. Jak teraz by mi się taki przydał... wracam z pracy przed 17, a o 18 już ciemno czekam do soboty i niedzieli z grubsza robotą.
Ogród z wilkiem zamkn. 19:01, 24 paź 2017

Do góry
Madzia ty wiesz ze ja dopiero zobaczylam twoje brzozy dobre jaja haha uwielbiam miniaturowe brzozki moje marzenie
Ogród z wilkiem zamkn. 18:38, 24 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)

Tez jestem ciekawa. Na oko wygląda na 1,5 m do ogrodzenia, skoro rabata ma 2,8 m szerokości a brzozy chyba w połowie?
Też na wiosne będę sadzić wzdłuż szmaragdów i nie wiem jaką odległośc zastosować.

brzozy metr od płotu cisy 30 cm od siatki i 70 cm od brzóz ....odległość między brzozami 2,5 metra , odległość między cisami 50 cm
Ogród z wilkiem zamkn. 18:36, 24 paź 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Kocham brzozy więc trzymam kciuki za brzozową, ciekawe, jak rośliny poradzą sobie z wodą, jak podrosną brzozy... Ale u Ursy czytałam, że akurat cisy najlepiej Jej rosną pod brzozami, a ona ma wielkie
Patrząc na moje Limki sadzone wiosną, Twoje dadzą popis już w przyszłym roku. Ale będziesz się zachwycać
Masz odwagę do połączeń, której mi brak...

nie wiem ,czy mam odwagę po prostu eksperymentuję ..... a co wyjdzie i jak bedzie rosło przyszły sezon pokaże u mnie mokro ,w szczególności na dole działki ,myślę ,że brzozom będzie tam dobrze ....
cała brzozowa z dalsza
Ogród z wilkiem zamkn. 18:33, 24 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)

jaki tu będzie odstęp między brzozami a cisami ?

cisy od płotu 30 cm ,a od brzóz 70 cm .... metr od płotu brzozy sadzone .....
ale nie wiem czy tak jest dobrze cisy na wąsko chcę prowadzić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies