Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród Leny. 12:17, 27 sty 2013

Do góry
Tak,to osłonko-doniczki
Trzeci rok i nie wnoszę na zimę - a rozplenica raczej przemarzła.. ale to nic - mam ich trochę,rosna jak szalone to podzielę
Pewnie skusi mnie coś innego
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:29, 25 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica

Magnolia, a da się to jakoś narysować?
nie umiem w takich programach się poruszać?
tu mam skan

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:02, 25 sty 2013

Do góry
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:50, 25 sty 2013

Do góry
-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?)
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, naparstnice, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, bodziszek wspaniały, ostróżki, niskie i średnie cebule, jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 1-3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, może miecznica wąskolistna

- pomiędzy , w nierównych odstępach , czasem nawet po 2 - 3szt obok siebie stożki.

najlepiej to narysować, wtedy łatwiej będzie powtarzać, sadzić obok siebie kwiaty z różnych pór.

Ogród niby nowoczesny ale... 21:21, 24 sty 2013

Do góry
czyli wcześniej w słońcu rosła...moja też w słońcu rośnie....

myślę dalej....
mi się ta aureola bardzo podoba...rozplenica też niestety...chyba będę monetą rzucać
Ogród niby nowoczesny ale... 21:01, 24 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
inne trawy?-

molinia careulea 'variegata'

Miskanty chińskie ale tylko niskie ( tu trzeba sprawdzać mrozoodproność)

i piękna rzecz, ale dopiero ja testuję, więc wiele o niej nie powiem-miłka okazała

jeszcze carex morrovi Ice dance lub Variegata ( chyba że tam słońce bardzo przypala to nie wiem czy dadza radę)
sesleria heufleriana- piękna wiosną, zimozielona, ale chyba w tym miejscu za mało ozdobna.

z turzyc carex Frosted curls ( choć troszkę niskie), albo carex buchanani ( ale poczekaj do wiosny, będzie wiadomo lepiej jak zimują te carexy)
no i jeszcze można łan ostnicy Pony Tails , ale chyba tam za delikatne do otoczenia.

Dla mnie jednak rozplenica i hakone maja dobry pokrój, taki krągły, miękki. Jeszcze carex bucahani fajnie by tam pasował

Melduje że carex varigata u mnie znakomicie rośnie w palacym słońcu. Carex morrovi jest piękna bo zimozielona. Frosted cursls w ubieglym roku sadzona wymarzła całkowicie, w rym roku robie drugie podejście. Ostnica pony testowana pierwszy sezon
Rozplenice mam od little przez medium po gigantum, wszystkie piękne!!
Największe rozczarowanie hakone jesienią , ale latem zachwyca.
Ogród niby nowoczesny ale... 14:19, 24 sty 2013

Do góry

i piękna rzecz, ale dopiero ja testuję, więc wiele o niej nie powiem-miłka okazała

Magnolio, rok temu zakupiłam, posadziłam kilka i co mogę powiedzieć; w necie wygląda cudnie, zwłaszcza ten kwiatostan, w praktyce jest słabo widoczny; przyrasta w wielką kępę bardzo szybko, ale ma mankament, bardzo się pokłada i nie wygląda to ładnie; wywaliłam ją, ale tak do końca szkoda mi było, więc niektóre pod murem posadziłam, jak przeżyją ok, może komuś dam, jak nie, nie jest to aż taka wspaniała trawa!

jeszcze carex morrovi Ice dance lub Variegata ( chyba że tam słońce bardzo przypala to nie wiem czy dadza radę)
sesleria heufleriana- piękna wiosną, zimozielona, ale chyba w tym miejscu za mało ozdobna.

te mam akurat na słońcu i nieźle wyglądają

Dla mnie jednak rozplenica i hakone maja dobry pokrój, taki krągły, miękki. Jeszcze carex bucahani fajnie by tam pasował

hakone jest cudowna i wbrew temu, co piszą dośc szybko tworzy piękną kępę
Ogród niby nowoczesny ale... 11:03, 24 sty 2013

Do góry
inne trawy?-

molinia careulea 'variegata'

Miskanty chińskie ale tylko niskie ( tu trzeba sprawdzać mrozoodproność)

z turzyc carex Frosted curls ( choć troszkę niskie), albo carex buchanani ( ale poczekaj do wiosny, będzie wiadomo lepiej jak zimują te carexy)
no i jeszcze można łan ostnicy Pony Tails , ale chyba tam za delikatne do otoczenia.

Ogród niby nowoczesny ale... 15:27, 23 sty 2013

Do góry
Super, czyli modrzewie podcinam...

Przesadzać to nie będę bo one już ze 4 lata rosną więc roboty by było..bo też żwirek jest i tak dalej...
więc jeden dokupię i dosadzę.
Dywan mi się widzi jak najbardziej....tylko myślę nad trawkami....
proponujesz rozplenice hameln lub hakonechloa ... a może podpowiesz jakieś inne jeszcze - tej samej wysokości?
Musze zerknąć na artykuł o trawkach - popatrzę jakie inne ewentualnie...

Chociaż sama już kombinuję bo i rozplenica i hakonechloa są fajne...
spadam na razie, będę wieczorem....
Ogród niby nowoczesny ale... 11:14, 22 sty 2013

Do góry
te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.

A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego

Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.

Igiełkowy ogródeczek 20:53, 21 sty 2013

Do góry
Marto- przy tarasie mam róże czerwone okrywowe- dokładnie to są Fairy Dance, na rabatach przy ognisku mam róże Chopin- kremowobiałe i Bonica- jasny róż, oby dwie polecane, bo trochę się naczytałam zanim je wybrałam. Trawa o którą pytasz to rozplenica japońska odmiany Hameln, rabaty gdzie rośnie były zakładane rok temu, więc to jej postać w pierwszym roku. Rośnie bardzo szybko, bo kupiłam, jak były dwa listki- na serio- ponieważ wcześniej nie miałam traw, no oprócz jednej kostrzewy, to myślałam, że nic z nich nie będzie, a one wielkie urosły. Zobaczymy jak przezimują, podobno zależy od zimy, trzeba wiązać je na zimę, wiosną przyciąć i powinny ruszyć. Tylko że one dopiero w maju dają znaki życia, trzeba to uwzględnić przy projektowaniu, żeby łyso nie było, ale za to potem im dalej tym ładniejsze i cieszą do wiosny przyszłego roku, zanim ich znów nie zetniesz i tak w kółko.
Pozdrawiam
Ogródkowy chaos u monitki 21:57, 12 sty 2013

Do góry
A u nas znowu zima...śniegu dosypało. Wczoraj wracałam z pracy dwie godziny, miasto było zakorkowane a na drogach lodowiska...jak wysiadłam z samochodu po podróży 20 km/h to nogi miałam jak z waty. Nigdy więcej takich wrażeń....w gazetach wyczytałam że w mieście było 49 kolizji i jeden wypadek...
Za to w ogródku taka zima ładnie wygląda
kulki pod pierzynką

hortensja w czapie

jeżówka

rozplenica

jak widać najwięcej radochy z zimy maja dzieciaki ...u nas nawet żjeżdżalnia została odśnieżona

Mój mały raj na ziemi :) 14:20, 10 sty 2013

Do góry
No Anula a nie mówiłam, człowiekowi wydaje się że projekt ma jak malowany, a tu kolejny cudny ogród odwiedzi i kolejne zmiany wprowadza....
Fajnie jest teraz te płyty podłużne też mi się u Agi podobały.
A co do trawy to może jakaś rozplenica?
Czas na zmiany.... 21:03, 08 sty 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
przy wjezdzie na działkę tu gdzie tuje....
myślałam oczywiście by je usunąć i posadzić na nowo tuje danica od bramy do domu w szpalerze, pomiędzy nimi np. co czwartą nasadzić robinię akacjową,
a od strony krawężnika przed tujami danicami cytrynowe żurawki dla kontrastu....czy może tawułki golden princess???????
a od góry powyżej tuji rozplenicę....????
działka ma lekki spad.....

podam dla ułatwienia kilka fotek tego miejsca z ubiegłego roku......

Tuje zostaw, są ładne, tnij je w obeliski. Rozplenica tutaj zginie, nie będzie jej widać. Posadź hortensje bukietowe, wjeżdżając na działkę będziesz piała z zachwytu.

A robinii inie sadź, jest w niepolecanych.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1827-robinia-akacjowa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1055-drzewa-i-krzewy-lisciaste-gatunki-niepolecane

Ogród Magdalenka 00:34, 08 sty 2013

Do góry
Marzenko wysłałam Ci maila

Gabisiu postaram się to wykonać

Monia rozplenica rośnie u mnie 3 rok... słońce ma od 9 tej do 14 tej , na wiosnę sypnęłam jej azofoske z podlewaniem nie przesadzam, jak jest bardzo gorąco to podlewam co wieczór, a jak tak umiarkowanie ciepło to raz na jakiś czas ... jesienią i zimą nie podlewam . Teraz wygląda tak, związałam ją i mam nadzieję , że zdążyła się zadomowić w nowym miejscu ... przesadzałam ją jak kwitła, ponoć to niewkazane w tym okresie .

Ogród Magdalenka 08:14, 07 sty 2013

Do góry

Magda, ta rozplenica u Ciebie jest w pełnym słońcu, czy w półcieniu. Jak o nią dbasz? Moje bardzo szybko usychają. Możesz mi pokazac jak ona teraz wygląda?
Widowiskowe trawy 12:47, 06 sty 2013

Do góry
Rozplenica japońska Hammeln
Roztoczańskie klimaty 13:49, 03 sty 2013

Do góry
Ginger napisał(a)

To już lepiej rozplenicę little bunny mala ale też wymarza

Rozplenica wymarza ??? Ale tylko litle bunny??? Bo ja mam rozplenicę japońską i już dwa latka ma

Zetko u mnie po zeszłorocznej zimie wymarzło większość trawek w tym rozplenice , ale jak jeździłam po szkółkach w poszukiwaniu zastępstwa dowiedziałam się , że to taki rok był ,zimno bez śniegu i ja nie zabezpieczałam traw nawet ich nie wiązałam stąd to niepowodzenie.

Tak słyszałam że rozplenice nie lubią wiosennej mokrej pogody dlatego trzeba je wiązać, żeby woda spływała na zewnątrz nie do środka karpy ja mam chyba ponad 30 rozplenic i wszystkie wiąże na zimę
Roztoczańskie klimaty 12:34, 03 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Rozplenica wymarza ??? Ale tylko litle bunny??? Bo ja mam rozplenicę japońską i już dwa latka ma

Zetko u mnie po zeszłorocznej zimie wymarzło większość trawek w tym rozplenice , ale jak jeździłam po szkółkach w poszukiwaniu zastępstwa dowiedziałam się , że to taki rok był ,zimno bez śniegu i ja nie zabezpieczałam traw nawet ich nie wiązałam stąd to niepowodzenie.
Roztoczańskie klimaty 22:21, 02 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

U mnie połowa little bunny i medium wymarzła zimą. Tylko giganteum przeżyła w dobrej formie. Dlatego baaardzo mi zależy na łagodnej zimie w tym roku aby trawy się ukorzeniły.

Tak vertigo to ta co zakryła bukszpany

Ja mam hameln i jak u mnie dała radę to i u Ciebie tymardziej da
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies