Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 17:01, 21 lut 2013

agniecha973 napisał(a)

Najpierw muszę przenieść jukki (NIEBIESKI) z miejsca, gdzie teraz jest dużo cienia (jak sadziłam, była patelnia). Wymyśliłam, że najlepsze będzie miejsce zaznaczone na CZERWONO. Tam nic nie chce rosnąć, bo tam nie ma za dużo dobrej ziemi. W tym miejscu i dalej w lewo był rów, króry na etapie budowy zasypaliśmy ziemią z wykopu, a był to prawie sam piach. Tylko niewielka warstwa na wierzchu to zwykła ziemia. Dlatego po lewej mam sosnę czarną i dalej jałowce + wrzosy na nawezionej z tartaku próchnicy. Wymyśliłam, że jukki powinny dać tam radę (??). Pamiętam, ze Magnolia doradzała,żeby zmiękczyć jukki trawami. Polecała przede wszystkim ostnice Pony Tails, ale ta wiadomo - niepewna (choć na tym stanowisku może warto spróbować? posiałam nasionka, zobaczymy czy wyjdą). Ale ja wymyśliłam sobie inna trawkę. Bardzo mi sie spodobała u Kraanii. O ta http://trawki.pl/?155,melica-ciliata
Piszą, że ona ma bardzo małe wymagania. Tylko jest dość wysoka dla jukk i kwitnie już w czerwcu. Nie wiem czy to połączenie się sprawdzi. Z tyłu widać kolejną brzozę.

Na początek tyle. Jak zwolnimy miejsce jukk, będę pisać dalej.

A! jeszcze dodam, że rabata pomiędzy czerwonym a niebieskim to rabata co nieco żółta. Tam posadziłąm 2 róże zółto-morelowe http://www.floribunda.pl/hansestadt-rostock-id-179.html i pnącą na jałowca, który formuje się w "grzybka" http://www.floribunda.pl/bridge-of-sighs-harglow-id-201.html
Są tam jeszcze zółte pięciorniki. Mam jeszcze do posadzenia malutkie sadzonki dziurawca Hidcote i 4 krzaczki tawulca i 3 małe liliowce Stella dOro. Cz to się nie zje (to żółte z żółto-morelowym)?

tu 'zatrawkować' możesz sporo- dodać do jukk, , wsadzić przed nogi sośnie. Może wsadź jukki, próbuj z ostnicami, a kilka perłówek tez dosadź, nawet tez wymieszane z ostnicami. Jak opisujesz ziemię i teren to całe towarzystwo powinno dobrze się tam czuć. Tylko zadbaj żeby i perłówka i ostnice nie sadzić w dołkach, nawet można na mini wzniesieniach żeby woda zima tam nie stała.
magnolia 17:06, 21 lut 2013

wg mnie dziurawiec i pięciornik nie bardzo ze sobą grają, więc raczej dalej od siebie powinny być. Zbyt mało różnia się im kwiaty i kolory.
Hidcote jest piękny, tyle że dość delikatny, tzn podmarza. On z różą byłby ładny
Róże z pięciornikiem- tez pasują,i liliowce, też.
Ale jakoś nie za bardzo widzę to ze sobą zestawione.
Może można coś rozdzielić?
A tawulec to odmiana Crispa, czy ten duży?

agniecha973 17:57, 21 lut 2013

Crispa

Magnolio, nie muszę tych wszystkich "żółci" tam wepchać, tam na razie są róże i pięciorniki i kostrzewy (naddatek) i lilie i inny misz masz Coś trzeba uporządkować. Róże żółtawe, to niebieskie przetaczniki, może mikołajek. Czym tam jeszcze uspokoić?

A co Ty tak późno dziś pracujesz? Odpoczywać proszę
Urszulla 18:05, 21 lut 2013

agniecha973 napisał(a)
Karola, u mnie już tak marne te ciemierniki, że nawet za 3 zł szkoda by było brać.
Pozdrówka.

A ja myślę że jak mają nasionka warto wziąć żeby się rozsiały już niedługo ziemię będzie można lekko przekopać i je zasadzić.

Oglądam też Twoje zmagania ogrodnicze zmiany robisz i dobrze
mam zapamiętane połączenie juki i stipy od Alinak
https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej

a oglądałaś ten filmik- skopiowałam go do siebie od KasiWB
http://www.youtube.com/watch?v=wuQkPdKU0WM

Pozdrawiam Agnieszko
w wielkich przemeblowaniach nie pomogę zostawiam Cię w rękach Magnolii
baraga1904 18:22, 21 lut 2013

...Aga...małe rewolucje z pomocą Magnolii się szykują...
...u mnie w B. nie ma żadnych ciemierników... ...pozdrowienia zostawiam
popcorn 18:23, 21 lut 2013

Aga kupiłam ciemierniki z Biedro! Po 3,99 - w końcu! Nawet ładne, ładniejsze niż mój trzymany w domu a kupiony tamże 2 tyg temu...
pozdrawiam!!
Mala_Mi 21:41, 21 lut 2013

Agnieszko..... ja perłówke zauważam u siebie w ogrodzie dopiero jak kwitnie...
Wciepana pomiedzy mój misz-masz... foto robię czegoś co jest ładne.... wiec w tym rejonie fotografuję wszytko tylko nie melcię. Ona jest takim uzupełnieniem, wypychaczem rabaty......trawiastej głównie...
wstawiam Ci co znalazłam .....nie za dużo i to też kadrowane ze zdjeć... w dodatku nie wiem nawet która to dokładnie, wiem że gdzieś tam jest.... ogólnie pomiędzy tujką i też "tujką" czy jakim cyprysem.. za melcią widać cebulę lilii (fioletowy punkcik).. jak ja wypchało do góry.... zima poprzednia była straszna, a lilia co????? Kwitły
Melcia jest za tulipanami i pomiędzy tymi iglakami.. to 20 marca.. potem zasłaniają ja tulipany.. i widać trawę ale byle jak..

To kwitnąca perłówka na przełomie czerwca i lipca...

A tu jesienią, w listopadzie... coś tam ją widac...

Niestety jestem ogrodnik .. mimo woli, ale z wielkim zapałem... i nieco olewający nazwy i konwenanse... kompozyje itp.... ale staram się poprawić.. Jak coś mi wpadnie w ręce z melci to ci wstawię... Jak chesz to to mogę potem usunąć... wartości sentymentalnej ten post nie ma...
agniecha973 21:44, 21 lut 2013

Ania, dzięki. Nie usuwaj, będzie łatwiej do tego wrócić. A ona nie trzyma tych kłosów do jesieni tak jak rozplenica? Tylko przez chwilę?
agniecha973 22:07, 21 lut 2013

Syla napisał(a)
Cieszę się , że nadal jesteś aktywna w planowaniu ..... podziwiam zapał i pozdrawiam

Syla, jakiś większy marazm w tym roku, ale rozkręcam się. Pozdrawiam

irena_milek napisał(a)
O 8.45 było -6 i nadal się trzyma! a słyszałam wczoraj gęsi albo kaczki, widac nie było, bo niebo zasnute, pozdrawiam

Irenko, u nas też lekki mróz, ale nie dziwuję się, bo tak zapowiadali. Przyszły tydzień ma być słoneczny!!! Hura! Pozdrawiam.

Urszulla napisał(a)

A ja myślę że jak mają nasionka warto wziąć żeby się rozsiały już niedługo ziemię będzie można lekko przekopać i je zasadzić.

Oglądam też Twoje zmagania ogrodnicze zmiany robisz i dobrze
mam zapamiętane połączenie juki i stipy od Alinak
https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej

a oglądałaś ten filmik- skopiowałam go do siebie od KasiWB
http://www.youtube.com/watch?v=wuQkPdKU0WM

Pozdrawiam Agnieszko
w wielkich przemeblowaniach nie pomogę zostawiam Cię w rękach Magnolii

Ula, dzięki za odświeżenie wątku o trawkach. Zapomniałam o nim. Film zaraz obejrzę. Kończę serię wynalezioną przez Marzenę, został mi tylko odc. 8. Ciekawe czy jest druga seria tego Love your garden?
Jak znajdę czas, to zajadę jutro do drugiej biedrony, może tam się lepiej opiekowali, bo do tej po drodze to naprawdę nie ma po co jechać. Szkoda tych roślin. Pozdrówka.

baraga1904 napisał(a)
...Aga...małe rewolucje z pomocą Magnolii się szykują...
...u mnie w B. nie ma żadnych ciemierników... ...pozdrowienia zostawiam

Aga, rewolucje to były w ubiegłym sezonie. Nie tylko w ogrodzie trzeba było
robić rewolucje, ale i głowę na to przygotować (zwłaszcza głowę M. ) Pozdrawiam.

popcarol napisał(a)
Aga kupiłam ciemierniki z Biedro! Po 3,99 - w końcu! Nawet ładne, ładniejsze niż mój trzymany w domu a kupiony tamże 2 tyg temu...
pozdrawiam!!

Karolina, dobre wiadomości słyszę. Spróbuję jutro w innej B. Czekam aż ziemię zaczną sprzedawać, bo od kilku lat się dobrze sprawdza ale ciągle nie ma. Pozdr.
Tess 22:15, 21 lut 2013

Uwielbiam podpatrywać Magnolię przy pracy
Ciekawe, co uradzicie.
Buziaki dla Magnolii też.